LEI

Houtoogst particuliere bosbouw fors hoger (persbericht)

26 sep 2006
Onderdeel: LEI

De geldopbrengst uit houtverkoop door de Nederlandse particuliere bosbouw steeg in 2005 sterk. Er werd veel meer hout verkocht bij een vrijwel gelijkblijvende prijs. Of dit het begin is van een structureel hogere houtoogst zal nog moeten blijken. De bosbouwsector en de overheid wijzen al jaren op de mogelijkheid om meer hout te oogsten zonder dat dit ten koste gaat van duurzaam bosbeheer. Ondanks de toegenomen opbrengsten uit houtverkoop lagen de totale opbrengsten in 2005 niet hoger dan in het voorgaande jaar; de inkomsten uit subsidies en andere activiteiten (zoals recreatie en verkoop kerstgroen) liepen namelijk terug. Door de kosten te drukken slaagden de particuliere boseigenaren er wel in om het verlies uit 2004 bijna te halveren. Dit blijkt uit de voorlopige uitkomsten over 2005 die zijn samengesteld door het LEI.

Â

De uitkomsten hebben betrekking op particuliere bosbedrijven met meer dan 5 ha bos. Gemiddeld beschikken deze bedrijven over 40 ha bos, en ze leden daarop in 2005 een verlies van 34 euro per hectare, tegen 63 euro in 2004. De opbrengsten dekten in 2005 ongeveer 84% van de kosten, tegen 74% in het voorgaande jaar. Als voor het werk dat de eigenaar zelf doet geen kosten in rekening worden gebracht, zijn de opbrengsten net voldoende om de overige kosten te dekken.

Â

Blijvend meer hout oogsten?

Â

De houtoogst in het particuliere bos lag in 2005 met 4 kubieke meter per hectare flink hoger dan het gemiddelde van 2,7 kubieke meter in de afgelopen tien jaar. Volgens deskundigen uit de bosbouwwereld is de hogere houtproductie goed mogelijk bij duurzaam bosbeheer, omdat de jaarlijkse bijgroei aanzienlijk groter is dan de oogst. Door de verhoging van de oogst in 2005 steeg de geldopbrengst met 16 euro per hectare.

Â

Verbeteringen van het resultaat

Â

De kosten van het particuliere bosbedrijf lagen in 2005 op 214 euro per hectare, dat is ongeveer 30 euro onder het gemiddelde voor de jaren 2000-2004. De besparing heeft betrekking op de algemene kosten, vooral voor beheer, leiding en toezicht. Verder daalden de personeels- en loonwerkkosten die samenhangen met onderhoud van de infrastructuur en met de uitvoering van maatregelen ter bestrijding van de nadelige gevolgen van verzuring, verdroging en vermesting (OBN-maatregelen).

Een verdere verbetering van de resultaten zou volgens de overheid (Visie op de houtoogst) en het Bosschap (Toekomstverkenning) kunnen worden bereikt door meer samenwerking tussen boseigenaren. Die zou zowel tot kostenbeheersing als tot versterking van de aanbodspositie op de (hout)markt kunnen leiden. Daar is echter wel wat tijd voor nodig. Op kortere termijn biedt de nieuwe Waterschapswet meer perspectief. Volledige afschaffing van de waterschapslasten voor bos en natuur zou de gemiddelde boseigenaar een besparing van ongeveer 25 euro per hectare kunnen opleveren.

Â

Grotere bedrijven uit verlies

Â

De bedrijven met meer dan 50 ha bos wisten in 2005 voor het eerst sinds jaren de exploitatie van het bos kostendekkend af te sluiten. Zij oogsten over het algemeen meer hout en maken vanwege schaalvoordelen minder kosten per hectare bos dan de kleinere bedrijven. Wanneer de kosten van de eigen arbeid van de eigenaar niet worden meegerekend, resteerde op deze grotere bedrijven in 2005 een inkomen van 24 euro per hectare. Tussen 2000 en 2004 leden de eigenaren van deze bedrijven gemiddeld nog een licht verlies.

Â

Â

De voorlopige bedrijfsuitkomsten over 2005 en gegevens over voorgaande jaren zijn te vinden op deze website onder de rubriek BINTERNET