Provincie Limburg

Flinke inhaalslag aanpak huisvesting statushouders

Rapportage eerste halfjaar 2006

De Provincie rapporteert halfjaarlijks aan de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie over haar provinciale toezichtstaak op gemeente bij de huisvesting van statushouders. In het eerste halfjaar van 2006 hebben de Limburgse gemeenten, door de extra inspanningen en het verscherpte toezicht van de Provincie, in totaal 289 statushouders gehuisvest. Gedeputeerde Odile Wolfs: De Provincie blijft de gemeenten aansporen om aan hun taak te voldoen. Er is een flinke inhaalslag gerealiseerd, maar de achterstand in Limburg bedraagt nog steeds 152 personen. Waar nodig zetten wij de instrumenten in die de Huisvestingswet biedt.

De totale taakstelling voor deze periode was 441 personen, bestaande uit 214 personen uit de taakstelling van het éérste halfjaar 2006 en 227 personen achterstand uit de voorafgaande periode. Met de huisvesting van 289 statushouders hebben de gemeenten gezamenlijk de taakstelling voor het 1e halfjaar van 2006 volledig gerealiseerd en de achterstand van 227 op 31 december 2005 teruggebracht naar 152 per 30 juni 2006. Dit blijkt uit het overzicht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De nieuwe taakstelling voor de Provincie voor de tweede helft van 2006 is 289 statushouders. De achterstand per 30 juni jl. daarbij opgeteld geeft een totaal aantal van 441 statushouders dat vóór 1 januari 2007 door de Limburgse gemeenten gehuisvest moet worden. Dat vraagt wederom een forse inspanning van gemeenten, woningcorporaties, welzijninstellingen en Provincie.

Dertien gemeenten hebben de taakstelling volledig gerealiseerd, sommige van deze gemeenten lopen zelfs voor op de taakstelling (Brunssum, EchtSusteren, Heerlen, Hunsel, Kerkrade, Landgraaf, Maastricht, Margraten, Onderbanken, Sevenum, Thorn, Vaals en Valkenburg). Dat betekent dat er 33 gemeenten niet aan de taakstelling hebben voldaan. Bij acht van deze gemeenten is de achterstand verder opgelopen (AmbtMontfort, Eijsden, Haelen, Heel, Roermond, Roggel en Neer, SittardGeleen en Venlo) en 25 gemeenten zijn er in geslaagd om hun achterstand te verkleinen, dan wel weg te werken.

De gemeente Horst aan de Maas heeft de jarenlang opgelopen achterstand volledig weggewerkt. Zij hebben zich op een proactieve wijze in asielzoekerscentra geprofileerd en opvang geregeld voor een groep uitgenodigde vluchtelingen. Een aanpak die landelijke bekendheid heeft gekregen. De gemeente Roermond heeft inmiddels soortgelijke acties op touw gezet.

Inhaalslag
Ondanks het feit dat een aantal gemeenten niet of niet volledig aan de taakstelling heeft voldaan, is er totaal gezien een flinke inhaalslag gemaakt. Zeker gezien de hoge taakstelling voor deze periode en de praktische problemen waar gemeenten vaak mee te maken hebben. Bovendien zijn op dit moment de positieve effecten vaak nog niet zichtbaar van de reeds gemaakte afspraken en de door de gemeenten ondernomen acties. De gemeenten die niet voldoen aan hun taakstelling worden in de komende maanden daarop aangesproken door de Provincie. De gemeenten die door praktische problemen hun taakstelling niet realiseren worden door de Provincie ondersteund. Daarbij gaat het vooral om de kleine gemeenten voor wie de huisvesting van (alleenstaande) statushouders inmiddels een groot probleem is geworden.
De Provincie heeft dit onder de aandacht van het Ministerie van VROM gebracht en een snelle en structurele oplossing gevraagd voor de (terugkerende) problemen als frequente woningweigeringen en de trage levering van identiteitspasjes door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan de betrokken statushouders.

28-9-2006 13:57