Gemeente Lelystad


Integrale aanpak armoedebeleid 2007

Het college heeft de nota Integraal Armoedebeleid vastgesteld. Als de gemeenteraad bij de Najaarsnota instemt met de voorgestelde aanpak, zal het armoedebeleid in 2007 integraler en intensiever worden uitgevoerd.

Voorkomen

Concreet betekent dit dat de gemeente samen met andere zorgpartners meer gaat inzetten op het voorkomen van armoede en toeleiden naar werk en waar nodig het versterken van financiële voorzieningen.

Tweesporenbeleid

De gemeente zet in op dit tweesporenbeleid omdat armoede een complex verschijnsel is. Het hangt niet alleen samen met inkomen, maar ook met maatschappelijke participatie, opleidingsniveau, gezondheid, zelfredzaamheid, leefomgeving en toekomstperspectief.

Samenwerking

Als het gaat over voorkomen van armoede (het eerste spoor), dan zal nog nadrukkelijker worden samengewerkt met partners op het gebied van bijvoorbeeld reïntegratie, vrijwilligerswerk, onderwijs en jeugdbeleid, volwasseneneducatie, werk en inkomen, huisvestingsbeleid, schuldhulpverlening, WMO en kinderopvang.

Daling armoede

Het tweede spoor is vooral gericht op een versterking van de huidige financiële instrumenten. Met het tweesporenbeleid wil de gemeente bereiken dat de armoede in Lelystad gaat dalen en meer mensen gaan participeren in de (Lelystadse) samenleving. De nota heeft dan ook als motto: Meedoen mogelijk maken

Voorstellen aan de raad

Aan de raad wordt het volgende voorgesteld:

* Het aantal huishoudens met een inkomen minder dan 105% van het sociaal minimum terugbrengen naar 10 % in 2009 (in 2005 was dit nog 14%). Ondermeer door het stimuleren van arbeidsparticipatie van werklozen.

* Het draagkrachtpercentage voor de bijzondere bijstand verhogen van 110% naar 120%. Dat betekent dat vanaf 1 januari de eigen bijdrage van mensen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm lager wordt.

* Kosten van lidmaatschap van sport- en andere verenigingen voor kinderen tot en met 17 jaar vallen vanaf 1 januari onder de Bijzondere Bijstand. Hiervoor is per jaar per kind maximaal 100 euro beschikbaar.

* Minima ouder dan 65 jaar ontvangen vanaf 1 januari jaarlijks 45 euro als extra bijdrage om deel te nemen aan het maatschappelijk leven.

* Van personen met een onvolledige AOW-uitkering wordt vanaf 1 januari de uitkering automatisch aangevuld tot het minimuminkomen. Dit is mogelijk doordat een koppeling zal worden gemaakt tussen de gegevens van de Sociale Verzekerings Bank (SVB) en WWB-gerechtigden van 65 jaar en ouder.

* Er komt een voorlichtingscampagne om alle voorzieningen die er zijn ten behoeve van de minima extra onder de aandacht te brengen, zodat het niet-gebruik van voorzieningen wordt teruggedrongen.
---