Politieaanpak Marokkaanse jongeren voor verbetering vatbaar

Universiteit twente

Politieaanpak Marokkaanse jongeren voor verbetering vatbaar

Sociale spanningen en ongeregeldheden liggen op de loer als de aanpak van het Marokkaanse jongerenprobleem zich beperkt tot hard optreden. Hoewel veel burgers de politie te 'soft' vinden, zoekt de politie het nog te vaak in een korte-termijnbeleid met het accent op repressie, en heeft zij nog te weinig oog voor de mogelijkheden die buurtbewoners met hun kennis en netwerken kunnen bieden. Met alleen handhaven keert de rust tijdelijk terug, maar de spanningen zijn er niet mee weggenomen en leiden vaak tot een kloof tussen politie en de buurt. Dat concludeert Eric Bervoets, onderzoeker van de Politieacademie, die op 28 september 2006 promoveert aan de Universiteit Twente. Hij heeft onderzocht hoe de politie in Gouda, Utrecht en Amsterdam de afgelopen jaren is omgegaan met Marokkaanse jongeren.

Hulp van bewoners

Bervoets heeft uitvoerig gesproken met bewoners, politiemensen, andere professionals, lokale politici en met jongeren zelf. De politie zou volgens hem steeds in het oog moeten houden dat juist in kwetsbare wijken sommige bewoners er ook belang bij hebben om tegen jongerenoverlast actie te ondernemen. Deze bewoners zijn daarom genegen met de politie en het lokale bestuur een coalitie aan te gaan; de Marokkaanse buurtvaders en bewonersplatforms zijn daarvan voorbeelden. De politie is zowel bij handhaving als preventie afhankelijk van de bijdrage van anderen - informatie, kennis, vertrouwen en actieve steun - en heeft daarom geen baat bij een kloof met haar omgeving en deze bewoners.

Veiligheidspartners

Bervoets pleit voor een wijkpolitie die zich tegenover probleemjongeren opstelt als een strenge, maar rechtvaardige huisvader: consequent, voorspelbaar en duidelijke grenzen aangevend over het toelaatbare. Jongeren vragen om die duidelijkheid. Met de ene keer handhaven en de andere weer 'soft' optreden geeft de politie een verwarrend signaal af. Volgens de onderzoeker verliest de politie bij het Marokkaanse jongerenprobleem al te gemakkelijk uit het oog hoe afhankelijk zij is van de hulp van 'veiligheidspartners' én wijkbewoners. Het verpeste woongenot, de slechte wijkreputatie en (bij Marokkanen) het geschade bevolkingsimago zijn bij een deel van de bewoners aanleiding om zelf actie te ondernemen en de politie en het lokale bestuur te ondersteunen. In ruil voor de mogelijkheid hun problemen te agenderen, bieden deze bewoners steun en zorgen zij ervoor dat de politie en lokale overheid goed op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de wijk. Gezien haar behoefte aan hulp is het een gemiste kans wanneer de politie - maar ook het lokaal bestuur - deze uitgestoken hand niet zou aanpakken, aldus de Twentse promovendus.

Het proefschrift van Eric Bervoets is getiteld: 'Tussen respect en doorpakken: de politiële aanpak van Marokkaanse jongeren in Gouda, Utrecht en Amsterdam' en wordt uitgegeven via Elsevier Overheid.
Contactpersoon voor de pers: Berend Meijering (Universiteit Twente, (053) 489 4385) of Marlies Heering (Politieacademie, (055) 539 26 02).