Gemeente Amsterdam



Amsterdam moet strijd aangaan met Europese concurrentie

27 september 2006
-
Voorlichting
Amsterdam moet de concurrentie aangaan met Europese steden om in de top van beste bedrijfslocaties te kunnen blijven. Dat blijkt uit de European Cities Monitor, die woensdag voor de zeventiende keer is gepresenteerd. De hoofdstad staat net als vorig jaar op de zesde plek in de top 33.
De eerste drie plaatsen zijn wederom voor Londen, Parijs en Frankfurt. Aan het onderzoek, uitgevoerd door vastgoedadviseur Cushman & Wakefield (C&W), werkten 507 Europese bedrijven mee.

Volgens Hajo Frieman van C&W vergrootte Amsterdam de voorsprong op Madrid (nummer zeven). De stad moet volgens hem wel kritisch kijken naar de factoren waarmee het de concurrentie kan aangaan om in de top zes te blijven. "Je kunt denken aan bereikbaarheid, beeldvorming en leefklimaat in de stad."

Frieman meent dat herontwikkeling van bepaalde gebieden en gebouwen belangrijk is om kwaliteitsverlies van de omgeving te voorkomen. Door het groeiende Europa moet Amsterdam knokken. Vooral op het gebied van personeels- en huisvestingskosten heeft de stad concurrentie in Oost-Europa.

Tevreden

Wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken) zei dat hij tevreden is. Vorig jaar zakte de hoofdstad namelijk van de vijfde naar de zesde plek. "Maar ik vind dat we de ambitie moeten hebben weer terug te komen in de top vijf. We moeten binnen drie jaar Brussel van de vijfde plaats hebben gestoten."

Een van de middelen is het actieplan Amsterdam Topstad, dat de economie een flinke impuls moet geven. Ook wil Asscher Chinese bedrijven naar de stad halen en leefklimaat en lokale bereikbaarheid verbeteren.

Factoren

De ranglijst is samengesteld aan de hand van twaalf factoren. Amsterdam scoort goed als het gaat om toegankelijkheid van markten en klanten, beschikbaarheid van kantoorruimte, gesproken talen, reizen in de stad en de levensstandaard van personeel.

Nummer één Londen heeft een grotere voorsprong dan voorgaande jaren. De Britse hoofdstad scoort op zeven van de twaalf onderdelen het best. Barcelona haalde Amsterdam vorig jaar in op de lijst en zette deze opmars voort. De Spaanse stad steeg nog een plaatsje en stootte Brussel van de vierde plek. Nieuwkomers dit jaar zijn Birmingham, Leeds en Boekarest, waardoor de monitor nu 33 steden telt.