Ingezonden persbericht


Diemen, 26 september 2006

Persbericht

Logistiek arbeidsmarktonderzoek van Tempo-Team voor derde keer uitgevoerd

Flexibilisering succesfactor voor concurrentiepositie logistiek Nederland


· De beschikbaarheid van personeel ten opzichte van het buitenland daalde van 39% naar 26%


· Binnen Nederland scoort de beschikbaarheid van personeel in Limburg (24%) het laagst en valt het Noorden positief op (54%)


· Logistiek heeft grootste moeite met onvoorspelbaarheid van marktvraag (74%)


· De sector logistieke dienstverlening (2,9%) heeft het grootste vertrouwen in de toename van vast personeel in de toekomst in vergelijking met de sectoren groothandel (2,2%) en industrie (2%). In 2005 was de verwachting onder alle sectoren met 0,5% een stuk somberder


· De vergrijzingproblematiek staat nog niet hoog op de HRM-agenda: 48% beschouwt vergrijzing niet als een probleem


· Internet is de ideale manier om een baan te vinden voor werkzoekenden (80%); onder werkgevers blijft werving via uitzendbureaus het meest in trek (50%)

Dit zijn enkele van de bevindingen van de 3de editie van het jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek 'Logistics Labour Survey' van Tempo-Team. 603 logistiek eindverantwoordelijken zijn in de sectoren logistieke dienstverlening, industrie en groothandel telefonisch geïnterviewd door onderzoeksbureau Interview-NSS over een reeks zaken, die van invloed zijn op het dagelijkse personeelsbeleid. Het onderzoek, in samenwerking met Nederland Distributieland (NDL) en vakblad Logistiek, geeft inzicht in de trends, behoeften en ontwikkelingen op logistieke arbeidsmarkt in industrie, groothandel en logistieke dienstverlening.

Flexibilisering noodzakelijk voor behoud van concurrentiepositie

Uit de Logistics Labour Survey komen twee trends naar voren. De onvoorspelbaarheid van de marktvraag blijkt vooral onder logistieke managers een groot probleem te zijn (74%). Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de pieken en dalen van de workload. Daarnaast bevestigt het onderzoek de krapte op huidige arbeidsmarkt en de terugloop van beschikbaarheid van personeel in de sectoren logistieke dienstverlening, industrie en groothandel ten opzichte van het buitenland (van 39% naar 26%). Binnen Nederland scoort de beschikbaarheid van personeel in Limburg (24%) het laagst en valt het Noorden positief op (54%).

"Gezien deze trends is het hebben van een strategie voor het flexibiliseren van vast én flexibel personeel binnen logistieke organisaties een belangrijk onderdeel voor het onderscheidende vermogen geworden en hiermee dus het succes van het bedrijf," aldus Petra Mouthaan, projectmanager Logistics Labour Survey van Tempo-Team. Peter Hulsbos, directeur van Tempo-Team, bevestigt dit. "De arbeidsmarktkrapte die verwacht wordt, vergt de nodige creativiteit en 'logistiek' om de juiste werknemer op de juiste plaats te krijgen. Daarom is flexibilisering in arbeid niet alleen voor logistieke organisaties van groot belang maar voor de gehele arbeidsmarkt."

"NDL ziet dat de concurrentiefactor arbeid van groot belang is voor buitenlandse bedrijven die overwegen zich in Nederland te vestigen. Het gaat hierbij vooral om kwaliteit, beschikbaarheid, productiviteit en kosten van arbeid. Juist door meer gebruik te maken van de mogelijkheden voor flexibilisering van de factor arbeid, zijn we beter in staat om onze logistieke koppositie binnen Europa te behouden en te versterken," aldus algemeen directeur Dirk 't Hooft van Nederland Distributieland (NDL).

Overige resultaten

Profijt van aantrekkende economie

Door de aantrekkende economie is er sprake van een groeiend optimisme over de toename van vast en flexibel personeel. De logistieke dienstverlening groeide het afgelopen jaar het hardste en heeft met de groothandel het meeste vertrouwen in de toekomst als het gaat om de toename van vast personeel (respectievelijk 2,9% en 2,2%). De industrie heeft met 2% het minste vertrouwen in de toename van vast personeel. Dit jaar is in de gehele sector het vertrouwen in de toename van vast personeel wel een stuk toegenomen (2,1%), in 2005 waren de verwachtingen met 0,5% een stuk somberder.

Uitzendbureaus blijven in trek
Een ander opmerkelijk resultaat van de Logistics Labour Survey is dat het werven van personeel binnen de sectoren logistieke dienstverlening, industrie en groothandel via eigen internetsites nog steeds in de kinderschoenen staat (6%), terwijl 80% van de werkzoekenden zich via internet oriënteert op een loopbaan (bron: onderzoek Totaljobs.nl). In de zoektocht naar vast personeel blijkt het uitzendbureau nog altijd het meest ideale wervingskanaal onder werkgevers (50%). Deze populariteit wordt ondersteund door de gegevens van ABU, de branchevereniging voor uitzendondernemingen, die bekendmaakte dat de omzet van de uitzendbranche tot op heden gemiddeld 20% gestegen is, een verdubbeling ten opzichte van 2005.

Over Tempo-Team

Tempo-Team is met zo'n 1600 medewerkers verspreid over 250 locaties de tweede uitzendonderneming in Nederland. De diepgewortelde kennis en kunde in de branches Logistiek, Food, Horeca & Catering, Overheid, Gezondheidszorg, Financiële Dienstverlening en Teleservice en het uitgebreide aanbod van diensten - uitzenden en detacheren, werving & selectie, opleiden, reïntegratie en outplacement en het aannemen van werk - maken Tempo-Team een waardevolle partner voor bedrijven en flexwerkers. Door een unieke samenwerking met ontwikkelingsorganisatie VSO (Voluntary Service Overseas), kan Tempo-Team ook een professionele bijdrage leveren aan projecten in ontwikkelingslanden die de levensomstandigheden van duizenden mensen helpen verbeteren. Onder Tempo-Team Group vallen Tempo-Team Uitzendbureau, Tempo-Team Werknet, Tempo-Team Professionals, Tempo-Team Smart Match, Tempo-Team HR Solutions, JMW Horeca Uitzendbureau en ConsenSZ. Tempo-Team is onderdeel van Randstad Holding NV. Tempo-Team is onlangs als werkgever met goud bekroond bij de Great Place to Work Verkiezing, is winnaar van de P&O Proffie 2006 en is bekroond tot het Beste Uitzendbureau van het Jaar.

Over NDL

Nederland Distributieland (NDL) is de vereniging van en voor de logistieke, multimodale sector. NDL heeft als doel het versterken van de concurrentiepositie van Nederland op het gebied van Europese supply chain ('keten')-activiteiten. Dit betekent dat NDL zich richt op het aantrekken van Europese logistieke activiteiten in brede zin, het verbeteren van het Nederlandse vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven en het behouden en versterken van het maatschappelijk draagvlak voor logistieke en supply chain-activiteiten in Nederland. We zijn daarbij steeds op zoek naar strategische en innovatieve oplossingen voor knelpunten op het gebied van ons vestigingsklimaat, o.a. mobiliteit. Verder willen we dat logistiek wordt erkend als essentiële pijler van onze Nederlandse economie en wordt ingezet om de groei van onze economie te ondersteunen en te stimuleren. Natuurlijk in balans met maatschappelijke randvoorwaarden zoals duurzaamheid en leefbaarheid.

Ingezonden persbericht