BR>
P E R S B E R I C H T
betreft: begrafenisceremonie bemanning Halifax + onthulling monument Hank locatie: militaire begraafplaats Jonkerbos Nijmegen + locatie vliegtuigcrash Hank datum: woensdag 27 september 2006 (persconferentie op dinsdag voorafgaand)
Werkendam, 19 september 2006
Onthulling Halifax monument Hank
stoffelijke resten bemanning bijgezet in Jonkerbos, Nijmegen
Op woensdag 27 september a.s. vindt de begrafenisceremonie plaats van de bemanning van de Britse Halifax LV 905 MK III, die op 25 mei 1944 om 01.30 uur in het Noord-Brabantse Hank neerstortte. De stoffelijke resten van de bemanning zijn aangetroffen tijdens de berging van het vliegtuig, in september 2005. De berging werd uitgevoerd door de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht, in opdracht van de gemeente Werkendam en met medewerking van de Stichting Berging Halifax 1944.
De aangetroffen stoffelijke resten zijn voor identificatie overgebracht naar de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. Deze resten zullen op woensdagochtend 27 september a.s. worden bijgezet in de al bestaande graven van de Halifax-bemanning op de militaire begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen. Dit gebeurt met militaire ceremonie, onder leiding van de Commonwealth War Graves Commission.
Diezelfde middag wordt in Hank, gemeente Werkendam, een monument onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte Halifax. Zowel bij de begrafenisceremonie als bij de monumentonthulling zullen familieleden van de omgekomen bemanningsleden aanwezig zijn.
vliegtuig en bemanning
Op 25 mei 1944, om half twee 's nachts stortte de Britse Halifax LV 905 MK III neer in de Oranjepolder bij het Noord-Brabantse Hank. Deze bommenwerper maakte onderdeel uit van een armada van 432 vliegtuigen, die op de terugweg waren van een bombardement op een spoorwegemplacement bij de Duitse stad Aken. De Halifax kwam terecht naast een dijklichaam in de Oranjepolder. Het staartstuk is indertijd al geborgen. De rest van het vliegtuig bleef achter en zonk met de jaren in de moerasgrond.
De zeven bemanningsleden van de Halifax kwamen bij de crash om het leven. Eén van hen kon geïdentificeerd worden als Sergeant Butler, de Mid-Upper Air gunner. Maar ook bleven er stoffelijke resten samen met het wrak in de moerasgrond van de 'Kromme Holle' achter. De bemanning van de Halifax LV905 bestond uit oorlogsvrijwilligers afkomstig uit Engeland en Canada. Het waren goede vrienden die al de nodige ervaring hadden opgedaan. Hun toestel doopten zij om tot "Willy". Dit kan de bijnaam zijn van de piloot Wilson. Ook kan deze bijnaam een afgeleide zijn van de code EY-W, de toestelcode. Voor deze crew was dit haar 21ste missie. De crew bestond uit::
· Pilot Officer Eric Benjamin Wilson, piloot van de Halifax LV905. Afkomstig uit Salisbury, Southern Rhodesia, tegenwoordig Harare, Zimbabwe.
· Flight Sergeant Joe Henderson (33) Wireless operator. Afkomstig uit Liverpool, Engeland.
· Flying Officer Norman Allan Marston DFC (24), Air Bomber. Het "DFC" staat voor Distinguished Flying Cross: Marston kreeg deze onderscheiding voor zijn dapperheid en moedige optreden tijdens de Maagdenburg raid.
· Flying Officer Sidney Glen Peterson (21), Navigator. Afkomstig uit Canada.
· Flight Sergeant Joseph Thomas Lloyd LeBlanc (29), Rear Air Gunner. Afkomstig uit Ontario, Canada.
· Sergeant George Herbert Butler (21), Mid-Upper Air gunner. Afkomstig uit Tottenham, Engeland. Het enige geïdentificeerde bemanningslid.
· Sergeant William John White (22 jaar), Flight Engineer. Afkomstig uit Birmingham, England.
begrafenisceremonie
Ondanks dat niet alle stoffelijke resten destijds zijn geborgen, hebben de zeven bemanningsleden wel allen een graf gekregen op de militaire begraafplaats Jonkerbos. De stoffelijke resten zijn indertijd voor een deel gezamenlijk begraven. Aangezien er destijds vijf identificatieplaatjes zijn teruggevonden, liggen er op Jonkerbos vijf graven. Een en ander betekent dat bij de komende begrafenisceremonie geen nieuwe graven zullen ontstaan, maar dat de vorig jaar gevonden stoffelijke resten in de bestaande graven worden bijgezet; conform protocol in het middelste van de vijf graven.
Het is het Britse ministerie van defensie, meer in het bijzonder de Commonwealth War Graves Commission die zorgdraagt voor de bijzetting van de stoffelijke resten op de militaire begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen. Bij de plechtigheid op woensdag 27 september a.s. zullen familieleden van de bemanningsleden aanwezig zijn. Verder worden diverse hoogwaardigheidsbekleders verwacht, onder wie de ambassadeurs van Groot-Brittannië en Canada.
monument
Op dezelfde dag als de begrafenisceremonie, woensdag 27 september, sluit ook de kern Hank (gemeente Werkendam) deze episode uit haar geschiedenis af. Naast de plaats van de crash (Aakvlaaiweg in Hank) verrijst een monument, van de hand van de Werkendamse kunstenaar Martin Copier. Hij heeft gebruik gemaakt van de meest intacte propeller die zich tussen wrakstukken van het vliegtuig bevond. Het monument zal de namen van de zeven bemanningsleden weergeven.
De familieleden en officiële gasten die 's ochtends bij de begrafenisceremonie aanwezig zijn, komen in de loop van de middag naar Hank om de onthulling van het monument bij te wonen. Het monument wordt onthuld door de Commandant der Luchtstrijdkrachten, Luitenant-generaal J.H. de Jong.
De ceremonie begint rond 17.45 uur. Alle betrokkenen bij de berging van het vliegtuig zijn uitgenodigd, evenals de inwoners van de gemeente Werkendam en met name de kern Hank. De Koninklijke Luchtmacht zal zorgdragen voor een eresaluut aan de bemanningsleden van de Halifax, door middel van het laten overvliegen van een Spitfire.
berging
Ruim 60 jaar heeft het wrak van de Halifax in de grond van de Oranjepolder bij Hank gelegen. Aan de berging van het vliegtuig, september 2005, ging een lange periode van voorbereiding en intensief overleg vooraf. De gemeenteraad van Werkendam had tot de berging besloten, naar aanleiding van een initiatief van de Stichting Berging Halifax 1944. De berging is uitgevoerd door de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht. Piëteit met de slachtoffers was de belangrijkste drijfveer achter het besluit.
Het project werd uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van burgemeester drs. H.A.G. Hellegers van Werkendam. Kapitein H. Spierings, Stafofficier van het Logistiek Centrum van de Koninklijke Luchtmacht had de leiding over de operatie terwijl de Eerste Maas en Waalse, onderdeel van Heijmans Speciale Technieken te Opijnen, de bergingswerkzaamheden voor zijn rekening nam.
De bergers hebben botfragmenten, persoonlijke bezittingen van de bemanning, veel boordmunitie, alle vier de motoren en een grote hoeveelheid wrakstukken gevonden. Volgens bergingsofficier kapitein H. Spierings is 80% van het vliegtuigwrak naar boven gehaald. De zogenoemde 'kijkmiddagen' voor belangstellenden trokken veel publiek.
----------
>
Informatie voor de pers (niet bestemd voor publicatie):
Het programma van de plechtigheden verloopt als volgt:
dinsdag 26 september
16.00 uur: persconferentie in Hotel Mercure, Papendrecht Bij deze persconferentie zullen onder meer de delegaties vanuit Groot Brittannië en Canada aanwezig zijn, bestaande uit familieleden van de bemanning en afgevaardigden van de Engelse en Canadese autoriteiten. Aanwezige vertegenwoordigers zijn:
· Kapitein Hans Spierings, Bergingsdienst Koninklijke Luchtmacht;
· drs. H.A.G. Hellegers, burgemeester van Werkendam;
· de heer A. van der Pluijm, Stichting Berging Halifax 1944, tevens ooggetuige van de crash;
· de heer Phil Michael, Veterans Affairs Canada
· mevrouw Sue Raftree, Royal Air Force
Tijdens de persconferentie is er tevens gelegenheid tot het interviewen van nabestaanden.
locatie: Livingstonezaal van Mercure Hotel Papendrecht. Lange Tiendweg 2, 3353 CW Papendrecht. Tel : (+31)78 - 6152099. Tijd: 16.00 uur. U bent allen van harte welkom.
woensdag 27 september
10.20 uur: Samenkomst van de genodigden bij de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk, Hatertseweg 111, 6533 AD Nijmegen. Om 10.30 uur kerkdienst, met onder meer voordrachten van de Britse en (plaatsvervangend) Canadese ambassadeur.
11.15 uur: Samenkomst van de genodigden bij de militaire begraafplaats Jonkerbos. Begrafenisceremonie tussen 11.30 en 12.15 uur. Van de begrafenisceremonie kan op enige afstand verslag worden gedaan.
12.15 uur: Einde ochtendprogramma
17.30 uur: Samenkomst van de genodigden bij de plaats van de vliegtuigcrash c.q. locatie van het Halifax monument: hoek Oranjepolderweg - Aakvlaaiweg. Voorafgaand aan de ceremonie is er gelegenheid tot het interviewen van aanwezigen. Vanaf 17.45 uur muzikaal welkom door Fanfare St. Caecilia uit Hank.
18.00 uur: Start ceremonie. Onderdelen van de ceremonie zijn onder meer: voordracht van burgemeester H.A.G. Hellegers van Werkendam, voordracht Commandant der Luchtstrijdkrachten Luitenant-generaal J.H. de Jong, voordracht van voorzitter van Stichting Berging Halifax 1944 de heer G. van Velthoven. Tevens gelegenheid voor nabestaanden het woord te voeren. Verder: onthulling van monument, minuut stilte, overvliegen Spitfire, hijsen van vlaggen, kranslegging.
19.00 uur: einde ceremonie. Na afloop koffie en thee. Tevens gelegenheid tot het stellen van vragen aan aanwezige vertegenwoordigers van gemeente, luchtmacht, stichting, etc. Verzoeken tot interviews verlopen via communicatieadviseur van de gemeente. Verder is er gelegenheid tot interviewen van andere aanwezigen, waaronder de nabestaanden van de bemanning.
19.45 uur: Einde programma.
gelegenheden voor de pers
De persconferentie van dinsdag 26 september in het Mercure Hotel Papendrecht biedt u de gelegenheid vragen te stellen aan nabestaanden, afgevaardigden van de Britse en Canadese autoriteiten en betrokkenen bij de berging. Er zal bovendien een toelichting worden gegeven over het verloop van de berging.
Rondom de begrafenisceremonie van woensdag 27 september zal er geen mogelijkheid zijn om aanwezige familieleden en andere gasten te interviewen. Verslag doen van deze plechtigheid kan alleen van enige afstand.
Voor én na de onthulling van het monument in Hank is het interviewen van aanwezigen wel mogelijk, maar vanzelfsprekend dient de onthullingsceremonie zelf ongestoord haar eigen verloop te kunnen hebben.
verkeer
De Oranjepolderweg (zie plattegrond verderop) wordt geheel afgesloten op woensdagmiddag 27 september. Parkeren in de directe nabijheid van het monument is dus niet mogelijk voor het publiek. Voor de pers zijn echter wel enkele parkeerplaatsen langs de Oranjepolderweg voorzien. Hiervan kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden door verslaggevers met camera-apparatuur. U dient dit wel vooraf kenbaar te maken, via de contactgegevens onderaan dit persbericht.
locaties
locatie Mercure Hotel Papendrecht:
Mercure Hotel Papendrecht
Lange Tiendweg 2
3353 CW Papendrecht
tel : (+31)78 - 6152099
locatie Onze Lieve Vrouw van Lourdes (A)
Hatertseweg 111
6533 AD Nijmegen
locatie militaire begraafplaats Jonkerbos (B)
Burgemeester Daleslaan, Nijmegen
locatie Halifax monument Hank
hoek Oranjepolderweg-Aakvlaaiweg, Hank.
parkeermogelijkheid incl. pendelbus om 17.20 en 17.40 uur bij: De Kurenpolder Recreatie
Kurenpolderweg 31
4273 LA Hank
beperkte parkeermogelijkheid langs Nathalsweg en -op aanvraag- Oranjepolderweg.
links
Op
Een verslag van een soortgelijke gelegenheid als die van woensdag 27 september vindt u op
Verder vindt u hieronder links naar enkele andere websites:
Sites die verband houden met de crash in Hank:
Sites met informatie over de Halifax:
meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Werkendam:
algemeen contactpersoon:
mw. Karin van Andel
tel. (0183) 50 72 47
communicatieadviseur:
dhr. Frank Schoenmakers
tel. (0183) 50 72 45
Vriendelijk verzoek om specifieke wensen ten aanzien van de verslaglegging van de plechtigheden, interviews met betrokkenen, etc. in een vroeg stadium kenbaar te maken, zodat wij daarmee in de planning rekening kunnen houden.
Op onze e-mail is een