Gemeente Hengelo

Verkeersmarkt 2006 over Veilig op weg

Deze week vindt de jaarlijkse Verkeersmarkt gehouden in de hal van het stadhuis. De Verkeersmarkt, met als thema Veilig op weg, wordt georganiseerd in het kader van het project Verkeerseducatie Voortgezet Onderwijs (VEVO). Doel is om via voorlichting het gedrag van jongeren in het verkeer te beïnvloeden. De verkeersmarkt wordt sinds 1991 in Hengelo gehouden en is een schooloverstijgend verkeersproject. Ongeveer 1200 leerlingen van het tweede jaar voortgezet onderwijs bezoeken de verkeersmarkt .

Verkeersregels

In het kader van Duurzaam Veilig wordt de veiligheid van de fietsende, schoolgaande jeugd onder de loep genomen. Onder het motto Veilig op weg wordt de scholieren bijgebracht dat zij rekening moeten houden met anderen in het verkeer. Voorrang geven en voorrang krijgen bijvoorbeeld. Je bent namelijk niet alleen op de weg, maar hebt te maken met medeweggebruikers. Je moet dus goed de verkeersregels kennen: gedragsregels die vertellen hoe je met elkaar om moet gaan in het verkeer.

Harde realiteit

De leerlingen worden tijdens de verkeersmarkt geconfronteerd met verschillende verkeerssituaties. Die confrontatie heeft vaak een ontspannen karakter, maar er wordt ook niet geschroomd de leerlingen de harde realiteit voor ogen te houden. In het verkeer vallen namelijk nog steeds (te) veel slachtoffers.

Verkeerssituaties

Gedurende 5 dagen krijgen de leerlingen spelenderwijs voorlichting over verschillende verkeerssituaties. Zo legt Connexxion de leerlingen het gevaar uit van de dode hoek bij een vrachtwagen en het Rode Kruis vertelt de leerlingen wat te doen met een slachtoffer in het verkeer. Bij de stand van de gehandicaptenraad is een rolstoelbaan en een blindenparcours opgezet en bij de stand van Veilig Verkeer Nederland worden de ogen en de reactiesnelheid van de leerlingen getest. Ook is er aandacht voor de invloed van alcohol op het reactievermogen. Leerlingen worden erop gewezen dat alcohol in het verkeer écht niet kan en dat ook de populaire mixdrankjes van invloed kunnen zijn op je verkeersgedrag. Uitgelegd wordt hoe lang het duurt voordat alcohol uit je bloed is en hoe je veilig thuis kunt komen met een glaasje op. De BOB-campagne wordt tevens onder de aandacht gebracht.

Aan de verkeersmarkt werken de volgende organisaties mee: Stichting Gehandicaptenraad Hengelo, Politie, Rode Kruis, Veilig Verkeer Nederland, ConneXXion.