Vlaamse Overheid
tweede internationaal colloquium over maritieme archeologie in de Zuidelijke Noordzee - verslag
Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van dinsdag 26 september 2006
Ter Zee of niet ter Zee / To Sea or not to Sea
Van 21 tot 23 september 2006 vond onder de titel 'Ter Zee of niet ter Zee / To Sea or not to Sea' in het Provinciaal Hof in Brugge het tweede internationaal colloquium over maritieme archeologie in de Zuidelijke Noordzee plaats. Er namen zo'n 120 mensen uit acht verschillende landen aan deel: België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales), Ierland, Denemarken en de Verenigde Staten van Amerika. Ze wisselden er van gedachten over onderzoek, conservering, wetgeving en publiekswerking met betrekking tot maritiem archeologisch erfgoed.
De meest indrukwekkende bijdrage werd ongetwijfeld geleverd door prof. dr. Donny Hamilton uit Texas, die het verhaal van La Belle, het in 1686 in de Matagorda Baai (Texas) gezonken vlaggenschip van Lodewijk XIV in detail uit de doeken deed, vanaf de opgraving tot de museale presentatie ervan. Met deze lezing was de toon meteen gezet.
Het colloquium was verder opgedeeld in vier sessies: een eerste sessie bracht een overzicht van wat in Vlaanderen en België op het vlak van onderzoek al is gerealiseerd. Hieruit hebben we vooral onthouden dat Vlaanderen en België als maritieme regio een groot potentieel heeft zoals de recente vondst van de kogge van Doel duidelijk aantoont. Tot 2003 bestond er geen onderzoekseenheid. Daardoor zijn in het verleden al heel wat kansen gemist.
Een tweede sessie was gewijd aan de vergelijking tussen de vigerende wetgevingen met betrekking tot maritieme archeologie in Groot-Brittannië, Nederland, Frankrijk en België. Deze sessie en het daaropvolgende panelgesprek leverden veel bruikbare ideeën op voor de op stapel staande wetgeving in België.
De twee volgende sessies toonden internationale voorbeelden op het gebied van respectievelijk conservatie en publiekswerking. Beide sessies samen inventariseerden heel goed de variatie aan mogelijke oplossingen, maar brachten ook duidelijk de te vermijden problemen aan het licht.
Het colloquium werd op zaterdagmiddag afgesloten met een bezoek aan het provinciaal museum Walraversijde in Oostende, waar de deelnemers uitgebreid kennis konden maken met de leefwereld van de laatmiddeleeuwse vissers langs de Vlaamse kust.
Het colloquium werd gecoördineerd door de recent opgerichte cel Maritieme Archeologie en Varend Erfgoed van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE). Het was georganiseerd samen met de provincie West-Vlaanderen (museum Walraversijde), het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de Stad Brugge, het Havenbestuur Brugge-Zeebrugge (MBZ), de afdeling Kust van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, de Universiteit Gent en de vzw's Maritieme Archeologie, Nata en Nelos.
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Dhr. Marnix Pieters , VIOE
Fax: 02 553 16 55
Gsm: 0477 56 02 88
E-mail: marnix.pieters@rwo.vlaanderen.be