Gemeente Strijen


Programmabegroting 2007 Gemeente Strijen

INHOUDSOPGAVE

Aanbiedingsnota begroting 2007
blz. 3

Overzicht baten en lasten
blz. 11

Uiteenzetting financiële positie
blz. 13

Programmabegroting 2007
blz. 25

Overzicht algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien blz. 79

Paragrafen begroting 2007
blz. 82


---

Programmabegroting 2007

Aanbiedingsnota begroting 2007

A

lgemeen
Evenals de voorgaande jaren kunnen wij u ook voor 2007 een sluitende begroting aanbieden.
Ook nu bleken weer enige ramingbijstellingen noodzakelijk om dit resultaat te bereiken.
In het onderdeel `Uiteenzetting van de financiële positie' wordt hierop verder ingegaan.
In de aanbiedingsbrief 2006 werd nog geconstateerd, dat het financieel perspectief ­ vooral vanwege het op een terugdringen van het financieringstekort gericht rijksbeleid ­ niet echt rooskleurig was. Ondanks de nu weer wat toenemende accressen van het Gemeentefonds is de budgettaire ruimte voor de gemeente Strijen nauwelijks toegenomen. Dit vooral als gevolg van de extra uitname uit het Gemeentefonds in het kader van het BTW- Compensatiefonds (BCF).

Overeenkomstig het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV 2004) wordt naast de programma-begroting ook een financiële begroting gepresenteerd. Hierin is opgenomen een overzicht van baten en lasten. Bovendien wordt daarin nader ingegaan op de financiële positie van de gemeente Strijen. Onderdeel daarvan is een mutatie-overzicht begroting 2006-2007. In de programmaŽs wordt overigens aangegeven wat er bereikt moet worden (doelstellingen c.q. maatschappelijke effecten, wat er voor gedaan moet worden (activiteiten) en wat het mag kosten (middelen).
Met betrekking tot de opgenomen doelstellingen merken wij op dat hierin ook zaken voorkomen, die reeds een aantal jaren geleden zijn geformuleerd. Wij stellen voor samen met uw raad de omschrijving hiervan nog eens tegen het licht te houden en dan met name te bezien of deze voldoende concreet (SMART) en actueel zijn weergegeven. Bovendien kan ook de behandeling van het beleidsprogramma 2006-2010 wellicht aanleiding geven doelstellingen te wijzigen dan wel aan te scherpen.

Een belangrijk aspect waarmee de gemeenten inmiddels eveneens zijn geconfronteerd is het kunnen toetsen en beoordelen van het rechtmatig handelen van de gemeentelijke overheid door de accountant. Inmiddels zijn verdere stappen gezet om uiteindelijk aan de gestelde criteria te voldoen. Zo zijn het normen- en toetsingskader, alsmede een intern controleplan opgesteld. Niet alleen de formele afdekking is hierbij van belang, maar zeker ook de implementatie in de organisatie.


---

Programmabegroting 2007

B

eleidsprogramma 2006-2010
Gelijktijdig met de aanbieding van de begroting 2007 bieden wij u het beleidsprogramma 2006-2010 aan. Dit beleidsprogramma is een uitwerking van het coalitieakkoord van het CDA en de VVD, dat als titel meekreeg: "Samen verder bouwen aan Strijen".
Dat is ook wat het beleidsprogramma 2006-2010 wil uitdragen. Gebaseerd op dit programma kunt u in de nu voorliggende begroting de volgende speerpunten terugvinden:


1e Daadwerkelijke start voorgenomen bouw- en infrastructurele projecten.
De diverse projecten op het gebied van bouwen en infrastructuur kenden (en kennen nog) een door allerlei omstandigheden veroorzaakte vrij lange ­ doch noodzakelijke ­ voorbereidingstijd. Het beeld is thans, dat in de komende college- en raadsperiode een aantal projecten daadwerkelijk in uitvoering wordt genomen. Onderstaand gaan wij nader op deze projecten in.

Woningbouw
In het begrotingsjaar 2007 wordt een aantal woningbouwprojecten gestart dan wel in procedure gebracht. Naar verwachting wordt begin 2007 gestart met de bouw van 31 huurappartementen aan de Dam en zal een start worden gemaakt met het in procedure brengen van de 2e ontwikkelingsfase.
Ook zullen voor de vrijkomende schoollocaties Striene en Patrijspoort woningbouwplannen worden ontwikkeld. Bij de herziening van de bestemmingsplannen Land van Essche I en II is een zevental vrije woningbouwkavels meegenomen en is een kavel grond vrijgehouden voor het bouwen van 16 appartementen voor jongeren. Ook zullen bouwinitiatieven van particuliere opdrachtgevers, die er zijn aan de Schenkeldijk en Schenkelhof, in uitvoering worden genomen. Op een door de woningstichting vrijgemaakt bouwperceel worden in Strijensas 13 appartementen met een ruimte voor vervanging van de openbare basisschool "de Hooistoof" gerealiseerd. Medio 2007 wordt verwacht dat met de bouw kan worden begonnen. In 2007 zal ook begonnen worden met de bouw van een complex `groepswonen' voor psychogeriatrische patiënten van in totaal 32 plaatsen op het terrein van de Hoge Weide. Na het gereedkomen van dit complex zal vervolgens worden gestart met de bouw van 16 zorgwoningen aan de voorzijde van het huidige gebouw.

Uitwerking masterplan "Oranjewijk" Het uitgebrachte rapport "Ontwikkelingsvisie Oranjebuurt" geeft inzicht in de kwaliteit van de wijk en de daarin opgenomen bebouwing. Uit de sterkte-zwakte analyse ontstaat een goed beeld van de toekomstwaarde van de wijk en vandaar uit worden oplossingsrichtingen aangedragen. Een apart onderdeel vormt de uitvoering van de visie waarbij de genoemde strategische thema's aan de orde komen en worden voorzien van suggesties voor het vervolgtraject.


---

Programmabegroting 2007

In 2007 zal de ontwikkelingsvisie bestuurlijk worden vastgesteld en zullen de uitwerkingsvoorstellen ter hand worden genomen.

Onderwijshuisvesting
In juni 2006 is de planologische procedure voor de bouw van de Brede School aan De Dam opgestart. In de raadsvergadering van augustus 2006 is het krediet voor de bouw van de school beschikbaar gesteld. In de loop van 2007 zal gestart worden met de bouw. Zoals hierboven reeds aangegeven wordt eveneens gestart met de nieuwbouw voor de openbare basisschool "de Hooistoof".

Randweg
Wij hebben inmiddels een plan van aanpak opgesteld voor de aanleg van de randweg. Dit plan is behandeld in de op 5 september 2006 gehouden vergadering van de commissie Wonen en Werken. Overeenkomstig dat plan worden op dit moment de privaatrechtelijke, de civieltechnische en de planologische voorbereidingen getroffen om te komen tot de aanleg van deze weg. De planning is om in 2009 te starten met de daadwerkelijke aanleg van de weg, zodat deze in 2010 in gebruik kan worden genomen. De financiële vertaling van de aanlegkosten dient in de begroting vanaf de jaarschijf 2010 nog plaats te vinden. Inmiddels is in de afgelopen jaren reeds een forse reserve gevormd van ruim 5 miljoen. Los daarvan moeten nog aanvullende dekkingsmiddelen worden gevonden. Indicatief kunnen de jaarlasten uitkomen op een bedrag van ruim 200.000,--. Eerste voorstellen om de benodigde budgettaire ruimte te creëren zullen wij u in de loop van 2007 doen toekomen. De gedachten bestaan om hiervoor mede de toekomstige accressen van het Gemeentefonds te benutten.

Bedrijventerrein
In 2006 zijn wij ­ overeenkomstig het vastgestelde uitgiftebeleid ­ gestart met de uitgifte van grond op het nieuwe bedrijventerrein en het voeren van gesprekken met belangstellende bedrijven. In het bestemmingsplan en de exploitatieopzet is het uitgangspunt geformuleerd om een gemiddeld uitgiftetempo van ca. 7.000 m2 per jaar te realiseren.


2e Heroriëntatie van het ruimtelijk beleid In de Nota Ruimte is de Hoeksche Waard aangewezen als Nationaal Landschap.
Binnen nationale landschappen is 'behoud door ontwikkeling' het uitgangspunt voor het ruimtelijk beleid. De landschappelijke kwaliteiten zijn medesturend voor de wijze waarop de gebiedsontwikkeling plaatsvindt. Uitgangspunt is dat de nationale landschappen zich sociaal- economisch voldoende moeten kunnen ontwikkelen, terwijl de bijzondere kwaliteiten van het gebied worden behouden of worden versterkt. Mede als gevolg van het verkrijgen van de status Nationaal Landschap vinden wij het noodzakelijk om ons te heroriënteren op het lokaal ruimtelijk beleid. Wij zullen de volgende stappen ondernemen:


---

Programmabegroting 2007

Opstellen lokale structuurvisie Wij zijn voornemens een lokale structuurvisie op te stellen. In deze structuurvisie zullen wij onder meer de consequenties van het rijksbeleid in de vorm van de al eerder genoemde Nota Ruimte en nieuw provinciaal beleid, zoals de Ruimte voor Ruimteregeling vertalen. Ook de door uw raad vastgestelde visie "de Hoeksche Waard weet wat zij wil", het Ontwikkelingsprogramma Hoeksche Waard en de visies "Recreatie en toerisme in de Hoeksche Waard" en "Verblijfsrecreatie Hoeksche Waard" zullen worden verwerkt.
Wij streven naar een "brede" structuurvisie. Een visie waarin het ruimtelijke beleid integraal (leefbaarheid, duurzaamheid en milieu) benaderd wordt. Voor het opstellen van een lokale structuurvisie zullen wij nog een plan van aanpak opstellen. Vanaf het jaar 2007 hebben wij hiervoor een bedrag van 11.250,00 in de begroting opgenomen.

In opdracht van de commissie Hoeksche Waard wordt op dit moment gewerkt aan het opstellen van een regionale structuurvisie Hoeksche Waard. De planning is dat deze visie medio 2007 door de gemeenteraden zal worden vastgesteld. Het Strijense aandeel in de kosten beloopt een bedrag van ± 15.000,--.
Wij zien de lokale structuurvisie ook als een nadere uitwerking van de regionale structuurvisie en zullen daarom medio 2007 starten met de voorbereidingen met de bedoeling om de lokale structuurvisie in 2008 aan de gemeenteraad ter vaststelling aan te bieden. De raad zal daartoe eind 2007 een startnotitie ontvangen.

Actualiseren en uniformeren van voor buitengebied geldende bestemmingsplannen
Voor het buitengebied in Strijen gelden 3 verouderde bestemmingsplannen. Het is gewenst deze plannen te actualiseren en te uniformeren. Eerder is met deze actualisering gewacht vanwege de discussie over een integrale herziening van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en de Nota Ruimte. De integrale herziening van de Wet op de Ruimtelijke Ordening zal echter langere tijd in beslag nemen. In verband met de ouderdom van de plannen is het niet gewenst hier nog langer op te wachten. Daarnaast is de Nota Ruimte vastgesteld. Bij de actualisering van de bestemmingsplannen zal hiermee rekening gehouden worden (Nationaal Landschap) evenals met de uitwerking van het Afsprakenkader. Wij zijn al begonnen met de selectie van een stedenbouwkundig adviesbureau voor het opstellen van het nieuw bestemmingsplan `Buitengebied'.
Overeenkomstig het beleidsprogram zullen wij eerst een startdocument (beleidsconcept) opstellen om te komen tot een nieuw bestemmingsplan. In dit startdocument zal worden vastgelegd welke visie de gemeente in hoofdlijnen heeft op de toekomstige ontwikkeling van het buitengebied c.q. de in het coalitieakkoord benoemde thema's (o.a. landgoederen, landschapsbeheer, vrijkomende agrarische bebouwing). Ook de sociaal- economische aspecten zullen aan de orde komen. Dit startdocument zal uiterlijk in het voorjaar van 2007 gereed zijn.


---

Programmabegroting 2007

Om te starten met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan `Buitengebied' hebben wij voor het jaar 2007 een bedrag van 25.000,00 geraamd.

Streekplanherziening
Medio september 2007 hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland een ontwerp-streekplan voor de Hoeksche Waard in het kader van een inspraakprocedure ter inzage gelegd. Het streven van de provincie is om dit nieuwe streekplan nog tijdens de huidige statenperiode ­ dus in het voorjaar van 2007 ­ vast te stellen. In samenwerking met de andere gemeenten in de Hoeksche Waard zullen wij ons beijveren om de ook door uw raad vastgestelde `inbreng streekplanherziening' zoveel mogelijk vertaald te krijgen in het streekplan.

Recreatieve visie Strijensas
Bij de aanwijzing van de verschillende Nationale Landschappen heeft het Rijk benadrukt dat een toeristisch-recreatieve ontwikkeling van die gebieden moet worden nagestreefd. In regionaal verband krijgt dit gestalte door onder meer de visie Verblijfsrecreatie Hoeksche Waard. Ook op lokaal niveau willen wij invulling geven aan de toeristisch-recreatieve ontwikkeling. Eind 2006 zullen wij u een visie presenteren voor de verdere ontwikkeling van Strijensas als toeristisch-recreatief knooppunt.


3e Blijvend investeren in de gemeenschap Naast alle activiteiten in de meer "harde" sectoren, zullen onze inspanningen ook gericht blijven op het verder bouwen aan een goede sociale structuur in Strijen. Onderstaand gaan wij op eventuele aspecten verder in.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning Met ingang van 1 januari 2007 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Deze wet brengt grote veranderingen met zich mee. Een basisprincipe is dat mensen zoveel mogelijk zelf verantwoordelijk zijn. De gemeente krijgt de brede verantwoordelijkheid voor de ondersteuning van burgers. De gemeente moet enerzijds algemeen beleid voeren gericht op bevordering van zelfredzaamheid van burgers en anderzijds individueel geïndiceerde voorzieningen leveren zoals huishoudelijk zorg, een rolstoel of scootmobiel. 2007 zullen we benutten om een goede overgang naar de Wmo te bewerkstelligen waarbij het huidige beleid in stand wordt gehouden.

Ondersteuning vrijwilligerswerk Op 25 april 2006 is door uw raad de notitie "Ondersteuning Vrijwilligerswerk Strijen 2006" vastgesteld. Het jaar 2007 benutten we om een aantal actiepunten uit deze notitie verder uit te werken. De uitwerking bezien we in een breder perspectief en willen we ook andere


---

Programmabegroting 2007

verenigingen en vrijwilligers betrekken dan die zijn genoemd in bovengenoemde notitie.
Voor de uitvoering van de actiepunten uit genoemde notitie is een bedrag van 20.000,-- in de begroting opgenomen.

Versteviging ambulant jongerenwerk Wat betreft de jeugd in Strijen willen we in overleg met de jongerenwerkers het ambulant jongerenwerk verder intensiveren. Doel daarvan is zoveel mogelijk jongeren naar Jongerencentrum De Klep te trekken om te voorkomen dat jongeren op straat rondhangen en overlast veroorzaken. De inzet van de jongerenwerkers bij deze activiteiten kunnen gezien worden als preventief ambulant werk.

Opkomen voor sociaal zwakkeren In 2007 hebben ook de sociaal zwakkeren in onze gemeente de aandacht. Zo wordt in 2007 een onderzoek gedaan naar de (on)mogelijkheden onder de WWB te komen tot een Woonlastenfonds. Bij dit onderzoek betrekken we het NIBUD-rapport "Minima-effectrapportage Gemeenten in de Hoeksche Waard"(2006). Ook bezien we welke mogelijkheden er zijn om, via de Regionale Sociale Dienst, minimabeleid (de 125,-- maatregel) verder te ontwikkelen. De regeling chronische zieken, gehandicapten en ouderen wordt in 2007 voortgezet.

Vervangen Dorpshuis
Het Dorpshuis begint langzamerhand een oud gebouw te worden waar het één en ander aan moet gebeuren. Eind 2006/begin 2007 zal er een onderzoek plaatsvinden naar de behoefte naar een gemeenschapsvoorziening in de kern Strijen. Op basis van de resultaten van dit onderzoeken stellen we vast wat er met het Dorpshuis gaat gebeuren. Hierbij nemen we natuurlijk de ontwikkeling van de Oranjebeurt mee.


4e Moderniseren van de gemeentelijke organisatie en regionaal samenwerken.
In het actieprogramma "Andere Overheid" stelt het kabinet dat: a. de overheid (dus rijks, provinciaal en gemeentelijk) de dienstverlening aan de burger moet gaan verbeteren en b. de overheid minder moet gaan regelen en anders moet gaan regelen.(Administratieve Lastenverlichting).

Dit heeft ook consequenties voor onze organisatie. Onderstaand gaan we hier nader op in.

E-loket
In verband met punt a. zal als een eerste stap aan het einde van dit jaar onze website zodanig zijn ingericht dat elektronisch betalingsverkeer en digitale identificatie kunnen plaatsvinden en dat uittreksels uit het GBA digitaal aangevraagd en betaald kunnen worden.


---

Programmabegroting 2007

Voor 2007 en volgende jaren zal dit verder worden vervolmaakt; dit zoveel mogelijk in samenwerking met de overige gemeenten in de Hoeksche Waard.
Voor dit laatste is een Plan van Aanpak in voorbereiding, dat naar verwachting eind dit jaar gereed zal zijn.

Centrale balie
Nu van lieverlee meer duidelijkheid komt over de gevolgen van invoering van WMO en Omgevingsvergunning zal in het kader van een goede dienstverlening het onderzoek naar een centrale balie worden voortgezet.

Onderzoek gemeentelijke dienstverlening Ook onze gemeente heeft zich aangemeld om deel te nemen aan de door de VGS en VNG ontwikkelde gemeentemonitor, genaamd "Staat van de Gemeente".
Hierbij zullen aan een aantal willekeurige burgers van de gemeente en aan een aantal bezoekers van de gemeenteloketten vragen worden voorgelegd, die voortkomen uit zes zogenaamde burgerrollen, t.w. de burger als kiezer, als klant, als partner, als onderdaan, als wijkbewoner en als belastingbetaler.
De uitkomst van dit onderzoek zal aangeven hoe de gemeente er o.a. op gebied van gemeentelijke dienstverlening voorstaat. Tevens zal worden bezien worden op welke onderdelen de gemeente nog "slagen moet maken".

Vermindering administratieve lasten In verband met onderzoek naar Administratieve Lastenverlichting ((AL) hebben wij inmiddels aan een bedrijf offerte gevraagd voor het verrichten van onderzoek naar administratieve lasten in onze gemeente. De kosten van dit onderzoek worden voorlopig geraamd op ca. 22.000,-- excl. BTW.
Wij zullen u dit jaar nog een kredietvoorstel voorleggen voor het verrichten van dit onderzoek met het oogmerk om u voor 1 maart 2007 een actieplan te kunnen voorleggen om daadwerkelijk tot verlichting van administratieve lasten te komen.

Regionaal samenwerken
Om zo efficiënt mogelijk te werken en een (nog) hoger kwalitatief product tot stand te brengen worden diverse onderwerpen (sub)regionaal aangepakt.
Hierbij moet worden gedacht aan samenwerking op gebied van ICT (zie onder e-loket), invoering basisregistraties, aanpak WMO, inbreng streekplan, voorbereiding structuurvisie Hoeksche Waard, voorbereiding invoering omgevingsvergunning, organisatie rampenbestrijding, opmaak welstandsnota, klachtenregeling e.d.


5e Beperkte lastenstijging
Evenals in de voorgaande jaren hanteren wij voor 2007 en de volgende jaren een beperkte lastenstijging voor de burgers als uitgangspunt. Dit betekent dat wij in onze voorstellen ten aanzien van de belastingverhogingen in principe de inflatie-verwachting leidend zullen


---

Programmabegroting 2007

laten zijn. Ten aanzien van de rioolrechten maken wij hierbij het voorbehoud dat er sprake dient te zijn van een ongewijzigde situatie. De gevolgen van een invoering van een zogenaamde brede waterheffing kunnen thans nog niet worden overzien. Ten aanzien van de legesheffing merken wij het volgende op. Regelmatig wordt via de pers de discussie gevoerd over de hoogte van de door de gemeenten in rekening gebrachte bouwleges. Mede naar aanleiding hiervan zijn wij voornemens een onderzoek te doen naar de verhouding tussen kosten en opbrengsten van deze leges. De gemeente Strijen hanteert momenteel in verhouding tot overige gemeenten lage tarieven. In relatie tot de inmiddels gerealiseerde uitbreiding van de begraafplaats geldt dit eveneens voor de begraafrechten.

In deze begroting 2007 is de nadruk gelegd op de elementen uit het beleidsprogramma, die voor 2007 geprogrammeerd zijn. In de toekomstige begrotingen 2008, 2009 en 2010 zullen we nadere prioriteiten voor die jaren presenteren. Aangezien het (nog) niet mogelijk blijkt om van alle onderdelen van het beleidsprogramma de financiële consequenties aan te geven, is onder het programma Bestuur hiervoor een stelpost opgenomen van 50.000,-- voor nieuw beleid.

10

Programmabegroting 2007

Overzicht baten en lasten

De financiële begroting bestaat volgens de voorschriften uit een overzicht van de baten en lasten per programma en de dekkingsmiddelen, gevolgd door een toelichting op de financiële positie. Naast een overzicht van de baten en lasten per programma zal een verschillenanalyse op programmaniveau worden gepresenteerd.

Programma saldo (x 1.000) 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Programma 10 Bestuur 441 548 636 608 616 608 Programma 15 Veiligheid, overlast en handhaving 144 271 277 291 323 323 Programma 20 Fysiek beleid 250 350 222 197 197 197 Programma 30 Fysiek beheer 892 1.023 936 936 911 909 Programma 40 Sociaal economisch beleid 495 485 500 504 509 513 Programma 50 Educatie en jeugd 1.199 1.256 1.038 1.058 1.123 1.118 Programma 60 Sport en recreatie 570 557 495 496 496 496 Programma 70 Gezondheidsbeleid 512 460 462 461 462 461 Programma 80 Cultureel beleid 352 369 370 370 370 377 Programma 90 Middelen en organisatie 66 60 40 30 30 30 salaris en overheadkosten 3.311 3.417 3.530 3.529 3.577 3.609 Saldo programma's 8.232 8.796 8.506 8.480 8.614 8.641

Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien -8.308 -8.476 -8.312 -8.266 -8.420 -8.452

Resultaat voor bestemming -76 320 194 214 194 189 Onttrekkingen en toevoegingen aan reserves -302 -320 -194 -208 -196 -125

Resultaat na bestemming -378 0 0 6 -2 64

11

Programmabegroting 2007

Specificatie van de onttrekkingen en toevoegingen aan de reserves:

- onttrekking uit reserve versnelde afschrijving 110.834 - onttrekking uit reserve desintegratievergoeding 114.053 - bruidsschat tlv algemene reserve 83.100 - onttrekking salaris medewerker uit reserve loonkosten 74.043 - afschrijving nieuwbouw Weele tlv reserve nieuwbouw 43.376 - afschrijving begraafplaats tlv reserve begraafrechten 11.747 - onttrekking communicatieplan aan alg.reserve 15.000 - onttrekking aanleg fietspad Hoeksche Weg aan alg.reserve 10.505 - onttrekking uit reserve aandelen Bouwfonds 5.672 - onttrekking tekort BCF uit reserve BCF 50.000

Subtotaal 518.330 Dotatie rente eigen vermogen aan de reserves 324.118

Totaal mutaties reserves 194.212 =========

12

Programmabegroting 2007

Uiteenzetting van de financiële positie

A lgemeen Zoals in de aanbiedingsnota aangegeven verheugt het ons in staat te zijn u een voor 2007 sluitende begroting aan te kunnen bieden, waarin ook nieuwe beleidsvoornemens zijn opgenomen. Hiertoe hebben wij de nodige maatregelen in de vorm van ramingaanpassingen door moeten voeren. Van deze aanpassingen wordt in het vervolg van deze paragraaf een overzicht gegeven. Evenals voorgaande jaren is voor onvoorziene uitgaven een bedrag van ruim 32.000,-- ( 3,50 per inwoner) in de begroting voor 2007 opgenomen.

U

itgangspunten Bij het opstellen van de begroting is uitgegaan van een aantal uitgangspunten. Zo is er voor de budgetten voor de levering van goederen en diensten een inflatiecorrectie toegepast van 0,6%. Hoewel in de mei-circulaire voor de algemene uitkering uit het Gemeentefonds wordt uitgegaan van een inflatie voor 2007 van 1%, bleek het om budgettaire redenen noodzakelijk dit percentage niet geheel te volgen. Overigens achten wij op zich de inschatting door het CPB van een inflatie van 1% al aan de lage kant. Alleen in de gevallen waarin sprake is van contractuele aanpassingen, zijn de werkelijke prijsverhogingen verwerkt. De salarisbudgetten zijn met 1,25% verhoogd en de sociale lasten met 1%. In voorkomende gevallen is rekening gehouden met incidentele loonstijgingen (periodieken). Hierbij zijn de vooronderstellingen uit de mei-circulaire gevolgd, maar evenals bij de inflatie voor goederen en diensten zetten wij ook bij dit stijgingspercentage de nodige vraagtekens. Mochten de percentages op een hoger niveau uitkomen, dan wordt de compensatie via de algemene uitkering overigens ook hoger. De belasting- en legestarieven zijn met 1,75% verhoogd. Uitgangspunt bij de verhoging van de tarieven de afgelopen jaren is geweest om het te verwachten inflatiepercentage te volgen. In dit geval zijn wij afgeweken van de door het CPB aangegeven niveau, aangezien wij verwachten dat dit aan de te lage kant is. Overigens blijft deze voorgestelde stijging binnen de sinds 2006 toegestane grenzen ( 1,5% + inflatiepercentage). De algemene uitkering uit het Gemeentefonds is gebaseerd op de Mei-circulaire 2006. Uiteraard is het de vraag wat het Kabinet bij de presentatie van de miljoenennota in september nog voor de gemeenten in petto heeft. Ten tijde van het opstellen van deze begroting is daar nog onvoldoende zicht op. Zoals gebruikelijk is er evenals voorgaande jaren geen rekening gehouden met een mogelijke uitkering van de behoedzaamheidreserve.

13

Programmabegroting 2007

M

aatregelen Om tot een sluitende begroting te komen zijn diverse maatregelen in de vorm van ramingaanpassingen noodzakelijk gebleken. Enerzijds bleek dit ten dele mogelijk op basis van ervaringscijfers uit het verleden. Het gaat om de volgende posten:

2007 2008 2009 2010

- prijsontwikkeling naar 0,6% 14.500 14.500 14.500 14.500 - geen rentetoerekening reserve nieuwbouw basisonderwijs 13.832 14.316 14.817 15.336 - taakstelling bezuinigingen 10.000 20.000 20.000 20.000 - bijstelling raming dividend ENECO 25.000 25.000 25.000 25.000 - verhoging onttrekking reserve BCF 50.000 50.000 50.000 - verhoging leges bouwvergunningen 10.000 35.000 35.000 35.000

totaal maatregelen/bijstellingen 73.332 158.816 159.317 159.836 ===== ====== ====== ======

M

eerjarenperspectief Zoals uit het overzicht van baten en lasten blijkt, sluit de meerjarenraming met een overzienbaar tekort. Mede gelet op het feit, dat dit tekort zich uitsluitend in de laatste jaarschijf openbaart, zien wij thans geen reden voor dat jaar al maatregelen te treffen. In het kader van de dekkingsvoorstellen voor de randweg in de jaarschijf 2010 zullen wij uiteraard wel rekening houden met het nu gepresenteerde beeld. De reeks voor de komende drie jaar is als volgt: 2008: tekort 5.847 2009: overschot 2.132 2010: tekort 63.741 Bij de opstelling van de meerjarenraming is ­ conform bestaand beleid ­ uitgegaan van constante lonen en prijzen. Dit houdt in, dat slechts volume- mutaties aanleiding hebben gegeven tot gewijzigde ramingen. Ook de algemene uitkering uit het Gemeentefonds is constant gehouden ten opzichte van de jaarschijf 2006 (eveneens met uitzondering van volume-mutaties). Voorts is met betrekking tot de algemene uitkering geen rekening gehouden met in de meicirculaire aangegeven accressen. In alle jaarschijven is rekening gehouden met een bedrag voor onvoorziene uitgaven van circa 32.700. Gelet op bovenstaande uitgangspunten geven de ramingen op de onderscheidene programma's voor de komende jaren een vrijwel ongewijzigd beeld. I

nvesteringen Evenals voorgaande jaren zijn de kapitaallasten van verwachte vervangingsinvesteringen in 2007 en volgende jaren in de begroting opgenomen. Voorheen werd hiervoor onder de post onvoorziene een stelpost opgenomen. In de nu voorliggende begroting zijn deze posten op programmaniveau verwerkt. Voor een specificatie van bedoelde investeringen wordt verwezen naar het in de bijlagen opgenomen overzicht ter zake. Investeringen in het kader van de uitvoering van bestemmingsplannen zijn in de begroting onder het betreffende programma opgenomen. Hierbij moet dan met

14

Programmabegroting 2007

name worden gedacht aan het verder bouwrijp maken van bedrijventerrein VI, waarvoor een bedrag van ± 190,000 is geraamd. De grootste investering in 2007 (en gedeeltelijk 2008) betreft het realiseren van de nieuwbouw voor de openbare basisscholen De Patrijspoort en De Striene (kosten naar raming 4 miljoen). Met de kapitaallasten van deze investering is in deze begroting rekening gehouden. De afschrijvingslasten worden geheel uit de reserves gedekt. Te verwachten grote investeringen voor de jaren na 2007 betreffen de gehele of gedeeltelijke aanleg van de randweg. Zoals reeds eerder aangegeven, is met deze investering in de voorliggende begroting nog geen rekening gehouden. G egarandeerde geldleningen Leningsaldo gegarandeerde geldleningen ultimo 2007 79.255.000 Waarvan gewaarborgd 3.524.000

Door waarborgfonds Sociale Woningbouw gegarandeerde geldleningen waarvoor de gemeente als achtervang fungeert 16.794.000

15

Programmabegroting 2007

F

inancieel overzicht

programma mutaties i/s 2006 2007 2008 2009 2010 Bestuur saldo oorspronkelijke begroting 477.099 487.049 469.599 477.099 mutaties 2006(incl.turap 1): ombudscommissie s 250 250 250 250 communicatieplan i 48.000 lokale rekenkamer s 4.660 7.880 7.880 7.880 installatie burgemeester i 10.000 geen vergoeding klachtencomm. s 8.000 8.000 8.000 8.000 saldo begroting na mutaties 548.009 mutaties 2007: rijdocumenten s -7.000 -2.500 -2.500 leges burgerlijke stand s -2.500 -2.500 -2.500 accountantskosten s -18.500 -18.500 -18.500 commissie HW s 93.838 93.838 93.838 inwonerbijdrage ZHZ s -23.281 -23.281 -23.281 salariskosten s 18.800 18.800 18.800 uitvoering wet KPB s 5.000 5.000 5.000 communicatieplan i 15.000 uitvoering collegeprogram s 50.000 50.000 50.000 diversen (incl.afronding) s 1.901 1.703 1.752 stand 2007 conceptbegroting 636.437 608.289 615.838 608.129 Veiligheid,overlast en handhaving saldo oorspronkelijke begroting 250.177 256.362 270.286 302.210 mutaties 2006(incl.turap 1): vandalisme i 6.000 alarmeringscomputer s 600 600 600 600 opleiding brandweer s 16.000 12.000 12.000 12.000 administratieve wijziging i -1.610 saldo begroting na mutaties 271.167 mutaties 2007: inwonerbijdrage regio ZHZ s 7.658 7.658 7.658 diversen (incl.afronding) s -16 300 616 stand 2007 conceptbegroting 276.604 290.844 323.084 322.924 Fysiek beleid saldo oorspronkelijke begroting 341.861 315.611 315.611 315.611 mutaties 2006(incl.turap 1): planschade i 5.200 administratieve wijziging i -3.600 samenwerking informatisering i 6.000 saldo begroting na mutaties 349.461 mutaties 2007: hogere raming bouwleges s -10.000 -35.000 -35.000 vervallen bijdrage RIHW s -88.599 -88.599 -88.599 hogere salariskosten s 3.868 3.868 3.868 diversen (incl.afronding) s 628 628 628 stand 2007 conceptbegroting 221.508 196.508 196.508 196.508

16

Programmabegroting 2007

Fysiek beheer saldo oorspronkelijke begroting 950.068 945.703 945.703 883.569 mutaties 2006(incl.turap 1): detachering medew. BOR i 25.000 fietsverbinding s 12.500 12.500 12.500 12.500 verkeersteller i 5.747 bijdrage verkeersvoorziening i -18.340 hekwerk Regenboog i 2.355 wandelgebied Bovenweg i 14.000 talud 't Hoogt i 4.754 parkeerplaatsen Regenboog i 16.640 stedelijk waterplan i 11.690 baggerplan i 5.000 administratieve wijziging i -6.380 saldo begroting na mutaties 1.023.034 mutaties 2007: lagere kapt.last watergangen s -3.082 -3.082 -3.082 bijdrage groenbeheer s 14.000 14.000 14.000 minder inhuur bij buitendienst s -23.300 -23.300 -23.300 nettokosten riolering s 11.118 11.118 11.118 lagere kapt.last begraafplaatsen s -6.327 -6.327 -6.327 verhoging doorbetaling WUW s 29.806 29.806 29.806 lagere kapitaallast stroomwegen s -25.832 -25.832 11.902 kosten openbare verlichting s -10.305 -10.305 -10.305 hogere bijdrage Ws openb. Verlichting s -4.571 -4.571 -4.571 diversen (incl.afronding) s -3.982 -3.982 -3.982 stand 2007 conceptbegroting 935.728 935.728 911.328 909.219 Sociaal-economischbeleid saldo oorspronkelijke begroting 510.935 497.401 498.938 501.891 mutaties 2006(incl.turap 1): correctie administratieve wijziging s -26.021 -26.021 -26.021 -26.021 saldo begroting na mutaties 484.914 mutaties 2007: kosten inburgering -2.300 -2.300 -2.300 bijdrage RSD s 6.964 9.447 11.945 kosten dagopvang s -4.500 -4.500 -4.500 hogere kosten ZWG groep s 4.487 4.487 4.487 oninbaar / kwijtschelding SVHW s 20.000 20.000 20.000 diversen (incl.afronding) s 3.500 3.780 3.100 stand 2007 conceptbegroting 499.531 503.831 508.602 513.444 Educatie en jeugd saldo oorspronkelijke begroting 1.251.036 1.217.321 1.180.149 1.096.874 mutaties 2006(incl.turap 1): huur lokaal 't Spui i 4.422 saldo begroting na mutaties 1.255.458 mutaties 2007: leerlingenvervoer s 7.300 7.300 7.300 kosten gymonderwijs s -5.735 -5.735 -5.735 logopediecontract s -13.368 -13.368 -13.368 opslag leerplichtambtenaar s 1.500 1.500 1.500 jeugdpreventieteam s -3.263 -3.263 -3.263 algemeen maatschappelijk werk s 4.487 4.487 4.487 dagopvang ouderen s -4.500 -4.500 -4.500 kapitaallasten scholen s -207.647 -104.335 43.331 geen dotatie voorziening PSZ s -6.276 -6.386 -6.498 huisvestingsplan i 43.631 diversen (incl.afronding) s 4.093 2.501 2.614 stand 2007 conceptbegroting 1.037.543 1.058.350 1.122.742 1.117.606

17

Programmabegroting 2007

Sport en recreatie saldo oorspronkelijke begroting 538.035 537.636 537.230 536.816 mutaties 2006(incl.turap 1): speelplek Nieuwe Haven i 7.100 jongerenontmoetingsplaats i 11.800 saldo begroting na mutaties 556.935 mutaties 2007: exploitatie sportcentrum s -35.508 -35.508 -35.508 minder inhuur s -6.600 -6.600 -6.600 diversen (incl.afronding) s 872 1.278 1.692 stand 2007 conceptbegroting 496.400 496.400 496.400 496.400 Gezondheidsbeleid saldo oorspronkelijke begroting 434.179 434.179 434.179 434.179 mutaties 2006(incl.turap 1): correctie administratieve wijziging s 26.021 26.021 26.021 26.021 saldo begroting na mutaties 460.200 mutaties 2007: sociaal isolement s 2.500 2.500 2.500 diversen (incl.afronding) s -528 -1.208 -528 stand 2007 conceptbegroting 462.172 461.492 462.172 461.492 Cultureel beleid saldo oorspronkelijke begroting 363.452 362.841 362.633 362.423 mutaties 2006(incl.turap 1): verlichting/motorslagwerkapparaat i 6.027 saldo begroting na mutaties 369.479 mutaties 2007: streekmuseum HW s -3.377 -3.377 -3.377 huurverlaging Dorpshuis s 5.000 5.000 5.000 hogere kapt.last Dorpshuis s 7.901 7.901 7.901 diversen (incl.afronding) s -1.964 -1.964 -1.864 stand 2007 conceptbegroting 370.401 370.193 370.083 376.869 Middelen en organisatie saldo oorspronkelijke begroting 3.156.290 3.201.685 3.185.224 3.268.505 mutaties 2006(incl.turap 1): mutatie reserves (planschade) i -5.200 gratificaties i 7.000 pakket RAP s 1.100 1.100 1.100 1.100 kinderopvang i -1.900 salariskosten BOR i -25.000 reis- en verblijfkosten i 3.700 inhuur tbv rechtmatigheid i 10.000 administratieve wijziging i 11.590 saldo begroting na mutaties 3.157.580 mutaties 2007: centraal inkoopbureau s 19.000 19.000 19.000 taakstelling bezuiniging s -10.000 -20.000 -20.000 mutaties rserves s 63.626 32.461 -38.716 salarisverhoging s 101.657 101.657 101.657 geen WAO uitkering s 16.337 16.337 16.337 geen IZA niet actieven i -33.733 0 0 kapt.last vervoermid. s 6.490 11.092 19.235 leasekosten s -14.026 -14.026 -14.026 drukwerk jaarverslag e.d. s 4.000 4.000 4.000 telefoonkosten s -5.000 -5.000 -5.000 bedrijfsgez.zorg s -4.000 -4.000 -4.000 kapt.last systeembeheer s 3.059 -3.271 -6.277 kapt.last gebouwen s 14.722 14.722 14.722 dotatie voorz. gebouw s 10.000 10.000 10.000 huur loods s 43.750 diversen (incl.afronding) s 721 963 1.211 stand 2007 conceptbegroting 3.375.638 3.350.259 3.411.498 3.513.508

18

Programmabegroting 2007

Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien saldo oorspronkelijke begroting -8.273.132 -8.278.905 -8.167.268 -8.166.439 mutaties 2006(incl.turap 1): dividend Eneco i -277.000 mutaties onvoorzien i 73.895 saldo begroting na mutaties -8.476.237 mutaties 2007: dividend Eneco s -25.000 -25.000 -25.000 rente spaarrekeningen s -55.000 -55.000 -55.000 rente verkoop school Dam s -20.000 -20.000 mutaties renteresultaat s 88.431 104.578 -36.181 mutaties rente reserves s 26.371 22.536 17.955 geen OZB gebruikersdeel won. s 456.920 461.120 461.120 meer algemene uitkering s -518.281 -579.362 -589.181 diversen (incl.afronding) s -6.498 -7.651 -7.661 stand 2007 conceptbegroting -8.311.962 -8.266.047 -8.420.387 -8.452.358 netto resultaat oorspronkelijke begroting 2006 e.v. 0 -23.117 32.284 12.738 0 netto resultaat begroting 2007 e.v. 0 5.847 -2.132 63.741

19

Programmabegroting 2007

T

oelichting mutaties met een afwijking van > 5.000

Programma 10 Bestuur

In verband met de tienjaarlijkse cyclus worden naar verwachting in 2007 meer rijbewijzen afgegeven (2007 1100 rijbewijzen tov 500 in 2006). Dit levert naar verwachting 7.000 meer opbrengst op. Voor structureel meer uitgegeven rijbewijzen is in de jaren 2008 en 2009 2.500 bijgeraamd. Op basis van de door Deloitte aangeboden offerte zijn de accountantskosten met 18.500 naar beneden bijgesteld. In de begroting is nog wel rekening gehouden met enige specifieke opdrachten buiten de kosten voor de jaarrekening. In de bijdrage van de gemeente aan de commissie Hoeksche Waard is onder meer rekening gehouden met de herverdeeleffecten als gevolg van de opheffing van de Bestuursdienst van ZHZ, alsmede met het vervallen van een provinciale subsidie. De verlaging van de inwonerbijdrage aan de regio ZHZ met 23.300,-- is een gevolg van bovengenoemde opheffing van de Bestuursdienst bij de regio. Gezien de leeftijd van de vorige burgemeester werden geen sociale lasten over zijn salaris afgedragen. Over het salaris van de huidige burgemeester moet echter wel sociale lasten worden betaald. Hiervoor is 18.800 begroot. Op 1 januari 2007 wordt de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen van kracht. Voor het inschrijven van gegevens over de registratie van de publiekrechtelijke beperkingen is een geautomatiseerd systeem verplicht om daarmee tevens gegevens uit te kunnen wisselen met de zogenaamde Landelijke Voorziening. Hiervoor is 5.000 begroot. Voor communicatie wordt in 2007 15.000 begroot om verder te komen tot de doelstelling van 65% digitale dienstverlening. Voor uitvoering van de punten uit het collegeprogramma is een stelpost van 50.000 opgenomen aangezien het voor een groot deel van het collegeprogramma nog niet mogelijk is om tot een financiële vertaling te komen.

20

Programmabegroting 2007

Programma 15 Veiligheid, overlast en handhaving

De raming van de inwonerbijdrage aan de regionale brandweer is verhoogd met het aandeel doorbelasting regiostaf ( 0,29/inwoner), met de vertaling meerjaren perspectief ( 0,10/inwoner) en met een verhoging accres van 0,36 / inwoner. De jaarlijkse bijdrage stijgt hierdoor met 7.658.

Programma 20 Fysiek Beleid

Op basis van de feitelijke uitkomsten van voorgaande jaren is de raming opbrengst bouwleges voor 2007 verhoogd met 10.000,-- en voor 2008 en volgende jaren met 35.000,--. De bijdrage RIHW vervalt in verband met de oprichting van de Commissie Hoeksche Waard.

Programma 30 Fysiek Beheer

De bijdrage groenbeheer is in het verleden meegenomen in de raming van de bijdrage RIHW, maar wordt nu weer apart begroot ( 14.000). Op de post wegonderhoud is ­ na het vertrek van een van de medewerkers ­ een stelpost opgenomen voor de inhuur van derden. In verband met de invulling van deze formatieplaats bij de afdeling Bureau Openbare Ruimte komt de post voor inhuur te vervallen. De kosten van inhuur zijn hierdoor met 23.300 omlaag gebracht. Aangezien de kosten van de ambtelijke organisatie op het programma Middelen en organisatie worden begroot, worden op dit programma ten aanzien van de riolering uitsluitend de directe kosten geraamd. De kapitaallasten van de riolering nemen met 44.000 af. Daar staat tegenover dat de bijdrage rioolwaterzuivering met 12.000 omhoog gaat. De dotatie aan de egalisatiereserve is 45.600 hoger dan in 2006. Overigens is de totale post van de uitvoering van het GRP budgettair neutraal, omdat in totaal hogere of lagere kosten worden verrekend via de egalisatiereserve. De kapitaallasten (rente + afschrijving) van de begraafplaats nemen met ingang van 2007 met 6.300 af tot 25.500. Dit wordt veroorzaakt doordat het totale investeringsbedrag van de uitbreiding van de begraafplaats lager is gebleken dan vorig jaar bij het opstellen van de begroting was verwacht. Het afschrijvingsgedeelte ad 11.700,-wordt op programma 90 gedekt uit de reserve begraafrechten. De doorbetaling van de WUW-middelen aan het Waterschap voor het onderhoud van de wegen buiten de bebouwde kom is met 29.800,-- aangepast aan de prijsstijgingen van de afgelopen jaren. De kapitaallasten (rente + afschrijving) van diverse reconstructies van wegen nemen met ingang van 2007 met 25.800 af, doordat in 2005 reeds versnelde afschrijving heeft plaats gevonden. De kosten van openbare verlichting zijn met 10.300 naar beneden bijgesteld op basis van de feitelijke kosten van de afgelopen jaren.

21

Programmabegroting 2007

Programma 40 Sociaal economisch beleid

De te betalen bijdrage aan de Regionaal Sociale Dienst vertoont de komende jaren een stijgende lijn (2007 toename van 7.000). Dit wordt veroorzaakt door het wegvallen van de ESF subsidie bij de RSD, waardoor de gestegen personeelslasten zwaarder op de begroting van de RSD gaan drukken. De afboekingen wegens oninbaarheid en kwijtschelding van belastingvorderingen worden door de SVHW aan ons doorberekend. Met ingang van 2007 is dit apart in de begroting opgenomen.

Programma 50 Educatie en jeugd

De begrote kosten van leerlingenvervoer zijn verhoogd met 7.300 doordat er meer kinderen vervoerd worden en door prijsindexering. Op basis van de feitelijke kosten van voorgaande jaren zijn de kosten van gymonderwijs van het openbaar en bijzonder onderwijs met 5.700 afgeraamd. In verband met het afsluiten van een nieuw logopediecontract kunnen de begrote kosten met 13.400 omlaag worden gebracht. Vorig jaar was er voor 2007 van uit gegaan dat 4 miljoen in de nieuwe openbare school geïnvesteerd zou zijn. Toen was in de begroting een kapitaallast van 300.000,-- geraamd (afschrijving in 40 jaar en 5% rente over de investering). Inmiddels is de planning van de nieuwbouw zodanig aangepast dat er voor 2007 een investering van 1.850.000 wordt verwacht en voor 2009 eveneens 1.850.000. De kapitaallasten nemen hierdoor voor 2007 af met 207.600. Ook voor 2008 zijn de kapitaallasten hierdoor nog beduidend lager. Voor de jaren vanaf 2008 wordt er verder van uitgegaan, dat de opbrengst van de verkoop van de onderliggende gronden van De Striene en de Patrijspoort voor woningbouw (ruim) voldoende is om de boekwaarde van deze scholen af te boeken. Hierdoor vallen de geraamde afschrijvingsbedragen tot een bedrag van 37.000,-- vrij. Een en ander is in het tabelbedrag gesaldeerd opgenomen. De dotatie aan de voorziening peuterspeelzaal ad 6.300 is met ingang van 2007 afgeschaft. Op basis van het huisvestingsplan 2007 is voor de Boemerang 33.600,-- begroot voor het vervangen van een hekwerk, speelplein en de CV leidingen. Daarnaast is de post onvoorzien met 10.000 verhoogd in verband met het uitstel van de nieuwbouw van de Striene en de Patrijspoort.

Programma 60 Sport en recreatie

Doordat sportcentrum Apollo is geprivatiseerd gaat de bijdrage van de gemeente met 35.500 omlaag. Op de post speelterreinen is ­ na het vertrek van een van de medewerkers ­ een stelpost opgenomen voor de inhuur van derden. In verband met de invulling van deze formatieplaats bij de afdeling Bureau Openbare Ruimte

22

Programmabegroting 2007

komt de post voor inhuur te vervallen. De kosten van inhuur zijn hierdoor met 6.600 omlaag gebracht.

Programma 70 Gezondheidsbeleid

Geen posten met een afwijking van > 5.000,-- te verklaren.

Programma 80 Cultureel beleid

De huur die het Dorpshuis aan de gemeente betaald is met 5.000 verlaagd. Doordat de afschrijvingstermijn van de renovatie Dorpshuis conform de nota waardering en afschrijving is teruggebracht van 40 naar 15 jaar nemen de kapitaallasten toe met 7.900.

Programma 90 Middelen en organisatie

Als bijdrage in de kosten van het centraal inkoopbureau is met ingang van 2007 19.000 begroot. Als taakstellende bezuiniging ­ mede in relatie tot de kosten van het centraal inkoopbureau ­ is voor 2007 10.000 en voor 2008 en volgende jaren 20.000 opgenomen. In de loop van het jaar zal het college deze post gericht toedelen op basis van inzicht in de effecten van centrale inkoop. Voor de specificatie van de onttrekkingen en toevoegingen aan de reserves wordt verwezen naar het desbetreffende overzicht in de programmabegroting. De salariskosten zijn ten opzichte van voorgaand jaar met 101.657 toegenomen. Dit betreft onder andere 22.600 CAO stijging, 29.000 levensloopregeling, 11.900 werkgeversbijdrage IZA en 21.000 stijging sociale lasten. De gemeente heeft geen recht meer op 16.300 WAO uitkering omdat de betreffende medewerker waar de uitkering voor verkregen werd met FPU is gegaan. Doordat met ingang van 2007 geen IZA premie voor niet actieven meer betaald hoeft te worden kan de begroting met 33.700 omlaag. Voor 2008 en volgende jaren was al eerder rekening gehouden met het vervallen van deze post. Door de aanschaf van met name een drietal Fordbusjes voor het groenbeheer nemen de kapitaallasten in 2007 met 6.500 toe. In 2008 komt daar nog een investering in een vrachtwagenchassis bij en in 2009 de vervanging van de maaimachine. Doordat een ander leasecontract is afgesloten kan de begroting van de leasekosten met 14.000 omlaag. Op basis van de feitelijke kosten van de afgelopen jaren is de begroting drukwerk verhoogd ( 4.000,--) en voor telefoonkosten met 5.000 naar beneden bijgesteld.

23

Programmabegroting 2007

De afschrijving op het gemeentehuis is conform de nota waardering en afschrijving aangepast van 25 jaar annuitair naar 25 jaar lineair. Hierdoor neemt de kapitaallast toe met 14.700. Om de zaken uit het opgestelde Meerjaren Onderhouds Plan voor het gemeentehuis uit te kunnen voeren wordt jaarlijks 10.000 meer aan de voorziening onderhoud gemeentehuis gedoteerd. Met ingang van juli 2009 moet jaarlijks voor huur van een loods voor de buitendienst en brandweer worden betaald Voorshands heeft deze post het karakter van een stelpost.

Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien

Na liquidatie van het Volkshuisvestingsfonds zijn de spaarrekeningen waarin het fonds belegd had overgegaan naar de gemeente. Hierover wordt naar verwachting 55.000 rente ontvangen. De verkoop van de nieuwe school aan de Dam aan Woningstichting de Maashoek zal naar verwachting inclusief BTW, circa 500.000 opbrengen na verrekening van de leningen die de Maashoek aan de gemeente heeft verstrekt. Als rente opbrengst over deze 500.000 is 20.000 begroot. Het renteresultaat is gedaald van 688.700,-- in 2006 tot 600.277,-- in 2007. Het verschil wordt veroorzaakt door lagere rente op reserves en voorzieningen. Uit de algemene reserve wordt 2.700.000 onttrokken ten behoeve van een reserve afschrijving nieuwbouw scholen. Over deze laatste reserve wordt geen rente berekend. De rentebijschrijving op de reserves bedraagt 3,5%. Volgens de nieuwe voorschriften moet de totale rentebijschrijving ad 324.100 als bate op Financiering worden vermeld, waartegenover een dotatie op programma 90 onder mutatie reserves staat vermeld. In de tarieven van de OZB belastingen is rekening gehouden met een stijging van 1,75% in 2007. De afschaffing van de gebruikersbelasting op woningen per 1 januari 2006 geeft 456.900 minder opbrengst in 2007. De algemene uitkering voor 2007 is berekend op basis van de zg. mei- circulaire 2006. Daarbij is rekening gehouden met de bekende vaste en variabele gegevens van de gemeente die de grondslag zijn voor de berekening van de algemene uitkering. Ten aanzien van de behoedzaamheidreserve wordt opgemerkt dat hiermee ­ evenals voorgaande jaren ­ geen rekening is gehouden. De algemene uitkering wordt 518.300 hoger geraamd, maar dit hangt voornamelijk samen met de afschaffing van de gebruikersbelasting op woningen.

24

Programmabegroting 2007

PROGRAMMA- BEGROTING 2007

25

Programmabegroting 2007

Programma bestuur

I nhoud Het programma omvat het functioneren van bestuursorganen, de regionale samenwerking, dienstverlening, communicatie, burgerzaken, verkiezingen en rechtsbescherming.

O ntwikkelingen

Samenwerking Hoeksche Waard In de commissie ABA van 11 mei 2006 is uitvoerig gesproken over de nota's "Door Samenwerking Meer Waard II" en "Rol en positie raden bij de commissie Hoeksche Waard". In de raadsvergadering van 27 juni 2006 is vervolgens gedebatteerd met de voorzitter van de commissie Hoeksche Waard over beide nota's. Afgesproken is dat de commissie Hoeksche Waard zich beraadt over de uitkomsten van de gesprekken, die zij voert met de colleges / gemeenteraden van de HW over beide nota's en dat zij na de zomer bij de colleges / gemeenteraden daarop terugkomt. Dan moet dus de ambitie bepaald worden wat we precies willen met betrekking tot de samenwerking. Omdat de ambitiediscussie nog gevoerd zal worden, is de begroting 2007 gebaseerd op voortzetting huidige samenwerking met name op het gebied van groen/blauw, toerisme/recreatie, economie, volkshuisvesting, infrastructuur en ruimtelijke ordening. Voor wat betreft dit laatste mag zeker niet onvermeld blijven de ontwikkeling van een structuurvisie Hoeksche Waard (zie programma Fysiek Beleid).

In de bijdrage van de gemeente aan de commissie Hoeksche Waard is rekening gehouden met de herverdeeleffecten als gevolg van de opheffing van de Bestuursdienst van ZHZ, alsmede met het vervallen van de provinciale subsidie.

Actieprogramma "Andere Overheid" Door het kabinet is uitgesproken dat de huidige verhouding tussen overheid en samenleving grondig moet worden herzien. De overheid moet, -aldus het kabinet -, terughoudender zijn in wat zij regelt en vooral hoe zij regelt. Hiervoor heeft zij een actieprogramma opgesteld, genaamd actieprogramma "Andere Overheid". In dit actieprogramma geeft het kabinet aan langs welke lijnen de overheid zou moeten worden gemoderniseerd. Concreet noemt het kabinet hier o.a.: De overheid gaat haar dienstverlening aan de burger verbeteren. De overheid gaat minder en anders regelen. (Administratieve Lastenverlichting). Het kabinet streeft ernaar dat in 2007 65% van de publieke dienstverlening (van rijk, provincies en gemeenten gezamenlijk) plaats kan vinden via Internet.

26

Programmabegroting 2007

Administratieve lastenverlichting Zoals hiervoor vermeld streeft het huidige kabinet naar een reductie van de administratieve lasten (AL) voor bedrijfsleven en burgers. Onderdeel daarvan is dat ook medeoverheden (zoals gemeenten, provincies en waterschappen) verantwoordelijk zijn voor een terugdringen van de AL die het gevolg zijn van hun handelen. Uiteraard zijn de gemeenten zelf verantwoordelijk voor een structurele aanpak van de AL die zij veroorzaken. Verlaging van de lastendruk kan o.a. worden bereikt door vergunningtypen te schrappen en door de uitvoering te verbeteren. Burgers en bedrijven hebben immers van de gemeente verschillende vergunningen, ontheffingen en toestemmingen nodig. De handelingen die daarvoor moeten worden verricht kosten - samen met de bezoeken aan de gemeente - veel tijd en geld. W

at willen we bereiken De volgende doelstellingen worden geformuleerd:

Een lokaal bestuur dichtbij de burger, met een grote mate van herkenbaarheid en transparantie; Een gemeente met voldoende bestuurlijke en ambtelijke kwaliteit om haar taken efficiënt en effectief uit te kunnen voeren; Een betrokken burger en wederzijds begrip tussen gemeente en burgers, bedrijven en instellingen mede tot stand gekomen door een goede communicatie; Kwaliteit dienstverlening verhogen door middel van realisering elektronische dienstverlening; Een goed functionerende commissie Hoeksche Waard waarin goed wordt samengewerkt op het gebied van strategische ontwikkelingen van de Hoeksche Waard.

27

Programmabegroting 2007

W at doen we al

Bestaande bestuurlijke kaders:

Communicatiebeleidsplan (wordt geactualiseerd) Nota "Dualisme in Strijen, een terugblik" Nota "De burgemeester en zijn rollen" Verordening op de raadscommissies 2002 Samenwerkingsstatuut Commissie Hoeksche Waard (2004) Gemeenschappelijke regeling Ombudscommissie Hoeksche Waard (2005) Verordening Commissie Hoeksche Waard (2006) Verordening Rekenkamercommissie Hoeksche Waard (2005) Bestuursopdracht Informatisering

Communicatiebeleidsplan In het 4e kwartaal van 2006 worden nog de volgende functionaliteiten aan de website toegevoegd: E-payment: on line betalen. DigiD: digitale identificatie. Mijn Loket: eigen omgeving op de gemeentelijke website voor burgers. Digitaal aanvragen en betalen uittreksel GBA.

Verder is het communicatiebeleidsplan in herziening; het geactualiseerde communicatiebeleidsplan wordt u nog voor het einde van 2006 aangeboden.

Nadere uitwerking debat waarden en normen In 2006 heeft de gemeenteraad op thematische basis met besturen van verenigingen, scholen, stichtingen en anderen een debat gevoerd over waarden en normen. Een aantal conclusies uit dit debat vereist vervolg acties. In het beleidsprogramma 2006-2010 is aangegeven, dat bij de verdere voortgang van het project `waarden normen' het verenigingsleven dient te worden betrokken. Dit moet nog nader worden ingevuld.

Bestuursopdracht informatisering Er is een plan van aanpak in voorbereiding om te komen tot een niet ­ vrijblijvende samenwerking in de Hoeksche Waard op het terrein van informatisering. Informatisering in de meeste brede zin, t.w. zowel ICT (Informatie en Communicatie Technologie) en I&A (Informatievoorziening en Automatisering). De volgens het actieprogramma "Andere Overheid" te nemen stappen krijgen hierin een plaats. Volgens deze bestuursopdracht komt er een Plan van Aanpak, bestaande uit 2 fases, t.w.:

28

Programmabegroting 2007

Fase 1: vertaling resultaten uit quick scan van EGEM in concreet te nemen stappen en uit te voeren activiteiten. Daarnaast een beschrijving van de eindsituatie, met daarbij de noodzakelijke activiteiten en processen die tot dat resultaat moeten leiden. Deze eerste fase verschijnt nog in de loop van dit jaar.

Fase 2: uitvoering van PvA fase 1, waarin aandacht zal worden geschonken aan fasering en tempo van uitvoering. Deze 2e fase komt in de eerste helft van 2007 tot stand.

W

at gaan we doen

Bron Doelstelling Actiepunt Jaar uitvoering Jaarlasten

Begroting Verbetering dienstverlening Uitvoering wet Kpb 2007 5.000

Begroting Het handhaven van een Juridische kwaliteitszorg 2006/2007 p.m. adequaat niveau van rechtsbescherming aan burgers, bedrijven en instellingen Samenwerkings Verbetering kwaliteit Voorbereiding 2007/2008 p.m. statuut / openbaar bestuur Bestuurskrachtmeting provincie Beleids- Verbetering dienstverlening Plan van aanpak, fase 1 en 2 2006 en p.m. programma (bestuursopdracht) volgende jaren Beleids- Verbetering dienstverlening Onderzoek doen naar 2006/2007 p.m. programma administratieve lasten; daarna actieplan ontwikkelen voor vermindering administratieve lasten Beleids- Samenwerking - Bepalen ambitieniveau en 2006/2007 p.m. programma Commissie Hoeksche Waard positioneren raad; Vierjarenprogramma vaststellen. Programma Verbetering dienstverlening Invoering basisregistraties 2007/2009 p.m. andere (GBA, Adressen en overheid Gebouwen' Programma Verbetering dienstverlening Website doorontwikkelen 2006/2007 15000 andere waardoor verdere (éénmalig) overheid digitalisering transacties mogelijk wordt. Beleids- Lokaal bestuur dichtbij de Vervaardigen van een 2007 -- programma burger met grote mate van discussienota als uitvoering transparantie op de eerste evaluatie van het dualisme op 31 januari 2006 Raad Lokaal bestuur dichtbij de Onderzoek commissiestelsel 2006/2007 -- burger met grote mate van transparantie

29

Programmabegroting 2007

T

oelichting actiepunten:

Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen (Wet kpb) Op 1 januari 2007 wordt de Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen van kracht. Vanaf dat tijdstip zijn gemeenten verplicht een register en een registratie van publiekrechtelijke beperkingen over onroerende zaken, zoals de aanwijzing als gemeentelijk monument of de vestiging een voorkeursrecht op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten, ingevoerd en operationeel te hebben. Voor het inschrijven van gegevens over de registratie van de publiekrechtelijke beperkingen is een geautomatiseerd systeem verplicht om daarmee tevens gegevens uit te kunnen wisselen met de zogenaamde Landelijke Voorziening. Ten tijde van het opstellen van deze begroting is nog niet exact bekend wat de uitvoeringskosten van de Wkpb zullen zijn. Wij hebben een raming van 5.000,-- in de begroting opgenomen voor de uitvoering van de nieuwe wet.

Juridische kwaliteitszorg In augustus 2005 is door het college ingestemd met een plan van aanpak over de juridische kwaliteitszorg bij de gemeente Strijen. De reden voor dit plan van aanpak is gelegen in het feit dat verbetering van de juridische kwaliteit van gemeentelijke producten en diensten onder meer rechtszaken en schadeclaims kan voorkomen, dan wel verminderen. Uitvoering van het plan heeft al deels plaatsgevonden in 2005 en 2006 en zal nog plaatsvinden in 2007. Het plan bevat verschillende onderdelen zoals het opstellen/screenen van werkprocessen met een hoog juridisch/financieel risico, het verbeteren van de juridische kennis bij de medewerkers door gerichte scholing, het aanleggen van een databank verordeningen en contracten, het actualiseren van mandaat- en delegatiebesluiten, het opstellen van uitwerkingsbesluiten op basis van de APV en aanwijzingsbesluiten op basis van de Gemeentewet.

Bestuurskrachtonderzoek Bij beëindiging van de ARHI procedure in 2005 werd door GS gesteld dat zij erop vertrouwen dat de gemeenten binnen 3 jaar de bestuurskracht van het samenwerkingsmodel van de commissie Hoeksche Waard bewijzen. Dit betekent dat GS ervan uitgaan dat de gemeenten uiterlijk in 2008 een bestuurskrachtmeting zullen verrichten. De gemeenten moeten dit zelf voorbereiden (en financieren), de provincie neemt daarin geen initiatief; zij subsidieert wel een gedeelte van de kosten. In het collegeoverleg Hoeksche Waard zal dit worden besproken en in de loop van 2007 wordt u een notitie toegestuurd, waarin op het onderwerp bestuurskrachtonderzoek wordt ingegaan .

Vermindering administratieve lasten Er is offerte gevraagd bij een bedrijf dat met name gespecialiseerd is in het verrichten van een onderzoek naar administratieve lasten. Aan de raad zal voor het einde van het lopende jaar krediet worden gevraagd om een

30

Programmabegroting 2007

dergelijk onderzoek te laten uitvoeren. De werkzaamheden, die noodzakelijk zijn om tot het actieplan te komen, zullen ingebed worden in de ambtelijke organisatie. Er wordt een plan van aanpak opgemaakt zodat het actieplan voor 1 maart 2007 gereed is. Daarna zullen voorstellen worden gedaan om de administratieve lastendruk daadwerkelijk te verminderen.

Samenwerken Hoeksche Waard op strategisch gebied Zodra de ambitiediscussie over de commissie Hoeksche Waard gevoerd is en de richting voor wat betreft de ambitie is bepaald, zal conform het samenwerkingsstatuut gewerkt gaan worden aan een vierjarenprogramma. Op basis van het vierjarenprogramma wordt een agenda van samenwerking opgesteld. Daarin wordt voor het komende jaar vastgelegd welke nieuwe onderwerpen van samenwerking de gemeenten zullen aanpakken en met welke doelstelling, incl. tijdsplanning en een plan van aanpak. Het concept van de agenda van samenwerking wordt aangeboden aan de gemeenteraden, die daarover hun oordeel kunnen geven. Nadat de raden hun oordeel hebben gegeven wordt de agenda van samenwerking vastgesteld.

Stroomlijning Basisgegevens De Gemeentelijke Basisadministratie wordt dé bron van persoonsgegevens. De gehele overheid wordt verplicht daarvan gebruik te maken; eenmalige gegevensverstrekking vormt hierbij uitgangspunt. Deze overheidsbrede invoering van een stelsel van basisgegevens is zonder twijfel één van de meest ingrijpende ontwikkelingen waarmee gemeenten in de komende jaren geconfronteerd. Onder het motto "de overheid vraagt niet naar de bekende weg", zal wettelijk worden vastgelegd dat burger en bedrijven de basisgegevens nog maar één maal aan de overheid hoeven te verstrekken, waarna alle overheidsorganisaties deze gegevens verplicht gebruiken. Hiertoe wordt een landelijk stelsel van basisregistraties gecreëerd, waarop alle overheden worden aangesloten. Voor gemeenten zijn de basisregistraties des te belangrijker, omdat gemeenten niet alleen gebruiker zijn van basisgegevens, maar ook verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van de gegevens in de registraties van Natuurlijke Personen, Adressen en Gebouwen.

Website Een belangrijke verdere stap richting 65 % digitale dienstverlening met behulp van internet staat voor 2007 (en qua voorbereiding voor 2008) op het programma. Digitaal aanvragen, afhandelen en status opvragen van bouwaanvragen; Bestemmingsplannen beschikbaar via website; Verdere ontwikkeling verschillende digitale transacties (kapvergunningen, doorgeven verhuizingen); Aansluiting bij landelijke ontwikkelingen zoals koppeling basisadministraties, verdergaande authenticaties en e-formulieren.

31

Programmabegroting 2007

Evaluatie Dualisme In de eerste evaluatie bijeenkomst van het dualisme op 31 januari 2006 is een vijftal conclusies getrokken. Op basis van de uitkomsten van deze bijeenkomst zal verder vorm gegeven dienen te worden aan het dualisme, toegespitst naar de Strijense situatie. De Wet dualisering gemeentelijke medebewindsbevoegdheden is op 8 maart 2006 in werking getreden. Door die wet zijn veel bevoegdheden die voorheen bij de raad lagen bij het college komen te liggen. Als gevolg van de wet zullen enkele verordeningen en gemeenschappelijke regelingen moeten worden aangepast, hetgeen naar verwachting in 2007 zal gebeuren.

Onderzoek commissiestelsel Bij de introductie van het dualisme klonk het allemaal zo mooi; de raad zou meer op hoofdlijnen gaan besturen en meer tijd overhouden voor contacten met de burgers. De realiteit van alle dag is een andere. Per jaar `organiseert' de gemeente zo'n 50 vergaderingen voor raadsleden, variërend van de raadsvergadering tot het presidium en de auditcommissie. Ook de gewenste betrokkenheid, ondanks enige facilitaire handvatten, van de inwoners bij het raads- en commissiestelsel is niet hoog te noemen. De laatste tijd worden door raadsleden opmerkingen gemaakt om te bezien of het commissiestelsel in zijn huidige vorm gewijzigd, gehandhaafd of afgeschaft dient te worden. In de komende periode zal door de gemeenteraad het huidige commissiestelsel kritisch tegen het licht worden gehouden.

32

Programmabegroting 2007

W

at mag het kosten

PROGRAMMA : BESTUUR

Lasten 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Prioriteiten: 1. stelpost uitvoering college- 50.000 50.000 50.000 50.000 programma 2. uitvoering Wet Kenbaarheid publiek- 5.000 5.000 5.000 5.000 rechtelijke beperkingen (wet 15.000 KPB) 3. communicatieplan

Bestaand beleid 527.190 630.690 669.480 643.032 650.581 646.672

Totaal lasten programma 527.190 630.690 739.480 698.032 705.581 701.672

Baten Prioriteiten:

Bestaand beleid 86.564 82.681 103.043 89.743 89.743 93.543

Totaal baten programma 86.564 82.681 103.043 89.743 89.743 93.543

Saldo programma 440.626 548.009 636.437 608.289 615.838 608.129

Onder bestaand beleid in de jaarschijf 2007 zijn de volgende posten > 25.000,-- begrepen (afgerond):

Lasten salarissen en sociale lasten bestuursorganen 258.000,-- sociale uitkeringen bestuursorganen 29.000,-- voorlichting (m.n. publicaties Gemeentenieuws) 25.000,-- kosten reis- en rijdocumenten 25.000,-- bijdrage Commissie Hoeksche Waard 94.000,-- accountantskosten 32.000,-- Baten leges reis- en rijdocumenten 90.000,--

33

Programmabegroting 2007

Programma veiligheid, overlast en handhaving I nhoud Het programma omvat de openbare orde, veiligheid, brandweer en rampenbestrijding en bestrijding van overlast.

O ntwikkelingen In de loop van 2006 heeft het kabinet een wetsvoorstel voor de Wet op de veiligheidsregio's gepresenteerd. Het kabinet constateert dat de veiligheidsrisico's in onze moderne complexe samenleving vragen om een overheid die duidelijk, daadkrachtig en consequent kan reageren. Dit vergt een bestuurlijke structuur die slagvaardig is en waarin democratische controle gewaarborgd is. De verwachting is dat de komende jaren in toenemende mate er sprake zal zijn van een regionalisering van de veiligheidvraagstukken.

Veiligheidssociëteit Eind 2005 is de bestuurlijke veiligheidsverklaring afgelopen. In deze verklaring stonden regionale afspraken tussen gemeenten, politie en openbaar ministerie om de veiligheid te vergroten. In 2006 is gekozen voor een andere vorm om veiligheidsprojecten te realiseren. In de regio Zuid-Holland Zuid is een veiligheidssociëteit opgericht. Binnen de sociëteit worden `best practices' besproken en kunnen gemeenten aanhaken bij veiligheidsprojecten die voor hun gemeente van toepassing zijn. Bij de uitwerking van veiligheidsprojecten zullen ook andere partners worden betrokken, afhankelijk van het onderwerp, zoals scholen, woningbouwverenigingen of horecabedrijven.

W

at willen we bereiken Als hoofddoelstelling geldt het creëren van een gemeente waarin een ieder veilig is en zich veilig voelt. Als subdoelstellingen gelden de volgende punten: Het voorkomen van het verstoren van de openbare orde en zo nodig het handhaven hiervan; Het terugdringen van de overlast en de subjectieve en objectieve gevoelens van onveiligheid die ondervonden worden; Het doen naleven van regelgeving, vallend onder de verantwoordelijkheid van de gemeente; Zorgdragen voor hulpverlening en een zo optimaal mogelijke veiligheid en bescherming van mensen, dieren, goederen en het milieu in situaties van brand, rampen en andere buitengewone situaties.

34

Programmabegroting 2007

W

at doen we al

Bestaande bestuurlijke kaders: Regionaal Organisatieplan Brandweerzorg en Rampenbestrijding (wordt geactualiseerd) Brandweerbeleidsplan gemeente Strijen (2002) Beheersplan Rampenbestrijding ZHZ 2005 ­ 2009 Rampenplan gemeente Strijen 2005

Veiligheidsregio In 2006 is officieel de Veiligheidsregio (VR) gevormd. Een van de speerpunten van de minister was dat er aantal sleutelfiguren in dienst zouden moeten treden bij de VR. Het Veiligheidsbestuur heeft de intentie om hieraan gehoor te geven door de locale brandweercommandanten in dienst te laten treden van de VR . En vervolgens middels een convenant deze commandanten te detacheren bij de lokale gemeenten waar men in dienst was.

Brandweerbeleidsplan Het huidige brandweerbeleidsplan betrof een periode van 2002 tot 2006. Met de vorming van de Veiligheidsregio is door het Veiligheidsbestuur besloten om eerst het Regionaal Organisatieplan te herzien voordat de beleidsplannen worden herzien. Dit herzien zal in de loop van 2007 plaats vinden.

Gebruiksvergunningen Thans zijn er 54 vergunningen afgeven en zijn er 26 bedrijven welke niet gebruiksvergunningplichtig zijn maar welke wel opgenomen zijn in de controlecyclus van de gebruiksvergunningen. De overige bedrijven, circa 15, genoemd in de Prevap, behorend bij het brandweerbeleidsplan, zullen wel bezocht worden, maar er zal geen gebruiksvergunning worden afgegeven. Dit is in overeenstemming met de criteria uit de Bouwverordening van de gemeente Strijen. De reden is dat deze bedrijven al een milieuvergunning hebben of vallen onder een AMvB milieu en daarom het afgeven van een gebruiksvergunning alleen een financiële zaak zou zijn.

C2000 Het in 2006 geïntroduceerde digitale communicatie systeem C2000 werkt na wat kinderziekten naar behoren. Zeker bij wat grotere incidenten werkt het prima. In 2007 zullen de werkelijke kosten van het gebruik van het systeem blijken. In 2006 zijn nog geen kosten zijn doorbelast voor het gebruik van het netwerk (de zogenaamde telefoon tikken). Overigens betalen de gemeenten al een deel van C2000 via een uitname uit het Gemeentefonds.

35

Programmabegroting 2007

Dekkingsplan De geplande implementatie van het Dekkingsplan in 2006 is niet gerealiseerd. Dit vindt zijn oorzaak in de komst van C2000. Het ligt nu in de lijn der verwachting dat dit wel in 2007 zal plaatshebben. Dit betekent voor de hulpvragende burger dat hij hulp krijgt van de brandweerpost welke het snelst ter plaatse is. Dit houdt in dat er gemeentegrens overschrijdend hulp zal worden verleend en ontvangen.

Regionaal oefenterrein Het oefenterrein in Dordrecht is in 2006 gereed gekomen. Dit betekent voor de brandweer van Strijen dat we vlak bij huis realistisch kunnen oefenen. Een mooi oefenterrein met tal van mogelijkheden. Het betekent financieel voor de gemeente Strijen een flinke uitgave. De reden hiervan is dat er op voorhand van uit wordt gegaan dat er door iedere brandweerman/vrouw 3 dagdelen per jaar realistisch wordt geoefend en deze dagdelen worden in het begin van het jaar in rekening gebracht. Ongeacht of je wel of niet gaat oefenen. Voorheen was het zo, dat het wel eens schortte aan deze maximale oefen- inspanning en daarom de kosten voor het realistisch oefenen lager waren.

W

at gaan we doen

Bron Doelstelling Actiepunt Jaar uitvoering Jaarlasten

Begroting Verbeteren kwaliteit van Uitvoering geven aan de 2005 / 2007 1.800 / de rampenbestrijding Wet kwaliteitsbevordering 2.000-- rampenbestrijding en het oefen- en opleidingsplan 2005-2007 Begroting Verbeteren van de Opstellen plan 2006 / 2007 -- communicatie over veilig- risicocommunicatie heidsrisico's naar burgers

Beheersplan Verbeteren Versterking gemeentelijke 2007 p.m. Rampen- slagvaardigheid bij de kolom bestrijding voorbereiding op rampen ZHZ 2005 -2009 Begroting Voorkoming overlast van Evaluatie sluitingstijden 2007 -- horeca Begroting Voorkoming overlast Het evalueren van het 2006 / 2007 -- hangjeugd gebruik van de jongerenontmoetingsplek

36

Programmabegroting 2007

T

oelichting actiepunten:

Uitvoering geven aan het opleidings- en oefenplan rampenbestrijding In januari 2005 is het Opleidings- en oefenplan rampenbestrijding vastgesteld voor de periode 2005 tot met 2007. Het plan beschrijft op welke manier de medewerkers van de gemeente worden opgeleid en geoefend in de rampenbestrijding. De uitvoering van dit plan heeft ook betrekking op 2007. Naar aanleiding van de toetsing van het gemeentelijk rampenplan Strijen, heeft de provincie een aantal punten aangegeven, welke in het rampenplan nader moeten worden uitgewerkt. Zo zal er, in regionaal verband, gewerkt worden aan : Een Evacuatieplan, voor mogelijke overstromingen; en Een plan Uitval nutsvoorzieningen en andere primaire behoeften.

Voor het gemeentelijk proces `Registreren, verifiëren en informeren van slachtoffergegevens' wordt in regionaal verband een registratiesysteem aangeschaft van het Nederlands Rode Kruis.

Opstellen risicocommunicatieplan Op basis van de Wet Rampen en Zware Ongevallen is de gemeente verplicht om de inwoners te informeren over de rampen en ongevallen die hen kunnen treffen. Sinds de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam is de wettelijke verplichting niet alleen een formele eis, maar ook een ethisch appèl. In 2006 is een uitgebreide risico-inventarisatie en ­ analyse opgesteld voor de gemeente Strijen. Dit document is de input voor de risicocommunicatie. In het najaar van 2006 zal een werkgroep met communicatieadviseurs uit de Hoeksche Waard starten met het opstellen van een risicocommunicatieplan. In 2007 zal de communicatie over de risico's naar de burgers plaatsvinden. Op 30 juni heeft de provincie Zuid-Holland haar risicokaart gepresenteerd. In deze digitale risicokaart (te vinden op www.risicokaart.zuid-holland.nl) staat ook de actuele informatie over locatiegebonden risico's in de gemeente Strijen.

Versterken gemeentelijke kolom De structuur van de Veiligheidsregio is opgebouwd volgens de kolommen Brandweer, GHOR, Milieu, Politie en Gemeenten. Omdat de kolom "Gemeenten" in feite uit 20 verschillende gemeenten bestaat, wordt nu bekeken op welke manier de gemeenten, -meer als het ware één kolom-, met elkaar de invulling van de gemeentelijke processen kunnen verbeteren en op welke manier (meer) samengewerkt kan worden met andere diensten. Daarvoor is een project "Versterking Gemeentelijke Kolom" in het leven geroepen. In de loop van 2007 zullen voorstellen hierover volgen.

37

Programmabegroting 2007

Evaluatie sluitingstijden In de gemeente Oud-Beijerland wordt op dit moment geëxperimenteerd met het vrijgeven van de sluitingstijden van horecabedrijven. Bezien wordt of dit een middel kan zijn om overlast van een grote stroom van gelijktijdig vertrekkende bezoekers uit horecabedrijven te voorkomen. De proef wordt geëvalueerd. Vervolgens zal in regionaal verband ­ samen met de politie ­ worden bezien of het wenselijk is om de sluitingstijden vrij te geven. In de commissie ABA zullen wij hierop terugkomen.

Evaluatie gebruik jongerenontmoetingsplek Op het Molenschaar is een jongerenontmoetingsplek gecreëerd. Hiermee wordt beoogd de overlast van hangjeugd elders in de gemeente te verminderen c.q. te voorkomen. Tegen het einde van 2006 zal het gebruik van deze plek worden geëvalueerd. De omwonenden worden hierbij betrokken. Het oplossen van het probleem van de hangjeugd kan niet los worden gezien van de inspanningen die ook op het terrein van het jeugdbeleid moeten worden gepleegd. Hiervoor wordt verwezen naar het programma `educatie en jeugd'.

W

at mag het kosten

PROGRAMMA : VEILIGHEID, OVERLAST EN HANDHAVING

Lasten 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Prioriteiten:

Bestaand beleid 266.894 280.700 281.137 295.377 327.617 327.457

Totaal lasten programma 266.894 280.700 281.137 295.377 327.617 327.457

Baten Prioriteiten:

Bestaand beleid 122.569 9.533 4.533 4.533 4.533 4.533

Totaal baten programma 122.569 9.533 4.533 4.533 4.533 4.533

Saldo programma 144.325 271.167 276.604 290.844 323.084 322.924

Onder bestaand beleid in de jaarschijf 2007 zijn de volgende posten > 25.000,-- begrepen (afgerond):

Lasten brandweervergoedingen 49.000,-- opleidingskosten brandweer 34.000,-- bijdrage Regionale brandweer ZHZ 76.000,--

38

Programmabegroting 2007

Programma fysiek beleid

I

nhoud Het programma omvat het milieubeleid, de ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, relatie met woningstichting De Maashoek en de grondexploitatie.

O

ntwikkelingen Het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland is begonnen met een procedure om te komen tot een integrale herziening van het streekplan Zuid- Holland Zuid. De bedoeling is dat het nieuwe streekplan begin 2007 door Provinciale Staten wordt vastgesteld. Het nieuwe streekplan zal enkele voor de Hoeksche Waard belangrijke onderwerpen regelen, zoals de vertaling van de status Nationaal Landschap uit de Nota Ruimte en de realisering van een bovenregionaal bedrijventerrein.

De verwachting is dat op 1 januari 2008 de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking zal treden. Met de Wabo maken onder meer de bouwvergunning, de milieuvergunning en diverse vergunningen op basis van gemeentelijke verordeningen plaats voor één integrale omgevingsvergunning. De invoering van de nieuwe wetgeving kan personele en organisatorische consequenties hebben.

W

at willen we bereiken De volgende doelstellingen worden geformuleerd: Het ontwikkelen en in stand houden van een duurzaam leef-, woon- en werkklimaat in Strijen; Het actief invulling geven ­ in samenwerking met andere bestuurlijke partners ­ aan de ruimtelijke ontwikkeling van de Hoeksche Waard; Het behouden van de landschappelijke en agrarische karakter van het buitengebied en het benutten van die kwaliteiten en het creëren van planologische mogelijkheden voor recreatieve ontwikkelingen in het gebied; Het vergroten van de bewustwording van de inwoners over hun mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de verbetering van het milieu c.q. de inwoners stimuleren tot een milieuvriendelijk gedrag.

39

Programmabegroting 2007

W

at doen we al

Bestaande bestuurlijke kaders:

Notitie Grondbeleid Gemeente Strijen (1997) Jaarlijks Milieuprogramma Huisvestingsverordening Ontwikkelingsprogramma Hoeksche Waard (2003) Afsprakenkader Ontwikkelingsperspectief Hoeksche Waard 2004 Welstandsnota 2004 Volkshuisvestingsnota 2004-2015 Inbreng herziening streekplan Zuid-Holland Zuid 2006

Regionale Structuurvisie Hoeksche Waard In opdracht van de commissie Hoeksche Waard wordt op dit moment gewerkt aan het opstellen van een Regionale Structuurvisie Hoeksche Waard. De bedoeling van de visie is om samenhang te brengen in de verschillende afspraken, visies, beleidskaders, programma's en projecten en om gezamenlijke afspraken te maken over de ruimtelijke ontwikkelingen tot 2020. Dit zijn afspraken over ruimtelijke programma's en projecten in de tijd, afspraken over prioriteiten en de regionale inzet ten aanzien van die prioriteiten en investeringsafspraken. De planning is dat de regionale structuurvisie in het najaar van 2007 door de gemeenteraden wordt vastgesteld."

Bestemmingsplannen algemeen Op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening moeten bestemmingsplannen eens per 10 jaar geactualiseerd worden. In 2006 is met een aantal actualiseringen gestart. Voor het bestaande bedrijventerrein gelden 3 verouderde bestemmingsplannen. Deze bestemmingsplannen zullen worden samengevoegd in 1 nieuw geactualiseerd bestemmingsplan. Daarnaast zullen de bestemmingsplannen voor de woonwijken Land van Essche I en II geactualiseerd worden. In dit bestemmingsplan wordt ook de bouw van 16 appartementen en 7 vrijstaande woningen nabij de Strienemonde opgenomen. Tevens zijn nieuwe bestemmingsplannen opgesteld voor Mookhoek, de kartbaan en het perceel Oudendijk 12 en 12a. Op dit perceel wil men de agrarische bestemming beëindigen en de huidige opstallen slopen om vervolgens 2 woningen te bouwen met daarbij mogelijkheden voor het realiseren van bed & breakfast, expo ruimte en recreatieve voorzieningen. In 2007 zullen deze procedures verder afgerond worden.

40

Programmabegroting 2007

W at gaan we doen

Bron Doelstelling Actiepunt Jaar uitvoering Jaarlasten

Beleids Behouden karakter Actualiseren en 2006/2007 25.000 Programma buitengebied uniformeren van voor buitengebied geldende bestemmingsplannen Beleids Voldoende huisvesting Het ontwikkelen en 2006 / 2010 -- Programma doelgroepen (jongeren en stimuleren van ouderen) woningbouwprogramma's Begroting Voldoende huisvesting Onderzoek naar 2007 -- doelgroepen (jongeren) mogelijkheid tot verstrekken startersleningen uit de Stimuleringsregeling huisvesting Begroting Voldoende huisvesting Uitwerkingsplannen 2006-2010 p.m. doelgroepen (jongeren en opstellen i.s.m. met ouderen) woningtichting `De Maashoek' voor het masterplan "Oranjewijk" Beleids- Hert behouden en Opstellen van een 2007 p.m. programma versterken van de centrumplan kwaliteiten van het centrum van de kern Strijen Begroting Ontwikkelen duurzaam Opstellen lokale (bredere) 2007/2008 11.250 woon-,werk- en structuurvisie leefklimaat Begroting Uitvoering van Wet Onderzoek doen naar de 2007 p.m. algemene bepalingen personele en de omgevingsrecht (Wabo) organisatorische consequenties van de Wabo

T

oelichting actiepunten:

Actualiseren en uniformeren van voor buitengebied geldende bestemmingsplannen Voor het buitengebied in Strijen gelden 3 verouderde bestemmingsplannen. Het is gewenst deze plannen te actualiseren en uniformeren. Eerder is met deze actualisering gewacht vanwege de discussie over een integrale herziening van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en de Nota Ruimte. De integrale herziening van de Wet op de Ruimtelijke Ordening zal echter langere tijd in beslag nemen. In verband met de ouderdom van de plannen is het niet gewenst hier nog langer op te wachten. Daarnaast is de Nota Ruimte inmiddels vastgesteld. Bij de actualisering van de bestemmingsplannen zal hiermee rekening gehouden worden (Nationaal Landschap) evenals met de uitwerking van het Afsprakenkader. Wij zijn al begonnen met de selectie van een stedenbouwkundig adviesbureau voor het opstellen van het nieuw bestemmingsplan `Buitengebied'.

41

Programmabegroting 2007

Overeenkomstig het beleidsprogram zullen wij eerst een startdocument (beleidsconcept) opstellen om te komen tot een nieuw bestemmingsplan. In dit startdocument zal worden vastgelegd welke visie de gemeente in hoofdlijnen heeft op de toekomstige ontwikkeling van het buitengebied c.q. de in het coalitieakkoord benoemde thema's (o.a. landgoederen, landschapsbeheer, vrijkomende agrarische bebouwing). Ook de sociaal- economische aspecten zullen aan de orde komen. Dit startdocument zal uiterlijk in het voorjaar van 2007 gereed zijn.

Woningbouwontwikkeling De volkshuisvestingsnota is door de raad vastgesteld en de uitwerking daarvan zal plaatsvinden in fasen. In de volkshuisvestingsnota wordt uitgegaan van een gespreid bouwvolume over de jaren, waarbij eerst de inbreidingslocaties ter hand worden genomen. In het begrotingsjaar 2007 wordt een aantal woningbouwobjecten gestart danwel in procedure gebracht. Naar verwachting wordt begin 2007 gestart met de bouw van 31 huurappartementen aan de Dam en zal een start worden gemaakt met het in procedure brengen van de 2e ontwikkelingsfase. Ook worden voor de vrijkomende schoollocaties Striene en Patrijspoort nieuwe woningbouwplannen gemaakt. Bij de herziening van het bestemmingsplan Land van Essche I en II is een zevental vrije woningbouwkavels meegenomen en is daarnaast een kavel grond gereserveerd voor het bouwen van 16 appartementen voor jongeren. Ook zullen bouwinitiatieven van particuliere opdrachtgevers, die er zijn aan de Schenkeldijk en Schenkelhof, in uitvoering worden genomen. Op een door de woningstichting vrijgemaakt bouwperceel worden in Strijensas 13 appartementen met een ruimte voor vervanging van de openbare basisschool "de Hooistoof" gerealiseerd. Medio 2007 wordt verwacht dat met de bouw kan worden begonnen. In 2007 zal ook begonnen worden met de bouw van een complex `groepswonen' voor psychogeriatrische patiënten van in totaal 32 plaatsen op het terrein van de Hoge Weide. Na het gereedkomen van dit complex zal vervolgens worden gestart met de bouw van 16 zorgwoningen aan de voorzijde van het huidige gebouw.

Onderzoek verstrekken starterslening De Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) biedt een product dat koopwoningen makkelijker bereikbaar maakt: de Starterslening. De Starterslening is bedoeld om het verschil te overbruggen tussen de kosten van de aankoop van de woning en de maximaal mogelijke lening voor de koper. Het is een aanvullende lening op een reguliere hypotheek. De Starterslening wordt verstrekt voor maximaal 30 jaar en is, in ieder geval, de eerste drie jaar renteloos en aflossingsvrij. De Starterslening is in een beperkt aantal gemeenten mogelijk. Iedere gemeente stelt zelf de voorwaarden vast om in aanmerking te komen. De aanvrager moet echter altijd een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie. Wij zullen onderzoeken of de starterslening in Strijen mogelijk kan worden gemaakt.

42

Programmabegroting 2007

Uitwerking masterplan "Oranjewijk" Het uitgebrachte rapport "Ontwikkelingsvisie Oranjebuurt" geeft inzicht in de kwaliteit van de wijk en de daarin opgenomen bebouwing. In de sterkte- zwakte analyse ontstaat een goed beeld van de toekomstwaarde van de wijk en vandaar uit worden oplossingsrichtingen aangedragen. Een apart onderdeel vormt de uitvoering van de visie waarbij de genoemde strategische thema's aan de orde komen en worden voorzien van suggesties voor het vervolgtraject. In 2007 zal de ontwikkelingsvisie bestuurlijk worden vastgesteld en zullen de uitwerkingsvoorstellen ter hand worden genomen.

Opstellen centrumplan Strijen is een aantrekkelijke gemeente om in te wonen. Het centrum van de kern met z'n winkels en andere voorzieningen bepalen mede de kwaliteiten van het dorp. De Hoeksche Waard en dus ook de gemeente Strijen zullen zich moeten ontwikkelen binnen een Nationaal Landschap, die zowel mogelijkheden biedt als beperkingen kent. Het streven is om een samenhangende structuurvisie op te stellen voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen op hoofdlijnen van de gemeente (zie ook het onderdeel ` lokale structuurvisie'). Binnen het centrum spelen vraagstukken op verschillende thema's, te weten het wonen, het werken, het verkeer, het parkeren, het openbaar groen, het water en de voorzieningen (o.a. horeca). De nauwe samenhang van die vraagstukken onderling en de specifieke problematiek die in het centrum speelt, mede gelet ook aan de diversiteit aan belanghebbenden, rechtvaardigt een afzonderlijke aanpak voor het opstellen van een centrumplan. Wij willen daarom ­ naast een structuurvisie voor de gehele gemeente ­ een apart plan voor het centrum opstellen. Hierin willen wij ook aandacht besteden aan de sociaal-economische aspecten. Het streven is om het centrumplan in nauwe samenwerking met belanghebbenden, zoals de verenigde winkeliers en ondernemers, op te stellen.

Opstellen lokale structuurvisie De in 1999 opgestelde ontwerp-structuurvisie is niet meer actueel. Zo is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de consequenties van het rijksbeleid in de vorm van de Nota Ruimte en nieuw provinciaal beleid, zoals de Ruimte voor Ruimteregeling. Ook de door uw raad vastgestelde visie "de Hoeksche Waard weet wat zij wil" en het Ontwikkelingsprogramma Hoeksche Waard zijn niet in de ontwerp-structuurvisie verwerkt. Het kabinet heeft een wetsvoorstel voor een fundamentele herziening van de WRO in voorbereiding. Meer dan in het verleden wordt in die herziening de wenselijkheid van een "brede" structuurvisie benadrukt. Het voordeel daarvan is, dat het ruimtelijke beleid meer integraal (leefbaarheid, duurzaamheid en milieu) dan in de huidige ontwerpvisie benaderd kan worden. In opdracht van de commissie Hoeksche Waard wordt op dit moment gewerkt aan het opstellen van een regionale structuurvisie Hoeksche Waard.

43

Programmabegroting 2007

De planning is dat deze visie medio 2007 door de gemeenteraden zal worden vastgesteld. Wij zien de lokale structuurvisie als een nadere uitwerking van de regionale structuurvisie en zullen daarom medio 2007 starten met de voorbereidingen met de bedoeling om de lokale structuurvisie in 2008 aan de gemeenteraad ter vaststelling aan te bieden.

Omgevingsvergunning De verwachting is dat op 1 januari 2008 de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking zal treden. In deze wet wordt de omgevingsvergunning geïntroduceerd. De omgevingsvergunning is één geïntegreerde vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu, die moet leiden tot: Minder administratieve lasten voor bedrijven en burgers; Betere dienstverlening door de overheid aan bedrijven en burgers; Kortere procedures; Geen tegenstrijdige voorschriften.

Anticiperend op de Wabo heeft de gemeente Dordrecht reeds plannen ontwikkeld om een belangrijk deel van de taken op het gebied van vergunning en handhaving onder te brengen bij een nieuw te vormen afdeling van de milieudienst Zuid-Holland Zuid. In Hoeksche Waards verband zal overleg plaatsvinden over de mogelijkheden om samen te werken op het terrein van bijvoorbeeld het realiseren van een digitaal bouwloket. Uitgangspunt is dat de gemeente Strijen voldoende mogelijkheden blijft houden om als zelfstandige gemeente de taken uit te blijven oefenen. Wij zullen bezien welke consequenties (o.a. organisatorische) de Wabo heeft voor onze gemeente.

44

Programmabegroting 2007

W at mag het kosten

PROGRAMMA : FYSIEK BELEID

Lasten 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Prioriteiten:

Bestaand beleid 4.211.690 2.131.791 1.789.389 1.850.873 1.586.411 1.545.945

Totaal lasten programma 4.211.690 2.131.791 1.789.389 1.850.873 1.586.411 1.545.945

Baten Prioriteiten:

Bestaand beleid 3.961.652 1.782.330 1.567.881 1.654.365 1.389.903 1.349.437

Totaal baten programma 3.961.652 1.782.330 1.567.881 1.654.365 1.389.903 1.349.437

Saldo programma 250.038 349.461 221.508 196.508 196.508 196.508

Onder bestaand beleid in de jaarschijf 2007 zijn de volgende posten > 25.000,-- begrepen (afgerond):

Lasten Bijdrage aan Milieudienst Zuid-Holland zuid (MZHZ) 196.000,-- Kosten bestemmingsplannen (algemeen) 40.000,-- Stelpost herziening plan buitengebied/opstellen lokale Structuurvisie 36.000,-- Salaris/sociale premies voorm.personeel Woningbedrijf 80.000,-- Rente leningen Maashoek 958.000,-- Kosten bestemmingsplannen 447.000,--

Baten Restitutie rente leningen Maashoek 958.000,-- Leges bouwvergunningen 110.000,-- Toename boekwaarde bestemmingsplannen 484.000,--

45

Programmabegroting 2007

Programma fysiek beheer

I nhoud Het programma omvat het onderhoud aan wegen, straten en pleinen, de bijdrage aan de Kiltunnel, verkeersmaatregelen, watergangen, nutsvoorzieningen, natuurbescherming, openbaar groen, riolering en begraafplaatsen.

O ntwikkelingen De commissie Waterbeheer 21e eeuw heeft een advies uitgebracht over het gewenste waterbeleid in de komende decennia. Dit heeft geresulteerd in het opstellen van het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW). Hierin is opgenomen dat de verantwoordelijke partijen maatregelen moeten nemen om het watersysteem op orde te krijgen en te voldoen aan de doelstellingen genoemd in het NBW. Op grond van de Europese Kaderrichtlijn Water is daarnaast vereist dat de waterkwaliteitsdoelstellingen meer worden vastgelegd als resultaatsverplichtingen en minder als inspanningsverplichtingen dan tot dusver gebruikelijk. De uitvoering van het beleid moet zich richt op het daadwerkelijk behalen van de doelstellingen in 2015. Er is een wetsvoorstel voor een nieuwe Waterwet in de maak. Een onderdeel van dit wetsvoorstel is het vastleggen van een zorgplicht voor gemeenten voor de verwerking van overtollig grondwater en afvloeiend hemelwater in het stedelijke gebied.

W

at willen we bereiken De volgende doelstellingen worden geformuleerd: Het realiseren van verkeersmaatregelen en het kwalitatief zodanig onderhouden van wegen, straten, pleinen en paden opdat een veilige deelname aan het verkeer wordt gewaarborgd; Het verbeteren van de verkeersveiligheid in het centrum door het verminderen van de verkeersintensiteit en het mede daardoor aantrekkelijker maken van het gebied als woon-/winkel- en verblijfsgebied; Het realiseren van een (vervangende) ontsluiting voor het uitbreidingsplan Land van Essche en een toekomstige ontsluiting voor de eventueel nog te realiseren uitleggebieden ten oosten van de kern; Het uitvoeren van een meerjarenonderhoudsplan voor bruggen en hekwerken; Het laten bijdragen van het openbaar groen in het creëren van een aantrekkelijke woonomgeving;

46

Programmabegroting 2007

Het zorgdragen voor een goede afvoer van het afval- en hemelwater ten behoeve van de volksgezondheid en het milieu. Het aansluitpercentage op de riolering moet op 95 liggen; Het zorgdragen voor een piëteitsvolle teraardebestelling en een verzorgd onderhoudsbeeld van de begraafplaatsen, waarbij tevens wordt voorzien in de toekomstige behoefte aan ruimte tot begraven.

W

at doen we al

Bestaande bestuurlijke kaders:

Wegenbeheersplan (meerjarenplanning 2004- 2008) Wegencategoriseringsplan (2001) Groenbeleidsplan (2004-2013) Beheersplan openbare verlichting Gemeentelijk Rioleringsplan III 2006-2010 Aansluitverordening vrij-vervalriolering (2003) Baggerplan (2002)

GDU-gelden (2004-2010) Om o.a. voor subsidies in aanmerking te komen is er een Gebiedsprofiel Hoeksche Waard opgesteld en door de gemeenten een convenant ondertekend. De belangrijkste knelpunten ten aanzien van verkeer en vervoer in de Hoeksche Waard zijn hierin vastgelegd. Het Gebiedsprofiel is opgesteld door de provincie (als trekker), de zes gemeenten, het waterschap en Rijkswaterstaat. De beschikbare GDU-gelden (circa 500.000 per jaar) zullen worden ingezet voor de realisering van fietspaden. In het uitvoeringsprogramma van het Gebiedsprofiel Verkeer en Vervoer Hoeksche Waard is de fietsroute tussen 's-Gravendeel, Strijen, Cromstrijen en Korendijk opgenomen. Hiervoor is een projectplan opgesteld en binnenkort zal in een ambtelijke werkgroep worden uitgezocht welk traject van het fietspad als eerste zal worden aangelegd. De verwachting is dat in 2007 begonnen zal kunnen met het verwerven van de gronden en de aanleg van een eerste deel van het fietspad van het traject tussen 's-Gravendeel en Korendijk.

Baggerplan In het najaar van 2005 en het voorjaar van 2006 zijn alle singels conform het plan uitgebaggerd in samenwerking met het waterschap Dit zijn de singels die 3 jaar en langer niet waren gebaggerd. Momenteel wordt met het waterschap overlegd om de huidige legger van het waterschap te actualiseren en te completeren. In deze waterlegger is op een vergelijkbare wijze als in de wegenlegger vastgelegd wie de onderhoudsplichtige is van de in de gemeente gelegen sloten, watergangen etc. Een aantal singels dat nu in beheer is bij de gemeente maar een belangrijke rol speelt in het waterbeheer zal in principe overgaan naar het waterschap. Een aantal singels/sloten van lagere orde zou dan in beheer van de gemeente moeten komen. Over de uitkomst zal de commissie Wonen en Werken nog worden

47

Programmabegroting 2007

geïnformeerd. Naar verwachting zal dit eind 2006 / begin 2007 plaats hebben.

Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP) Het GRP II dat een looptijd had tot 2006 is nagenoeg geheel uitgevoerd. Enige lekkages op aansluitingen van woningen/ kolken e.d. op de riolering en verzakkingen van enkele rioolstrengen moeten nog verholpen worden. Alle te rioleren panden in het buitengebied van de gemeente Strijen zijn aangesloten. Voor 144 panden is ontheffing verleend door de provincie. Begin 2006 is GRP III door de raad vastgesteld en dit heeft een looptijd tot 2010. De voornaamste activiteiten van dit GRP zijn: verhelpen van lekkages en verzakte rioolstrengen. Opstellen van een meet- en registratieplan voor overstorten, inspecteren en beoordelen van ca. 4 km riolering per jaar en het reguliere beheer van de bestaande riolering en gemalen.

Speelplekken Wij zijn al enkele jaren bezig om ­ ter voldoening aan de veiligheidseisende speelplekken van rubberen valbodems te voorzien. Om budgettaire redenen duurt het enige jaren alvorens alle speelplekken, waar nodig (afhankelijk van de hoogte van het speeltoestel) van rubberen tegels zijn voorzien. In 2007 zullen er 11 speelplekken zijn aangepast, er resteren er dan nog 6. Afhankelijk van de grootte van de speelplek worden er 1 à 2 per jaar aangepakt. Voor 2007 zullen gelijktijdig met de herinrichting van de Brandgansstraat e.o. daar de speelplekken (2 stuks) in de wijk worden aangepast.

Groenrenovaties Als leidraad voor groenbeleid, structuur en onderhoud wordt het in 2004 door de raad vastgestelde Groenbeleidsplan gemeente Strijen aangehouden. Met de uitvoering van straat- en rioleringswerkzaamheden zullen ook groenrenovaties worden meegenomen. In 2006 is een start gemaakt met de herstraatwerkzaamheden in de Brandgansstraat e.o. welke tot begin 2007 doorlopen. Afhankelijk van het seizoen worden de groenvoorzieningen aangepakt. De bewoners zijn bij de herinrichting van hun wijk zoveel mogelijk betrokken om aan hun wensen tegemoet te komen. Zo worden bijvoorbeeld extra parkeerplaatsen aangelegd.

Uitbreiding begraafplaats In april 2005 is gestart met de uitbreiding van de begraafplaats aan de Kerkstraat. De huidige capaciteit zal met ca. 500 grafplaatsen worden uitgebreid. De uitbreiding van de begraafplaats is tot stand gekomen in goed overleg met de omwonenden. De werkzaamheden zijn nagenoeg afgerond. Er dient nog een definitief besluit genomen te worden over het privatiseren van de aula. Hiervoor zal eind 2006 of begin 2007 een voorstel aan u worden voorgelegd. Tevens dient er nog een urnenmuur geplaatst te worden, naar de omvang van de muur dient nog gekeken te worden.

48

Programmabegroting 2007

W at gaan we doen

Bron Doelstelling Actiepunt Jaar uitvoering Jaarlasten

Beleids- Verbeteren Realiseren van een 2006-2010 p.m. programma verkeersveiligheid in randweg. centrum en realiseren ontsluitingen voor uitbreidingsplannen Land van Essche en toekomstige uitleggebieden ten oosten van de kern Beleids- Instandhouden Uitvoering onderhouds- 2004-2007 t.l.v. programma kunstwerken en planning reserves hekwerken Begroting Kwalitatief goed Plegen onderhoud volgens 2007 Vast budget onderhouden straten wegenbeheersplan Begroting Adequaat waterbeheer Opstellen stedelijk 2006 / 2007 15.000 waterplan

T oelichting actiepunten

Randweg Wij hebben inmiddels een plan van aanpak opgesteld voor de aanleg van de randweg. Dit plan is behandeld in de op 5 september 2006 gehouden vergadering van de commissie Wonen en Werken. Overeenkomstig dat plan worden op dit moment de privaatrechtelijke, de civieltechnische en de planologische voorbereidingen getroffen om te komen tot de aanleg van deze weg. De planning is om in 2009 te starten met de daadwerkelijke aanleg van de weg, zodat deze in 2010 in gebruik kan worden genomen.

Bruggen en kunstwerken In 2004 is voor het onderhoud van de brug en de sluis op Strijensas een gezamenlijk (gemeente en waterschap) onderhoudsadvies opgesteld. Hieruit kwam naar voren dat de kosten voor het in optimale staat brengen van het geheel aanzienlijk zijn. Voor deze werkzaamheden is subsidie aangevraagd bij het Rijk (rijksmonument) maar omdat de subsidiepot voor rijksmonumenten tot 2006 leeg is, is het de verwachting dat er na 2007 pas subsidie voor beschikbaar komt. Om deze reden is ook een andere rijkssubsidie voor dit doel aangevraagd. Tot die tijd wordt alleen het noodzakelijk onderhoud uitgevoerd. Zo is in 2005 het houten rijdek vervangen. Voor het uitvoeren van het onderhoud aan bruggen en kunstwerken is in 2003 ten laste van de algemene reserve een voorziening van 65.000 gecreëerd.

49

Programmabegroting 2007

Wegenbeheersplan (meerjarenplanning 2007- 2011) In de meerjarenplanning 2007-2011 zijn voor 2007 de volgende straten opgenomen: Brandgansstraat e.o.; Bosweg ( huisnummer 20 t/m 87); Griendstraat,Kreekstraat, Viskilstraat, Zweedsestraat diverse aanpassingen aan verhardingen Nieuwestraat (gedeelte tussen Waleweg en de Keizersdijk.

In de 2e helft van 2006 is een start gemaakt met het herstraten van de Brandgansstraat, Meerkoetstraat, Kolgansstraat, Rietgansstraat en het Kemphaanpad. Het herinrichtingsplan is tot stand gekomen in overleg met de bewoners van deze straten. Naar verwachting worden de herstraatwerkzaamheden in het voorjaar van 2007 afgerond. Beplantingen zullen afhankelijk van het tijdstip van gereedkomen van de bestrating in het voor- of najaar worden geplant. De trottoirs en de parkeerplaatsen van de Bosweg 20 t/m 87 dienen herstraat te worden, waarbij de rijweg van de parkeerplaatsen in een ander materiaal uitgevoerd dienen te worden. Het gedeelte Nieuwestraat (tussen Waleweg en Keizersdijk) dient herstraat te worden. Overwogen zal worden of niet beter is om dit gedeelte weg in asfalt uit te voeren als vervolg op de Keizersdijk. Door het toepassen van asfalt in combinatie met een fundering is de weg tevens beter bestand tegen afschuiving zoals nu het geval is. In de kern Mookhoek zijn de wegen en trottoirs op diverse plaatsen aan onderhoud toe van beperkte omvang. Gelijktijdig met het uitvoeren van het groot onderhoud aan straatwerk wordt daar waar nodig het openbaar groen, de riolering en de openbare verlichting geoptimaliseerd. Het uitgangspunt bij de meer omvangrijke projecten is dat de bewoners van de in het geding zijnde straten bij de planvoorbereidingen betrokken worden om tot een breed gedragen resultaat te komen. Zo zijn bij de planvorming van de Brandgansstraat e.o. en een gedeelte van de Bosweg, per wijk twee bewonersbijeenkomsten georganiseerd.

Opstellen Stedelijk Waterplan Er is in juni 2005 een start gemaakt met het opstellen van een Stedelijk Waterplan. Op verzoek van het waterschap is het plangebied uitgebreid tot de gehele gemeente om het stedelijk en het landelijk water een geheel te laten zijn. Tevens kan het buitengebied, zij het dat hier uiteraard financiële consequenties aan verbonden zijn, dienst doen voor wateropvang van het stedelijk gebied indien daar geen ruimte gevonden kan worden voor waterberging. Het aanpassen van de reikwijdte van het plan heeft enige vertraging opgelopen. Het GRP, STIWAS en het baggerplan zullen hierin betrokken worden. Tussen het waterschap en de gemeente zal een kostenverdeling gemaakt worden, dit is afhankelijk van het onderdeel. Voor de gemeente worden de kosten van het opstellen van dit plan geschat op 15.000. Bij het opstellen van het plan zullen zoveel mogelijk partijen die (bestuurlijke) betrokkenheid hebben met water, worden geraadpleegd. Naar verwachting is het Waterplan "Gemeente Strijen" medio 2007 gereed om door de gemeenteraad vastgesteld te worden. Over de uitvoeringskosten

50

Programmabegroting 2007

van het gemeentelijk waterplan is nu nog geen schatting te maken maar deze kunnen, zoals blijkt uit elders opgedane ervaring, aanzienlijk zijn. W at mag het kosten

PROGRAMMA : FYSIEK BEHEER

Lasten 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Prioriteiten:

Bestaand beleid 1.936.207 2.144.290 2.007.016 2.007.016 1.982.616 1.980.507

Totaal lasten programma 1.936.207 2.144.290 2.007.016 2.007.016 1.982.616 1.980.507

Baten Prioriteiten:

Bestaand beleid 1.044.614 1.121.256 1.071.288 1.071.288 1.071.288 1.071.288

Totaal baten programma 1.044.614 1.121.256 1.071.288 1.071.288 1.071.288 1.071.288

Saldo programma 891.593 1.023.034 935.728 935.728 911.328 909.219

Onder bestaand beleid in de jaarschijf 2007 zijn de volgende posten > 25.000,-- begrepen (afgerond):

Lasten Inhuur personeel straatreiniging 27.000,-- Kosten openbare verlichting (energie- + lampkosten) 77.000,-- Groot onderhoud wegen, straten en pleinen 340.000,-- Klein onderhoud wegen, straten en pleinen 109.000,-- Bijdrage aan waterschap Hollandse Delta in kader Wet Uitkering Wegen (WUW) 335.000,-- Kapitaallasten wegen, straten en pleinen 90.000,-- Bijdrage exploitatietekort Kiltunnel 31.000,-- Inhuur loonwerkbedrijven t.b.v. openbaar groen 51.000,-- Onderhoudskosten riolering 128.000,-- Bijdrage Waterschap Holl.Delta (rioolwaterzuivering) 26.000,-- Kapitaallasten riolering 517.000,-- Kapitaallasten begraafplaatsen 26.000,--

Baten Bijdrage waterschap HD in kosten openbare verlichting 20.000,-- Concessievergoeding ENECO 38.000,-- Opbrengst begrafenisrechten 95.000,-- Opbrengst rioolrecht 853.000,--

51

Programmabegroting 2007

Programma economisch en sociaal- economisch beleid

I

nhoud Het programma omvat economische zaken, bijstandverlening, minimabeleid, werkgelegenheid inkomensvoorziening, maatschappelijke begeleiding en opvang nieuwkomers.

O

ntwikkelingen

Modernisering Wet sociale werkvoorziening Zoals het er nu naar uit ziet zal per 1 januari 2008 de modernisering van de Wsw van kracht zijn. De modernisering van de sociale werkvoorziening bestaat uit een drietal zaken: 1. Het versterken van de gemeentelijke regie van de Wsw (sturing en financiën); 2. Meer rechten voor de SW-geïndiceerde; 3. Het stimuleren van werkgevers om meer sw-geïndiceerde in dienst te nemen.

Met name punt 1 heeft gevolgen voor onze gemeente. In het vervolg zal het subsidie voor de uitvoering van de Wsw niet meer aan het WHW-bedrijf worden uitgekeerd, maar aan de gemeente. Met het verstrekken van het subsidie aan gemeenten moeten gemeenten ook zelf verantwoording afleggen aan het rijk over hun (individuele) prestaties. Echter de samenwerkende gemeenten in de WHW-bedrijven kunnen er ook voor kiezen het WHW-bedrijf een integrale verantwoording af te laten leggen.

Meerjarenvisie van de Regionale Sociale Dienst Hoeksche waard 2006-2010 De Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard heeft een meerjarenvisie 2006-2010 opgesteld. Deze visie zal nog verder worden geconcretiseerd. In de meerjarenvisie van de RSDHW zijn onder andere volgende doelstellingen op genomen: Adequaat anticiperen op ontwikkelingen in de maatschappij en economie . Bewerkstelligen van uitstroom van zo veel mogelijk cliënten door middel van o.a. het bieden van scholing, het afsluiten van trajecten, het bieden van mogelijkheden m.b.t. kinderopvang. Het op maat verstrekken van individuele zorg voor die mensen die door omstandigheden worden geconfronteerd met bijzondere noodzakelijke kosten.

52

Programmabegroting 2007

Het bieden van schuldhulpverlening voor de groep inwoners die geconfronteerd worden met problematische schulden waar zij zonder hulp niet meer uit dreigen te geraken.

Naast deze doelstellingen is er ook aandacht voor de ketensamenwerking (CWI en UWV). De RSD wil zo snel mogelijk tot samenwerking komen in een bedrijfsverzamelgebouw (BVG). Een snelle besluitvorming over een BVG is dan ook noodzakelijk.

W

at willen we bereiken De volgende doelstellingen worden geformuleerd: Het stimuleren van de economische ontwikkeling in de gemeente door het creëren en behouden van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en winkels; Het verhogen van de maatschappelijke participatie en het doorbreken of voorkomen van sociaal isolement door maatschappelijk zinvolle activiteiten (sociale activeringsactiviteiten). Tevens een actief beleid te voeren om armoede te bestrijden door verbetering van de inkomenssituatie van personen met een minimum inkomen.

W

at doen we al

Bestaande bestuurlijke kaders:

Plan Revitalisering Bedrijventerrein (2002) Algemene verkoopvoorwaarden verkoop gronden (2004) Gemeenschappelijke regeling Regionale Sociale Dienst HW (2003) Gemeenschappelijke regeling WHW-bedrijven Evaluatierapport Voorkomen Sociaal Isolement Strijen 2004- 2005

Regionale Sociale Dienst Sinds 1 januari 2004 worden in de Hoeksche Waard de sociale voorzieningen vanuit het samenwerkingsverband "Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard" uitgevoerd. Een (betere) waarborging van de continuïteit van de dienstverlening, kwaliteit, schaalvoordelen en ook de nieuwe wetgeving zijn de belangrijkste redenen voor samenwerking door alle gemeenten in de Hoeksche Waard op het gebied van Sociale Zaken. De Regionale Sociale Dienst beoogt het bevorderen van de maatschappelijke en economische zelfstandigheid van de inwoners binnen de Hoeksche Waard, dus ook die van de gemeente Strijen, gekoppeld aan een zo hoog mogelijk serviceniveau. Het uitstroombeleid heeft duidelijk handen en voeten gekregen en de volledige omklap van de Abw (Algemene bijstandswet) naar de WWB (Wet Werk en Bijstand) is gelukt.

53

Programmabegroting 2007

Revitalisering bedrijventerrein Alweer enige tijd geleden zijn de werkzaamheden voor de "revitalisering" van het oudere gedeelte van het bedrijventerrein uitgevoerd. Zoals bekend zijn de plannen destijds ontwikkeld in samenwerking met een vertegenwoordiging van op het bedrijventerrein gevestigde ondernemers. Op 4 juli 2006 is een laatste vergadering van deze werkgroep `revitalisering' gehouden en is de werkgroep opgeheven. Eén van de nog uit te voeren maatregelen betreft het asfalteren van de Handelsstraat en de herinrichting kantstroken Nijverheidstraat. Zoals bekend is eerder ­ wegens andere prioriteiten ­ besloten om dit onderdeel van het revitaliseringsplan in combinatie met het in de toekomst (2010 / 2011) geplande groot onderhoud van de genoemde wegen uit te voeren. Wij hebben besloten om in afwachting van de uitvoering van deze werkzaamheden de `stimuleringsregeling groenmaatregelen' voorlopig te handhaven. De regeling beoogt bedrijven aan te zetten tot het verfraaien van het eigen terrein door het aanbrengen van beplanting etc. Door de gemeente kan een bijdrage van 50 % in de kosten van aanleg van groen bij of op eigen terrein en / of 25 % in de kosten van bijzonder straatmeubilair of aanpassing van de verharding, tot een maximum bedrag van 4.500,-- als stimulering verstrekt worden.

In financiële zin heeft het handhaven van de stimuleringsregeling geen directe consequenties. De kosten kunnen worden geput uit de reserve `revitalisering bedrijventerrein' ter grootte van ca. 200.000,00.

Project Voorkomen Sociaal Isolement Strijen Het project voorkomen van sociaal isolement betreft de uitwerking van één van de actiepunten van de op 24 februari 2004 vastgestelde lokale nota volksgezondheid "Strijen gezond en wel". Onderdeel hiervan is het project voorlichtend/signalerend huisbezoek aan alle zelfstandig wonende inwoners van Strijen van 75 jaar en ouder. Hoofddoel van het project is het in kaart brengen van sociaal isolement. Bij constatering ervan kan vervolgens worden overgegaan tot hulpverlening. Verder wordt ook gekeken naar de behoeften van de doelgroep. Tevens kan door de huisbezoeken de stille armoede in beeld worden gebracht en worden mensen met een hulpvraag snel doorverwezen naar de juiste instantie of krijgen daadwerkelijk hulp aangeboden. Na een succesvol project Voorkomen Sociaal Isolement Strijen in 2004-2005 is inmiddels gestart met een nieuw project 2006-2007. In deze periode worden de bewoners van Zorgcentrum "De Hoge Weide", de bijbehorende aanleunwoningen, en mensen die in 2005 en 2006 75 jaar zijn geworden, bezocht. Dit project zal bij de invoering van de WMO worden ondergebracht bij een van de prestatieveld. (zie programma gezondheidsbeleid)

54

Programmabegroting 2007

W

at gaan we doen

Bron Doelstelling Actiepunt Jaar uitvoering Jaarlasten

Beleids- Stimuleren economische Realiseren nieuw lokaal 2006 e.v. jaren Dekkende Programma ontwikkeling bedrijventerrein exploitatie Begroting Stimuleren economische Realiseren nieuw regionaal 2006/2007 Dekkende ontwikkeling bedrijventerrein exploitatie Beleids- bestrijding armoede door Bezien of er een 2007 p.m. programma verbetering van de woonlastenfonds moet inkomenssituatie van komen personen met een minimuminkomen

T

oelichting actiepunten

Realiseren nieuw lokaal bedrijventerrein In 2006 zijn wij ­ overeenkomstig het vastgestelde uitgiftebeleid ­ gestart met de uitgifte van grond op het nieuwe bedrijventerrein en het voeren van gesprekken met belangstellende bedrijven. In het bestemmingsplan en de exploitatieopzet is het uitgangspunt geformuleerd om een gemiddeld uitgiftetempo van ca. 7.000 m2 per jaar te realiseren.

Realiseren nieuw regionaal bedrijventerrein In uw vergadering van 28 juni 2005 hebt u ingestemd met de deelname van de gemeente Strijen in een op te richten commanditaire vennootschap en besloten vennootschap ten behoeve van de ontwikkeling van een regionaal bedrijventerrein op het grondgebied van de gemeente Binnenmaas. De daadwerkelijke realisering van het regionale bedrijventerrein heeft vertraging opgelopen in verband met de noodzaak om de vereiste MER- procedure te koppelen met de MER-procedure voor het bovenregionaal bedrijventerrein. De gemeente Binnenmaas is inmiddels al wel gestart met een planologische procedure voor de ontwikkeling van het regionaal bedrijventerrein. Het streven is om in 2007 te starten met de ontwikkeling van het terrein.

Onderzoek instelling Woonlastenfonds Gemeenten hebben de bevoegdheid om, al dan niet met toepassing van normbedragen, individuele bijzondere bijstand te verlenen voor woonkosten. Bijzondere bijstand kan alleen worden verstrekt als er sprake is van uit bijzondere omstandigheden voortvloeiende noodzakelijke kosten. De gemeente kan in beleidsregels vastleggen welke omstandigheden als `bijzonder' worden beschouwd. Woonlastenfondsen waarbij forfaitaire vergoedingen worden verstrekt kunnen onder de WWB niet in stand blijven. Er wordt onderzoek gedaan naar de (on)mogelijkheden onder de WWB te komen tot een Woonlastenfonds. Hierbij zij de volgende actiepunten van belang: In overleg met de RSDHW, naar aanleiding van het NIBUD-rapport "Minima-effecrapportage Gemeenten in de Hoeksche Waard", bezien welke mogelijkheden er zijn om regionaal minimabeleid te realiseren.

55

Programmabegroting 2007

Naar aanleiding van de evaluatie van het Model Cromstrijen (eind 2006) te onderzoeken welke mogelijkheden er voor de gemeente Strijen zijn om een woonlastenfonds in te stellen.

W

at mag het kosten

PROGRAMMA : ECONOMISCH EN SOCIAAL ECONOMISCH BELEID

Lasten 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Prioriteiten: 1. uitvoering WMO 648.396 648.396 648.396 648.396

Bestaand beleid 501.271 489.682 504.299 508.599 513.370 518.212

Totaal lasten programma 501.271 489.682 1.152.695 1.156.995 1.161.766 1.166.608

Baten Prioriteiten: 1. uitvoering WMO 648.396 648.396 648.396 648.396

Bestaand beleid 6.289 4.768 4.768 4.768 4.768 4.768

Totaal baten programma 6.289 4.768 653.164 653.164 653.164 653.164

Saldo programma 494.982 484.914 499.531 503.831 508.602 513.444

Onder bestaand beleid in de jaarschijf 2007 zijn de volgende posten > 25.000,-- begrepen (afgerond):

Lasten Bijdrage RSD organisatiekosten 313.000,-- Bijdrage RSD productkosten 59.000,-- Bijdrage aan de Zorg en Welzijngroep 84.000,-- Kosten WMO 648.000,--

Baten Rijksbijdrage WMO 648.000,--

56

Programmabegroting 2007

Programma educatie en jeugd

I

nhoud Het programma omvat het de lokaal bestuurlijke onderwijstaken, volwasseneneducatie, jeugdwerk en kinderopvang.

O

ntwikkelingen

Voor- en naschoolse opvang Vanaf 1 augustus 2007 zijn scholen verantwoordelijk voor de tussenschoolse opvang, het zogenoemde 'overblijven'. Vanaf 1 augustus 2007 krijgen ouders het recht dat de school de voor- en naschoolse opvang van hun kinderen regelt. Ouders kunnen dan aanspraak maken op de buitenschoolse opvang van hun kinderen. Scholen mogen zelf bepalen hoe en waar zij die opvang regelen. De opvang vindt plaats door de kinderopvang of op een andere manier als de school daarvoor kiest. Dat gebeurt na overleg met de ouders. De kinderopvang is verantwoordelijk voor de kwaliteit. Scholen kunnen de opvang regelen via samenwerking met een kinderopvangorganisatie, als brede school of een organisatie voor kinderopvang die de opvang in schoolverband regelt. De financiering van de opvang sluit aan bij de huidige systematiek van de Wet kinderopvang. In de nieuw te bouwen Brede School is voorzien in ruimte voor het realiseren van voor- en naschoolse opvang.

Jeugdzorg Op 1 januari 2005 is de Wet op de jeugdzorg ingevoerd. Doel van die wet is de jeugdzorg effectiever en toegankelijker te maken. Jongeren hebben volgens die wet recht op zorg. De toegangspoort voor die zorg is het Bureau Jeugdzorg. De provincie is verantwoordelijk voor het bieden van jeugdzorg aan kinderen en jongeren met ernstige opgroei- en opvoedproblematiek. Het gemeentelijk jeugdbeleid moet erin voorzien dat deze problemen zoveel mogelijk worden voorkomen en zo nodig tijdig worden gesignaleerd. Het is belangrijk dat dit alles goed functioneert en op elkaar aansluit. Hoe eerder dreigende problemen gesignaleerd en aangepakt worden, des te minder er sprake hoeft te zijn van zwaardere zorg. Met de invoering van de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning op krijgen gemeenten een zwaardere verantwoordelijkheid in het jeugdbeleid.

57

Programmabegroting 2007

W

at willen we bereiken De volgende doelstellingen worden geformuleerd: Het zorgdragen voor een adequate huisvesting voor zowel het openbaar als het bijzonder onderwijs in de gemeente Strijen; Het streven naar een doorlopende pedagogische lijn van al die instanties die zich met jeugd en opvoeding bezig houden; Het verzorgen van passend dagelijks- en weekendvervoer voor leerlingen in het basis, speciaal, en voortgezet speciaal onderwijs; Het in stand houden van voorzieningen op het gebied van doelgroepgerichte recreatieve en sociaal-culturele voorzieningen; Het bewaken van de kwaliteit van de kinderopvang.

W

at doen we al

Bestaande bestuurlijke kaders:

Nota Integraal Jeugdbeleid Strijen (2005) Subsidieverordening Welzijn 2004 Gemeenschappelijke regeling Leerplichtbureau HW (2004) Gemeenschappelijke regeling Primair Openbaar Onderwijs Hoeksche Waard (2003) Subsidienota Welzijn 2004 Huisvestingsverordening Onderwijs gemeente Strijen (2005) Integraal Huisvesting Plan (IHP) Rapportage Brede School Strijen (2002) Verordening Kinderopvang (2005) Verordening leerlingenvervoer

Leerlingenvervoer In 2003 heeft er een aanbesteding plaatsgevonden van het leerlingenvervoer. Het resultaat was dat het vervoer gegund is aan twee bedrijven uit Barendrecht en Dordrecht. Het leerlingenvervoer is een zogenaamde open-einde regeling. Het aantal kinderen dat gebruik maakt van aangepast vervoer neemt toe.

Jeugdbeleid In 2005 is de Nota Integraal Jeugdbeleid herzien. In deze nota is een aantal actiepunten opgenomen die de afgelopen vier jaar vrijwel allemaal zijn gerealiseerd:

Regierol gemeente De gemeente heeft de regierol opgepakt door het instellen van diverse overlegvormen en deze te coördineren: op pagina 2 van de Sociale Kaart Jeugd Strijen 2005 is een volledig overzicht opgenomen.

58

Programmabegroting 2007

Jongerenparticipatie (Sport)verenigingen en jongerenwerkers treden op als intermediair tussen jongeren en gemeentebestuurders. De contacten met jongeren zijn hierdoor uitgebreid. In 2004 en 2005 hebben diverse "rondetafelgesprekken" met jongeren plaatsgevonden. Het is de bedoeling dat deze vorm van participatie in de toekomst wordt voortgezet

Formatie-uren jongerenwerker De Klep In 2000 beschikte de jongerenwerker over 24 formatie-uren. Nadat in 2001 de formatie met 8 uur werd uitgebreid, heeft de gemeente in 2004 nogmaals het subsidiebedrag verhoogd. Het aantal formatie-uren voor het jongerenwerk bedraagt momenteel 48. Er zijn nu 2 jongerenwerkers in dienst van de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Strijen. Het is daardoor nu ook mogelijk ambulant jongerenwerk te verrichten.

Ambulant jongerenwerk De jongerenwerkers van Strijen bieden een zo breed mogelijk aanbod voor diverse leeftijdsgroepen. Het streven is erop gericht zoveel mogelijk kinderen en jongeren naar De Klep te trekken, zodat voorkomen wordt dat jongeren op straat gaan hangen. Naast de activiteiten in het jongerencentrum onderhoudt één van de jongerenwerkers ook contacten met hangjeugd en neemt deel aan het Netwerkoverleg Jeugd Strijen. Ook heeft deze jongerenwerker goede contacten met de lokale politie en organisaties die preventie-activiteiten uitvoeren (bijvoorbeeld GGD ZHE en Bouman GGZ).

Multifunctioneel gebruik van De Klep De gemeente heeft inmiddels een huurovereenkomst met het bestuur van Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Strijen afgesloten, waardoor onderverhuur mogelijk is geworden. Als voorwaarde is daarbij wel opgenomen dat het gebouw De Klep alleen verhuurd mag worden voor activiteiten voor de doelgroep jeugd.

Kinderopvang en peuterspeelzaal In Strijen is geen kinderdagverblijf gevestigd. Wel is in 2000 buitenschoolse opvang gerealiseerd (15 kindplaatsen). Een wachtlijst voor de peuterspeelzaal, die jarenlang heeft bestaan, is door nieuwe huisvesting en een zeer forse verhoging van de gemeentelijke subsidie, opgelost. Er is een goede samenwerking tussen de peuterspeelzaal, de basisscholen en de gemeente.

Leerplicht Alle leerplichtzaken van de Hoeksche Waard zijn ondergebracht bij het Leerplichtbureau Hoeksche Waard dat in Oud-Beijerland is gevestigd. Jongeren kunnen door het Leerplichtbureau zonodig worden doorverwezen naar hulpverleningsinstanties. De leerlingenadministratie is op orde zodat schoolverzuim adequaat opgespoord kan worden.

59

Programmabegroting 2007

Jongerenontmoetingsplaats Strijen (JOP) Eind 2006 zal de JOP op het Molenschaar worden gerealiseerd. Zie ook het programma Veiligheid, overlast en handhaving.

W at gaan we doen

Bron Doelstelling Actiepunt Jaar uitvoering Jaarlasten

Beleids- Adequate huisvesting Nieuwbouw Brede school 2007-2008 t.l.v. Programma Onderwijs reserves Begroting Adequate huisvesting Nieuwbouw Hooistoof 2007 t.l.v. Onderwijs alg.reserve Begroting Adequate huisvesting Huisvestingsplan 2007 2007 43.361,-- Onderwijs (éénmalig) Beleids- Verstevigen ambulant In overleg met jongeren- 2007 -- programma jongerenwerk werkers ambulant jongerenwerk verder intensiveren.

Beleids- Het beschikbaar stellen Notitie opstellen over de 2007 ev. p.m. programma van voldoende toekomst van de gymzaal sportaccommodaties voor aan de Trambaan. zowel het onderwijs als het verenigingsleven.

T

oelichting actiepunten

Nieuwbouw Brede school In juni 2006 is de planologische procedure voor de bouw van de Brede School aan De Dam opgestart. In de raadsvergadering van augustus 2006 is het krediet voor de bouw van de school beschikbaar gesteld. Behoudens bezwaarprocedures kan de bouw van de school in de eerste helft van 2007 aanvangen. Naast een school zal het gebouw ook plaats bieden aan een Buitenschoolse Opvang en een Peuterspeelzaal. De in gebruik name van de school is, rekening houdend met het doorlopen van een normale procedure, gepland medio 2008.

Nieuwbouw Hooistoof In het Huisvestingsplan 2004, vastgesteld door de raad 16 december 2003, is een bedrag van 267.495,00 opgenomen voor uitbreiding/renovatie, onderwijskundige vernieuwing en 1e inrichting voor obs De Hooistoof. Dit is in overleg met de school en de MR tot stand gekomen. Per 1 januari 2004 is Stichting ACIS bevoegd gezag geworden van deze school. Op verzoek en voor rekening van Stichting ACIS is door Asset een analyse gemaakt van De Hooistoof. Conclusie van deze rapportage was dat vervanging een betere optie is dan renovatie. Een werkgroep is hier mee verder aan de slag gegaan. In middels is overeenstemming bereikt tussen ACIS, De Maashoek en de gemeente voor de nieuwbouw van een school en

60

Programmabegroting 2007

woningen. Eind 2006 zal er een voorstel aan de commissie en raad worden gedaan.

Huisvestingsplan 2007

Voor het huisvestingsplan 2007 zijn de volgende bedragen opgenomen: Voor obs De Boemerang: Boeiboord hout vervangen 2.841,-- Kozijnen zachthout vervangen 15.090,-- Leiding vervangen 4.700,-- Betontegels herstraten 11.000,-- Totaal 33.631,--

Bedrag voor calamiteiten Patrijspoort/Striene 10.000,--

In verband met de aanstaande nieuwbouw voor obs De Striene en Patrijspoort wordt er geen planmatig onderhoud meer uitgevoerd. Het kan echter voorkomen dat er toch iets moet gebeuren omdat anders een gevaarlijke situatie ontstaat. Hiervoor is een bedrag opgenomen.

Versteviging ambulant jongerenwerk In overleg met jongerenwerkers het ambulant jongerenwerk nog meer intensiveren Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Strijen heeft een breed aanbod aan activiteiten. Doel daarvan is zoveel mogelijk jongeren naar Jongerencentrum De Klep te trekken om te voorkomen dat jongeren op straat rondhangen en overlast veroorzaken. Getracht wordt jongeren te activeren. De inzet van de jongerenwerkers bij ze activiteiten kunnen gezien worden als preventief ambulant werk. Wanneer hangjeugd toch problemen veroorzaakt op straat, probeert het ambulant jongerenwerk het probleem aan te pakken (repressief). In het Netwerkoverleg Jeugd Strijen, bestaande uit politie, jongerenwerk en gemeente, wordt (mogelijk) overlast gevende jeugd structureel besproken. De groep "jeugd" wisselt constant. Jongerenwerkers zijn dus altijd bezig contacten met steeds andere jongeren te leggen en dat kost veel tijd.

Toekomst gymzaal aan de Trambaan Als de school aan de Dam is gerealiseerd, wordt obs De Striene afgebroken. De vrijkomende locatie wordt alsdan meegenomen met de planvorming van de omgeving. Op dit moment maakt naast het onderwijs een aantal verenigingen gebruik van de gymzaal. Onderzocht wordt of de gymzaal in deze vorm nog noodzakelijk is en/of dat het gymonderwijs ondergebracht kan worden in de Sporthal. Tevens zal de behoefte in kaart gebracht worden van het avondgebruik.

61

Programmabegroting 2007

W at mag het kosten

PROGRAMMA : EDUCATIE EN JEUGD

Lasten 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Prioriteiten / mutaties: 1. huisvestingsplan 33.631 2007 Boemerang 2. Onderhoud 10.000 calamiteiten De Striene,

Patrijspoort en Hooistoof Bestaand beleid 1.314.072 1.328.756 1.049.849 1.114.459 1.179.025 1.174.065

Totaal lasten programma 1.314.072 1.328.756 1.093.480 1.114.459 1.179.025 1.174.065

Baten Prioriteiten:

Bestaand beleid 114.579 73.298 55.937 56.109 56.283 56.459

Totaal baten programma 114.579 73.298 55.937 56.109 56.283 56.459

Saldo programma 1.199.493 1.255.458 1.037.543 1.058.350 1.122.742 1.117.606

Onder bestaand beleid in de jaarschijf 2007 zijn de volgende posten > 25.000,-- begrepen (afgerond):

Lasten Bijdrage aan ACIS (bruidsschat) 83.000,-- Kapitaallasten huisvesting openbaar onderwijs 122.000,-- Kapitaallasten huisvesting bijzonder onderwijs 228.000,-- Kosten leerlingenvervoer 147.000,-- Kosten schoolbegeleiding (bijdrage CED) 50.000,-- Subsidie Stichting Jeugd- en jongerencentrum De Klep 75.000,-- Subsidie stichting Peuterspeelzaal Strijen 116.000,--

62

Programmabegroting 2007

Programma sport en recreatie

I

nhoud Het programma omvat sport en recreatie

O

ntwikkelingen

In de nota Ruimte is de Hoeksche Waard aangewezen als Nationaal Landschap. De toeristisch-recreatieve betekenis van nationale landschappen is groot en het is belangrijk dat deze in de toekomst verder toeneemt. In de nationale landschappen moet er ruimte komen voor nieuwe vormen van toerisme en recreatie én uitbreiding van bestaande voorzieningen (waaronder horeca en verblijfsrecreatie), voorzover die aansluiten en passen in de kernkwaliteiten van het betreffende gebied.

De publieke toegankelijkheid van het landelijk gebied moet worden vergroot, door de aanleg van wandel-, fiets- en ruiterpaden, vooral in landbouw- en natuurgebieden. W

at willen we bereiken De volgende doelstellingen worden geformuleerd: Het stimuleren en ondersteunen van een breed aanbod van voorzieningen op het gebied van jeugd en sport; Het versterken van de toeristisch-recreatieve kwaliteiten van de gemeente en de regio door het creëren van op de beleving van rust, ruimte en groen gerichte vormen van recreatie.

W

at doen we al

Bestaande bestuurlijke kaders:

Nota Recreatie in de gemeente Strijen (2000) Subsidieverordening Welzijn 2004 Subsidienota Welzijn 2004 Uitvoeringsprogramma Groen/Blauw (2003-2006) Samenwerkingsstatuut Commissie Hoeksche Waard

Sportcentrum Apollo Per 1 juli 2006 is Sportcentrum Apollo geprivatiseerd. Vanaf die datum verzorgt Sportijn Group de exploitatie. Hiervoor zijn de nodige

63

Programmabegroting 2007

overeenkomsten afgesloten. De looptijd van deze overeenkomst is 10 jaar met een optie van nog eens 10 jaar.

Projecten Groen/Blauw Het realiseren van een fiets- en wandelpaden knooppuntensysteem is nagenoeg geheel afgerond. In de gehele Hoeksche Waard zij deze nu te vinden en sluiten zoveel als mogelijk op elkaar aan. De Steqi's op de knooppunten vormen een herkenbare landmark die informatie verstrekt over de directe omgeving en in grote lijnen verwijst naar overige bezienswaardigheden binnen de Hoeksche Waard. In 2006 is als Groen/Blauw-project de ontsluiting van de lichtopstand in Strijensas gerealiseerd. Eind 2006 begin 2007 zal een haalbaarheidonderzoek zijn afgerond voor ruiter- en menroutes om te zien of deze haalbaar zijn om aangelegd te worden. Eind 2006 worden de voorbereidingen getroffen om een tweetal steigers (een op Sas en een bij het Spui in de kern van Strijen) in de Strijensche Haven aan te leggen ter bevordering van de waterrecreatie, zoals kanoën en een particulier pontje dat regelmatig wil gaan varen tussen Strijen en Strijensas. In november 2003 is het technisch rapport voor het Vlietproject vastgesteld. De uitvoering zou sterk afhankelijk zijn van extern te verkrijgen subsidies. Het verkrijgen van deze subsidies verloopt voorspoedig. Zo is er al 11 miljoen euro toegezegd van het 14 miljoen kostende project. Doordat de financiering zo voortvarend verloopt, kon er al gestart worden met het eerste deelproject.

De kosten van het project Groen/Blauw bedragen 1,60 per inwoner per jaar voor de looptijd van 2003-2007. Het onderhoud van de gerealiseerde projecten komt gemiddeld over de aangegeven periode neer op 0,40 per inwoner/jaar. Na 2007 zal de Structuur visie Hoeksche Waard en het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) dat hiervan onderdeel uitmaakt na vaststelling meer duidelijkheid geven over de uitgangspunten en de daarbij benodigde onderhoudskosten voor de gerealiseerde werken. Er wordt voorlopig vanuit gegaan dat de huidige bedragen gehandhaafd kunnen worden.

W

at gaan we doen

Bron Doelstelling Actiepunt Jaar uitvoering Jaarlasten

Beleids Versterken toeristisch re- Vaststellen visie 2007 -- Programma creatieve kwaliteiten verblijfsrecreatie Hoeksche Waard Beleids Idem Uitwerken recreatieve visie 2007 -- Programma Strijensas Begroting Idem Vaststellen Regionale 2007 -- Structuurvisie Hoeksche Waard

64

Programmabegroting 2007

T oelichting actiepunten

Vaststellen visie verblijfsrecreatie Hoeksche Waard In opdracht van de stuurgroep RIHW is in 2005 een recreatieve visie `Hoeksche Waard, waard om te beleven' opgesteld. Hierin kwam de verblijfsrecreatie slechts beperkt aan bod. Voor de Hoeksche Waard is echter ook een visie op verblijfsrecreatie noodzakelijk. Als Nationaal Landschap zijn er juist kansen voor diverse vormen van verblijfsrecreatie. In opdracht van de commissie Hoeksche Waard wordt op dit moment gewerkt aan zo'n beleidsvisie. Wij zullen uiterlijk in januari of februari 2007 de visie ter vaststelling aan de gemeenteraad aanbieden

Uitwerking recreatieve visie Strijensas Eind 2006 zullen wij u een visie presenteren voor de verdere ontwikkeling van Strijensas als toeristisch-recreatief knooppunt. Afhankelijk van de besluitvorming daarover door uw raad zal in 2007 de uitwerking van de visie ter hand kunnen worden genomen.

Regionale Structuurvisie Hoeksche Waard Zoals bij het programma Fysiek beleid al is aangegeven wordt op dit moment in opdracht van de Commissie Hoeksche Waard gewerkt aan een regionale structuurvisie. De toeristisch-recreatieve ontwikkeling van de Hoeksche Waard zal onderdeel uitmaken van die visie.

W at mag het kosten

PROGRAMMA : SPORT EN RECREATIE

Lasten 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Prioriteiten:

Bestaand beleid 641.560 627.341 563.665 560.293 559.493 558.656

Totaal lasten programma 641.560 627.341 563.665 560.293 559.493 558.656

Baten Prioriteiten:

Bestaand beleid 71.656 70.406 67.265 63.893 63.093 62.256

Totaal baten programma 71.656 70.406 67.265 63.893 63.093 62.256

Saldo programma 569.904 556.935 496.400 496.400 496.400 496.400

65

Programmabegroting 2007

Onder bestaand beleid in de jaarschijf 2007 zijn de volgende posten > 25.000,-- begrepen (afgerond):

Lasten Bijdrage in exploitatie sportcentrum Apollo 211.000,-- Bijdrage aan de Sportstichting Strijen 193.000,-- Kapitaallasten sportcomplex (voetbal en korfbal) 46.000,-- Kapitaallasten lening Sportstichting Strijen 41.000,--

Baten Restitutie rente lening Sportstichting Strijen 41.000,--

66

Programmabegroting 2007

Programma gezondheidsbeleid

I

nhoud Het programma omvat volksgezondheid, Wet Voorziening Gehandicapten en integrale zorg.

O ntwikkelingen

Wet Maatschappelijke Ondersteuning Per 1 januari 2007 gaat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van start. Het maatschappelijke doel van de Wmo is: meedoen. Meedoen van álle burgers aan álle facetten van de samenleving, al of niet geholpen door vrienden, familie of bekenden. Dat is de onderlinge betrokkenheid tussen mensen. En als dat niet kan, is er ondersteuning vanuit de gemeente. Het eindperspectief van de Wmo is een samenhangend lokaal beleid op het gebied van de maatschappelijke ondersteuning en op aanpalende terreinen. Voor mensen die langdurige, zware zorg nodig hebben is en blijft er de AWBZ. De Wvg en de Welzijnswet vallen al onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Met de invoering van de Wmo komen daar een deel van de AWBZ en de OGGZ bij. De grootste verandering is de bundeling van de wetten en de verandering in de sturingsfilosofie. Door een bundeling van de wetten is integraal beleid mogelijk. Dit betekent dat gemeenten alle diensten goed op elkaar moeten afstemmen. De verandering in de sturingsfilosofie houdt in dat gemeenten straks verantwoording moeten afleggen aan hun eigen inwoners in plaats van aan het rijk. Het wordt dus belangrijk dat gemeenten alle partijen goed betrekken bij het ontwikkelen van het beleid.

Net als bij elke andere decentralisatie van taken is het maar afwachten of de financiële kaders die worden overgeheveld voldoende zullen zijn om toekomstige uitgaven te dekken. Er zullen dus financiële kaders gesteld moeten worden. W

at willen we bereiken De volgende doelstellingen worden geformuleerd: Voorwaarden scheppen voor behoud en modernisering van een adequate eerstelijnszorg; Een adequate uitvoering van de Wmo Het bevorderen van de preventieve gezondheidszorg, alsmede het terugdringen van drugsverslaving in de gemeente; Het beschikbaar hebben van voldoende en passende huisvestingsmogelijkheden voor ouderen ten behoeve van het behoud en/of het opnieuw bereiken van zelfstandigheid en zelfredzaamheid; Het bieden van een samenhangend pakket aan voorzieningen voor ouderen en gehandicapten in Strijen.

67

Programmabegroting 2007

W at doen we al

Bestaande bestuurlijke kaders:

Nota "Integrale zorg voor gehandicapten en ouderen Strijen" (1997) Evaluatienota "Integrale zorg voor gehandicapten en ouderen Strijen" (2003) Urgentiedraaiboek voor de Hoeksche Waard Verordening en verstrekkingenboek WVG gemeente Strijen (2005) Besluit financiële tegemoetkomingen voorzieningen gehandicapten gemeente Strijen (2002) Nota "Gezond en Wel" (2004) Evaluatierapport Voorkomen Sociaal Isolement Strijen 2004-2005 Kadernota Wmo (2005)

Volksgezondheid Op 1 januari 2003 is de gewijzigde Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid (WCPV) van kracht geworden. De gewijzigde wet verplicht de gemeente om elke vier jaar een nota gemeentelijke gezondheidsbeleid vast te stellen. Bij de vertaling van deze verplichting in een nota volksgezondheid. is uitgegaan van een brede visie op de gezondheid. In februari 2004 is de nota "Gezond en Wel" vastgesteld. In deze nota is het lokale volksgezondheidsbeleid voor de jaren 2003-2007 vastgelegd. In de nota zijn lokale knelpunten en projecten opgenomen: 1. Toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg in Strijen waarborgen; 2. Alcohol- en drugsgebruik onder jongeren aanpakken (via voorlichtingsavonden voor ouders van leerlingen groep 7 en 8 basisschool/extra preventieactiviteiten op basisscholen); 3. Leefstijl (gezondheidspagina gemeentelijke website); 4. Integraal werken aan wonen, welzijn en zorg (regierol gemeente); 5. Instellen lokaal zorgnetwerk (o.a. bemoeizorg, coördinatie netwerken); 6. Voorkomen sociaal isolement.

W at gaan we doen

Bron Doelstelling Actiepunt Jaar Jaarlasten uitvoering Begroting Uitvoeren van taken die Verder uitwerken Nota "Gezond 2004-2007 --- vallen onder de openbare en Wel" gezondheidszorg. Begroting Uitvoering geven aan Uitvoering geven aan WMO 2007- ev. Pm wettelijke taak

68

Programmabegroting 2007

T oelichting actiepunten:

Verder uitwerken nota "Gezond en Wel" Het gaat hier om het actueel houden van de gezondheidspagina op de gemeentelijke website. Daarnaast zal het project "Sociaal Isolement" worden voortgezet. Voor een toelichting van dit project zie het programma "Sociaal-economisch beleid". Ook zal het lokaal zorgnetwerk verder worden uitgewerkt. Bij de verdere uitwerking van bij voorbeeld het project "Integraal werken aan wonen, welzijn en zorg" dienen de ontwikkelingen van de WMO goed in de gaten gehouden te worden.

Uitvoering geven aan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) De WMO heeft als doel een wettelijk kader te scheppen dat iedereen in staat stelt volwaardig deel te nemen aan de samenleving. De nadruk ligt hierbij op zelfredzaamheid, solidariteit, samenhang in wet- en regelgeving en minder bureaucratie. Aktiepunt(en): De beleidsontwikkeling in eerste instantie zien als een lokale aangelegenheid. Neemt niet weg dat de beleidsvoorbereiding in Hoeksche Waards verband opgepakt kan worden waar dit mogelijk is. Bezien of de bedrijfsvoering of onderdelen daarvan regionaal opgepakt kan worden. Het creëren van een lokaal zorgloket. Structureel terugkoppeling verzorgen naar commissie Maatschappelijke zaken en Gemeenteraad en hierbij aandacht schenken aan inwoners van Strijen die door deze nieuwe wet tussen wal en schip dreigen te komen. Betrekken van maatschappelijk middenveld bij de WMO. Project Voorkoning Sociaal Isolement continueren en onder brengen onder een van de prestatievelden van de WMO. Bezien welke personele gevolgen de uitvoering van de WMO binnen de gemeentelijke organisatie heeft. In 2009 een evaluatie uitvoeren over de financiële en maatschappelijke gevolgen van de invoering van de WMO over 2007 en 2008.

69

Programmabegroting 2007

W at mag het kosten

PROGRAMMA : GEZONDHEIDSBELEID

Lasten 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Prioriteiten:

Bestaand beleid 637.438 585.824 588.099 587.419 588.099 587.419

Totaal lasten programma 637.438 585.824 588.099 587.419 588.099 587.419

Baten Prioriteiten:

Bestaand beleid 125.306 125.624 125.927 125.927 125.927 125.927

Totaal baten programma 125.306 125.624 125.927 125.927 125.927 125.927

Saldo programma 512.132 460.200 462.172 461.492 462.172 461.492

Onder bestaand beleid in de jaarschijf 2007 zijn de volgende posten > 25.000,-- begrepen (afgerond):

Lasten Kosten WVG 300.000,-- Bijdrage GGD Zuid-Hollandse Eilanden 122.000,-- Bijdrage aan de Zorg en Welzijngroep 129.000,--

Baten Rijksbijdrage jeugdgezondheidszorg 122.000,--

70

Programmabegroting 2007

Programma cultureel beleid

I

nhoud Het programma omvat het bibliotheekwerk, het vormings- en ontwikkelingswerk, kunst en cultuur en het sociaal-cultureel werk.

O ntwikkelingen Er is toenemende mate aandacht voor het behoud van archeologische waarden. In het zogenaamde Verdrag van Malta is bepaald dat het cultureel erfgoed zoveel mogelijk ongestoord dient te blijven. Mocht het niet anders mogelijk zijn dan dient er onderzoek plaats te vinden en moet de bodemverstoorder de kosten van dit onderzoek dragen.

W

at willen we bereiken De volgende doelstellingen worden geformuleerd: Het bevorderen van het vrije verkeer van informatie en daarmee de kwaliteit van het maatschappelijk en culturele leven, alsmede een doelmatige instandhouding van een voorziening ten behoeve van een substantieel deel van de bevolking; Het stimuleren van inwoners tot deelname aan maatschappelijke activiteiten; Het bevorderen van de kennis en belangstelling voor de ontwikkelingen op cultureel, sociaal, economische en ander gebied van Strijen en de Hoeksche Waard; Het bieden van mogelijkheden tot amateuristische kunstbeoefening door de inwoners; Het beschermen van beeldbepalende objecten in de gemeente; Het duurzaam behouden en in kwaliteit versterken van de historische waarden van de kern, de buurtschappen en het landelijk gebied, mede ten behoeve van het versterken van de recreatieve kwaliteiten van de gemeente.

71

Programmabegroting 2007

W at doen we al

Bestaande bestuurlijke kaders:

Nota Monumentenbeleid gemeente Strijen (evaluatie 2002) Subsidieverordening monumenten gemeente Strijen Subsidieverordening Welzijn 2004 Subsidienota Welzijn 2004 Nota ondersteuning vrijwilligerswerk (2006)

Monumentenbeleid Het vigerende gemeentelijk monumentenbeleid, zoals mede vastgelegd in de subsidieverordening monumenten, wordt gecontinueerd.

Archeologie Bij de uitvoering van bouwprojecten zal in een zo vroeg mogelijk stadium onderzoek worden gedaan naar de eventuele aanwezigheid van archeologische waarden. Daar waar de gemeente initiatiefnemer is wordt in opdracht van de gemeente dit onderzoek uitgevoerd (bijv. bij het project Dam) dan wel wordt een projectontwikkelaar gevraagd om dit onderzoek uit te voeren.

W

at gaan we doen

Bron Doelstelling Actiepunt Jaar uitvoering Jaarlasten

Begroting Ondersteunen Uitwerken actiepunten 2007 ev 20.000 vrijwilligerswerk Beleids- Het in standhouden van Vervanging dorpshuis 2007 ev p.m. programma een voorziening voor maatschappelijke doeleinden.

T

oelichting actiepunten

Ondersteuning vrijwilligerswerk Op 25 april 2006 heeft de gemeenteraad de notitie "Ondersteuning Vrijwilligerswerk Strijen 2006". Eind 2006 is er al een start gemaakt om de notitie verder uit te werken. In 2007 en verdere jaren worden nog een aantal zaken verder uitgewerkt. Het gaat om de volgende actiepunten: Digitale vrijwilligersbank onder de aandacht brengen van alle verenigingen en stichting binnen de gemeente Strijen. Dit zal enkele

72

Programmabegroting 2007

keren per jaar herhaald worden door middel van een publicatie in het gemeentenieuws. Up-to-date houden van digitale vrijwilligersbank de website. Bij onderhoud uit gaan van de onderhoudswijzer om zo ieders verantwoordelijkheden zichtbaar te maken. Accommodatiebeleid inclusief MOP's verder vormgeven. Voor de Peuterspeelzaal en De Klep gezamenlijk één administratiekantoor en personeelsdeskundige inhuren Hiervoor in overleg met beide Stichtingen offertes aanvragen, aan de hand van nog op te stellen randvoorwaarden. Bestuurlijke Overleggen 2 keer per jaar continueren voor Peuterspeelzaal, De Klep en het Dorsphuis. Met Stichting Samenlevingsopbouw Strijen zal in het vervolg één keer per jaar overleg plaatsvinden. Het is van belang dat bestuurders worden ingelicht over hun aansprakelijkheid en welke acties ondernomen moeten worden om de aansprakelijkheid te beperken (bv door afsluiten verzekering) Onderzoeken of het mogelijk is om een gezamenlijke bestuursaansprakelijkheids-verzekering af te sluiten voor alle bestuursleden van verenigingen en stichtingen binnen de gemeente Strijen (die subsidie ontvangen). Jaarlijks een bedrag van 5.000,-- beschikbaar stellen voor deskundigheidsbevordering van bestuursleden. Contract afsluiten met BASELINE sportadvies voor 450,-- per jaar. Sportverenigingen hiervan op de hoogte brengen.

Het in standhouden van een voorziening voor maatschappelijke doeleinden. Het Dorpshuis begint langzamerhand een oud gebouw te worden waar het één en ander aan moet gebeuren. De vraag kan gesteld worden of het Dorpshuis in de toekomst op deze manier nog wel (financieel) levensvatbaar is. Daarnaast zal in beeld gebracht moeten worden in welke vorm er behoefte is aan een gemeenschapshuis. Eind 2006 en begin 2007 zal de behoefte een beeld worden gebracht. Aan de hand hiervan zal bekeken worden welke acties er verder ondernomen moeten worden. Er zal een relatie worden gelegd met de plannen van de Oranjebuurt.

73

Programmabegroting 2007

W at mag het kosten

PROGRAMMA : CULTUREEL BELEID Lasten 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Prioriteiten:

Bestaand beleid 366.278 381.414 377.832 377.832 377.832 384.932

Totaal lasten programma 366.278 381.414 377.832 377.832 377.832 384.932

Baten Prioriteiten:

Bestaand beleid 14.464 11.935 7..431 7.639 7.849 8.063

Totaal baten programma 14.464 11.935 7.431 7.639 7.849 8.063

Saldo programma 351.814 369.479 370.401 370.193 369.983 376.869

Onder bestaand beleid in de jaarschijf 2007 zijn de volgende posten > 25.000,-- begrepen afgerond):

Lasten Subsidie bibliotheek Strijen 184.000,-- Subsidie stichting ToBe 41.000,-- Ondersteuning vrijwilligerswerk 20.000,--

74

Programmabegroting 2007

Programma middelen en organisatie

I

nhoud Het programma omvat bestuursondersteuning en financiering. Tevens omvat het programma alle salaris- en overheadkosten.

O

ntwikkelingen Inmiddels is de afschaffing van het gebruikersdeel voor woningen van de OZB per 1 januari 2006. een feit geworden. Toegezegd is door het kabinet dat een nader onderzoek zal volgen ten aanzien van een (eventuele) verbreding van het gemeentelijk belastinggebied. Tot op heden is hierin echter niet veel voortgang te bespeuren. Overigens heeft de VNG met een viertal gemeenten een procedure tegen de Staat aangespannen omdat de afschaffing gebruikersbelasting op woningen en maximering van de resterende OZB-tarieven onrechtmatig zou zijn wegens strijd met het Europees Handvest inzake de lokale autonomie.

Onlangs zijn de AMvB en de ministeriële regeling gepubliceerd die single information en single audit (SISA) voor 23 specifieke uitkeringen regelen. De AMvB wordt van kracht met ingang van rekeningjaar 2006. Hiermee is een belangrijke stap gezet naar afschaffing van alle specifieke accountantscontroles op en aparte verantwoordingen over specifieke uitkeringen. Met de AMvB en de ministeriële regeling komen dus de aparte accountantscontroles met bijbehorende controleprotocollen en verantwoordingsprotocollen voor deze specifieke uitkeringen te vervallen. Hiervoor in de plaats moeten gemeenten voortaan een bijlage bij de jaarrekening opnemen met daarin de verantwoordingsinformatie over deze specifieke uitkeringen. De accountantscontrole van deze specifieke uitkeringen loopt nu gewoon mee met de accountantscontrole van de jaarrekening.

W

at willen we bereiken De volgende doelstellingen worden geformuleerd: Het aantrekken van financieringsmiddelen en uitzetten van gelden binnen de kaders van de Wet financiering decentrale overheden; Het verwerven van eigen middelen door middel van het heffen van belastingen voor de bekostiging van uitgaven die niet worden gedekt door algemene en specifieke uitkeringen en kostendekkende bijdragen van derden; Het zorgdragen voor een gezond financieel beleid.

75

Programmabegroting 2007

W

at doen we al

Bestaande bestuurlijke kaders:

Notitie Tussentijdse Rapportages Gemeente Strijen (1999) Verordening artikel 212 en 213 Gemeentewet (2003) Verordening artikel 213a Gemeentewet (2004) Treasurystatuut (2006) Nota Verbonden Partijen (2005) Beleidsnota Reserves en Voorzieningen & Waardering en Afschrijving (2006) Gemeenschappelijke regeling SVHW

Rechtmatigheid Om te komen tot een goedkeurende accountantsverklaring met betrekking tot het rechtmatig handelen van de gemeentelijke organisatie zijn inmiddels diverse stappen gezet. Zo is een normen- en toetsingskader vastgesteld. Daarnaast is medio 2006 een intern controleplan opgesteld. Dit intern controleplan omvat de maatregelen die de organisatie moet uitvoeren om voor de accountant aantoonbaar te maken dat volgens de externe en interne wet- en regelgeving wordt gehandeld. Het genoemde normen- en toetsingskader en het intern controleplan maken onderdeel uit van het door de raad vast te stellen controleprotocol.

Opzet programmabegroting Bij de opzet van de programmabegroting is er voor gekozen op de programma's uitsluitend de directe kosten aan te geven. Dit betekent, dat de programma's worden geschoond van de doorbelasting van ambtelijke uren. Gelet op deze keuze zijn de salariskosten en de overheadkosten met ingang van 2005 ­ afzonderlijk zichtbaar ­ ondergebracht onder het programma middelen en organisatie . W at gaan we doen

Bron Doelstelling Actiepunt Jaar uitvoering Jaarlasten

Begroting Optimale dienstverlening Vervolgonderzoek centrale 2006 / 2007 -- balie Begroting Optimale dienstverlening Uitwerken organisatie- 2007 p.m. onderzoek

76

Programmabegroting 2007

T

oelichting actiepunten

Vervolgonderzoek centrale balie Vanwege onduidelijkheden over de (formatieve en organisatorische) gevolgen van invoering WMO (2007) en Omgevingsvergunning (2008) heeft het vervolgonderzoek naar invoering van de centrale balie wat gestagneerd. Nu daaromtrent wat meer duidelijkheid is gekomen wordt het vervolgonderzoek opgepakt. In de loop van 2007 zal daarover rapportage volgen.

Uitwerken organisatie-onderzoek In de TURAP 2006 I is medegedeeld dat een formatie-onderzoek wordt voorbereid en dat de kosten van dit onderzoek in TURAP II zullen worden meegenomen. Afhankelijk van de uitkomsten van het formatie-onderzoek zullen al dan niet organisatorische voorstellen worden gedaan.

77

Programmabegroting 2007

W at mag het kosten

PROGRAMMA : MIDDELEN EN ORGANISATIE

Lasten 2005 2006 2007 2008 2009 2010 Prioriteiten: 1. aansluiting centraal 19.000 19.000 19.000 19.000 inkoop bureau West- Brabant 2. stelpost bezuinigingen -10.000 -20.000 -20.000 -20.000

Bestaand beleid 903.153 410.682 374.609 378.444 383.025 391.276 Exploitatiesaldo 378.800 2.132

Salariskosten en overheadkosten 3.311.056 3.416.769 3.530.359 3.528.631 3.577.524 3.609.237 organisatie

Totaal lasten 4.593.009 3.827.451 3.913.968 3.906.075 3.961.681 3.999.513 programma

Baten Prioriteiten:

Bestaand beleid 1.139.589 669.871 538.330 555.816 548..051 486.005 Exploitatiesaldo 5.847 63.741

Totaal baten 1.139.589 669.871 538.330 561.663 548.051 549.746 programma

Saldo programma 3.453.420 3.157.580 3.375.638 3.344.412 3.413.630 3.449.767

Onder bestaand beleid in de jaarschijf 2007 zijn de volgende posten > 25.000,-- begrepen (afgerond):

Lasten Bijdrage SVHW 35.000,-- Rente eigen vermogen (toerekening aan reserves) 324.000,--

Baten Onttrekking aan de reserves 518.000,--

78

Programmabegroting 2007

Overzicht algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien

Volgens de nieuwe voorschriften (BBV) dient een programma algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien te zijn opgenomen. Hierin wordt inzichtelijk gemaakt uit welke algemene middelen de programma's worden gefinancierd. Het overzicht algemene dekkingsmiddelen dient volgens de voorschriften tenminste te omvatten: Algemene uitkeringen; Dividend; Saldo van de financieringsfunctie; Saldo tussen compensabele BTW en de uitkering uit het BTW compensatiefonds; Overige algemene dekkingsmiddelen.

Omschrijving fcl Uitgaven Inkomsten 2007 2007 1. Lokale heffingen (niet gebonden): OZB eigenaren woningen 60321091 581.800 OZB eigenaren niet woningen 60321091 236.005 OZB gebruikers woningen 60321092 Nihil OZB gebruikers niet woningen 60321092 186.080 Roerende Zaakbelasting eigenaren 60321100 733 Roerende Zaakbelasting gebruikers 60321100 596 Toeristenbelasting 60321110 23.700 Hondenbelasting 60321130 54.410

2. Algemene uitkering 60321200 5.963.376

3. Dividend 60321150 172.728

4. Saldo financieringsfunctie 60321140 2.375 600.284 (renteresultaat) Financiering > 1 jaar 60321145 379.118

5. Saldo BCF 60321165 150.000

6. Onvoorzien 60321170 -34.493

Totaal 2.375 8.314.337

Saldo algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien 8.311.962

79

Programmabegroting 2007

Lokale heffingen Onder lokale heffingen in het kader van algemene dekkingsmiddelen worden die heffingen verstaan waarvan de besteding niet gebonden is. Het gaat dan om de onroerende zaakbelastingen, roerende zaakbelastingen, hondenbelasting en toeristenbelasting. Heffingen als rioolrechten vallen niet onder de begripsomschrijving. De opbrengsten hiervan worden rechtstreeks verantwoord op de programma's.

Algemene uitkering De gemeente ontvangt uit het gemeentefonds een algemene uitkering van het rijk. Deze uitkering is vrij besteedbaar. De uitkering voor 2007 is berekend op basis van de zg. mei-circulaire 2006. Daarbij is rekening gehouden met de bekende vaste en variabele gegevens van de gemeente die de grondslag zijn voor de berekening van de algemene uitkering. Ten aanzien van de behoedzaamheidreserve wordt opgemerkt dat hiermee ­ evenals voorgaande jaren ­ geen rekening is gehouden.

Dividend Jaarlijks ontvangt de gemeente van de N.V. Bank Nederlandse Gemeenten, N.V. ENECO en N.V. Gemeenschappelijk Bezit Evides een dividenduitkering uit hoofde van het aandelenbezit in deze lichamen.

Saldo van de financieringsfunctie De gemeente heeft voor de financiering van de investeringen al sinds een reeks van jaren geen leningen meer aangetrokken. De nog lopende leningen worden geheel doorgesluisd naar Woningstichting De Maashoek en de Sportstichting Strijen. Met ingang van 2007 wordt er in de begroting van uit gegaan dat een lening moet worden aangetrokken ter financiering van de nieuwbouw van de basisscholen. De rente hierover is ten laste van de financieringsfunctie gebracht. De rentelasten worden op basis van een interne rekenrente van 5% doorberekend aan de programma's via de kapitaallasten. Hierdoor ontstaat een saldo op de financieringsfunctie. Dit saldo is voor 2007 berekend op afgerond 600.000,--.

BTW compensatiefonds Door de invoering van het BTW compensatiefonds (BCF) vanaf 1 januari 2003 heeft de gemeente de mogelijkheid gekregen om een groot deel van de betaalde omzetbelasting te verrekenen. Dit geeft een financieel voordeel. Daar staat tegenover dat de gemeente ingaande 2004 met circa 600.000,-- gekort is op de algemene uitkering. Over 2003 heeft geen korting plaats gevonden, terwijl de BTW al wel compensabel was. Met dit eenmalige voordeel van circa 600.000,-- is een reserve BCF gevormd. Daarnaast is de gemeente Strijen ingaande 2007 nog eens extra gekort op de algemene uitkering met een bedrag van 290.000,--. Het zal duidelijk zijn dat de gemeente is door de invoering van het BCF in een financieel nadelige positie gekomen. Het tekort wordt vanaf 2006 gedekt uit de opgebouwde reserve van bijna 600.000,--.

80

Programmabegroting 2007

Onvoorzien Reeds jaren is het beleid gericht op het beschikbaar hebben van een bedrag voor onvoorziene uitgaven. Bij de opstelling van de begroting 2007 wordt uitgegaan van circa 9.300 inwoners, waardoor de post onvoorzien, evenals in voorgaande jaren, uitkomt op 32.700,--.

OVERZICHT : algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien

Lasten 2005 2006 2007 2008 2009 2010

Bestaand beleid 146.660 108.960 36.868 35.075 35.075 35.075

Totaal lasten programma

Baten

Bestaand beleid 8.454.987 8.585.197 8.348.830 8.301.122 8.455.462 8.487.433

Totaal baten programma

Saldo programma 8.308.327 8.476.237 8.311.962 8.266.047 8.420.387 8.452.358

Het betreft de functies:

91310 financiering 92011 belastingen 92210 gemeentefinanciën 92110 algemene uitkering

81

Programmabegroting 2007

PARAGRAFEN

82

Programmabegroting 2007

Paragrafen begroting 2007

I

nleiding Volgens het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) dat met ingang van 2004 in werking is getreden, is het verplicht de volgende paragrafen op te stellen: Weerstandsvermogen; Onderhoud kapitaalgoederen; Bedrijfsvoering; Verbonden partijen; Grondbeleid; Treasuryparagraaf en Lokale lasten.

Het besluit BBV 2004 beveelt aan voor elke paragraaf een beleidsnota op te stellen. Voor enige van de genoemde onderwerpen zijn inmiddels inderdaad beleidsnota's opgesteld. Voor zover geen beleidsnota's zijn (of worden) opgesteld, zijn de beleidsuitgangspunten verwoord in de betreffende paragraaf. Bij de paragrafen zijn ook de theoretische uitgangspunten conform de voorschriften 2004 toegelicht. Hierdoor worden de doelstellingen van de paragrafen duidelijker en transparanter. Ook ten aanzien van de paragrafen merken wij op dat deze in de komende jaren stap-voor-stap zullen groeien naar een gewenst model.

83

Programmabegroting 2007

Paragraaf Weerstandsvermogen

A

lgemeen De paragraaf Weerstandsvermogen geeft aan hoe robuust de begroting is. Dit is van belang wanneer er zich een financiële tegenvaller voordoet. Door aandacht aan het weerstandsvermogen te besteden kan worden voorkomen dat elke financiële tegenvaller dwingt tot bezuinigen. Het weerstandsvermogen kan betrekking hebben op het begrotingsjaar zelf (statisch weerstandsvermogen), het kan ook betrekking hebben op de gevolgen voor meerdere begrotingsjaren (dynamisch weerstandsvermogen) ingeval van een financiële tegenvaller. Voor het beoordelen van de robuustheid van de begroting is inzicht nodig in de omvang en in de achtergronden van de risico's en de aanwezige weerstandscapaciteit. B

eleidskader Bij raadsbesluit van 26 april 2005 is de beleidsnota Reserves en voorzieningen vastgesteld. Deze nota geeft een overzicht van de reserves en voorzieningen, alsmede richtlijnen hoe hiermee wordt omgegaan. W

eerstandscapaciteit De weerstandscapaciteit bestaat uit de middelen en mogelijkheden waarover de gemeente beschikt om niet begrote kosten die onverwacht en substantieel zijn te dekken. Het gaat om de elementen waarmee tegenvallers eventueel bekostigd kunnen worden zoals de algemene reserve, maar ook de onbenutte belastingcapaciteit en de stille reserves. Stille reserves zijn de meerwaarden van activa die te laag of tegen nul zijn gewaardeerd doch direct verkoopbaar zijn indien men dat zou willen. Onderscheid kan worden gemaakt in incidentele en structurele weerstandscapaciteit. Met het eerste wordt bedoeld het vermogen om calamiteiten en andere eenmalige tegenvallers op te kunnen vangen zonder dat dit invloed heeft op de voortzetting van taken op het geldende niveau. Met de structurele weerstandscapaciteit worden de middelen bedoeld die permanent ingezet om tegenvallers in de lopende exploitatie op te vangen, zonder dat dit ten koste gaat van de uitvoering van de bestaande taken.

84

Programmabegroting 2007

Voor de berekening van de weerstandscapaciteit wordt het volgende model gehanteerd:

Weerstandscapaciteit exploitatie Bedrag in Bedrag in Bedrag in Ultimo dec. Ultimo Ultimo 2007 dec.2008 dec.2009 Onbenutte belastingcapaciteit 1. Onroerendezaakbelasting 104.000 104.000 104.000 2. Rioolrechten 0 0 0 3. Leges en andere heffingen 0 0 0 Totaal onbenutte 0 0 0 belastingcapaciteit Onvoorzien 32.700 32.700 32.700 Weerstandscapaciteit exploitatie 136.700 136.700 136.700

Weerstandscapaciteit vermogen

Vrij aanwendbaar deel algemene 2.981.226 2.976.586 3.055.252 reserve Stille reserves 0 0 0 Weerstandscapaciteit vermogen 2.981.226 2.976.586 3.055.252 Totale weerstandscapaciteit 3.117.926 3.113.286 3.191.952

Toelichting op de berekening: In de begroting 2007 is voor de jaren 2008 en 2009 de berekende weerstandscapaciteit opgenomen. De weerstandscapaciteit van die jaren wijzigt voornamelijk door de mutaties in de algemene reserve en eventueel door de wijziging van de tarieven van de onroerende-zaak-belastingen (ozb). Vanwege het feit dat de ozb-tarieven voor de jaren 2008 en 2009 vanzelfsprekend nog niet bekend zijn, is het niet mogelijk de exacte weerstandscapaciteit te berekenen. Voor een redelijke benadering is het wel mogelijk als eenvoudige vuistregel een bedrag van 10.000 voor 1% tariefsverhoging te hanteren.

Voor het bepalen van de weerstandscapaciteit is met name de omvang van het eigen vermogen van belang waarbij de aandacht met name wordt gericht op de (vrije) reserves. Vrije reserves zijn reserves waarvan de besteding geen gevolgen heeft voor de exploitatie. Als de rente over een vrije reserve echter geheel of gedeeltelijk ten gunste komt van de exploitatie, heeft besteding van zo'n reserve wel degelijk invloed op de exploitatie. Om een reëel inzicht in de omvang van het eigen vermogen te hebben dienen ook stille reserves in beeld te worden gebracht. Deze reserves zijn namelijk één van de elementen waarmee tegenvallers eventueel bekostigd kunnen worden,

T

oelichting op de reserves

Algemene reserve De algemene reserve per 1 januari 2007 beloopt een bedrag van 3.001.064,-- (inclusief 39.872,-- reserves aandelen BNG en Eneco). In deze reserve is conform eerder vastgelegde uitgangspunten begrepen 425.000,-- als een "ijzeren reserve" en 180.000,-- als buffer voor bodemsaneringsprojecten. Hierbij is rekening gehouden met een forse uitname uit de algemene reserve ten behoeve van de nieuwbouw van de scholen (zie onder bestemmingsreserves).

85

Programmabegroting 2007

Bestemmingsreserves De bestemmingsreserves zijn verdeeld in een viertal aandachtsgebieden: a. Algemeen Het totaal beloopt per 1 januari 2007 2.905.974,--. Hieronder is onder andere begrepen reserve versnelde afschrijving activa ( 1.202.242,--) en de reserve BTW-compensatiefonds ( 548.730,--). De tevens opgenomen reserve actualisering bestemmingsplannen zal worden ingezet bij de actualisering van het plan voor het buitengebied. b. Grondexploitatie/(voormalig)woningbedrijf In totaal is onder dit onderdeel een bedrag van 2.752.866,-- geraamd. Naast de reserve desintegratievergoeding WB (welke de komende jaren ten gunste van de exploitatie wordt afgebouwd) en de reserve verfraaiing bedrijventerrein, vormt het (opgeheven) Fonds Volkshuisvesting met 1.827.470,-- veruit de grootste post. Deze post is ontstaan uit de verdeling van het fonds tussen Woningstichting De Maashoek en de gemeente per 31 december 2005. Een aanzienlijk deel is inmiddels uitgenomen en bestemd voor de nieuwe onderwijshuisvesting. c. Infrastructuur Onder dit kopje is de reserve randweg opgenomen. Deze reserve is op 1 januari 2007 naar verwachting 5.260.568,-- groot. d. Kinderdagopvang De reserve Kinderdagopvang heeft een omvang van 77.619,--. e. Onderwijs Onder dit aandachtsveld zijn opgenomen de reserve huisvesting nieuwbouw ad 395.201,-- (met name ter dekking van de voorbereidingskosten) en de reserve afschrijving nieuwbouw van 5.376.143,--. Laatstgenoemde reserve is gevoed uit de algemene reserve en het Fonds Volkshuisvesting.

Voorzieningen Voor een overzicht van de opgebouwde voorzieningen wordt verwezen naar de betreffende staat. In het kader van deze paragraaf wordt hieraan verder geen aandacht besteed.

86

Programmabegroting 2007

R

isico's De risico's relevant voor het weerstandsvermogen zijn die risico's die niet anderszins zijn ondervangen. Reguliere risico's ­ risico's die zich regelmatig voordoen en die veelal vrij goed meetbaar zijn, maken geen deel uit van de risico's in de paragraaf weerstandsvermogen. Hiervoor kunnen immers verzekeringen worden afgesloten of voorzieningen worden gevormd. Overigens dienen ook positieve risico's meegenomen te worden

De volgende risico's zijn geïnventariseerd: Rijksvergoedingen; Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO); Verleende garanties; Wettelijke aansprakelijkheid; Planschadevergoeding; Bodemsanering; Claim Europees Sociaal Fonds; Claim ENECO m.b.t. vuilverbranding Gevudo; Regionaal woonwagencentrum Numansdorp; Regionaal bedrijventerrein; Explosieven; Stedelijk waterplan; Randweg.

Het risico van de grondexploitatie is opgenomen in de paragraaf Grondbeleid.

Hieronder worden de genoemde risico's behandeld.

Rijksvergoedingen

Algemene uitkering (structureel) De belangrijkste (nieuwe) ontwikkelingen van invloed op de algemene uitkering zijn de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB voor woningen en de herijking en herverdeling van de voormalige clusters Bijstand en Zorg. De gemeenten zijn voor de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB- woningen gecompenseerd via het gemeentefonds. Om geleidelijk toe te groeien naar de structurele nieuwe situatie is een overgangstraject ontworpen, waarbij het accres wordt aangewend. Als gevolg van deze compensatiemethode zal er een verschil optreden tussen de compensatie en de inkomstenderving van gemeenten. Per gemeente zal dit effect anders zijn: sommige gemeenten zullen een nadeel ondervinden, andere gemeenten gaan erop vooruit. Het kabinet gaat er vanuit dat geen enkele gemeente er reëel op achteruit mag gaan. Op grond van dit uitgangspunt wordt het verschil verevend door een suppletieregeling waardoor de voordelen en nadelen van gemeenten worden verevend. In het eerste jaar is deze verevening volledig. In het tweede en de volgende jaren wordt de suppletie afhankelijk van het accres in stappen afgebouwd. Deze systematiek kan een langdurig traject van verevening inhouden.

87

Programmabegroting 2007

Behoedzaamheidsreserve (incidenteel) De invoering van de zogenaamde behoedzaamheidreserve binnen het Gemeentefonds heeft voor een groot deel het risico weggenomen, dat gemeenten door een optredende onderuitputting van de gecorrigeerde rijksuitgaven na de vaststelling van de begroting nog worden geconfronteerd met aanzienlijke verlagingen van de algemene uitkering.

BTW-compensatiefonds (structureel) Het BTW-Compensatiefonds is per 1 januari 2003 in werking getreden. Gemeenten kunnen betaalde BTW van leveringen en diensten gecompenseerd krijgen uit het fonds. Het fonds wordt gevoed uit de algemene uitkering, aangezien de invoering voor de rijksoverheid budgettair neutraal moet verlopen. In eerste aanleg kwam de uitname voor Strijen neer op een bedrag van circa 600.000,--. Op basis van de gehouden evaluatie van het BCF in 2005/2006 komt daar met ingang van 2007 nog eens 290.000,-- bovenop. Door deze extra uitname zal een en ander voor de gemeente Strijen geenszins budgettair neutraal verlopen. Voor 2006 en 2007 wordt een beroep gedaan op de gevormde reserve tot een bedrag van 50.000,--. Vanaf 2008 wordt dit verhoogd tot 100.000,--. De reserve is daarmee in 2013 uitgeput.

Decentralisatie-operaties (structureel) De decentralisatie van taken vormt op twee wijzen een risicofactor voor de gemeente. Enerzijds treden er in de regel herverdeeleffecten op. Die kunnen positief zijn, doch pakken meestal negatief uit (ook al door toepassing van een zogenaamde efficiency-korting). Anderzijds is er in bepaalde gevallen sprake van een zogenaamde openeinderegeling, waarbij het toekomstig risico naar de gemeenten wordt geschoven. In het kader van het vorenstaande kan onder meer worden gedacht aan de decentralisatie van de huisvesting van het onderwijs en het leerlingenvervoer. Ook de WWB legt het financiële risico van de bijstandsuitgaven volledig bij de gemeenten. Verder brengt de invoering van de WMO voor de gemeente grote financiële risico's met zich mee. Op de WMO wordt onderstaand nog wat dieper ingegaan. Inmiddels blijkt, dat niet alleen decentralisatie-operaties risico's voor de gemeenten kunnen inhouden, maar ook centralisatie-operaties (zie de discussies ten aanzien van de financiering van de Regionale indicatieorganen (RIO's).

Wet maatschappelijke ondersteuning (structureel) De Wet Maatschappelijke ondersteuning wordt per 1 januari 2007 ingevoerd. Decentralisatie-impulsen van de rijksoverheid gaan meestal gepaard met budgettaire kortingen of het overhevelen van risico's (open eind regelingen). Met de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wordt de gemeente verantwoordelijk voor het organiseren van zorg en ondersteuning en dit betekent een uitbreiding met taken die nu nog door Rijkswet en regelgeving wordt geleid. Het doel van de WMO is dat iedereen - oud en jong, gehandicapt en niet-gehandicapt, mét en zonder problemen - maatschappelijk mee kan doen. De overheid heeft hierin ook een verantwoordelijkheid zoals die nu bijvoorbeeld al

88

Programmabegroting 2007

geldt in de Welzijnswet en de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). Deze hebben tot talrijke lokale voorzieningen geleid. Die voorzieningen gaan in 2007 over naar de WMO met een sterke rol voor de gemeenten. Daarnaast wordt de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) aangepast. Een deel van de voorzieningen van de AWBZ gaat over naar de WMO. Het daarmee gemoeide geld zal via een Integratie-uitkering naar de gemeente worden gestort. Ook de Welzijnswet en Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid onder de werking van de WMO gebracht. In ieder geval betekent de WMO in welke vorm dan ook een uitbreiding van functies en taken van de gemeente.

Verleende garanties (incidenteel) Door de taakoverdracht van de gemeentegaranties naar en de overname van de bestaande garantieverplichtingen (welke zijn afgekocht) door de Nationale Hypotheek Garantie ligt het primaire risico vanaf 1 januari 1995 bij deze instantie. Met ingang van 1999 is nog een aanvullende achtervangovereenkomst afgesloten voor nog te verlenen garanties ten behoeve van woningverbetering in verband met herstel van (achterstallig) onderhoud.

Wettelijke aansprakelijkheid (incidenteel) Gemeenten worden tegenwoordig steeds vaker geconfronteerd met aanspra- kelijkstellingen. Geconstateerd kan worden dat er sprake is van een toegenomen claimbewustheid en hogere schadevergoedingen. Om risico's van schadeclaims te beheersen en te verminderen zal veel aandacht aan preventie moeten worden besteed. Hierbij kan gedacht worden aan verantwoord wegenonderhoud en het verbeteren van de juridische kwaliteit van de gemeentelijke producten. Voor wat betreft dit laatste is onlangs een plan van aanpak opgesteld aangaande juridische kwaliteitszorg binnen het gemeentelijk apparaat. Voor zover afdekking van schadeclaims niet plaats heeft door middel van een verzekering, zal in voorkomende gevallen de algemene reserve moeten worden aangesproken.

Planschadevergoeding (incidenteel) Steeds meer worden overheden geconfronteerd met verzoeken tot planschadevergoeding ingevolge artikel 49 van de wet op de Ruimtelijke Ordening. Ook de gemeente Strijen ontkomt hier niet aan als er planologische veranderingen plaatsvinden die noodzakelijk zijn om aanpassingen / verbeteringen in de gemeente door te voeren.

De Wet op de Ruimtelijke Ordening maakt het mogelijk om met een initiatiefnemer van een (bouw)plan een planschadeovereenkomst te sluiten. Hierdoor is het financiële risico voor de gemeente op het gebied van planschade weggenomen. Daarnaast heeft ons college in 2005 een procedureregeling planschadevergoeding 2005 vastgesteld waarin geregeld is de te nemen stappen voor een aanvrager van planschade, de verjaringstermijn en een heffing van 300,-- voor de behandeling van een planschadeverzoek. De advieskosten van derden die ons college bij de afhandeling moeten adviseren blijven voor de gemeente.

Bodemsanering (incidenteel) De afgelopen jaren zijn de singels in de gemeente gebaggerd. Hoewel in eerste instantie nog rekening werd gehouden met een indeling van de vrijkomende slib in milieuklasse 3 (hetgeen hogere lasten voor verwerking met zich mee zou

89

Programmabegroting 2007

brengen), bleek uit metingen dat de kwaliteit van het slib zodanig was dat het ter plaatse verwerkt kon worden.

In deze risicoparagraaf nog melding gemaakt van het inmiddels afgeronde overleg met de provincie Zuid-Holland inzake de sanering van de waterbodem van de Strijense Haven ter hoogte van het voormalige terrein Van der Sijde. Ge- bleken is dat de toegepaste bemaling van het grondwater een permanent karakter zal hebben omdat de provincie geen middelen meer beschikbaar stelt voor een definitieve sanering. De zuiveringsinstallatie is in 2005 vervangen. Naar de huidige inzichten is de toegepaste bemaling toereikend voor de beheersing van de aanwezige verontreiniging. De toekomst zal leren of dat zo blijft.

ESF-project "Werken dat Werkt" (incidenteel) Het ESF project "Werken dat Werkt"is in de volle breedte in uitvoering bij de RSD. Het is echter niet mogelijk dat de RSD (Gemeenschappelijke Regeling) om juridisch zelfstandig een ESF-subsidie aan te vragen, dat is voorbehouden aan de Brusselse definitie van overheid. De gemeente Oud-Beijerland heeft op verzoek de ESF-subsidie aangevraagd. Een en ander is vastgelegd in werkafspraken. Het algemeen bestuur van de RSD heeft verklaard dat de RSD volledig financieel verantwoordelijk is voor eventueel terugbetalen van genoten voorschotten op het ESF-subsidie. De gemeente Oud- Beijerland, mede gebaseerd op ervaringen, heeft een strikt risicobeheer beleid in gesteld. In dat licht gezien heeft de gemeente aangegeven slecht de ESF voorschotten aan te vragen indien de overige gemeenten in de Hoeksche Waard de garantie afgeven dat ze bij een situatie van terugbetaling van ontvangen voorschotten een gedeelte overmaken aan de gemeente Oud-Beijerland. Voor de gemeente Strijen gaat het om 10,9% van het voorschot.

Claim ENECO m.b.t. vuilverbranding Gevudo (incidenteel) Door de verkoop van de verbrandingsinstallatie aan de GR HVC Alkmaar zijn alle juridische stopgezet.

Regionaal woonwagencentrum Numansdorp (incidenteel) De gemeenten blijven na de overdracht van het centrum aan de woningstichting Union alleen nog als achtervang fungeren voor opkomende financiële calamiteiten in de exploitatie van het centrum.

Regionaal bedrijventerrein (incidenteel) Ten behoeve van de realisatie van een regionaal bedrijventerrein op het grondgebied van de gemeente Binnenmaas is door de gemeenten in de Hoeksche Waard besloten tot oprichting van een CV/BV. Hierin participeert de gemeente Strijen voor 12%. Het kapitaal is bepaald op totaal 3.500.000,--. Voor Strijen betekent dit een bedrag van 3.500.000,-- x 12 % is 420.000,--. Het is van belang om een goed beeld te hebben van de risico's die samenhangen met de ontwikkeling van een regionaal bedrijventerrein. Als de risico's zich voordoen kan dit van invloed zijn op het uiteindelijke exploitatieresultaat. De risico's zijn geïnventariseerd voor verschillende scenario's (worst case, best case en expected case) en vervolgens zijn ook de maatregelen bezien die getroffen kunnen worden om de risico's te beperken. Het realistisch scenario biedt ruimte

90

Programmabegroting 2007

om tegenvallers in het realiseringstraject op te vangen en geeft een reëel beeld van het verwachte (nog positieve) resultaat.

Explosieven Strijensas (incidenteel) In het recente verleden zijn door de eigenaar van een stuk grond in de polder Oud- Beversoord te Strijensas munitieartikelen aangetroffen bij het bewerken van zijn land. Uit nader historisch onderzoek bleek dat er in de desbetreffende polder aanzienlijke hoeveelheden explosieven hebben gelegen in de vorm van antipersoonsmijnen (AP- mijnen) en afgeworpen munitie. Uit nader veld onderzoek door middel van detectie op metalen bleek dat er aanzienlijke hoeveelheden AP-mijnen in de grond waren opgeslagen. In de polder Oud-Beversoord (ca. 37 ha.) heeft een ruimingsactie plaatsgevonden. Een deel van de kosten is gesubsidieerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninrijksrelaties. Het is op basis van historisch onderzoek niet uit te sluiten dat in de omliggende polders ter grootte van ca. 260 ha. ook nog mijnen aangetroffen kunnen worden. In 2006 zal nog een besluit genomen moet worden over wat te doen met de overige 260 ha die historisch is onderzocht maar nog niet nader is gedetecteerd."

Afhankelijk van het besluit dat aangenomen wordt voor de resterende 260 ha zijn de volgende risico's te benoemen: Het subsidiebedrag van het ministerie van BZK is vooraf niet bekend. De gemeente kan dus met hogere kosten worden geconfronteerd; Uit het historisch onderzoek blijkt dat het nog verdachte gebied een oppervlakte beslaat van ca. 260 ha. De mogelijkheid bestaat dat de gemeente aangesproken wordt op het laten onderzoeken en eventueel ruimen van dit gebied.

Stedelijk waterplan (structureel) Er wordt een stedelijk waterplan opgesteld, dat in de loop van 2007 vastgesteld zal worden. Het waterplan dient verschillende doelen. Het waterplan dient als leidraad voor beheer en inrichting voor het stedelijk gebied van de gemeente. Een gezamenlijke aanpak van gemeente en het waterschap bundelt kennis over het functioneren van het watersysteem binnen de openbare ruimte. De relaties tussen de verschillende aspecten van het waterbeheer zoals; de waterkwaliteit, de belevingswaarde en inrichting maken we hiermee inzichtelijk. Dit leidt tot een efficiënte en doelmatige aanpak van knelpunten en het benutten van kansen. De verwachting is dat met de uitvoering van het stedelijk waterplan ­ bijvoorbeeld voor het creëren van voldoende bergingsruimte voor het water ­ aanzienlijke kosten gemoeid zullen zijn.

Randweg (incidenteel) In het kader van het benoemen van mogelijke risico's wordt eveneens het realiseren van de randweg in Strijen opgenomen. Gelet op de hoogte van de daarmee gemoeide bedragen wordt daarbij met name gedacht aan de risico's aan de kostenkant (kostenstijgingen en marktomstandigheden), maar ook aan de batenkant (realisatie woningbouwplannen).

91

Programmabegroting 2007

Overigens is voor de aanleg van de randweg inmiddels een reserve gevormd van ruim 5 miljoen.

Relatie weerstandscapaciteit en risico's Omdat de geïnventariseerde risico's niet direct in geldswaarde zijn uit te drukken, is het lastig een minimumnorm voor de noodzakelijk geachte weerstandscapaciteit te bepalen. In de praktijk is het dan regel een vuistregel te hanteren, bijvoorbeeld een percentage van de jaaromzet of een bedrag per inwoner. De gemeente Strijen hanteert tot op heden als vuistregel het bedrag per inwoner. Op grond van deze regel is de gewenste (evenwel niet direct aan de risico's gerelateerde) weerstandscapaciteit vastgesteld op 45,-- per inwoner d.w.z. circa 425.000,--.

92

Programmabegroting 2007

Paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen

A

lgemeen Met de paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen krijgt de raad mogelijkheden kaders te stellen voor onderhoud van wegen, riolering, schoolgebouwen etc. De paragraaf is onder meer een instrument om onderhoud systematisch aan te pakken. Het is dan ook de taak voor de raad het passende vereiste kwaliteitsniveau vast te stellen en daarmee de structurele onderhoudskosten voor een lange periode te bepalen. Een vraag is in dit verband of de gemeente maximale (of minimale) kwaliteit wil nastreven of dat men wilt aansluiten bij normbedragen (zoals een landelijk gemiddelde). B

eleidskader De planning van het onderhoud en het beheer is gebaseerd op beheersprogramma's. Deze programmaŽs verschaffen inzicht in de kwaliteit en de staat van onderhoud van de kapitaalgoederen. Door de actuele stand te confronteren met het ambitieniveau kan een inschatting worden gemaakt van de nodige inspanning in technische en financiële zin om te komen tot het gewenste kwaliteitsniveau. Ten aanzien van het groenbeheer (in het groenstructuurplan) en het rioolbeheer (in het GRP 2006-2010) zijn door de raad nadrukkelijk uitgangspunten ten aanzien van de kwaliteit vastgelegd. Ten aanzien van de overige plannen moet dit nog gebeuren. K

apitaalgoederen In onderstaand overzicht is het (onderhouds)beleidsprofiel van de afzonderlijke kapitaalgoederen aangegeven. De kapitaalgoederen worden als volgt gespecificeerd: infrastructuur (wegen, water, riolering, kunstwerken), voorzieningen (groen, verlichting, sportfaciliteiten) en gebouwen. Voorts is in het overzicht aangegeven de huidige onderhoudstoestand (ist-situatie). Indien de huidige onderhoudstoestand niet overeenkomt met het gewenste kwaliteitsniveau, wordt dit nog in het onderstaande overzicht vermeld. Indien mogelijk is ook het gewenste niveau (soll-situatie) van de kapitaalwerken beschreven.

Kapitaalgoederen Huidige onderhoudstoestand

Wegen Onderhoud wordt uitgevoerd volgens een meerjaren planning (5 jaar) De meerjarenplanning wordt opgesteld met behulp van het wegbeheerprogramma "dg-Dialog" en jaarlijks geactualiseerd na een gehouden wegeninspectie. Voor de beoordeling van de wegen wordt de CROW-systematiek gehanteerd (handboek en handleiding visuele) inspectie. Met de raadscommissie Wonen en Werken is in 1999

93

Programmabegroting 2007

afgesproken om de wegen op een "gemiddeld gewogen onderhoudsniveau" te brengen en vervolgens te houden. Op dit moment voldoen we hieraan en ligt het gemiddelde onderhoudsniveau op 7,5 conform de CROW methodiek. Het budget dat nodig is om de wegen op dit peil te houden bedraagt ca. 338.000,00, hetgeen in de begroting en meerjaren is opgenomen. Jaarlijks stelt het college de meerjarenplanning vast en brengt deze ter kennis van de raadscommissie Wonen en Werken. Wel moet de discussie het komende jaar met het college en de raad worden gevoerd of per weg een minimale kwaliteitseis (6) nagestreefd dient te worden.

Water De waterkwaliteit binnen het stedelijk gebied voldoet aan de eisen die aan stedelijk water gesteld mogen worden. De maatregelen in het kader van het "Waterkwaliteitsspoor" zijn uitgevoerd. De gemeente beschikt over een baggerplan, dat er van uit gaat dat alle watergangen eens in de 6 tot 12 jaar worden gebaggerd. Op dit moment is de gemeente in samenspraak met het waterschap bezig om te komen tot een herverdeling van het beheer van de watergangen. Een nieuwe legger voor het beheer en onderhoud zal hier deel van uitmaken. Het ligt in de bedoeling om eind 2006 de plannen hiervoor af te ronden. Tevens is in 2005 in samenwerking met het waterschap gestart met het opstellen van een gemeentelijk waterplan dat in 2007 ter vaststelling aan de raad wordt aangeboden.

Riolering Om aan de wettelijke plicht voor het doelmatig en milieutechnisch verantwoord inzamelen en transporteren van het afvalwater te voldoen beschikt de gemeente over een Gemeentelijk RioleringsPlan 2006-2010 (GRP) (versie III). De te nemen maatregelen worden volgens dit plan uitgevoerd. Het GRP III heeft de instemming van het waterschap Hollandse Delta. Als hulpmiddel voor het beheer van de riolering wordt gebruik gemaakt van het beheerprogramma "dg- Dialog". Voor alle gemalen wordt gebruik gemaakt van een automatisch signaleringssysteem. Het optimaliseren, beheer en onderhoud zijn kostendekkend middels heffing van rioolrecht. Naast de exploitatie van het bestaande areaal, staat voor de komende periode het opstellen van een monitoringsplan voor de overstorten van de riolering in het GRP. Het rioolrecht bedraagt in 2006 209,17 en is oplopend met de inflatie. De vervangingwaarde van de riolering bedraagt op dit moment ca. 23,5 miljoen.

Kunstwerken Met betrekking tot de kunstwerken is ons beleid er op gericht de constructies te beheren en te onderhouden op een zodanige wijze dat de veiligheid en de werking gewaarborgd is. De inspecties voor kunstwerken worden uitbesteed inclusief het onderhoudsprogramma. Conform dit programma wordt het onderhoud uitgevoerd. Voor het wegwerken van achterstalling onderhoud is in de jaarrekening 2003 een voorziening van 65.000,-- gevormd. Daarnaast kan worden volstaan met het jaarlijks beschikbare budget.

Groen Het groen wordt onderhouden volgens een door de raad vastgesteld groenstructuurplan en beheersplan 2004 - 2013. Dit structuurplan geeft de hoofdzaken van de groenstructuur in 2003 weer

94

Programmabegroting 2007

en de gewenste ontwikkelingen voor de komende 10 jaar. Hierin staan aangegeven de gewenste uitgangspunten voor het ontwerp, de aanleg en het beheer van de groenvoorzieningen in de gemeente Strijen. Het beheersplan geeft aan hoe het bestaande, of gerenoveerd groen onderhouden dient te worden. Het onderhoud in Strijen wordt op een traditionele wijze beheerd. Groenvakken worden door middel van intensief schoffelen onkruid vrij gehouden en de meeste gazons worden intensief gemaaid. Het bestrijden van onkruid met chemische middelen wordt tot een minimum beperkt. Als hulpmiddel voor het beheer wordt het beheersprogramma van "Groenestein en Borst" gebruikt. Boomcontrole vindt jaarlijks plaats. Hiervan wordt een logboek bijgehouden. Geconstateerde gebreken worden aangepakt naar urgentie.

Speelplekken Aan het beheer en onderhoud van de speelplekken (31 kleine speelplekjes en 1 grotere centrale speeltuin) ligt het attractiebesluit ten grondslag. In 2000 zijn alle rubberen valbodems verwijderd en met zand aangevuld om aan de geldende eisen te voldoen. Er is toen een start gemaakt om jaarlijks een aantal valbodems te vernieuwen. In 2008 zullen alle valbodems vervangen zijn. Voor vervanging en het benodigde onderhoud is 8.100,- - in de begroting opgenomen.

Verlichting Voor het beheer, onderhoud en uitbreiding van de openbare verlichting wordt de normering van de advies Commissie voor Openbare Verlichting van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV 2001)gehanteerd. De benodigde financiën zijn hiervoor beschikbaar Voor het onderhoud van de lichtmasten is in 2005 een aanbesteding gehouden onder de hiervoor deskundige bedrijven. Uit de in 2005 gehouden (Europese) aanbesteding die in combinatie is uitgevoerd met de gemeenten 's-Gravendeel, Binnenmaas, Cromstrijen en Oud-Beijerland is Essent Lighting BV als laagste uit de "bus" gekomen en heeft vervolgens de opdracht voor het beheer en onderhoud gekregen. Voor het komende jaar zal door Essent een beheersplan worden opgesteld dat aan het college en de raad wordt voorgelegd.

Gemeentelijke Voor alle schoolgebouwen zijn MOP's (meerjarige gebouwen onderhoudsprogramma's) beschikbaar. De te nemen maatregelen komen in het jaarlijks vast te stellen Huisvestingsplan aan de orde. Ook voor het gemeentehuis en de sociaal-culturele accommodaties, waarvan de gemeente eigenaar is, zijn inmiddels MOP's vastgesteld. De aanwezige onderhouds-voorzieningen lijken voorshands voldoende om de MOP's te kunnen uitvoeren.

95

Programmabegroting 2007

Van de belangrijkste posten in financiële zin kan het volgende overzicht worden gegeven:

Begroting Meerjaren- 2007 begroting Programma Totaal Totaal Fysiek beheer 2008 2009 2010 2011 2008-2011

Wegen 1.294.990 1.294.990 1.294.990 1.294.990 1.294.990 1.294.990 5.179.960 Riolering 852.775 852.775 852.775 852.775 852.775 852.775 3.411.100 Groen 653.030 653.030 653.030 653.030 653.030 653.030 2.612.120

Totaal 2.800.795 2.800.795 2.800.795 2.800.795 2.800.795 2.800.795 11.203.180

96

Programmabegroting 2007

Paragraaf Bedrijfsvoering

A

lgemeen In deze paragraaf Bedrijfsvoering wordt met name ingegaan op het doel van de paragraaf en wordt een aantal bedrijfsvoeringfacetten aangestipt. De gemeente Strijen levert een scala aan externe producten. Voor het leveren van deze producten is interne ondersteuning en facilitering onontbeerlijk. De bedrijfsvoering ondersteunt de uitvoering van de programma's. Het succesvol kunnen uitvoeren van de verschillende programma's is dan ook in belangrijke mate afhankelijk van de kwaliteit van de bedrijfsvoering In deze paragraaf wordt ingegaan op de verschillende facetten die hierbij te onderkennen zijn. De bedrijfsvoering heeft betrekking op de totale gemeentelijke organisatie, zowel de ambtelijke als de bestuurlijke. De burger verwacht van de gemeente dat de gelden rechtmatig, doelmatig en doeltreffend besteed worden en dat de gemeente een betrouwbare partner voor de burger is. Er is momenteel sprake van een groeiende maatschappelijke aandacht voor het functioneren van de gemeentelijke overheid. Wij juichen die tendens toe. Er zijn omvangrijke middelen gemoeid met de gemeentelijke bedrijfsvoering. Zowel voor de gemeenteraad als voor de burger is transparantie en inzicht in deze kosten dan ook van belang.

P

ersoneel en organisatie

Organisatie De gemeente Strijen kent het zogenaamde sectorenmodel. De organisatie is opgedeeld in een drietal sectoren, namelijk Maatschappelijke Zaken, Wonen en Werken en Middelen. De onderdelen P&O en de brandweer zijn ondergebracht in een staffunctie, welke rechtstreeks door de gemeentesecretaris wordt aangestuurd.

Personeelsformatie Per 1 juli 2006 bestond de personeelsformatie van de gemeente Strijen uit 54 fulltime-eenheden (FTE). In totaal zijn er 64 personen werkzaam (37 mannen en 27 vrouwen), waarvan 38 fulltime en 26 parttimers (gegevens zijn inclusief burgemeester en wethouders). Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage over de eerste helft van 2006 bedroeg 4,21% (inclusief langdurig zieken en exclusief zwangerschapsverlof).

Zorgverzekeringstelsel Per 1 januari 2006 is er een nieuw landelijk zorgverzekeringsstelsel gekomen waardoor ambtenaren niet meer verplicht bij het IZA verzekerd hoeven te zijn. In de praktijk bleek echter dat de meeste werknemers van de gemeente Strijen bij het IZA bleven. Voor 2006 werd er met betrekking tot het nieuwe zorgstelsel een fikse lastenverzwaring verwacht. Deze is er gekomen, vooral voor de werknemers

97

Programmabegroting 2007

namen de kosten toe. Voor de werkgever zijn de kosten toegenomen vanwege de werkgeversbijdrage die vanaf 2006 jaarlijks in februari wordt uitgekeerd. Voor 2007 worden geen grote wijzigingen met betrekking tot het zorgverzekeringsstelsel verwacht.

Administratieve lastenverlichting Per 1 januari 2006 is de Wet Walvis (Wet Administratieve Lastenverlichting en Vereenvoudiging in Sociale Verzekeringswetten) van kracht geworden. Deze wet heeft een administratieve lastenverlichting als doel. In de praktijk blijkt dat het echt voor de salarisadministratie geleid heeft tot een lastenverzwaring. Dit heeft onder andere te maken met de eerstedagmelding (EDM), het genietingsmoment (bijvoorbeeld: gedeclareerde kilometers moeten als gevolg van Wet Walvis in dezelfde maand in het salarissysteem worden verwerkt). Bij onjuiste correcties loopt de gemeente kans beboet te worden (boetes lopen op tot 1.200,00). In 2007 worden er op dit gebied geen wijzingen verwacht.

Arbeidsomstandigheden Op 1 juli 2005 is door een wijziging in de Arbowet verplichte aansluiting bij een arbodienst komen te vervallen. Vanuit deze nieuwe regelgeving is er vanuit P&O een regeling ontwikkeld die op het moment van schrijven aan de ondernemingsraad is voorgelegd. Na instemmen van de ondernemingsraad kan de medewerker met preventietaken worden geworven

Pensioen Werknemers- en werkgeversorganisaties in overheid en onderwijs hebben op 5 juli 2005 een hoofdlijnenakkoord gesloten over aanpassing van de FPU en het ABP pensioen. Dit hoofdlijnenakkoord is in oktober 2006 geaccepteerd door de achterban. Daarmee is toen het Pensioenakkoord 2006 definitief geworden. Als gevolg hiervan verdween de FPU (Flexibel Pensioen en Uittreden) met ingang van 1 januari 2006 en geldt vanaf die datum een nieuwe pensioenregeling. Voor medewerkers geboren vóór 1950 zijn overgangsmaatregelen getroffen. In 2006 is de levensloopregeling van kracht geworden. Iedere medewerker van de gemeente Strijen heeft in juli jl. een bijdrage ontvangen van 1,5% van het bruto jaarsalaris (deeltijd naar rato). In 2007 wordt deze werkgeversbijdrage ook in juli uitgekeerd.

Onderzoek Medewerkerstevredenheidonderzoek In de eerste helft van 2006 is er bij de gemeente Strijen een medewerkerstevredenheidsonderzoek (hierna MTO) gehouden door de Arbo Unie. In de tweede helft van 2006 zullen de definitieve resultaten van het MTO bekend worden gemaakt. Deze uitkomsten leiden uiteindelijk tot een plan van aanpak voor 2007. In dit plan van aanpak worden aandachtspunten omgezet naar concrete activiteiten. Dit kan inhouden dat medewerkers van een bepaald cluster bijvoorbeeld een training communicatie volgen.

Formatieonderzoek Om de kwantitatieve en kwalitatieve vraag uit de (sub) regio te kunnen kwantificeren, maar ook om een objectief beeld te krijgen van de huidige organisatie ten opzichte van het bestaande takenpakket, zal er in de tweede

98

Programmabegroting 2007

helft van 2006 een formatieonderzoek worden gehouden. Eventuele uitkomsten en gevolgen van dit onderzoek zijn op dit moment moeilijk in te schatten.

Centrale balie In 2007 is er naar alle waarschijnlijkheid meer duidelijkheid over de manier waarop gemeente Strijen vorm wil geven aan de ontwikkeling van een centrale balie. Implementatie van een balie met een front- en backofficestructuur neemt opleidingskosten met zich mee. De wijze van dienstverlening verandert dermate dat scholing van medewerkers noodzakelijk is.

Integriteitsbeleid Integriteitsbeleid werd (opnieuw) voor de gemeente Strijen actueel toen het Ministerie van Binnenlandse Zaken elke gemeente vanaf maart 2006 verplicht heeft een gedragscode op te stellen en deze vervolgens te implementeren. Tevens wordt het noodzakelijk geacht om opnieuw de ambtseed of de belofte in te voeren. In de tweede helft van 2006 zal er gebruik worden gemaakt van een extern bureau (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten), ter ondersteuning bij het opstellen van een gedragscode en het ontwikkelen van integriteitsbeleid. Ook zal er een plan van aanpak voor 2007 worden opgesteld om integriteitsbeleid verder uit te werken. P

lanning en control De planning en controlcyclus is erop gericht systematisch en gemeentebreed de gewenste effecten en doelen af te wegen, prioriteiten te bepalen, uit te voeren en te verantwoorden. Met een meerjarig beeld op een sluitende exploitatie kan een evenwichtige besluitvorming plaatsvinden, mits ook de risico's goed in beeld zijn. De scheiding in de programma- en de productenbegroting is reeds enige jaren doorgevoerd en is gevolgd door een zelfde onderscheid in de verslaglegging aan het einde van het jaar. Ook de tussentijdse rapportage en het tussentijds wijzigen van de begroting (niveau van aan de raad voor te leggen begrotingswijzigingen) zijn gewijzigd. In combinatie met de aandacht voor de rechtmatigheidsaspecten en de implementatie hiervan in de organisatie, zal tevens worden bezien of een kwaliteitsslag kan worden gemaakt met betrekking tot de bedrijfsvoering.

A

utomatisering De zorg voor een goede informatievoorziening is een vitaal onderdeel binnen de gemeentelijke bedrijfsvoering, waarbij automatisering van wezenlijk belang is. Er is een plan van aanpak in voorbereiding om te komen tot een niet ­ vrijblijvende samenwerking in de Hoeksche Waard op het terrein van informatisering. Informatisering in de meeste brede zin, t.w. zowel ICT (Informatie en Communicatie Technologie) en I&A (Informatievoorziening en Automatisering). De volgens het actieprogramma "Andere Overheid" te nemen stappen krijgen hierin een plaats.

99

Programmabegroting 2007

Volgens deze bestuursopdracht komt er een Plan van Aanpak, bestaande uit 2 fases, t.w.:

Fase 1: vertaling resultaten uit quick scan van EGEM in concreet te nemen stappen en uit te voeren activiteiten. Daarnaast een beschrijving van de eindsituatie, met daarbij de noodzakelijke activiteiten en processen die tot dat resultaat moeten leiden. Deze eerste fase verschijnt nog in de loop van dit jaar.

Fase 2: uitvoering van PvA fase 1, waarin aandacht zal worden geschonken aan fasering en tempo van uitvoering. Deze 2e fase komt in de eerste helft van 2007 tot stand.

C

ommunicatie De gemeente Strijen is in 2005 begonnen invulling te geven aan het Programma Andere Overheid (2004). Dit actieprogramma omvat een groot aantal verbeteracties en initiatieven, alle gericht op een moderne, presterende overheid met ICT als strategisch middel. Het programma stelt nieuwe normen aan de kwaliteit van de dienstverlening, transparantie van de beleidsvorming en de administratieve lastendruk. De digitale communicatie met de burger wordt steeds belangrijker. Inzet van de gemeentelijke website staat hierin centraal. Er is een begin gemaakt met een verdere uitbreiding van de digitale dienstverlening via internet. Zo is de techniek van de website (WEB4all/R2) inmiddels geheel voorbereid op bijvoorbeeld elektronische betalingen en het maken van koppelingen met backoffice systemen.

In het jaar 2006 worden zijn/worden verschillende nieuwe functionaliteiten via de website beschikbaar gesteld: E-payment; online betalen. DigiD; digitale identificatie. Mijn Loket; eigen omgeving op de gemeentelijke website voor burgers. Digitaal aanvragen en betalen uittreksel GBA.

Een belangrijke verdere stap richting 65% digitale dienstverlening met behulp van internet staat vanaf 2007 op het programma. Daarbij moet worden gedacht aan: Digitaal aanvragen, afhandeling en status opvragen van een bouwaanvraag. Bestemmingsplannen beschikbaar via de website. Ontwikkelen van verschillende digitale transacties (kapvergunning, verhuizing doorgeven) Eenmalige gegevensverstrekking. Aansluiting bij landelijke ontwikkelingen zoals: koppeling basisadministraties, verdergaande authenticaties en e-formulieren. A

dministratieve organisatie Evenals in vele andere gemeenten ontbreekt het ook in de gemeente Strijen ten aanzien van een groot aantal taken aan een adequate en éénduidige beschrijving van de werkprocessen. Zo er beschrijvingen zijn, zijn deze veelal niet in gemodelleerde vorm aanwezig. In 2006 is gestart met het beschrijven van de voor deze gemeente meest relevante werkprocessen. Het betreft hier een

100

Programmabegroting 2007

negental processen, welke naar verwachting eind 2006 volledig beschreven en gemodelleerd zullen zijn. Daarna zullen successievelijk ook de minder risicovolle processen aan de orde komen.

Juridische kwaliteitszorg en rechtmatigheid Ook het komend jaar (en de komende jaren) zal verdere aandacht besteed worden aan juridische kwaliteitszorg. Dat dit onderdeel meer aandacht vraagt heeft te maken met de voortgaande juridisering van de samenleving, als ook met de toegenomen mondigheid van de burger, hetgeen zich uit in een toename van procesbereidheid en claimbewustheid. Het is de bedoeling om, in verband met de overlap van beide onderwerpen, voor dit aspect aan te sluiten bij de werkzaamheden in het kader van de rechtmatigheid.. Ten aanzien van dit laatste onderwerp zijn inmiddels de nodige stappen gezet. Een normen- en toetsingskader is opgesteld en ook is een intern controleplan vastgesteld. Mede op basis van de in dit intern controleplan omschreven maatregelen kan aan de accountant zichtbaar worden gemaakt dat de organisatie voldoet aan de externe en interne wet- en regelgeving.

101

Programmabegroting 2007

Paragraaf verbonden partijen

A

lgemeen Ook door middel van verbonden partijen kunnen gemeentelijke beleidsvoornemens tot uitvoering worden gebracht. Uitgangspunt bij dit beleid is dat het vastgestelde beleid van de verbonden partijen in overeenstemming moet zijn met het gemeentelijk beleid. Tevens dienen de verbonden partijen een publiek doel na te streven. In verband met bestuurlijke, beleidsmatige en financiële belangen en mogelijke daarmee verband houdende risico's moet in de begroting en in de jaarstukken een paragraaf worden opgenomen waarin aandacht wordt besteed aan de verbonden partijen. Met verbonden partijen worden bedoeld privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisaties, waarin de gemeente een bestuurlijke én een financieel belang heeft, zoals in vennootschappen, gemeenschappelijke regelingen, stichtingen en verenigingen. Van een bestuurlijk belang is sprake indien de gemeente zeggenschap heeft, hetgeen blijkt uit het hebben van stemrecht of door middel van vertegenwoordiging in het bestuur van de organisatie. Onder een financieel belang wordt verstaan dat de gemeente middelen beschikbaar heeft gesteld die niet verhaalbaar zijn in geval van faillissement van de verbonden partij of ingeval de verbonden partijhaar verplichtingen niet nakomt. B

eleidskader In het kader van het vorenstaande heeft de gemeenteraad in zijn vergadering van 26 april 2005 een beleidsnota `Verbonden partijen" vastgesteld. Het doel van deze nota is het bieden van een kader voor de oprichting en de deelneming in een publiekrechtelijke of privaatrechtelijke organisatie, alsmede voor gemeentelijke vertegenwoordiging in deze organisaties. Als uitgangspunt van beleid wordt de volgende regel gehanteerd: "De gemeente gaat niet over tot de oprichting van of de deelneming in een privaatrechtelijke rechtspersoon, tenzij op deze wijze een publiek belang wordt behartigd dat niet op een andere wijze tot stand kan worden gebracht" ("het nee, tenzij-principe"). De beleidsnota verschaft daarnaast een zo volledig mogelijk inzicht in de huidige verbonden partijen van de gemeente en tevens een besliskader voor het aangaan van nieuwe deelnemingen etc. Zo is de oprichting van een CV/BV voor het realiseren van een regionaal bedrijventerrein getoetst aan de uitgangspunten van deze nota. In de nota is voorts aangegeven, dat specifieke wijzigingen ten aanzien van de deelnemingen worden opgenomen in het "Register verbonden partijen" dat één keer per jaar wordt bijgewerkt en aan uw raad bij de jaarrekening wordt toegezonden.

102

Programmabegroting 2007

G

emeenschappelijke regelingen De gemeenschappelijke regelingen voeren het beleid en het beheer op de betreffende terreinen uit voor de gemeente. In zijn algemeenheid wordt voor een gemeenschappelijke regeling gekozen indien de gemeente dit beleid niet alleen dan wel niet doeltreffend kan uitvoeren. Door middel van jaarlijkse toezending van begroting en jaarrekening vindt controle plaats op onder meer de doelstellingen van de betreffende regeling Van de gemeenschappelijke regelingen kan het volgende overzicht worden gegeven.

Regeling Bestuurs- Financiële Bijdrage Deelname betrokkenheid 2007 WHW-bedrijven DB/AB Bijdrage per 7.357 werknemer Wegschap Tunnel Dordtse Kil DB/AB Bijdrage tot max. 2% 30.509 in exploitatietekort GR Gevudo AB Pm GR RAD DB/AB Pm GR SVHW DB/AB Bijdrage per product 40.028 GR ToBeDordrecht DB Bijdrage per inwoner 41.364 GR Regio ZHZ AB Bijdrage per inwoner 93.516 GR Regionale Sociale Dienst DB/AB Bijdragen gerelateerd 372.300 aan aantal inwoners

Wijzigingen: a. Per 1 januari 2005 zijn de Regionale Indicatieorganen (RIO'S) gecentraliseerd en overgedragen aan het CIZ.

S

tichtingen en verenigingen In een aantal stichtingen en verenigingen heeft de gemeente zitting in het bestuur, verstrekt een jaarlijkse bijdrage en is financieel aansprakelijk bij eventuele tekorten. Hiervan kan het volgende overzicht worden gegeven: Regeling Bestuurs- Financiële Bijdrage Deelname Betrokkenheid 2007 Sportstichting DB Bijdrage in 192.630 Strijen exploitatie

Wijzigingen: Met ingang van 1 juli 2006 is de exploitatie van het sportcentrum Apollo overgedragen aan de Sportijn Group BV. De stichting tot exploitatie van het sportcentrum Apollo zal in verband hiermee worden opgeheven. Door de stichting zal per 1 juli 2006 een zogenaamde liquidatiebalans worden opgesteld.

103

Programmabegroting 2007

V ennootschappen De deelname in het aandelenkapitaal van een aantal vennootschappen vloeit in hoofdzaak voort uit de van oudsher maatschappelijke belangen, die door deze vennootschappen worden (werden) nagestreefd. In de meeste vennootschappen is de gemeente niet bestuurlijk vertegenwoordigd, maar bezit zij stemrecht. De financiële risico's zijn beperkt tot de omvang van de dividenduitkeringen en de waarde van het aandelenpakket. De verhandelbaarheid van deze aandelen is over het algemeen overigens altijd aan beperkingen onderhevig. Onderstaand volgt een overzicht van deze deelnemingen:

Vennootschap Bestuurs- Financiële Raming 2007 Deelname Betrokkenheid NV Eneco Nee Dividend 124.034,-- NV Evides Nee Dividend 35.028,-- NV BNG Nee Dividend 13.666,-- CV/BV Regionaal Ja 12% aandeel -- Bedrijventerrein

Wijzigingen: In 2005 hebben de 6 gemeenten in de Hoeksche Waard besloten ten behoeve van de ontwikkeling van een regionaal bedrijventerrein een CV/BV op te richten. De gemeente Strijen participeert voor 12% in deze BV. Zowel het negatieve als het positieve risico is gerelateerd aan genoemd percentage. In relatie tot het aandelenbezit in de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) kan nog gemeld worden dat met ingang van 2005 de vrijstelling voor de Vennootschapsbelasting van de BNG is afgeschaft. Gezien de goede balanspositie heeft de Aandeelhoudersvergadering van de NV BNG besloten in 2007 en 2009 een extra dividend uit te keren. In de voorliggend begroting is hiermee voorshands geen rekening gehouden.

Naam Gemeenschappelijke regeling Gevudo Doel De Gevudo GR exploiteert een stortplaats. Daarnaast is de gemeenschappelijke regeling in stand gehouden vanwege de juridische procedures, die zijn aangespannen de Gevudo NV (onderdeel van ENECO NV) als eigenaar/ exploitant van de verbrandingsinstallatie. Zie verder bij ontwikkelingen. Betrokkenen Veel gemeenten uit de regio ZHZ nemen deel aan deze gemeenschappelijke regeling. Vanuit de Hoeksche Waard echter alleen de gemeenten Binnenmaas en Strijen. Bestuurlijk belang Een collegelid vertegenwoordigt de gemeente tijdens de vergaderingen van het algemeen en het dagelijks bestuur. Financieel belang Inmiddels zijn mogelijke financiële claims als risico vervallen door de verkoop aan HVC Alkmaar (zie onderstaand). Deelname in de GR HVC Alkmaar via Gevudo GR levert op zich uiteraard ook weer een risico op. Door deelname in HVC Alkmaar draagt de Gevudo GR

104

Programmabegroting 2007

20% van de risico's van HVC Alkmaar. Overigens worden de risico's minimaal geacht. Relatie programmabegroting Programma Fysiek beleid, doelstelling: "Het vergroten van de bewustwording van de inwoners over hun mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de verbetering van het milieu c.q. de inwoners stimuleren tot een milieuvriendelijk gedrag". Financiële kengetallen Exploitatieresultaat 2004: 197.929; Algemene bedrijfsreserve 31-12-2004: 4.227.621. Ontwikkelingen Er liep aantal juridische procedures rechtstreeks tussen de gemeenten en GEVUDO NV. De gemeenschappelijke regeling is geen juridische partij, zij het dat de GR namens de gemeenten het verweer voerde. Eind 2005 heeft GEVUDO NV besloten de vuilverbranding te verkopen aan de gemeenschappelijke regeling HVC Alkmaar. Daarbij is door GEVUDO GR als voorwaarde gesteld, dat alle juridische claims worden stopgezet. De deelnemende gemeenten in GEVUDO GR hebben in december 2005 tevens via de GEVUDO GR deelnemer te worden in de GR HVC Alkmaar.

Naam Gemeenschappelijke regeling RAD Doel Het doel van de RAD is het zorgdragen voor het op een milieuhygiënische verantwoorde en doelmatige wijze verwijderen van afvalstoffen. Zorgdragen van de inzameling van (grove) huishoudelijke afvalstoffen, afzonderlijke inzameling van groente-, fruit- en tuinafval en het zorgdragen voor het doen verwerken van deze afvalstoffen. De RAD haalt het huishoudelijke afval gescheiden op. Grof huishoudelijk afval, asbest, puin, papier en karton kunnen worden ingeleverd op de milieustraat aan de Smidsweg in Westmaas. Betrokkenen De Regionale Afvalstoffendienst Hoeksche Waard (RAD) is een gemeenschappelijke regeling van zes Hoeksche Waardse gemeenten. Bestuurlijk belang De gemeente wordt vertegenwoordigd door een collegelid (DB) en een raadslid (AB) . Financieel belang Op dit moment is het financiële risico zeer gering. De RAD werkt op basis van kostendekkende tarieven. Relatie programmabegroting Programma Fysiek beleid, doelstelling: "Het vergroten van de bewustwording van de inwoners over hun mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de verbetering van het milieu c.q. de inwoners stimuleren tot een milieuvriendelijk gedrag". Financiële kengetallen Eigen vermogen (31-12-2004): 1.388.000. Ontwikkelingen Met het basis- en plusproject zal worden getracht de gescheiden inzameling en preventie van huishoudelijk afval te verbeteren. Het basisprogramma zal voor 50% worden uitgevoerd door externe deskundigen en voor 50% in eigen beheer. Op basis van deze projecten wordt door de provincie Zuid-Holland een communicatieplan opgesteld.

105

Programmabegroting 2007

Naam Gemeenschappelijke regeling SVHW Doel Het samenwerkingsverband is verantwoordelijk voor de heffing en invordering van belastingen, de administratie m.b.t. de wet waardering onroerende zaken, het administreren van vastgoedgegevens en het verstrekken van vastgoedgegevens van de aangesloten instellingen. Betrokkenen In het samenwerkingsverband participeren alle gemeenten in de Hoeksche Waard, de gemeenten Alblasserdam, Albrandswaard, Brielle, Barendrecht, Schoonhoven, Bergambacht, Vlist, Zevenhuizen-Moerkapelle, Rozenburg, Nieuw-Lekkerland, Nederlek, Ouderkerk en het waterschap Hollandse Delta. Bestuurlijk belang Een collegelid vertegenwoordigt de gemeente Strijen in het algemeen en het dagelijks bestuur. Financieel belang Bijdrage per product. De totale kosten worden voor 2007 geschat op 40.000. Relatie programmabegroting Programma Middelen en organisatie, doelstelling: "Het verwerven van eigen middelen door middel van het heffen van belastingen ter bekostiging van uitgaven die niet worden gedekt door algemene en specifieke uitkeringen en kostendekkende bijdragen van derden". Financiële kengetallen Per 31-12-2005 heeft het SVHW een algemene reserve van 600.000,--, zijnde de overeengekomen maximale reserve. Ontwikkelingen In 2005 is onderzoek verricht naar de optimale schaal van het SVHW. Uit het onderzoek is gebleken dat daarvoor het beste kan worden aangesloten bij het werkingsgebied van het Waterschap Hollandse Delta.

Naam Stichting ToBeDordrecht Doel Het bieden van muziekonderwijs Betrokkenen Deze stichting is een samenwerkingsverband tussen twee muziekstichtingen, namelijk gemeenten die zijn aangesloten bij de gemeenschappelijke regeling Muziekschool Hoeksche Waard en een gemeentelijke muziekschool. Zij zijn verder gegaan in de stichting ToBe. Bestuurlijk belang In het bestuur wordt de gemeente vertegenwoordigd door een collegelid. Financieel belang Bijdrage per inwoner Relatie programmabegroting Programma Cultureel beleid, doelstelling: "Het bieden van mogelijkheden van

106

Programmabegroting 2007

amateuristische kunstbeoefening". Financiële kengetallen

Ontwikkelingen Bezuiniging 10% op gemeentelijke bijdrage is met ingang van 2006 doorgevoerd.

Naam Gemeenschappelijke regeling Regio Zuid-Holland Zuid Doel Samenwerking op het gebied van veiligheid, economische zaken, ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting, verkeer en vervoer en volksgezondheid. Betrokkenen De Regio Zuid-Holland Zuid is een samenwerkingsverband van 20 gemeenten in de Hoeksche Waard, de Drechtsteden en de Alblasserwaard-Vijfherenlanden. Bestuurlijk belang De gemeente wordt in het regiobestuur vertegenwoordigd door raadsleden. Financieel belang Bijdrage per inwoner. Relatie programmabegroting Programma Bestuur, doelstelling: "Ter behartiging van de strategische belangen van de Hoeksche Waard zal een niet-vrijblijvende samenwerking met andere organen worden aangegaan". Financiële kengetallen

Ontwikkelingen In 2005 is een organisatiewijziging doorgevoerd, waarbij de Bestuursdienst is omgevormd tot een veel beperktere stafdienst. Een aantal activiteiten van de bestuursdienst is thans direct ondergebracht bij de diensten en de subregio's. In 2005 is tevens ­ als commissie van de gemeenschappelijke regeling ­ de Commissie Hoeksche Waard opgericht. Hierin zijn o.a. de projectactiviteiten van het RIHW ondergebracht. Inmiddels loopt op basis van een nota van de gemeentesecretarissen in de Hoeksche Waard een discussie over het ambitieniveau van de Commissie..

Naam Gemeenschappelijke regeling WHW-bedrijven Doel WHW-bedrijven biedt werk aan ruim 200 enthousiaste en gemotiveerde medewerkers die vanwege persoonlijke omstandigheden zijn aangewezen op arbeid onder aangepaste omstandigheden. Binnen de kaders van de Wet sociale werkvoorziening wordt in een reguliere productieomgeving de arbeid zoveel als mogelijk aangepast aan de individuele mogelijkheden van de medewerkers Betrokkenen De zes Hoeksche Waardse gemeenten. Bestuurlijk belang Vertegenwoordiging in het DB door een collegelid, in het AB door een raadslid. Financieel belang

107

Programmabegroting 2007

(Geringe) bijdrage per inwoner. Relatie programmabegroting Programma Sociaal-economisch beleid, doelstelling: "Het verhogen van de maatschappelijke participatie en het doorbreken en voorkomen van sociaal isolement door maatschappelijk zinvolle activiteiten". Financiële kengetallen

Ontwikkelingen Geen

Naam Wegschap Tunnel Dordtse Kil Doel Het wegschap is opgericht voor de aanleg en het beheer van de toltunnel en de aansluitende verbindingswegen. Het wegschap is bevoegd om verordeningen vast te stellen die voor het vervullen van de tak van het wegschap nodig zijn. Betrokkenen Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Dordrecht, 's-Gravendeel, Binnenmaas en Strijen. Bestuurlijk belang Collegelid in DB, raadslid in AB. Financieel belang Bijdrage van 2% op basis van het exploitatietekort. Relatie programmabegroting Programma Fysiek beheer, doelstelling: "Het realiseren van verkeersmaatregelen en het kwalitatief zodanig onderhouden van wegen, straten en pleinen opdat een veilige deelname aan het verkeer wordt gewaarborgd". Financiële kengetallen

Ontwikkelingen Geen

Naam Stichting Sportcentrum Apollo Doel Het exploiteren van een zwembad en een sporthal binnen de gemeente Strijen met een daartoe in eigendom of gebruik te verkrijgen accommodatie. Betrokkenen Er is sprake van een onafhankelijke stichting. Bestuurlijk belang Raadslid in AB. Financieel belang Bijdrage in exploitatietekort op basis van de subsidieverordening. Relatie programmabegroting Programma Sport en recreatie, doelstelling: "Het stimuleren en ondersteunen van een breed aanbod van voorzieningen op het gebied van jeugd en sport".

108

Programmabegroting 2007

Financiële kengetallen

Ontwikkelingen Per 1 juli 2006 is de exploitatie van het sportcomplex Apollo overgedragen aan de Sportijn Group BV. De stichting draagt zorg voor een zorgvuldige overdracht van de exploitatie. Na afronding van alle hiermee gemoeide werkzaamheden zal de stichting worden opgeheven.

Naam Sportstichting Strijen (gemeentelijke stichting) Doel Het oprichten en instandhouding van sport- en recreatieobjecten in de gemeente Strijen. Betrokkenen Gemeente Strijen Bestuurlijk belang Collegebestuur vormt tevens bestuur van de sportstichting. Financieel belang Bijdrage in de exploitatiekosten. Relatie programmabegroting Sport en recreatie, doelstelling: "Het stimuleren en ondersteunen van een breed aanbod van voorzieningen op het gebied van jeugd en sport". Financiële kengetallen

Ontwikkelingen Geen

Naam Naamloze Vennootschap Eneco Doel Het leveren en transporteren van gas en elektriciteit. Betrokkenen Deelnemende gemeenten in het werkgebied Bestuurlijk belang Vertegenwoordiging in de algemene vergadering van aandeelhouders (gemeenten als aandeelhouders). Financieel belang Aandeelhouderschap, op basis daarvan dividenduitkering. Relatie programmabegroting Geen Financiële kengetallen

Ontwikkelingen Discussie rond splitsing netbeheer en handelsactiviteiten nog steeds niet afgerond.

109

Programmabegroting 2007

Naam Naamloze Vennootschap Evides Doel Leveren van water aan gezins- en bedrijfshuishoudingen. Betrokkenen Gemeenten in werkgebied van Evides. Bestuurlijk belang Vertegenwoordiging in de algemene vergadering van aandeelhouders van BV Gemeenschappelijk Bezit Evides. Financieel belang Aandeelhouderschap, op basis daarvan dividenduitkering. Relatie programmabegroting Geen Financiële kengetallen

Ontwikkelingen Aanpassing (juridische) structuur, waarbij het drinkwaterbedrijf en de commerciële activiteiten duidelijk worden gescheiden is in 2005 doorgevoerd.

Naam Naamloze Vennootschap Bank Nederlandse Gemeenten Doel De BNG is een gespecialiseerde bank, van en voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang. Klanten zijn decentrale overheden, corporaties, en instellingen op het gebied van nut, zorg en onderwijs. Betrokkenen Gemeenten, provincies en rijk. Bestuurlijk belang Vertegenwoordiging in algemene vergadering van aandeelhouders. Financieel belang Aandeelhouderschap, op basis daarvan dividenduitkering. Relatie programmabegroting Programma Middelen en organisatie, doelstelling: "Het aantrekken van financieringsmiddelen en uitzetten van gelden binnen de kaders van de wet FIDO". Financiële kengetallen

Ontwikkelingen In relatie tot het aandelenbezit in de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) kan nog gemeld worden dat met ingang van 2005 de vrijstelling voor de Vennootschapsbelasting van de BNG is afgeschaft. Gezien de goede balanspositie heeft de Aandeelhoudersvergadering van de NV BNG besloten in 2007 en 2009 een extra dividend uit te keren

Naam Gemeenschappelijke regeling Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard Doel De regionale sociale dienst Hoeksche Waard is een samenwerkingsverband van alle

110

Programmabegroting 2007

Hoeksche Waardse gemeenten dat zorgdraagt voor de uitvoering van de Wet werk en inkomen en overige relevante wetgeving. Betrokkenen De gemeenten Strijen, Cromstrijen, Binnenmaas, Oud-Beijerland, Korendijk en 's- Gravendeel nemen deel aan deze gemeenschappelijke regeling. Bestuurlijk belang De gemeente Strijen wordt vertegenwoordigd door een collegelid in DB en een raadslid in AB. Financieel belang De deelnemende gemeenten dragen de kosten van de organisatie (organisatiedeel), alsmede van de uitvoering van de regelingen (productiedeel). Relatie programmabegroting Programma Sociaal-economisch beleid, doelstelling: "Het voeren van een actief beleid om armoede te bestrijden door verbetering van de inkomenssituatie van personen met een minimum inkomen". Financiële kengetallen

Ontwikkelingen Geen

111

Programmabegroting 2007

Paragraaf Grondbeleid

A

lgemeen De paragraaf Grondbeleid geeft de visie op het grondbeleid in relatie tot de wijze waarop wordt getracht de doelstellingen, zoals opgenomen in het programmaplan, te realiseren. Transparantie van grondbeleid voor de raad is om twee redenen van belang. In de eerste plaats vanwege het financiële belang en de risico's en in de tweede plaats vanwege de relatie met de in de programma's aangegeven doelstellingen. Gezien het grote financiële belang van het grondbeleid en de rol die het grondbeleid kan spelen bij de uitvoering van specifieke programma's is een overzicht van belang voor de raad. De paragraaf dient volgens de voorschriften de volgende aspecten te belichten: een visie, een aanduiding van de wijze waarop de gemeente het grondbeleid uitvoert, een actuele prognose van de te verwachten resultaten (incl. verliesvoorzieningen) van de totale grondexploitatie, een onderbouwing van de winstneming en de uitgangspunten voor de reserves B

eleidskader Eind 1997 is de notitie Grondbeleid gemeente Strijen vastgesteld. Deze notitie ging nog uit van het voeren van een actieve grondpolitiek door de gemeente. Mede in dat kader zijn in genoemde periode de gronden in het Land van Essche III door de gemeente verworven. De beschikbaarheid van woningcontingent en de mogelijkheid om bedrijven te huisvesten stellen wel grenzen aan een dergelijke politiek. Mede in verband met de rol van de woningstichting `De Maashoek', waar sinds de overdracht van het gemeentelijk woningbezit het primaat ligt bij de nieuwbouw, wordt een actualisatie van de eerdergenoemde notitie voorbereid. Deze wordt in 2006 gepresenteerd, waarna bestuurlijke besluitvorming kan plaatsvinden O

ntwikkelingen Met de in 2005 verschenen Woonvisie van de provincie Zuid-Holland zet de provincie niet langer in op woningbouwcontingenten maar meer op ruimtelijke contouren. Voor onze regio komt dit neer op gezamenlijke visie op de ruimtelijke inrichting van de Hoeksche Waard, waarbij het migratiesaldo de belangrijkste rol blijft spelen. Voor de Hoeksche Waard geldt: dat in principe elke gemeente zijn eigen bevolkingsontwikkeling moet kunnen opvangen, tenzij planologische ontwikkelingen zich hiertegen verzetten. In 2007 zullen de Hoeksche Waardse gemeenten, in samenwerking met de provincie, in een regionaal bouwscenario hierover afspraken maken in het kader van de Regionale Structuurvisie Hoeksche Waard.

112

Programmabegroting 2007

A

ctiviteiten 2007

Bedrijventerrein VI In 2005 is gestart is met het bouwrijp maken van het plan Bedrijventerrein VI. In 2006 is het bouwrijp maken verder worden afgerond. Inmiddels is een perceel van ca. 4000 m2 verkocht aan een plaatselijk aannemersbedrijf in verband met de verplaatsing uit het centrum van het dorp. Momenteel lopen gesprekken met verschillende geïnteresseerde bedrijven over de aankoop van een bouwkavel.

Land van Essche III Voor de gronden in het Land van Essche III zal in 2006 een start gemaakt worden met het stedelijk ontwerp. Het ligt in de planning om in 2008 te starten met de bouwactiviteiten.

Land van Essche II/Bedrijventerrein V Ten aanzien van deze plannen (die financieel reeds afgewikkeld zijn) worden in 2007 geen activiteiten verwacht.

Gronden Boompjesstraat/gronden Dam Ten behoeve van de verplaatsing van een aannemersbedrijf uit het centrum van het dorp en het beschikbaar krijgen van de desbetreffende gronden is in 2004 tot aankoop besloten. Het betreffende bedrijf heeft het perceel in de loop van 2006 opgeleverd. Inmiddels zijn gesprekken gestart met de woningstichting `De Maashoek' over de invulling van dit terrein. De gronden zullen worden ontwikkeld in samenhang met de te realiseren nieuwe school en te bouwen woningen op een naastgelegen perceel.

F

inancieel kader

Bedrijventerrein VI De opgestelde ­ nog actuele ­ kostprijscalculatie geeft een op basis van de huidige inzichten een positief eindresultaat aan. De boekwaarde per 1 januari 2007 bedraagt naar raming bijna 2.500.000,--. De in 2007 te maken kosten/te realiseren opbrengsten worden op de boekwaarde bijgeschreven. Regelmatig zal de grondexploitatieopzet worden geactualiseerd. De mate van belangstelling voor de kavels vormt uiteraard wel een risicofactor.

Land van Essche III De te maken kosten worden ­ inclusief de renteverliezen en kosten ambtelijke inzet ­ bijgeschreven op de boekwaarde. Deze boekwaarde bedraagt per 1 januari 2007 naar raming afgerond 1.900.000,--. De prijs per m2 zal naar raming per 1 januari 2007 uitkomen op 13,50. Deze prijs biedt ruim voldoende perspectief om tot een financieel sluitende exploitatie te komen. In dat opzicht worden de (financiële) risico's voorshands beperkt geacht.

113

Programmabegroting 2007

Land van Essche II/Bedrijventerrein V Deze plannen zijn bij de jaarrekening 2002 financieel afgewikkeld. Het (positieve) resultaat is daarbij toegevoegd aan de algemene reserve. Voor de afwikkeling van deze plannen is een voorziening gevormd.. Deze voorziening is gebaseerd op een calculatie van nog te verwachten kosten en bedraagt per 1 januari 2007 voor het Land van Essche II ± 476.000,-- en voor Bedrijventerrein V ± 94.000,--. Hierbij zijn geen risico's te verwachten.

Gronden Boompjesstraat/gronden Dam Voor dit perceel is in totaal een bedrag van ruim 1.200.000,-- betaald. Per m2 komt de aankoopprijs daarmee op ongeveer 250,--. De naastgelegen gronden aan de Dam zijn inclusief bijkomende kosten verworven voor een bedrag van circa 1.500.000,--. Ter financiering van beide aankopen is van de Woningstichting De Maashoek een renteloze lening ontvangen. Rentebijschrijving op deze gronden blijft derhalve achterwege. Bij de overdracht van de gronden aan de Maashoek worden deze leningen verrekend met de aankoopprijs. De financiële risico's voor de gemeente zijn hiermee voorshands afgedekt.

Regionaal Bedrijventerrein In het bovenstaande overzicht is de deelname in het Regionaal Bedrijventerrein niet opgenomen, aangezien deze ontwikkeling plaatsheeft op het grondgebied van de gemeente Binnenmaas. Voor de volledigheid wordt opgemerkt, dat de gemeente Strijen een aandeel van 12% heeft in deze ontwikkeling. Overigens heeft dit aandeel betrekking op de uitvoering van de eerste 20 ha. van het regionaal bedrijventerrein, dat in totaal 60 ha zal omvatten. Over de volgende 40 ha. zijn evenwel nog geen afspraken gemaakt. De discussie met betrekking tot de (mate van) participatie in een Bovenregionaal Bedrijventerrein moet nog worden gevoerd.

Winstnemingen Het gemeentelijk beleid is er op gericht eerst dan pas tot winstneming over te gaan op het moment dat de winst ook daadwerkelijk is gerealiseerd. Met tussentijdse winstneming zal dan ook uiterst omzichtig worden omgegaan.

114

Programmabegroting 2007

Paragraaf Treasury

A

lgemeen Op 1 januari 2001 is de Wet financiering decentrale overheden (Wet Fido) in werking getreden. Deze wet stelt regels voor het financieringsgedrag van de decentrale overheden. Met name gaat het om regels voor het beheersen van financiële risico's zowel op aangetrokken als op uitgezette middelen en voor het beheer van de treasury. Sinds de invoering van het Besluit Begroting en Verantwoording is het verplicht om een treasuryparagraaf in de programmabegroting en de programmaverantwoording op te nemen waarin de onderwerpen die van belang zijn voor het inzicht in de financiële positie worden behandeld. I

n- en externe ontwikkelingen De treasuryfunctie is naar behoren ontwikkeld. Aan de diverse extern gestelde eisen voor de begroting en jaarrekening kan ruimschoots worden voldaan en ook het interne liquiditeitenbeheer voldoet aan de daaraan te stellen eisen. In 2007 zal de inrichting van de informatievoorziening nog nadere aandacht krijgen, zoals het opstellen van informatieprotocollen die budgetbeheerders moeten volgen bij verstrekking van gegevens in verband met de treasury.

De onder de schulden opgenomen leningen betreffen voornamelijk doorgesluisde geldleningen van woningstichting de Maashoek en Sportstichting Apollo. Ten behoeve van de financiering van de grondaankopen van de Dam zijn in november 2005 twee renteloze leningen van Woningstichting de Maashoek ontvangen voor een totaalbedrag van 2.750.000.

Voor 2007 en 2008 is begroot de investering in de openbare basisschool voor een bedrag van circa 3,7 miljoen. Voor de financiering van de bouwkosten van deze basisscholen is in de meerjarenbegroting voor 2007 rekening gehouden met een aan te trekken lineaire geldlening van 1,85 miljoen en in 2008 nog eens met 1,85 miljoen tegen een rentepercentage van 4,25 %, af te lossen in 40 jaar. De rentelasten nemen hierdoor in 2008 toe met 157.250. In 2006 is een reserve afschrijving nieuwbouw scholen gevormd uit de reserve volkshuisvestingsfonds voor een bedrag van 2,7 miljoenen en uit de algemene reserve voor een bedrag van 2,7 miljoen. De afschrijvingslasten van de nieuwbouw worden jaarlijks gedekt uit deze reserve.

Andere investeringen welke voor 2007 op de planning staan is de nieuwbouw van openbare basisschool de Hooistoof ( 267.500) en de bijdrage aan het regionaal bedrijventerrein ( 152.000). De vlottende middelen zijn ruimschoots toereikend om deze investeringen te financieren.

Te verwachten investeringen voor de jaren na 2007 betreffen de gehele of gedeeltelijke aanleg van de randweg (is nog geen besluit over genomen), de

115

Programmabegroting 2007

verhoging ven de capaciteit van de zuiveringsinstallatie ( 205.000 in 2008) en de tankautospuit ( 300.000 in 2009).

R isicobeheer Volgens de kasgeldlimiet is het de gemeente toegestaan in 2007 tot een bedrag van 1,272 miljoen kortlopende financiering aan te trekken, wat nog verhoogd mag worden met het bedrag van de vlottende middelen minus de vlottende schulden. Zoals uit de bijgevoegde staten blijkt is het de verwachting dat de kasgeldlimiet in 2007 geen enkele maal wordt overschreden, evenals in voorgaande jaren.

Op basis van deze gegevens zal het niet nodig zijn over te gaan tot het nemen van maatregelen zoals het aangaan van vaste geldleningen (afgezien van de lening ter financiering van de bouw van de school).

De norm voor de renterisiconorm die gehanteerd wordt is 20% van de vaste schuld per 1 januari van het betreffende jaar, dat wil zeggen dat 1/5 deel van de totale vaste schuld per jaar herzien mag worden. Voor 2007 worden geen herzieningen verwacht. Het renterisico op de vaste schuld van de Gemeente Strijen zal naar verwachting ruim onder de risiconorm blijven.

Rentevisie De leningenportefeuille van onze gemeente bestaat uit een aantal leningen die direct aan de woningstichting (ultimo 2007 naar verwachting 16,8 miljoen) en de Sportstichting (ultimo 2007 naar verwachting 781.000) zijn doorgesluisd. Wijzigingen in het rentepercentage hebben in deze gevallen geen invloed op de financiële positie van de gemeente. Ten behoeve van de eigen financieringsbehoefte zal naar verwachting in 2007 / 2008 een langlopende lening worden afgesloten ter financiering van de nieuwbouw van de openbare basisschool. De verwachting is dat deze lening ad 3,7 miljoen tegen een rentepercentage van rond de 4,25 % kan worden afgesloten.

Het treausurybeheer van de gemeente is gericht op het minimaliseren van de rentelasten op korte en lange termijn. Tijdelijke liquiditeitstekorten zullen worden opgevangen door middel van kasgeldleningen. Het rentepercentage voor kortlopende kredieten ligt circa 1% lager dan de rente op langlopende leningen, zodat het gunstiger is om de ruimte die beschikbaar is binnen de kasgeldlimiet te benutten voor kortlopend krediet.

116

Programmabegroting 2007

Kredietrisico Van de ultimo 2007 uitgezette geldleningen ad 17.923 miljoen betreft 93,7 % doorgesluisde geldleningen aan Woningstichting de Maashoek.

Uitzettingen 2007 Publieke taak Sportstichting 976 5.5% Sportcentrum Apollo 75 0,4% Overig 33 0,2% --------- 1.084 Treasury Woningstichting 16.794 93,7% Overig 45 0,2% --------- Totaal 17.923 100% =======

Zoals uit voorgaand overzicht blijkt is het kredietrisico vrij beperkt.

Koersrisico De gemeente is in het bezit van 6.240 aandelen BNG, 10.315 aandelen Evides en 10.772 aandelen Eneco en met een totale nominale waarde van 313.335. Naar verwachting zal een scheiding worden aangebracht tussen netbeheer en handelsactiviteiten van Eneco, waarbij het netbeheer in publieke handen dient te blijven. Dit heeft consequenties bij een eventuele overname voor de te ontvangen prijs per aandeel.

Doordat alle aandelen tegen de nominale waarde in de boekhouding zijn verwerkt en de grote positieve herwaarderingen van aandelen conform de comptabiliteitsvoorschriften niet zijn verwerkt hebben koersschommelingen geen invloed op het financiële resultaat. Pas bij feitelijke verkoop zal het resultaat blijken.

Valutarisico Alle leningen en deposito's zijn in euro's aangegaan, zodat hierop geen valutarisico wordt gelopen.

Debiteurenrisico Het debiteurensaldo bedraagt gemiddeld circa 300.000, waarvan circa 1,5% ouder is dan een half jaar. Afboekingen inzake oninbare debiteuren zullen naar verwachting slechts in zeer geringe mate plaats vinden.

F

inanciering

Liquiditeitspositie Rekening houdend met de geplande investeringen en desinvesteringen en de beschikbare interne en externe middelen zal er in 2007 sprake zijn van een liquiditeitsoverschot (vorderingen + liquide middelen -/- kortlopende schulden -/-

117

Programmabegroting 2007

kasgeldleningen). De situatie in de jaren na 2007 is sterk afhankelijk van de realisatie de aanleg van de Randweg. Indien deze weg worden gerealiseerd zal in vaste financiering moeten worden voorzien.

Leningenportefeuille Voor inzicht in de samenstelling, de grootte en de rentegevoeligheid van de opgenomen geldleningen wordt verwezen naar bijgevoegde overzichten. Opgemerkt wordt dat uitsluitend de twee leningen ter financiering van de grond aan de Dam ( 2,75 miljoen) en de nog af te sluiten lening ter financiering van de bouwkosten van de school ( 3,7 miljoen) eigen geldleningen betreffen. Alle andere leningen betreffen doorgesluisde geldleningen aan Woningstichting de Maashoek en de Sportstichting.

Derivaten Naar verwachting zal geen gebruik worden gemaakt van derivaten.

KASGELDLIMIET PER 31-12-2007 Kasgeldlimiet Omvang begroting per 1 januari 2007 14.968 Kasgeldlimiet in procenten van de grondslag 8,50% Kasgeldlimiet in bedrag 1.272 (Bedragen x EUR 1.000) BUDGET REALISATIE Kwartaal Jaar 1: jan-mrt 2: apr-jun 3: jul-sep 4: okt-dec Jaar Vlottende schuld Opgenomen gelden

118

Programmabegroting 2007

RENTERISICONORM EN RENTERISICO'S VAN DE VASTE SCHULD PER 31-12-2007 (Bedragen x EUR 1.000) 2007 2008 2009 2010 Renterisico op vaste schuld budget budget budget budget 1a. Renteherziening op vaste schuld o/g 0 0 0 0 1b. Renteherziening op vaste schuld u/g 0 0 0 0 2. Netto renteherziening op vaste schuld (1a - 1b) 0 0 0 0 3a. Nieuw aangetrokken vaste schuld (o/g) 1.850 1.850 0 0 3b. Nieuw verstrekte lange leningen (u/g) 0 0 0 0 4. Netto nieuw aangetrokken vaste schuld (3a - 3b) 1.850 1.850 0 0 5. Betaalde aflossingen 721 671 782 3.791 6. Herfinanciering (laagste van 4 en 5) 721 671 0 0 7. Renterisico op vaste schuld (2 + 6) 721 671 0 0 Renterisiconorm 8. Stand van de vaste schuld per 1 januari 21.046 22.175 23.355 22.573 9. Het bij ministeriële regeling vastgestelde percentage 20% 20% 20% 20% 10. Renterisiconorm 4.209 4.435 4.671 4.515 Toets Renterisiconorm 10. Renterisiconorm 4.209 4.435 4.671 4.515 7. Renterisico op vaste schuld 721 671 0 0 11. Ruimte(+) / Overschrijding(-) (10 - 7) 3.488 3.764 4.671 4.515

MUTATIES VASTE SCHULD IN 2007 (Bedragen x EUR 1.000) Bedrag Gemiddelde Invloed op rente gem. rente Beginstand per 1 januari 2007 21.046 4,74% Nieuwe leningen 1.850 4,25% -0,04% Reguliere aflossingen -721 5,81% -0,03% Vervroegde aflossingen 0 0,00% 0,00% Renteaanpassing (oud percentage) 0 0,00% 0,00% Renteaanpassing (nieuw percentage) 0 0,00% 0,00% Omzetting vast naar vlottend 0 0,00% 0,00% Omzetting vlottend naar vast 0 0,00% 0,00% Eindstand per 31 december 2007 22.175 4,66% -0,08% MUTATIES VASTE UITZETTINGEN IN 2007 Vastrentende uitzettingen (Bedragen x EUR 1.000) Bedrag Gemiddelde Invloed op rente gem. rente Beginstand per 1 januari 2007 18.654 5,42% Nieuwe leningen 0 0,00% 0,00% Reguliere aflossingen -729 5,80% -0,02% Vervroegde aflossingen 0 0,00% 0,00% Renteaanpassing (oud percentage) 0 0,00% 0,00% Renteaanpassing (nieuw percentage) 0 0,00% 0,00% Omzetting vast naar vlottend 0 0,00% 0,00% Omzetting vlottend naar vast 0 0,00% 0,00% Eindstand per 31 december 2007 17.923 5,40% -0,02%

119

Programmabegroting 2007

Vast schuld (Bedragen x EUR 1.000) Naam geldgever Oorspr. Aflossings- Stortings- Afloop- Coupon- Datum Schuld- Weging in hoofdsom wijze datum datum rente renteherz. restant portefeuille BNG 565 Annuïtair 1-7-1995 1-7-2015 3,6000% 1-7-2015 508 2,29% BNG 1.850 Lineair 1-7-2007 1-7-2048 4,2500% 1.850 8,34% BNG 1.008 Annuïtair 1-7-1994 1-7-2014 4,5200% 1-7-2014 898 4,05% BNG 2.642 Annuïtair 1-7-1992 1-7-2032 4,6500% 1-7-2012 2.293 10,34% BNG 2.556 Annuïtair 30-12-1992 30-12-2032 4,5800% 30-12-2012 2.182 9,84% BNG 5.534 Annuïtair 1-12-1997 1-12-2022 6,0400% 4.210 18,98% BNG 268 Annuïtair 1-5-1990 1-5-2010 5,9300% 246 1,11% Woningstichting Maashoek 1.300 Fixe 1-12-2005 1-12-2010 0,0000% 1.300 5,86% Woningstichting Maashoek 1.450 Fixe 1-12-2005 1-12-2010 0,0000% 1.450 6,54% BNG 658 Annuïtair 1-8-1992 1-8-2012 4,5900% 613 2,76% ABN Amro 1.089 Annuïtair 4-1-1993 4-1-2043 4,7800% 4-1-2013 1.025 4,62% BNG 908 Annuïtair 11-1-1994 11-1-2034 4,1000% 1-11-2014 809 3,65% BNG 7.714 Lineair 6-12-1995 6-12-2020 6,8500% 4.011 18,09% Bank Nederlandse Gemeent 856 Annuïtair 30-12-2002 30-12-2012 4,6700% 781 3,52% 28.399 22.175 100,00% 28.399 22.175 100,00%

Vaste uitzetting (Bedragen x EUR 1.000) Naam uitzetting Doorverstrekking Nominaal Aankoop- Afloop- Datum Coupon- Restant Weging in van datum datum renteherz. rente uitzetting portefeuille ULG 2006 200 1-12-2006 1-12-2031 4,2500% 195 1,09% ULG 24 OLG 95924 856 30-12-2002 30-12-2012 4,6700% 781 4,36% ULG 26 75 18-12-2003 18-12-2023 0,0000% 75 0,42% ULG 03 9 1-1-1964 1-1-2013 4,5000% 2 0,01% ULG 25 45 1-7-2003 1-1-2016 5,0000% 31 0,17% 1.185 1.085 6,05% 1.185 1.085 6,05% (Bedragen x EUR 1.000) Naam uitzetting Doorverstrekking Nominaal Aankoop- Afloop- Datum Coupon- Restant Weging in van datum datum renteherz. rente uitzetting portefeuille ULG 013 OLG 28/77882 658 1-8-1992 1-8-2012 4,5900% 613 3,42% ULG 014 OLG 29/ABN 1.089 4-1-1993 4-1-2043 4-1-2013 4,7800% 1.025 5,72% ULG 015 OLG 30/83013 908 11-1-1994 11-1-2034 1-11-2014 4,1000% 809 4,52% ULG 016 OLG 31/84531 7.714 6-12-1995 6-12-2020 6,8500% 4.011 22,38% ULG 06 OLG 20/69490 565 1-7-1995 1-7-2015 1-7-2015 3,6000% 508 2,83% ULG 07 OLG 21/69489 1.008 1-7-1994 1-7-2014 1-7-2014 4,5200% 898 5,01% ULG 08 OLG 22/69422 2.642 1-7-1992 1-7-2032 1-7-2012 4,6500% 2.293 12,79% ULG 09 OLG 23/69423 2.556 30-12-1992 30-12-2032 30-12-2012 4,5800% 2.182 12,17% ULG 10 OLG 25/71255 5.534 1-12-1997 1-12-2022 6,0400% 4.210 23,49% ULG 11 OLG 26/74929 268 1-5-1990 1-5-2010 5,9300% 246 1,37% 22.943 16.794 93,70% ULG 05 45 30-6-1995 5,0000% 45 0,25% 45 45 0,25% 22.987 16.839 93,95% 24.172 17.923 100,00%

120

Programmabegroting 2007

PORTEFEUILLE NETTO VLOTTENDE SCHULD PER 01-01-2008 VLOTTENDE SCHULD (Bedragen x EUR 1.000) Soort instrument Naam vlottende Naam geldgever Oorspr. Stortings- Afloop- Renteperc. Restant- Weging in schuld hoofdsom datum datum schuld portefeuille Rekening-courant 587369841 ABN AMRO 0 100,00% Subtotaal Rekening-courant 0 0 100,00% TOTAAL VLOTTENDE SCHULD 0 0 100,00% VLOTTENDE MIDDELEN (Bedragen x EUR 1.000) Soort instrument Naam vlottende Naam geldnemer Rating Oorspr. Stortings- Afloop- Renteperc. Restant- Weging in middelen hoofdsom datum datum uitzetting portefeuille Rekening-courant 285008196 Bank Nederlandse GemeentAAA 1.097 28,53% 361804644 Rabobank Strijen AA 3 0,07% 44246 Postbank AA 8 0,20% Subtotaal Rekening-courant 0 1.107 28,80% Contante gelden in kas Kas 1 0,04% Subtotaal Contante gelden in kas 0 1 0,04% Overige uitstaande gelden

121

Programmabegroting 2007

Paragraaf lokale heffingen

A

lgemeen De paragraaf lokale heffingen bevat de gemeentelijke inkomsten voor zover deze uit de in Strijen ingevoerde belastingen en retributies voortkomen, de beleidsvoornemens voor de lokale heffingen en een overzicht op hoofdlijnen van de diverse belastingen en heffingen, een aanduiding van de lokale lastendruk en een beschrijving van het kwijtscheldingsbeleid.

B

eleidskader lokale heffingen In onze gemeente zijn buiten de Algemene uitkering uit het Gemeentefonds de onroerende zaakbelastingen en de rioolrechten de belangrijkste bron van inkomsten Voor wat de belastingen betreft zijn deze voor het jaar 2007 met 1,75% verhoogd. Het beleid van de gemeente Strijen ten aanzien van de tarieven voor met name de OZB is de afgelopen jaren gericht op het volgen van het inflatieniveau. Voor zover dit mogelijk is (financieel en wettelijk) zal dit beleid ook de komende jaren worden toegepast. Ten aanzien van de rioolrechten en de leges wordt uitgegaan van een kostendekkendheid van 100%. Voor de afvalstoffenheffing geldt dat eveneens een kostendekkendheid van 100% wordt nagestreefd, echter de gemeentereiniging is ondergebracht in de gemeenschappelijke regeling RAD Hoeksche Waard, die haar eigen inkomsten genereert. De deelnemende gemeenten afzonderlijk hebben dus slechts een beperkte invloed op de kosten en baten. De heffing alsmede de administratieve verwerking van OZB, het rioolrecht en de hondenbelasting is ondergebracht bij de GR SVHW (Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling). Deze beide genoemde gemeenschappelijke regelingen wikkelen ook aanvragen om kwijtschelding af.

O

verzicht in hoofdlijnen van de diverse heffingen

a.(On-)roerende zaakbelastingen De (on-)roerende zaakbelastingen zijn sedert hun invoering ondergebracht bij wat thans de gemeenschappelijke regeling SVHW geworden is. Deze GR verzorgt niet alleen de oplegging en inning van de aanslagen maar houdt tevens de bestanden in verband met de wet WOZ up-to-date. Regelmatig heeft afdracht van de ontvangen belastingbedragen aan de gemeente Strijen plaats.

122

Programmabegroting 2007

b. Baatbelasting Nadat tot 1994 voor een gedeelte van de gemeente Strijen een verordening Baatbelasting heeft gegolden hebben zich geen nieuwe feiten voorgedaan om opnieuw deze belasting in te voeren.

c. Forensenbelasting Tot 1998 gold voor twee woningen in onze gemeente een verordening Forensenbelasting. Omdat de kosten de baten overschreden is in dat jaar besloten de verordening in te trekken.

d. Toeristenbelasting Toeristenbelasting wordt geheven van een viertal exploitanten. Twee jachthavens, een caravanpark en een verhuurder van vakantiehuisjes. Voor de inning van de belasting wordt een forfaitaire berekeningswijze toegepast.

e. Parkeerbelasting Er doen zich tot nu toe geen voorvallen voor die tot invoering van een parkeerbelasting zouden moeten leiden.

f. Hondenbelasting Net zoals de onroerende zaakbelastingen bij het SVHW is ondergebracht verzorgt dit orgaan sinds enige jaren eveneens de verzorging van de heffing en actualisering van de bestanden van de hondenbelasting. De controle is nog wel in handen van de gemeente Strijen en geschiedt door een tweejaarlijkse huis-aan- huis controle.

g. Precariobelasting Op dit moment is nog geen verordening precariorechten vastgesteld. Momenteel wordt onderzocht of invoering van een dergelijke belasting zinvol is.

h. Rioolrechten Voor wat de oplegging, invordering en bijhouding van het bestand betreft geldt hetzelfde als bij de hondenbelasting is vermeld. De rioolrechten gelden uitsluitend ter dekking van de uitvoering van het Gemeentelijk Rioleringsplan

i. Afvalstoffenheffing Zoals bij onderdeel 2 is vermeld wordt de inzameling van huisvuil alsook de administratie hiervan door de gemeenschappelijke regeling RAD Hoeksche Waard verzorgd. Aan de RAD is tevens de heffing en invordering van de afvalstoffenheffing overgedragen.

j. Lijkbezorgingsrechten Om de exploitatie van de begraafplaats mogelijk te houden worden begraafrechten geheven. Een gedeelte van de begraafrechten werd tot 2004 jaarlijks gereserveerd om o.a. uitbreiding van de begraafplaats te kunnen realiseren. Deze uitbreiding zal in de loop van 2006 zijn gerealiseerd. In het najaar van 2006 volgen er wijzigingsvoorstellen over de hoogte van de tarieven van de begraafrechten voor 2007.

123

Programmabegroting 2007

k. Leges In onze gemeente worden leges geheven op grond van de legesverordening 1998, waarvan de bijbehorende tabel sedertdien jaarlijks wordt aangepast. De leges hebben o.a. betrekking op de Algemeen Plaatselijke Verordening, rij- en reisdocumenten, burgerlijke stand, wet Ruimtelijke Ordening en Milieuwetgeving.

l. Marktverordening en standplaatsrechten Om uitvoering te geven aan de marktverordening is een verordening standplaatsrechten in het leven geroepen. Hierin worden o.a. de te betalen marktgelden geregeld. De opbrengst van de standplaats van de jaarlijkse Koninginnekermis komt aan de gemeente Strijen ten goede. De organisatie van de Herfstmarkt met de daarbij behorende braderie en andere activiteiten, alsmede de voorjaars-viooltjesmarkt worden door de plaatselijke winkeliersvereniging georganiseerd, zonder bemoeienis van de gemeente. Hetzelfde is het geval met het Sasser dorps-feest dat door een comité wordt georganiseerd. In deze gevallen worden geen standplaatsrechten geheven.

Hieronder volgt een overzicht van de belastingopbrengsten:

Omschrijving fcl Inkomsten 2007

Lokale heffingen (niet gebonden): OZB eigenaren woningen 60321091 581.800 OZB eigenaren niet woningen 60321091 236.000 OZB gebruikers woningen 60321092 Nihil OZB gebruikers niet woningen 60321092 186.000 Roerende Zaakbelasting eigenaren 60321100 700 Roerende Zaakbelasting gebruikers 60321100 600 Toeristenbelasting 60321110 23.700 Hondenbelasting 60321130 54.400 Lokale heffingen (gebonden): Rioolrechten 60321075 853.200 Overige lokale heffingen: Leges div. 220.000 Standplaatsrechten div. 8.500

124

Programmabegroting 2007

A

anduiding van de lokale belastingdruk

Overzicht tarieven lokale 2004 2005 2006 2007 heffingen

Onroerende-zaak-belastingen Gebruiker - woningen 2,06 1,38 ----- ------ - niet woningen 2,71 2,36 2,65 2,70 Eigenaar - woningen 2,58 1,69 1,90 1,93 - niet-woningen 3,38 2,92 3,28 3,34

Rioolrechten Gebruiker (woningen) 122,91 125,37 127,88 130,12 Eigenaar (woningen) 82,16 83,80 85,48 86,98 Afvalstoffenheffing Meerpersoonshuishoudens 234,00 234,00 234,00 245,00 Eenpersoonshuishoudens 192,00 192,00 192,00 200,00

In bovenstaand overzicht is er vanaf 2005 sprake van aanzienlijk lagere tarieven in verband met de uitkomsten van de hertaxaties naar de waardepeildatum per 1 januari 2003. Daarnaast zijn de tarieven met ingang van 2006 aangepast in verband met het toepassen van de factor 2500 (was 2268) bij het berekenen van het aantal heffingseenheden. Aangezien de belastingdrukberekening op basis van bovenstaande gegevens voor de jaren 2004 tot en met 2007 als gevolg van deze aanpassing van de tarieven en optredende drukverschuivingen tot een onjuiste vergelijking zou leiden ten opzichte van 2004 is in onderstaande tabel uitgegaan van de belastingdruk vanaf 2005. Bij de bepaling van de belastingdruk wordt uitgegaan van de drie belangrijkste heffingen, te weten de onroerende-zaakbelastingen, de afvalstoffenheffing en de rioolrechten. Voor de berekening is voorts uitgegaan van een fictieve waarde van een woning van 200.000,--. Weergegeven wordt de gemiddelde belastingdruk bij een eigenaar/gebruiker en een gebruiker (huurder) van een woning, die een meerpersoonshuishouden vormt. In het overzicht is een eventuele afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB nog niet meegenomen.

Overzicht belastingdruk 2005 2006 2007

Eigenaar/gebruiker 713,89 599,36 616,50 Gebruiker 481,06 361,88 375,12 Gemiddelde stijging belastingdruk Eigenaar/gebruiker 1,65% -16,04% 2,86% Gebruiker 1,29% -24,77% 3,66%

125

Programmabegroting 2007

Blijkens door de provincie Zuid-Holland opgestelde special gemeentelijke belastingen 2006 van de gemeenten in Zuid-Holland ligt bij een woningwaarde van 200.000 over 2006 de hoogste belastingdruk op 844,46 en de laagste belastingdruk op 436,00. De gemiddelde belastingdruk over 2006 ligt in Zuid- Holland op 640,00. De belastingdruk voor onze gemeente ligt voor 2006 op 599,36.

Gemiddelde belastingdruk 800 750 700 650 600 550 500 2005 2006 Strijen Prov.ZH

Kwijtscheldingsbeleid Omdat de heffing en invordering van de daarvoor in aanmerking komende heffingen bij de twee eerder genoemde gemeenschappelijke regeling in handen is gegeven heeft de gemeente hierin zelf nauwelijks een eigen beleid. Het beleid dat door beide gemeenschappelijke regelingen wordt toegepast is gebaseerd op de 100%-norm en houdt in dat afhankelijk van het inkomen en eventueel vermogen de heffingen, met uitzondering van hondenbelasting, geheel of gedeeltelijk worden kwijtgescholden.

126


---- --