Ingezonden persbericht
Nieuws - Persbericht
Ozongat dit jaar uitzonderlijk groot
Ozonverlies even groot als in recordjaar 2000
27 september 2006 - Het oppervlak en de diepte van het ozongat boven het Zuidpoolgebied zijn dit jaar uitzonderlijk groot. Dit volgt uit de meetreeks van de satellietinstrumenten GOME, SCIAMACHY en OMI.
Tijdreeksen ozonverlies boven het Zuidpoolgebied over de afgelopen 10 jaar in megaton ozongas
In de analyse van het KNMI was op 25 en 26 september het ozonverlies even groot als het record gemeten in het jaar 2000. Het ozonverlies is de maat voor de hoeveelheid ozon die is afgebroken in het ozongat, en wordt bepaald door zowel het oppervlak als de diepte van het ozongat.
Het KNMI meet sinds 1995 de dikte van de ozonlaag met de satellietinstrumenten GOME, SCIAMACHY (sinds 2002) en OMI (sinds 2005). Het KNMI coördineert de kwaliteitscontrole van de metingen met het SCIAMACHY instrument. OMI is een Nederlands-Fins instrument, waarvan het KNMI de wetenschappelijke leiding heeft.
Het ozongat ontstaat sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw jaarlijks in de lente (bij ons is het dan herfst) boven het Zuidpoolgebied. Het ozongat ontstaat doordat ozon wordt afgebroken door het chloor dat afkomstig is uit chloorfluorkoolstoffen (CFK's), die vroeger werden gebruikt in onder meer spuitbussen en koelkasten. Voor de snelle afbraak van ozon moet het zeer koud zijn en is zonlicht nodig. Aan deze voorwaarden wordt in het vroege voorjaar op de Zuidpool voldaan. Dit jaar is de temperatuur in het ozongat boven het Zuidpoolgebied lager dan ooit sinds het begin van de satellietmetingen in 1979, wat het extreme ozonverlies van dit jaar mede verklaart.
CFK's worden sinds eind jaren tachtig nauwelijks meer gebruikt en de hoeveelheid CFK's in de atmosfeer neemt al enkele jaren langzaam af. De verwachting is dan ook dat het ozongat in de loop van deze eeuw zal herstellen. Het herstel wordt echter vertraagd door een geleidelijke afname van de temperatuur in de ozonlaag, die het gevolg is van het door de mens veroorzaakte broeikaseffect. Dit effect leidt tot hogere temperaturen nabij het aardoppervlak, maar juist tot lagere temperaturen op de hoogten van 10 tot 25 km waar de ozonlaag zich bevindt.
Ook al zal op termijn het ozongat naar verwachting we! er herst ellen, het uitzonderlijk grote ozonverlies van dit jaar maakt duidelijk dat van een begin van herstel van het ozongat nog allerminst sprake is.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting KNMI, telefoon 06 53214364 of 030 2206317 of 030 2206386. E-mail:
----------
Persbericht: KS 06/20
Eerste uitgave: 27-09-06