Ingezonden persbericht
Vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders
Vooraankondiging
Utrecht, 12 januari 2006
Nationale Conferentie 'Vroegtijdige behandeling en Speciaal onderwijs van kinderen tot 8 jaar' op 28 en 29 september 2006.
Op donderdag 28 en vrijdag 29 september 2006 wordt in Hotel en Congrescentrum Papendal te Arnhem de conferentie Vroegbehandeling en Speciaal onderwijs van kinderen tot 8 jaar. Een Uitdaging in een Veranderende Maatschappij georganiseerd. De conferentie wil een brug slaan tussen theorie en praktijk en handvatten bieden tot interdisciplinair denken in de zorg, de revalidatie en het onderwijs aan het chronisch zieke kind en het kind met een lichamelijke of meervoudige beperking.
De belangrijkste doelgroepen zijn werkenden in de zorg voor mensen met een beperking, paramedische behandelaars, artsen, gedragsdeskundigen, onderwijskundigen, therapeutische en reguliere peuterleidsters, maatschappelijk werkenden en ouders.
De organisatie is in handen van de BOSK, Vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders, samen met het kinderplatform van de Nederlandse vereniging van revalidatieartsen, de scholen voor chronisch zieke kinderen en kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking en de stichting voor integrale vroeghulp en vroegtijdige onderkenning van ontwikkelingsstoornissen.
In de zorg, de revalidatie en het onderwijs aan het chronisch zieke kind en het kind met een lichamelijke of meervoudige beperking in de leeftijd van 0 tot 8 jaar, zijn de laatste decennia veel ontwikkelingen in gang gezet, en met succes. Toch kan de kwaliteit van de begeleiding aan deze kinderen, zoals op een afdeling Vroegtijdige Behandeling van een revalidatiecentrum en in de onderbouw van een school voor Speciaal Onderwijs, nog verbeterd worden. In de themabijeenkomsten en de workshops van de conferentie wordt veel aandacht besteed aan wetenschappelijke en praktische kennisverwerving en aan vaardigheidstraining op het gebied van vroegtijdige interventie en speciaal onderwijs.
De behoefte aan ondersteuning van het jonge gehandicapte kind en het gezin is doorgaans complex. Tegemoet komen aan die vragen vereist een geïntegreerde benadering van geneeskunde, onderwijs en zorg. De conferentie is interdisciplinair van aard en wil bijdragen aan de dialoog tussen alle betrokkenen bij de zorg aan kinderen met een beperking.
Programma
Naast drie plenaire lezingen kunnen de deelnemers een keuze maken uit tien workshops en veertien themabijeenkomsten die verspreid over de twee conferentiedagen worden aangeboden. In het programma komen veel aspecten van vroegtijdige behandeling aan de orde zoals communicatieve vaardigheden van hulpverleners, het kind met epilepsie, leesvaardigheid van niet-sprekende kinderen, de ervaringen en de verwachtingen van ouders en uitdagend gedrag op school.
Het volledige programma wordt vanaf eind januari gepubliceerd op de speciale conferentiewebsite www.eurlyaidconferentie.nl.
Aanmelden
Deelname aan deze conferentie kost bij inschrijving voor 1 juni 2006:
Donderdag: E 135 (inclusief diner)
Vrijdag: E 150 (inclusief lunch)
Beide dagen: E 260 (inclusief diner op donderdag en lunch op vrijdag)
Na 1 juni gelden de volgende prijzen:
Donderdag: E 145 (inclusief diner)
Vrijdag: E 160 (inclusief lunch)
Beide dagen: E 275 (inclusief diner op donderdag en lunch op vrijdag)
Ouders en studenten betalen 50% van de hierboven genoemde prijs.
Deelnemers die zowel voor donderdag als voor vrijdag inschrijven moeten zelf hun overnachting regelen.
Aanmelden voor de conferentie verloopt via de website www.eurlyaidconferentie.nl. De deelnemers kunnen zich daar ook aanmelden voor de workshops en de themabijeenkomsten. Voor informatie kan contact worden opgenomen met het Landelijk Bureau van de BOSK. Telefoon (030) 245 90 90, e-mail info@bosk.nl
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht