Gemeente Doetinchem

Nieuwbouw Agruniekterrein in Wehl snel van start


-27 september 2006-
De gemeente Doetinchem en Sité Woondiensten maken tempo met de ontwikkeling van het Agruniekterrein in Wehl. Binnenkort tekenen beide partijen een realiseringsovereenkomst. Als alles volgens planning verloopt starten de bouwwerkzaamheden direct na de winter en worden de woningen begin 2008 opgeleverd.

Met de nieuwbouw op het voormalige Agruniekterrein (Stationsstraat 18) krijgt Wehl een belangrijke kwaliteitsimpuls en wordt tegemoetgekomen aan de woningbehoefte in het dorp. Op het terrein is plaats voor 19 woningen, te weten 15 sociale huurappartementen, 2 (huur of koop) appartementen in de vrije sector en twee grondgebonden woningen (koop). De woningen krijgen een eigen parkeergarage. Het museum in de Olde Ambacht blijft bestaan, omdat de Olde Ambacht is opgenomen in het nieuwe plan.
Binnenkort ondertekenen Sité en de gemeente een realiseringsovereenkomst. Na het ondertekenen van deze overeenkomst wordt zo spoedig mogelijk een art. 19 procedure (Wro) opgestart op basis waarvan een bouwvergunning kan worden afgegeven.

Geschiedenis
In de tweede helft van de negentiger jaren verhuisde mengvoederbedrijf Agruniek met provinciale subsidies van Wehl naar Didam. Sindsdien ligt het perceel braak bij het station Wehl. De gemeente Wehl schreef begin jaren 2000 een prijsvraag uit voor de ontwikkeling van de totale stationsomgeving, inclusief het Agruniekterrein. Daaruit is Sité Woondiensten als partner geselecteerd en is samen met de gemeente Wehl het plan De Groene Loper ontwikkeld. Op basis daarvan heeft de provincie wederom een subsidie (ISV) beschikbaar gesteld. Helaas bleek begin 2005 dat dit plan financieel niet haalbaar was. Na de herindeling besloot de gemeente Doetinchem het project tijdelijk stop te zetten en onder te brengen in het grotere project Land van Wehl. Binnen de kaders van dat project wordt gewerkt aan onder meer het Regionale Bedrijventerrein en de woningbouw ten zuiden van Wehl. Met het nieuwe bouwplan is het oorspronkelijke plan De Groene Loper verlaten. Daarom wordt ook gewerkt aan een nieuw inrichtingsplan voor de gehele stationsomgeving. Eveneens worden een aantal stedenbouwkundige randvoorwaarden geformuleerd op basis waarvan eigenaren van de omringende gronden kunnen inspelen op de nieuwe ontwikkelingen.