Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|27 september 2006 |Postbus 16200 | | |3500 CE UTRECHT | | |Telefoon: (030) 286 11 32 | | |Fax: (030) 286 11 43 | | |Internet: www.utrecht.nl |
Fort aan de Klop: Restauratie plaatstalen loods afgerond
Camping , theehuis en herberg vanaf zomer 2007 voor het publiek geopend
De casco-restauratie van de plaatstalen loods op Fort aan de Klop is afgerond.
In maart 2006 werd met de restauratie begonnen, waarbij de loods volledig werd gedemonteerd en bij een gespecialiseerd bedrijf werd behandeld. Vlak vóór de zomer werd de loods weer opgebouwd. Inmiddels is ook de bestrating voor de ingangen aangebracht en staat de loods rondom in het grind om drainageproblemen te voorkomen. De plaatstalen loods krijgt vooral een functie als opslagruimte voor de camping, het theehuis en de herberg (overnachtingen, vergaderen) die zomer 2007 hun poorten voor het publiek openen.
De loods, met zijn karakteristieke halfronde vorm werd oorspronkelijk vlak bij fort Lunet 1 gebouwd. In 1905 werd de loods, om onbekende redenen, door de militairen verplaatst naar Fort aan de Klop. In 1997 kwam de loods, met de rest van het fort in eigendom bij de gemeente Utrecht. Er was sprake van fors achterstallig onderhoud zodat een volledige cascorestauratie noodzakelijk was. De Europese en andere subsidies, waarmee in 2004 het wachthuis en de houten loodsen werden gerestaureerd, bleken niet voldoende om ook de plaatstalen loods grondig aan te pakken. Dit jaar besloot de provincie Utrecht (uit het budget Quick Wins Nieuwe Hollandse Waterlinie) gelden voor de casco-restauratie van de loods beschikbaar te stellen. Aangevuld met een Monumentensubsidie kon in maart 2006 met het werk begonnen worden.
Demontage en herbouw
Bij de cascorestauratie werden de golfplaten van de loods gedemonteerd en
bij een gespecialiseerd bedrijf schoongemaakt en gespoten in de originele metaalkleur.
Ondertussen werd de draagconstructie van het gebouw (die was blijven staan) gereinigd en geschilderd. Hierbij traden complicaties op omdat er de vrees ontstond dat de gebruikte reinigingsmethode had geleid tot bodemverontreiniging. Een onderzoek van een extern bureau toonde echter aan dat het niet aannemelijk is dat het stralen van de constructie van de plaatstalen loods heeft geleid tot verslechtering van de bodemkwaliteit.
In juni 2006 werden de gerenoveerde golfplaten weer aangebracht. De deuren van het gebouw bleken door de tand des tijds te zeer aangetast en werden op basis van de oude bestektekeningen nagemaakt. Rondom de plaatstalen loods werd na de zomervakantie een grindkoffer aangelegd. De toegangen tot het gebouw werden bestraat met Luikse keien.
Opening fort in zomer 2007
Vanaf eind 2006 worden het wachthuis en de houten loodsen op Fort aan de Klop verbouwd en ingericht als theehuis (wachthuis) en overnachtings- en vergaderaccomodatie (houten loodsen). De zojuist gerestaureerde plaatstalen loods gaat dienen als opslagruimte en als centraal ketelhuis voor de verwarming van de gebouwen. Op de westelijke wal komt een kleine camping met 25 plaatsen voor tenten. De gemeente Utrecht zal het fort verhuren aan de Stichting tot behoud en exploitatie van Fort aan de Klop. Deze stichting gaat een huurovereenkomst aan met BV 1851, de toekomstige exploitant van camping, theehuis en herberg. Oplevering van de werkzaamheden aan het fort is gepland in juni 2007 waarna de officiële opening in de zomer zal plaatsvinden. Op het fort zullen daarna regelmatig rondleidingen worden gehouden door de vrijwilligersorganisatie Gilde Utrecht.
Fort aan de Klop zal dagelijks als openbaar stadspark toegankelijk zijn vanaf ongeveer
9.00 uur tot het begin van de avond.
Noot voor de media:
Voor nadere informatie: Anton van Emst, Stadswerken, groep Cultuurtechniek, 030 286 75 22 (op vrijdag afwezig).
---- --