Interprovinciaal Overleg (IPO)
Jaarcongres IPO: provincies pakken hun rol en gaan aan de slag
woensdag 27 september 2006
Provincies moeten niet wachten op taken, maar elkaar opzoeken en aan de slag, samen met andere partijen. De boodschap aan de meer dan 400 deelnemers aan het IPO-jaarcongres in Groningen was duidelijk - en de boodschap werd omarmd. Alle provincies willen aan de slag:
- De wateropgaven te lijf gaan, samen met de waterschappen en met beider geld. Voorzitter Sybe Schaap van de Unie van Waterschappen deed op het congres het aanbod aan de 'toezichthoudende' provincies om als partners samen baanbrekend werk te doen.
- De jeugdzorgproblematiek vraagt om een snelle en verbeterde aanpak - en niet om een structuurdiscussie. Voorzitter Margot Vliegenthart van de MBO-raad maakte duidelijk dat de schooluitval een ernstig probleem is: grote groepen jongeren verspelen hun toekomst. Voor een goede aanpak heeft de MBO-raad meer rijksgeld nodig. En de uitwerking "willen wij afstemmen met de jeugdzorg. Dat moeten we slim organiseren en dan kan een school beter te maken hebben met één bureau jeugdzorg, dan met 50 gemeenten", aldus Margot Vliegenthart.
- De inrichting van het land en het landelijk gebied, geïnspireerd door de daadkrachtige benadering van stedenbouwkundige Riek Bakker: "Wat moet er in Nederland gebeuren en hoe pakken we dat aan om er allemaal een beetje beter van te worden. En dan moeten we niet klagen over bestuurlijke drukte. Dat heb ik liever dan bestuurlijke leegte."
- Stimulering van de regionale economie, waarvoor ook vice-voorzitter Bertha Verhoeven-van Lierop van MKB Nederland een grote provinciale rol ziet, "want 90 procent van de werkgelegenheid zit in het midden- en kleinbedrijf".
En zo werd het congresthema, 'Het provinciale initiatief, de provincie als motor van regionale ontwikkeling', heel concreet. En veel provincies pakken hun rol al. Zo stelde de Friese commissaris Ed Nijpels: "Als de Noordelijke provincies niets zouden doen, dan gebeurt er niets." IPO-voorzitter Jan Franssen benadrukte dat de provinciale rol in de Randstad toch anders is. Als Zuid-Hollands commissaris heeft hij "te maken met twee grote steden die gewend zijn geweest het alleen te doen". Maar hij ziet beweging, zoals nu bij de Zuidvleugel (het programma dat van het zuidwesten van de Randstad een vitale netwerkstad moet maken van bestuur en recht, kennis en logistiek in een Hollands landschap).
Vooral door de soepele gespreksleiding door dagvoorzitter Frénk van der Linden - humoristisch maar met scherpe, concrete vragen - reageerden de vier tafelgasten en de zaal ook concreet. Zo maakte de Noord-Hollandse gedeputeerde Hans Schipper van economische zaken duidelijk wat zijn provincie doet: "Veel vernieuwing en innovatie, en samen met Syntens (innovatienetwerk voor ondernemers)." En het Limburgse statenlid Marijke Clerx beschreef de rol van haar provincie bij het vinden van nieuw werk voor werknemers van autofabrikant Nedcar in Born: "Wij zagen het al anderhalf jaar aankomen."
Het congres leverde ook duidelijke uitspraken op over de medeoverheden rijk en gemeenten.
Naar aanleiding van een onlangs gevoerde discussie over van wie Schiphol is (van Amsterdam, zegt burgemeester Cohen; van Noord-Holland zegt commissaris Borghouts; van Haarlemmermeer, zegt (oud-)burgemeester Hertog) deed Riek Bakker de oproep: "Provincies, doe hier wat aan en zeg daarna tegen het kabinet wat je hebt gedaan". IPO-voorzitter Jan Franssen reageerde dat de provincies dit ook willen, maar dat het rijk altijd de neiging heeft het over te nemen.
Jan Franssen had ook kritiek op de opvatting van de VNG over de gesloten provinciale huishouding, een opvatting "uit de losse pols". Ondanks het 'geharnaste' standpunt van de VNG, achtte Wim Kuiper, lid van de directieraad van de VNG nader overleg nuttig en zinvol. Niettemin vindt hij de 'bestuurlijke drukte' door drie overheden niet aan burgers uit te leggen.
De IPO-voorzitter had ook weinig lof voor de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen
Meer informatie bij Frans Collignon
Telefoonnummer (070) 888 1236
Contact per e-mail:
Zie het origineel