Ingezonden persbericht


Stadsherstel Amsterdam N.V.


RESTAURATIE ORGEL KERKGEBOUW DE DUIF VOLTOOID

Grootste Smits-orgel van boven de rivieren voor ¬ 770.000 gerestaureerd

Stadsherstel Amsterdam heeft in november 2002 de langjarige restauratie van De Duif afgerond. De bouwvallige kerk die meer dan 25 jaar in de stutten had gestaan, begon daarmee een tweede leven als cultureel centrum. Eén van de trekpleisters van het nieuwe centrum zou het Smits-orgel worden, dat bij opening echter in opslag lag. Op de dag dat De Duif officieel werd heropend - 15 november - kon de overeenkomst voor de restauratie en terugplaatsing van het instrument worden getekend tussen Stadsherstel en de orgelbouwers Elbertse Orgelmakers BV uit Soest en Flentrop Orgelbouw BV uit Zaandam.

Er is drieëneenhalf jaar aan het enorme instrument gewerkt door beide bedrijven. In de eerste helft van 2006 is het teruggeplaatst in zijn kas. Na voltooiing van de intonatie op 13 juli 2006 werd het resultaat door de orgeladviseur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg subliem genoemd. De restauratie heeft uiteindelijk ¬ 770.000 gekost.

Het orgel is afkomstig van de gerenommeerde Brabantse orgelmakerij Smits. Het is met 45 stemmen, verdeeld over 3 manualen en vrij pedaal, één van de grootste orgels uit de werkplaats van Smits. De eerste bouwfase was in 1862-1864. De voltooiing kwam in 1882. In 1973 bracht de gemeente Amsterdam haar Orgelnota uit om de Amsterdamse orgelcultuur te stimuleren. Het orgel in De Duif werd toen ingedeeld in de hoogste klasse: Superieur, klasse A, gelijk met de orgels in o.a. de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk.

Tijdens de restauratie werden veranderingen uit het verleden - die tegenwoordig als aantasting worden gezien - teruggedraaid. Het instrument is teruggebracht naar de toestand, die het bij de voltooiing in 1882 had. Daarmee is de oorspronkelijke kleurenrijkdom van het instrument teruggekeerd. Zelfs kon de dispositie van het Pedaal worden voltooid zoals deze de oorspronkelijke bouwers voor ogen had gestaan. Nu het orgel van De Duif in oude luister is hersteld kan het weer getuigen van het vakmanschap van zijn makers.

Binnen het oeuvre van Smits neemt dit orgel een bijzondere positie in en vormt het in zekere zin een keerpunt. Ondanks hun relatief geringe aantal, maken de opslaande tongwerken met hun vurige, zuidelijke karakter het instrument geschikt voor het vroege Franse romantische repertoire, terwijl dankzij de grote variëteit aan grondstemmen en de doorslaande tongwerken, de Duitse, en de daaraan schatplichtige Nederlandse romantiek er ook op tot hun recht komen. Door het klassieke klankkarakter van de uit 1862 daterende registers van het Positief in de balustrade en het Hoofdmanuaal komt het vroeg romantische en late galante repertoire uit het begin van de 19de eeuw eveneens goed tot zijn recht. De creatief ingestelde bespeler zal echter ook mogelijkheden ontdekken om composities uit andere perioden adequaat te kunnen uitvoeren.

Maandag 25 september om 20.30 uur zal het orgel in De Duif officieel weer in gebruik worden genomen met een afwisselend programma. Ook wordt dan een boekje gepresenteerd over de geschiedenis en restauratie van het instrument. Het is uitgegeven in opdracht van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel. Wij nodigen u graag uit hierbij aanwezig te zijn.

maandag 25 september

20.30 uur

kerkgebouw De Duif

Prinsengracht 756

Amsterdam

Noot voor de pers: Voor nadere informatie en fotomateriaal kunt u zich wenden tot de directeur van Stadsherstel de heer W. Eggenkamp of de projectleider de heer P. Morel, tel: 020-52 000 60.

Stadsherstel Amsterdam N.V. verwerft, restaureert, onderhoudt en beheert voor het stadsbeeld karakteristieke panden, zonder winstoogmerk. Stadsherstel werd opgericht in 1956 toen de gemeente rigoureuze sloopplannen had met de binnenstad. Zij heeft in haar bijna 50-jarige bestaan zo'n 450 verkrotte panden gerestaureerd en tot gewilde woonhuizen gemaakt. Hiermee heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad. De laatste jaren - zeker na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds, eind 1999 - ligt de nadruk niet meer speciaal op woonhuizen. Ook andere soorten monumentale panden komen in aanmerking om door de N.V. verworven te worden. Hierbij valt te denken aan kerken en industriële monumenten, als bijvoorbeeld scheepswerven, molens en gemalen.

E-mail disclaimer Stadsherstel Amsterdam N.V.

De informatie verzonden in dit e-mail bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Gebruik van deze informatie door anderen dan de geadresseerde is verboden. Indien u dit bericht ten onrechte ontvangt, wordt u verzocht de inhoud niet te gebruiken maar de afzender direct te informeren door het bericht te retourneren en het daarna te verwijderen. Openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding en/of verstrekking van de in de e-mail ontvangen informatie aan derden is niet toegestaan. Stadsherstel Amsterdam N.V. staat niet in voor de juiste overbrenging van een verzonden e-mail, noch voor de tijdige ontvangst daarvan. Externe e-mail wordt door Stadsherstel Amsterdam N.V. niet gebruikt voor het aangaan van verplichtingen.