Ministerie van Justitie

Jaarnota Integratiebeleid 2006: Omslag Integratiebeleid

Persbericht | 27-09-2006

De omslag in het integratiebeleid die het kabinet heeft ingezet, heeft een heilzaam effect gehad op het denken, het spreken en het handelen met betrekking tot integratie. De inzet van het kabinet op een meer verplichtend en resultaatgericht integratiebeleid heeft zijn vruchten afgeworpen. De geboekte beleidswinst moet in de komende jaren worden vastgehouden en verder uitgebouwd. Tegelijkertijd is duidelijk dat er nog een lange weg is te gaan bij de integratie van etnische minderheden. Dit zijn de hoofdconclusies van de Jaarnota Integratiebeleid 2006 die de minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie (V&I) aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Inburgering en toelating
De vernieuwing van het inburgeringsstelsel heeft vorm gekregen door het van kracht worden van de wet Inburgering buitenland in maart 2006. Immigranten worden op de ambassades in de herkomstlanden getoetst op kennis van de Nederlandse taal en samenleving. In januari 2007 treedt de wet Inburgering in werking. Nieuwkomers en niet-Nederlandse oudkomers worden verplicht het vernieuwde inburgeringsexamen af te leggen. Verder is door de consequente uitvoering van de Vreemdelingenwet 2000 is de immigratie van niet-westerse allochtonen sinds 2003 sterk verminderd.

Integratie
Integratie is meer dan alleen inburgering en toelating. Ook op andere integratieonderwerpen is veel bereikt geboekt:

* Gemeenten hebben de taak gekregen nieuwe Nederlanders op ceremoniële wijze te naturaliseren. 24 augustus is dé landelijke naturalisatiedag.

* Er komt een landelijk dekkend stelsel van antidiscriminatievoorzieningen.

* De aanpak van de politie Haaglanden ten aanzien van eergerelateerd en huiselijk geweld tegen allochtone vrouwen krijgt brede verspreiding in andere delen van het land.

* Om radicalisering onder jongeren tegen te gaan is het programma Weerbaarheid en Integratie opgezet.

* Bij de uitvoering ervan zijn ook de landelijke organisaties van etnische minderheden en moslims betrokken.

* Als resultaat van het initiatief van de ministers voor Vreemdelingenzaken en Integratie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaan dit studiejaar verschillende opleidingen van start die voorbereiden op een aanstelling als imam bij een Nederlandse moskee.

* Om de oververtegenwoordiging van Antilliaanse en Marokkaanse jongeren in de criminaliteit te verminderen zijn preventieve en repressieve maatregelen genomen.

* Minister Verdonk zet zich persoonlijk in voor positieve voorbeelden van integratie, samenwerking en uitwisseling tussen allochtonen en autochtonen met de &-Campagne.

Onderwijs en werk
Onderwijs, werk, sport en cultuur spelen een sleutelrol in de integratie. Op deze terreinen is in de afgelopen jaren veel gedaan. Zo is in onderwijswetten het bevorderen van burgerschap en sociale integratie opgenomen als taak voor het onderwijs. De inspectie van het onderwijs houdt hierop toezicht. Verder hebben gemeenten extra middelen gekregen om het bereik van de voor- en vroegschoolse educatie onder allochtone kinderen te vergroten. Dit schooljaar gaan gemeenten met scholen afspraken maken over het tegengaan van segregatie en het bevorderen van contact en uitwisseling.

Op de arbeidsmarkt is de weinig effectieve doelgroepenbenadering vervangen door een aanpak die is gericht op het wegnemen van belemmering voor arbeidsparticipatie. De inzet voor het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt is verhoogd. Er komt hiervoor een speciale monitor discriminatie op de arbeidsmarkt.

Met haar collega van Volksgezondheid, Welzijn en Sport steunt minister Verdonk de sportwereld bij het opzetten van projecten om allochtone jongeren in gemengde samenstelling aan het sporten te krijgen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stimuleert culturele instellingen om allochtonen te betrekken bij kunst en cultuur.

Binding versterken
Het kabinet heeft zich niet beperkt tot de verschillende onderdelen van zijn integratieprogramma. Naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh hebben burgers in de afgelopen jaren tal van initiatieven genomen om etnische en religieuze scheidslijnen te doorbreken. Het kabinet heeft dit krachtig ondersteund met het Breed Initiatief Maatschappelijke Binding.

Minister Verdonk heeft in reactie op de sterker wordende signalen over het langs elkaar heen leven van allochtonen en autochtonen de regeling Ruimte voor Ontmoeting opgezet. Organisaties en instellingen kunnen met de regeling projecten opzetten om contacten tussen allochtonen en autochtonen te bevorderen. Bovendien heeft het kabinet naar aanleiding van het voorzitterschap van de EU integratie op de Europese agenda gezet, waarbij op initiatief van minister Verdonk gemeenschappelijk basisbeginselen voor integratiebeleid zijn overeengekomen.

Gemeenten
Voor gemeenten heeft minister Verdonk diverse voorzieningen opgericht ter ondersteuning van het integratiebeleid van gemeenten. Zo is er een kenniscentrum opgezet dat informatie over integratie en integratiebeleid onder de gemeenten verspreidt, is Instituut Forum een Servicecentrum voor lokaal integratiebeleid gestart en dit najaar kunnen gemeenten door middel van de Lokale Integratiekaart snel een beeld krijgen van de stand van de integratie in hun omgeving.

Achterstandswijken in grote steden met meestal grote groepen van allochtone herkomst krijgen, met geld van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu een grondige opknapbeurt. Het kabinet stimuleert gemengd wonen van allochtonen en autochtonen. Grote gemeenten hebben ruimere mogelijkheden gekregen voor een selectief vestigingsbeleid.