Unicef



Zimbabwe: oma zorgt noodgedwongen voor de kleinkinderen 28 september 2006, Murambinda - Mwaimbodei Chamutsa woont met haar vijf kleinkinderen in een armoedige hut, waarin alleen een oude paraffinelamp staat. Slapen doen ze op de grond, dicht tegen elkaar aan. Deels omdat de ruimte in de hut zo klein is, deels omdat het er 's nachts zo koud is.

De 84-jarige Mwambodei Chamutsa met haar kleinkinderen Gladys (16), Tabitha (14), Peacemaker (13), Nhamo (13) en Busi (3). Foto: Unicef Zimbabwe/Elder De 84-jarige Mwambodei Chamutsa met haar kleinkinderen Gladys (16), Tabitha (14), Peacemaker (13), Nhamo (13) en Busi (3). Foto: Unicef Zimbabwe/Elder

De kinderen - tussen de drie en zestien jaar oud - zijn allemaal wees. De jongste heeft voortdurend verzorging en medische hulp nodig en mevrouw Chamutsa draagt haar daarvoor regelmatig naar de dichtstbijzijnde kliniek, die vijf kilometer lopen afstand ligt.

In Zimbabwe is de gemiddelde levensverwachting voor vrouwen nog geen veertig jaar. Mevrouw Chamutsa vormt hierop een uitzondering; zij is al 84. Maar ze kan het beslist niet rustiger aan doen. Elke dag moet ze brandhout zoeken, water halen en pap koken voor haar kleinkinderen. Ze is geen uitzondering; de aidsepidemie heeft een zware last op de schouders van de oudere vrouwen in Zimbabwe gelegd. Als ouders niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen omdat ze te ziek zijn of overlijden, nemen de oma's hun taken over.

Onaanvaardbaar hoge druk Het aantal kinderen dat wees wordt als gevolg van de aidsepidemie neemt in Zimbabwe alleen maar toe. Het land lijdt ernstig onder de gevolgen van de ziekte; de Wereldbank noemt de economie van Zimbabwe de 'snelst krimpende buiten oorlogsgebied'. In Zimbabwe heeft een op de vier volwassenen hiv, bedraagt de inflatie meer dan 1.200 procent en neemt het aantal kinderen dat onderwijs volgt drastisch af. De ondervoedingscijfers nemen toe en de gemiddelde levensverwachting daalt dramatisch.

Dr. Festvo Kavishe, directeur van Unicef Zimbabwe: "De druk op de Zimbabwanen is onaanvaardbaar hoog. Elke week overlijden 3.000 Zimbabwanen aan aids gerelateerde ziektes, elke dag raken honderd baby's besmet met hiv. In Zimbabwe zijn 1,6 miljoen kinderen door de aidsepidemie wees geworden."

Grootmoeders nemen in Zimbabwe steeds vaker de zorg voor hun kleinkinderen op zich. Foto: Unicef Zimbabwe/Elder Grootmoeders nemen in Zimbabwe steeds vaker de zorg voor hun kleinkinderen op zich. Foto: Unicef Zimbabwe/Elder

Geld voor Zimbabwe

Unicef wil gemeenschappen beter opgewassen maken tegen de gevolgen van aids, onder meer door middel van een project op het gebied van goede voeding. Het project is gericht op verbeteringen in de voedselsituatie op de lange termijn, waarbij ondervoeding wordt bestreden en de volksgezondheid wordt versterkt. Er is 900.000 dollar nodig om dit project voort te kunnen zetten.

Gelukkig heeft Zimbabwe bijdragen gekregen van onder meer Groot-Brittannië, de Europese Commissie, Nieuw-Zeeland en Zweden, zodat de hulp aan wees- en andere kwetsbare kinderen kan worden uitgebreid. Ook mevrouw Chamutsa en haar kleinkinderen profiteren hiervan mee.

Mooie beloning
"Het is vreselijk zwaar om voor de kinderen te zorgen," zegt mevrouw Chamutsa. "Ze hebben zoveel nodig, maar ik kan maar zo weinig geven. Gelukkig krijg ik nu hulp. Hun schoolgeld wordt bijvoorbeeld betaald. Mijn kleinkinderen doen het goed op school en dat is voor mij een mooie beloning. Ik weet dan dat mijn inzet voor hen ertoe doet."