Slager Schell is meest diverse mkb-werkgever

Diversiteitsmanagement

Utrecht, 27 september 2006. Slager Freek Schell uit Rotterdam is de winnaar geworden van de Div GoodPracticePrijs 2006 vanwege de succesvolle manier waarop hij allochtone en autochtone medewerkers inzet in zijn bedrijf. (quote)Hij heeft oog voor de voordelen van diversiteit in de winkel, zowel voor de teamleden onderling als voor de klanten die voor 90 procent van allochtone origine zijn(unquote), oordeelde een jury van deskundigen op het gebied van diversiteit in het personeel. De jury maakte haar uitspraak bekend op het congres Diversiteit maak(t) het verschil, in de Jaarbeurs in Utrecht. Als winkelier met ongeveer 28 medewerkers laat Schell negen andere genomineerde mkb-bedrijven, veelal van grotere omvang, achter zich.

De Div GoodPracticePrijs is ingesteld om werkgevers in het midden- en kleinbedrijf te wijzen op de zakelijke voordelen van een divers samengesteld personeel, wat betreft de verhouding van allochtone en autochtone medewerkers. De initiatiefnemer voor de jaarlijkse prijs, het Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement Div, stimuleert werkgevers verder ook vrouwen en oudere medewerkers in het personeel op te nemen en aan te houden. Ondernemers leggen hiermee volgens Div een betere verbinding tussen hun zakelijke belangen en de veranderende arbeidsmarkt, nieuwe doelgroepen en afzetmarkten, en de toename van internationale economische betrekkingen.

De jury van de GoodPracticePrijs uit zich in haar rapport kritisch over de huidige situatie: (quote) Mkb-ondernemers moeten beter beseffen dat zij zaken doen in een veranderende wereld. En dat zij zich moeten aanpassen aan die veranderingen om in business te blijven. Alleen op die manier kunnen zij blijven voortbestaan, ook op de langere termijn. Nederland kent gelukkig een aardig aantal mkb-werkgevers dat dit goed begrepen heeft en dat uit zichzelf al het diversiteitspad is ingeslagen. Hun voorbeeld is waardevol en stimulerend voor collega s in de mkb-wereld.(unquote)

(quote)De visie en aanpak van Schell is inhoudelijk sterk en goed doordacht(unquote), zegt het juryrapport. (quote)De werkgever redeneert vooral uit commerciele motieven en eigenbelang, maar is tegelijk enthousiast en positief over zijn gemengd samengesteld team. Zijn assortiment plus receptenaanbod zijn zo divers dat hij zich moeiteloos weet te handhaven temidden van een wijkbevolking die enkele decennia geleden nog traditioneel Hollands was en nu bijzonder multicultureel is.(unquote)

Theo Langejan, directeur-generaal Arbeidsverhoudingen en Internationale Betrekkingen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, overhandigde Freek Schell de prijs aan het slot van het congres. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, getiteld (quote)Dragers van verre (unquote). Het is gemaakt door de Antilliaans Nederlandse beeldend kunstenaar Nelson Carrilho.

Congresbezoekers ontvingen het nieuwe boekje (quote) Diversiteit = (unquote). Hierin beschrijft Div tien mkb-ondernemers die bewust en met zakelijk succes allochtone medewerkers inzetten in hun bedrijf, in samenwerking met autochtone collega s. Het boekje geeft tips en informatie waarmee andere werkgevers in de sector de eerste stappen kunnen zetten op weg naar een divers personeel. De tekst is van Frank Siddiqui, FSP Communicatie; de foto s zijn gemaakt door Jan Banning. ISBN-10: 90-78533-01-3. Het boekje is te bestellen bij Div in Amstelveen, zie verder op www.div-management.nl


Noot voor de redactie,