Gemeente Den Haag

september 2006
Dag van de Haagse Ontmoeting met tientallen activiteiten (22 september)

Den Haag staat op dinsdag 26 september in het teken van de ontmoeting. Op deze Dag van de Haagse Ontmoeting staan tal van bijzondere activiteiten op het programma, verdeeld over alle stadsdelen. Deze bijeenkomsten en andere activiteiten bieden Hagenaars de gelegenheid (opnieuw) met elkaar in gesprek te gaan, maar ook om samen activiteiten te ondernemen. Wethouder Rabin Baldewsingh (burgerschap) opent de dag bij de bijeenkomst in Concordia. Vanaf 13.00 uur discussiëren vrouwen uit de verschillende geledingen van de Haagse samenleving over 'Samen voor een nieuwe toekomst'.

Veel activiteiten in de hele stad
In de stadsdelen zijn er fototentoonstellingen/-wedstrijden met daaraan discussies gekoppeld, een Burgerschapsquiz voor inwoners, eetbijeenkomsten (waaronder Iftars), ontmoetingen van groepen ondernemers, toneelstukken, rondetafel-discussies, een wijkquiz, vrouwen- en jongerenbijeenkomsten, speed debating en sportieve activiteiten. Wim Willems (hoogleraar stadsgeschiedenis) en burgemeester Deetman vertellen over hun binding met Den Haag, Wim Willems maakt een toer door Den Haag. Hij bezoekt vijf stadsdelen en vertelt daar verschillende verhalen over zijn binding met Den Haag. In het stadsdeel Escamp wordt een feest van herkenning verwacht in het Openluchttheater Zuiderpark. Het toneelstuk 'Zo was het vroeger' gaat over drie Hagenaars, één geboren en getogen in de stad, één geboren in Marokko en één geboren in Turkije. Ze laten elkaar de fotoalbums uit hun jeugd zien. Al pratend over hun jeugd ontdekken de drie dat zij eigenlijk helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. Dit is een feest der herkenning!

Haags Historisch Museum
In het Haags Historisch Museum praten mensen na een rondleiding over Den Haag vroeger en nu (11.00, 13.00 en 15.00 uur). In hetzelfde museum is vanaf 18.00 uur voor genodigden een programma voor maatschappelijke organisaties georganiseerd. Zij discussiëren aan de hand van door hen meegebrachte foto's of voorwerpen, die voor mensen iets betekenen in hun relatie met de stad Den Haag. De discussie is onder leiding van Lex Burgers van den Bogaert. Ook wethouder Baldewsingh vertelt iets over zijn band met Den Haag en waarom hij het van belang vindt dat mensen hierover praten.

Burgemeester en wethouders trekken de stad in
De leden van het college van B&W trekken op deze dag de stad in om de burgers te ontmoeten. Alle wethouders bezoeken het programma in 'hun' stadsdeel. Zie hiervoor www.dehaagseontmoeting.nl Verder is burgemeester Deetman om 15.00 uur aanwezig bij de rondleiding in het Haags Historisch Museum en om 17.00 uur in Concordia bij de vrouwenbijeenkomst.
Wethouder Burgerschap, Rabin Baldewsingh maakt op 26 september een toer door de stad en bezoekt vele activiteiten. Na de opening van de vrouwenbijeenkomst in Concordia (13.15 uur) bezoekt hij de bus van Culturalis (14.45 Spuiplein), de jongerenbijeenkomst in het theater aan het Spui, de ondernemersbijeenkomst in Scheveningen (18.00 uur), het Haags Historisch Museum (18.45) en 's avonds het programma in het Openluchttheater in het Zuiderpark (vanaf 19.30 uur). Wethouder Sander Dekker verricht (naast zijn aanwezigheid in het stadsdeel Leidschenveen/Ypenburg) om 15.00 uur de opening van de jongerenbijeenkomst in het theater aan het Spui.

Mobiele activiteiten
Stichting Culturalis rijdt met een cultuurbus door de stadsdelen om alle Hagenaars kennis te laten maken met podiumkunst. De rode Culturalisbus met Haagse artiesten uit verschillende culturen, stopt op diverse locaties in Laak, Escamp, het Centrum en Ypenburg om hun talenten aan het publiek te tonen. Ook tijdens de rit door de stad zijn de optredens te zien voor het publiek door het open dak van de bus.
In Transvaal rijdt de FietsBios door de wijk en in Loosduinen rijdt een bus door het stadsdeel waarin een film wordt vertoond waarin mensen vertellen over hun band met Loosduinen.

Jongerenbijeenkomsten
Sander Dekker, wethouder Onderwijs, Jeugd & Sport gaat in gesprek met jongeren uit de wijk Ypenburg: wat bindt de jongeren aan Den Haag en de wijk Leidschenveen-Ypenburg. Ook in Theater aan het Spui zijn bijna 200 jongeren van 15 tot 25 jaar aan het woord. De centrale vraag is wat burgerschap voor hen betekent. In Laak ontmoeten oude en nieuwe Spoorwijkers elkaar. Ze gaan het hebben over hoe het is om met elkaar te wonen en te leven in de wijk.

Tentoonstelling 'Samen stad zijn'
In alle stadsdelen is de tentoonstelling 'Samen stad zijn' te zien. In een film vertellen tien inwoners van de verschillende stadsdelen wat zij vinden van hun burgerschap, wat zij doen voor hun stad, of wat hen Hagenaar maakt. Er is een speciale editie van de stadskrant waarin het volledige programma is opgenomen. In die krant vertellen vele Hagenaars hoe zij tegen hun stad aankijken. De krant is huis-aan-huis verspreid in Den Haag. De krant is 'in het groot' onderdeel van de tentoonstelling.

Wat is burgerschap?
Met het aantreden van het nieuwe college van B&W dit voorjaar heeft Den Haag een wethouder voor Burgerschap (voorheen integratie). Door Burgerschap hoog op de agenda van de gemeente te zetten, wil het college Hagenaars stimuleren om weer meer grip te krijgen op hun leefomgeving. Binding moet de kloof tussen Hagenaars onderling en Hagenaars en buurt en overheid overbruggen. Burgerschap betekent dat mensen zich betrokken voelen bij en verantwoordelijkheid nemen voor hun sociale omgeving. Een burger voelt zich mede-eigenaar van zijn straat en zijn buurt. Burgerschap biedt grote kansen om achterstand, sociale uitsluiting en cultureel isolement aan te pakken. Ook de betrokkenheid bij de stad wordt zo gestimuleerd. Vrijdag 22 september heeft wethouder Rabin Baldewsingh zijn nota 'Samen stad zijn' gepresenteerd. De Dag van de Haagse Ontmoeting is een van de belangrijke initiatieven in het kader van Burgerschap.

Meer informatie en het volledige programma staat op www.dehaagseontmoeting.nl