Time : 12:41:03
Date : 27 September 2006
Sender Name: CTB

DE EERSTE BE FAIR AWARDS GEWONNEN DOOR VINO MUNDO EN SATYA

Nieuwe initiatieven van fair trade juichen we toe en moedigen we aan. Op 25/9 tijdens de officiele openingsceremonie van de Week van de Fair Trade werden de twee laureaten van de BE FAIR wedstrijd bekendgemaakt.

De twee laureaten, Vincent De Coninck van Vino Mundo en Martine Ernoux van kledinglijn Satya hebben de BE FAIR awards uit de handen van respectievelijk Stijn Coninx en Raoul Reyers ontvangen. Deze award gaat gepaard met een cheque van 5000 Euro die hen overhandigd werd door de Minister van Ontwikkelingssamenwerking ter ondersteuning van hun nieuw fair trade initiatief.

De keuze van de jury viel op Vino Mundo van sommelier Vincent De Coninck omdat het initiatief een nichemarkt aanboort en een professionele en persoonlijke service aanbiedt. Vino Mundo voorziet fair trade wijnen van een nieuw distributiekanaal.

Satya werd gekozen omwille van het positieve signaal dat aan Fair Trade wordt gegeven in de gevoelige modesector en omwille van het nauwe partnerschap met een Fair Trade producent (Agrocel in India).

De Winnaars:

Satya

De basiselementen van Satya 'Pure Elements' zijn het biologisch katoen van Agrocel, plantaardige verf van Colors of Nature en de ontwerpen van Martine Ernoux. Satya is een onderneming met stijl én een goed geweten. De stichters van Satya baseren hun bedrijfsfilosofie op de liefde voor de natuur, een gezonde ontdekkingsdrang en de nood aan persoonlijke ontwikkeling.

Met haar oog voor esthetiek en kleurrijke ontwerpen creëert Martine Ernoux de typische Satya stijl van eerlijke kledij met klasse. Satya betekent 'waarheid' en biedt kledij aan die verfraaid is met verfijnde en handgemaakte borduurwerkjes, gemaakt door vrouwen die al hun waardevolle ervaring in de creatie van deze werkjes steken.

www.style-satya.org - Martine Ernoux - 10, Montaïsse - 5590 Ciney tel. 083/68.71.63. info@style-satya.org

Vino Mundo

Vino Mundo is een wijnhandel gespecialiseerd in biologische en Fair Trade wijnen. Het bedrijf werd in oktober 2005 opgericht door Vincent De Coninck, gediplomeerd sommelier. Alle wijnen worden door hem persoonlijk geproefd en geselecteerd. De wijnen uit het gamma van Vino Mundo worden geselecteerd volgens 2 criteria : milieuvriendelijke wijnen (biologisch of biodynamisch) en wijnen uit de Nieuwe Wereld gemaakt volgens het principe van "eerlijke handel". De webshop is toegankelijk voor particulieren. Voor HORECA is er een specifieke catalogus (op aanvraag).

www.vinomundo.be - Vincent De Coninck , Heidebergstraat 246 - 3010 Kessel-Lo (Geen winkel) - tel. 0478/62.15.82. ou 016/573.241- info@vinomundo.be

Andere Deelnemers:

Café boutique épicerie fine - Espace culturel

Dit project wil een nieuwe plaats ter beschikking stellen van de Brusselse bevolking die helemaal in het teken staat van de promotie van de Fair Trade. In een gemoedelijke omgeving met een 'Zuidelijk' inrichting zal er een degustatieruimte zijn waar men naast proefsessies ook enkele recepten met Fair Trade producten kan consulteren. In de winkelruimte is er een groot gamma aan nieuwe en originele fijne specerijen te vinden. U kan zich even rustig neerzetten in de degustatieruimte en de heerlijke smaken en know-how van de producerende partners tot u laten doordringen, en dit alles terwijl u meer te weten komt over Fair Trade zelf, zoals verantwoorde consumptie, de uitdagingen voor ontwikkelingslanden, enz. Hiervoo zal men in een andere ruimte verscheidene naslagwerken ter beschikking stellen over de Noord-Zuid problematiek en er zullen ook ontmoetingen met producenten en organisaties plaatsvinden. Tevens zullen er thema-avonden en debatten georganiseerd worden in een aangename en leerrijke sfeer.
Aangezien het altijd leuker is om je ervaringen te kunnen delen met anderen zullen er af en toe ook gezamenlijke kook- en danslessen en fototentoonstellingen georganiseerd worden.

Antoine Suberville - 163, av. Armand Huysmans - 1050 Ixelles tel. 0486 24 34 00 (Anne Kennes) - suberville.antoine@wanadoo.fr

ColibriS' tyle

Colibris'tyle is een onderneming die Fair Trade ook in de modewereld wil doen doorbreken. De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën in de wereld en Pilar Llull wil met haar project bijdragen tot de sensibilisering van de maatschappij voor deze problematiek. Haar activiteiten zijn gebaseerd op twee basispunten: de sensibilisatie voor Fair Trade en de verkoop van eerlijk en biologisch textiel. Deze twee punten beperking zich echter niet enkel tot de individuele consument, ook de modehuizen worden geviseerd.

Maria Del Pillar LLULL HUGUET
118, rue du Sillon - 1070 Bruxelles tel. 02/217.37.43. ou 0479/79.21.83.

De Schakel

VZW De Schakel heeft een erkenning voor een 'dagcentrum', drie huizen 'niet-werkenden' en één huis 'Beschermd wonen'. Onze doelgroep zijn volwassenen met een mentale en eventueel ook een bijkomende fysische handicap.
De Schakel verbindt er zich toe om zijn cliënten voortdurend kansen te bieden in een stimulerende omgeving om zo zichzelf te kunnen ontplooien. We trachten dit te realiseren door, Gentle Teaching en het
emancipatorisch gedachtengoed, onze bronnen van inspiratie, in de praktijk om te zetten.
Deze benaderingswijzen zijn gebaseerd op wederzijds respect en onvoorwaardelijke waardering voor elk individu. Ook het recht op zelfbeschikking, gelijkwaardigheid, verbondenheid met anderen, integratie, proberen wij dagelijks gestalte te geven. Normen en waarden die een grote liefde voor de mensheid impliceren. Normen en waarden die ook bij Oxfam hoog in het vaandel worden gedragen. Dit schept ongetwijfeld een band tussen beide organisaties. Ons project, onze cliënten die een verkooppunt Oxfam Wereldwinkel opstarten, is een geweldige uitdaging. Een uitdaging waar we 100 % voor willen gaan.

Annemie Vanbussel -Schakelveld 20 - 2490 Balen Tel. 014/81.37.56. annemievanbussel@scarlet.be

Emile

Eind juni werd de onderneming Emile opgericht in België, meerbepaald in Wallonië en Brussel. Emile beoogt een rechtstreekse verkoop van artisanale decoratievoorwerpen - in steen, glas, tafelgerei, stoffen, etc. - die door producenten uit het Zuiden worden gemaakt. Emile komt bij u thuis tijdens gezellige vergaderingen tussen vrienden. Onze "Ambassadrice" start eerst met een leerrijke voorstelling over de eerlijke handel (criteria, de inzet, enz..... ) en geeft daarna uitleg over de producten (hun maker , de manier van productie, enz....)

www.emile-justbe.com - 2b rue de la Tour, 5380 Fernelmont, Z.I. Noville-les- Bois - melindaservais@yahoo.fr

Ethiquable

Het project Ethiquable Benelux is opgericht met als doel om Fair Trade producten, voornamelijk van het merk "Ethiquable", te introduceren in het gamma van de grote warenhuizen van de Benelux. Ethiquable erkent dat ook de grote supermarkten een belangrijke rol spelen in de verkoop van Fair Trade producten en dat deze niet enkel moeten worden aangeboden in kleine, gespecialiseerde winkels. De Ethiquable producten zijn allemaal dragen allemaal het Max Havelaar-keurmerk en verleiden de consument met haar gevarieerde smaken en uitstekende kwaliteit. Het engagement van Ethiquable is gebaseerd op de volgende principes:

- de aankoop bij organisaties van kleine producenten: partnerships met organisaties in Latijns Amerika, Afrika en Azië
- de omzetting door KMO's: de afgewerkte producten worden omgezet door Europese KMO's

- de keuze voor ambachtelijke landbouw: landbouw dat de natuurlijke vruchtbaarheid van de grond in ere houdt.

- de Ethiquable smaak: een grote verscheidenheid van aroma's
- eerlijke producten van de producent tot bij de consument: een verlaagde winstmarge

Thierry Noesen - Chaussée d'Enghien, 2 1430 Rebecq tel. 0475/40.30.50. Thierry.noesen@eukairia.com

Le Fait-Main

De vzw le Fait Main importeert artisanale producten die zijn gemaakt uit gerecycleerde materialen (kaders, muurschilderijen, wanden met gedroogde bloemen) in Madagaskar. Deze vereniging gelooft dat, om te kunnen spreken van een echte eerlijke handel, dat zowel het Noorden als het Zuiden voordeel moeten kunnen halen uit deze handel.

De eerste fase van dit project was de commercialisering van de lokaal bewerkte producten, nu wil men graag beginnen aan de tweede fase: het oprichten van een sociaal atelier in Brussel, waar een arbeidsmogelijkheid wordt gegeven aan gemarginaliseerde mensen (gehandicapten, langdurig werklozen,...) Dit atelier zal verscheidene decoratieve en artisanale objecten produceren uit materiaal van Madagaskar.

Alain Kheeroo - 418, Arthur Puesstraat - 1502 Lembeek - tel. 0498/79.04.50.

info@wanadoo.fr

Sonargaon

Onder het motto "Crafted with care, sold fair", koopt Sonargaon haar goederen rechtstreeks aan bij Bengaalse NGO's die allen lid zijn van Ecota Fair Trade Forum. ECOTA is op zijn beurt lid van IFAT (International Fair Trade Organisation). Sonargaon is wellicht de enige winkel in België waar alle producten exclusief uit Bangladesh komen. De rode draad binnen de collectie is kwaliteit, spetterende kleuren en ambachtelijk handwerk.

Sonargaon - www.sonargaon.be - Sint Niklaasstraat 10 - 9000 GENT - 09/233.22.33
Contact : Caroline Berland tel. 0476/90.92.34 -
caroline.berland@sonargaon.be

The Fair Shop

Na lange tijd zich te hebben ingezet voor de ACP landen (Afrika, Caraïben en Pacific) heeft Florence De Wilde besloten om zich volledig te wijden aan een nieuwe uitdaging. Via haar online winkel "The Rair Shop" wil ze producten die moeizaam toegang krijgen tot grotere afzetmarkten ondersteunen en promoten. De producten moeten echter voldoen aan de volgende criteria: ze moeten fair zijn, biologisch en natuurlijk. De producten komen voornamelijk uit Azië.. www.thefairshop.com

Florence de Wilde d'Estmael - 22, Chemin de Chaubrire, 1380 Ohain (Lasne) tel. 0475/928.777 florence.de.wilde@skynet.be

Tourisme, autrement

De vzw Tourisme-autrement werd opgericht in 2005 om de principes van het eerlijk toerisme verder te verspreiden door de toerist bewust te maken van de positieve effecten dat zijn consumptiegedrag met zich mee kan brengen. Door ethisch en eerlijk toerisme samen te brengen wil 'Tourisme,autrement' de overgang van de 'ontwikkeling van het toerisme' naar een 'ontwikkelingstoerisme' bewerkstelligen. Ontwikkelingstoerisme is toerisme dat nauw verbonden is met een duurzame ontwikkeling waarin er plaats is voor een actieve participatie van de plaatselijke bevolking en waar er respect is voor de culturele en sociale waarden van het land. Daarom organiseren we op 20,21 en 22 Oktober het salon: 'Tourisme Autrement: éthique et équitable. Op vrijdag 20 Oktober zal er eveneens een wetenschappelijk colloquium worden gehouden (voorbehouden aan professoren en studenten) waarin men de verwezenlijkingen van Tourisme autrement en het belang van een betrouwbare certificatie (labels, charters, codes,...) zal onderzoeken.

Tijdens het weekend zal het salon zo'n 75 exposanten verwelkomen, waarvan er een 15tal zich specifiek bezighouden met Fair Trade. Daarnaast zullen er ook vele conferenties, debatten, filmvoorstellingen en boeksigneersessies plaatsvinden. Het volledige programma van het salon is te vinden op: www.tourisme-autrement.be

Marie-Paule Eskénazi - 10, Place de la Minoterie - 1080 Bruxelles tel. 02/412.56.79. - info@tourisme-autrement.be

Wereldcafé COOP

Het Wereldcafé Coop ging op 1 Oktober 2004 van start op de Bongenotenlaan 131 te Leuven. Als coöperatief bedrijf en vereniging tegelijkertijd wil het Wereldcafé Coop de eerlijke handel en de sociale economie vormgeven en promoten. Dit gebeurt op een laagdrempelige manier en met een groot bereik. Het Wereldcafé serveert alleen Fair Trade producten, streekbieren en producten uit de sociale economie in een kindvriendelijke en rookvrije omgeving. Dagelijks komen meer dan 150 klanten over de vloer en reeds duizenden mensen werden bereikt tijdens bierproefavonden, informatiesessies over ontwikkelingssamenwerking of Fair Trade, muziekevenementen en deelname aan talrijke manifestaties in Leuven. Het Wereldcafé overleeft tot nu toe zonder enige vorm van subsidies en realiseert het laatste jaar een beperkte winst. Deze moet het Wereldcafé helpen om te groeien, maar ook om elders te investeren in de sociale economie. De eerste bestemming wordt Ethiopië.

www.wereldcafe.be - Patrick Develtere - Bondgenotenlaan 131 - 3000 Louvain Tel. 016/ 890.190. info@wereldcafé.be

CONTACTPERSOON PERSBERICHT :

STEVEN DE CRAEN
Fair Trade Centre
Belgische Technische Coöperatie
www.befair.be

URL: http://www.befair.be