Gemeente Gouda


persbericht: nieuwe procedure locatie sociaal pension (27/9/2006)

Op dinsdag 26 september heeft het college van burgemeester en wethouders zich neergelegd bij de uitspraak van de Raad van State dat de vestiging van een sociaal pension op de Livingstonelaan niet in overeenstemming is met het huidige bestemmingsplan. Hiermee verklaart ze de bezwaren van omwonenden gegrond. Het college heeft verder besloten een procedure te starten met als doel het sociaal pension vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan . In het nog te ontwikkelen nieuwe bestemmingsplan zal het sociaal pension dan definitief worden ingepast. In afwachting van de legalisatie wordt de situatie tijdelijk gedoogd.

Eerder tekende de gemeente - samen met de Stichting Mozaïek Wonen en de Stichting Woonpartners Midden-Holland - beroep aan tegen de eerdere uitspraak van de rechtbank over de bezwaren. De Raad van State sprak zich in juli hierover uit en stelde dat het sociaal pension niet paste binnen het geldende bestemmingsplan. De gemeente heeft de afgelopen weken in kaart gebracht wat de gevolgen zijn en welke vervolgactie passend is. In de besluitvorming is de actuele situatie - waaronder de overlast - meegenomen.

Burgemeester Wim Cornelis: "Ons inziens paste het sociaal pension in het bestemmingsplan. Bij die afweging zijn we zorgvuldig te werk gegaan. Dat wij door de Raad van State op de vingers zijn getikt, zien we dan ook als een behoorlijke tegenslag. Maar laat er geen misverstand over bestaan, het gaat over onze uitleg van het bestemmingsplan en niet over het sociaal pension zelf. Het gemeentebestuur van Gouda staat nog steeds achter het besluit dat er een sociaal pension in Gouda hoort. De uiteindelijke plek voor zo'n instelling is nooit ideaal. Maar de Livingstonelaan vonden en vinden wij geschikt. Vervolgens moet je met elkaar aan de slag om de overlast tot een minimum te beperken. Wij vinden het dan ook van groot belang dat de concept tijdelijke beheerovereenkomst wordt afgerond en in werking treedt. Deze overeenkomst is opgesteld door de corporaties, het Leger des Heils, het wijkteam Bloemendaal, de politie Hollands-Midden en de gemeente. Met name het wijkteam moet zich hier nog definitief over uitspreken."

Vrijstellingsprocedure
De eerste actie is nu het formeel informeren van degenen die eerder bezwaar hebben aangetekend. Zij ontvangen een brief met daarin ook de verdere procedure. Deze zogenaamde vrijstellingsprocedure verloopt in grote lijnen als volgt. In oktober wordt het voornemen van het college om voor het sociaal pension vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan gepubliceerd op de gemeentelijke mededelingenpagina in de Goudse Post. De omwonenden ontvangen een kopie van deze publicatie. Vervolgens kunnen er binnen zes weken zienswijzen worden ingediend tegen dit voornemen. Het college betrekt deze zienswijzen bij haar besluit om vrijstelling te verlenen. Tegen dat besluit staat dan weer bezwaar en beroep open

Meldingen van overlast
De cijfers van overlastmeldingen bij de politie nemen toe, die bij de gemeente nemen af. Maar het is niet duidelijk of de stijging helemaal toe te schrijven is aan bewoners van het sociaal pension. Ook is niet te achterhalen of er dubbele meldingen op de lijst staan. Een eenduidige meldprocedure ontbreekt. De enige mogelijkheid om hier helderheid over te krijgen, vormt registratie bij een centraal meldpunt. Dit meldpunt is één van de maatregelen die opgenomen is in de concept tijdelijke beheerovereenkomst.

De noodzaak van een sociaal pension
Het gemeentebestuur dient de belangen van alle inwoners. Ook de zwakkeren in de samenleving hebben recht op een plek. In 2003 bleek uit onderzoek dat er behoefte was aan een woonvoorziening die opvang en onderdak biedt aan kwetsbare dak- en thuisloze mensen. Mensen die kampen met psychiatrische problemen en/of gedragsstoornissen, soms ook met (drugs)verslaving. Uit de Goudse regio komen zon zestig personen hiervoor in aanmerking, waarvan circa 45 uit Gouda zelf. Een sociaal pension zou de oplossing zijn. Het college heeft toen gesteld dat het sociaal pension er moest komen. De - toen drie - Goudse woningbouwcorporaties hebben vervolgens het gebouw aan de Livingstonelaan gekocht en het Leger des Heils heeft het voor bewoning geschikt gemaakt. Vanaf het begin is de weerstand tegen het sociaal pension bij een deel van de omwonenden groot geweest. Het college heeft daar ook kennis van genomen en erkent dat er door omwonenden overlast ervaren wordt.

Bij dit persbericht horen twee bijlagen:

Bijlage 1. Informatie sociaal pension
Bijlage 2. Meldingen van overlast