Ingezonden persbericht
Persbericht
Utrecht, 1 februari 2006
Waardevolle samenwerking universitaire onderzoekers en onderzoekers met een verstandelijke beperking
Onderzoekers krijgen inburgeringcursus van verstandelijk gehandicapten
Twee verstandelijk gehandicapte onderzoekers en een ouder participeerden in een onderzoeksteam van de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit. Onderzocht is hoe de wetenschap het beste kan aansluiten bij de wensen en behoeften van mensen met verstandelijke beperkingen en hun ouders. De universitaire onderzoekers ervaarden deze samenwerking als bijzonder waardevol. De resultaten van het onderzoeksproject worden op 28 september aangeboden aan de heer Kaasjager, programmavoorzitter bij ZonMW.
Wetenschappelijk onderzoek is nog te vaak een zaak van onderzoekers die zelf wel bepalen wat er onderzocht wordt. Toch komt er steeds meer aandacht voor onderzoeksthema's die voor mensen met verstandelijke beperkingen en hun ouders belangrijk zijn. Daarnaast wordt ook steeds duidelijker wat de meerwaarde is van participatie van mensen met verstandelijke beperkingen en hun ouders in onderzoeksteams.
Het onderzoeksproject 'Vraagsturing in onderzoek voor en met mensen met een verstandelijke beperking' speelt hierbij een belangrijke rol. Het resultaat van dit project is een overzicht van onderzoeksthema's die relevant zijn voor mensen met verstandelijke beperkingen en hun ouders. Ook worden aanbevelingen gedaan over participatie en zeggenschap van mensen met verstandelijke beperkingen in wetenschappelijk onderzoek.
Uniek aan dit project is dat het onderzoeksteam bestond uit medewerkers van de Universiteit Maastricht, de Vrije Universiteit, de Federatie van Ouderverenigingen en de Landelijke Federatie Belangenverenigingen 'Onderling Sterk'. Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door ZonMW.
Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat mensen met verstandelijke beperkingen en hun ouders tegen uiteenlopende problemen aanlopen. Maar veel problemen hebben betrekking op het dagelijkse leven. Verstandelijk gehandicapten ervaren daarnaast ook knelpunten die te maken hebben met mondigheid en zelf mogen beslissen. Wetenschappelijk onderzoek kan een bijdrage leveren aan de oplossing dan wel vermindering van de ervaren knelpunten.
Inburgeringcursus
Alle betrokkenen ervaarden deze bijzondere samenwerking als waardevol. Een universitaire onderzoeker: "Ik realiseerde me opeens dat cliënten heel goed focusgroepen kunnen draaien. Dat ik daar niet eerder bij stilgestaan heb." De universitaire onderzoekers kregen van de cliëntonderzoekers als het ware een 'inburgeringcursus' in de wereld van mensen met verstandelijke beperkingen.
Maar ook voor de onderzoekers met verstandelijke beperkingen had het onderzoek positieve effecten. Zo is een van de cliëntonderzoekers door een hoogleraar benaderd om te participeren in een ander onderzoek.
Presentatie
De resultaten van het onderzoeksproject worden op 28 september gepresenteerd tijdens de startbijeenkomst van het ZonMW-programma 'Onderzoek voor mensen met verstandelijke beperkingen' in Den Haag. De heer D.C. Kaasjager, programmavoorzitter bij ZonMW, krijgt het eindrapport aangeboden.
Het rapport kan besteld worden bij H. Heutz, Gezondheidsethiek en wijsbegeerte, Universiteit Maastricht, Postbus 616, 6200 MD Maastricht, T 043 3881144, h.heutz@zw.unimaas.nl
___
Noot voor de redactie,