LTO Noord


Blauwtong schaadt export slacht- en fokvee

Geen medewerking Frankrijk en Spanje

Frankrijk en Spanje weigeren mordicus om levende slachtdieren vanuit Nederland af te nemen zonder dat de dieren getest zijn op blauwtongziekte. Daarmee blijft het voorlopig onmogelijk om slachtschapen af te zetten in Frankrijk, behalve in de Franse Ardennen. De testkosten zijn te hoog in vergelijking met de waarde van de dieren. Jaarlijks gaan er ongeveer 300.000 Nederlandse ooitjes naar slachthuizen verspreid in heel Frankrijk. Ook de afzet van geitebokjes, die normaal gesproken naar Spanje gaan, zit vast. De Spanjaarden zijn als de dood dat de knuttensoort die in heel Europa voorkomt (Culicoides obsoletus), straks in Spanje ook blauwtongvirus gaat verspreiden. Overigens moet nog steeds aangetoond worden dat obsoletus in Noordwest-Europa blauwtongvirus verspreidt. De export van vaarzen wordt door de blauwtongziekte ook bemoeilijkt. Deze dieren moeten ook getest worden op blauwtongziekte en 14 dagen (tot onlangs nog 7 dagen) wachten voordat ze de grens over kunnen.

Om de export van levend vee weer te vergemakkelijken verzet LTO zich voorlopig tegen het instellen van één groot restrictiegebied voor de blauwtongziekte, omdat dit de kans vergroot dat de ziekte zich door diertransport verspreid over heel Nederland. Door het voortdurende milde weer zijn de knutten nog actief en daardoor in staat om virus van herkauwer naar herkauwer over te dragen. Bovendien is LTO bang dat het opheffen van de 20-km zones het nog moeilijker maakt om andere EU-lidstaten ervan te overtuigen dat ontvangst van slachtdieren uit grote delen van Nederland zonder verhoogd risico kan. Daarom kiest LTO voorlopig voor het blijvend indammen van het blauwtongvirus in zo klein mogelijke gebieden, want dit is beter uit te leggen aan de landen die levende dieren van Nederland afnemen.

Als de export van levend vee belemmerd blijft worden, moeten EU en LNV aangeven onder welke voorwaarden delen van Nederland weer geheel vrij van de blauwtongziekte kunnen worden. Op dit moment is dat geheel onduidelijk maar er zal in ieder geval sprake moeten zijn van onderzoek in de bestaande 20-km zones en op bedrijven die dieren uit de 20-km zones hebben afgenomen. Bovendien moet er monitoring van herkauwers in heel Nederland plaatsvinden. LTO dringt er daarom bij LNV op aan om hier zo snel mogelijk mee te beginnen en zo het vertrouwen te herwinnen van andere landen.

Er moet ook geprobeerd worden om een seizoensgebonden 'vrijstatus' te krijgen. Een aantal (30 of 60) dagen nadat de gemiddelde etmaaltemperaturen beneden de 7 graden komt, zou vrije export weer mogelijk moeten worden. Het zal duidelijk zijn dat dat op de korte termijn nog geen soelaas biedt. In Zuid-Europa zijn knutten het hele jaar door actief, waardoor de kans bestaat dat de Zuid-Europese landen bezwaar blijven maken.

LTO voerde op 19 september in Europees verband van veehouders, veehandelaren en slachterijen een langdurige discussie met de Europese Commissie om tot een oplossing te komen. LTO heeft hierbij benadrukt dat het blauwtongvirus dat in de Benelux en delen van Frankrijk en Duitsland voorkomt laagpathogeen is. De ziekte is niet vergelijkbaar met de blauwtongziekte zoals die in 2000 op Sardinië toesloeg. Daar gingen toen van de drie miljoen schapen een half miljoen dood aan blauwtongziekte. Net zoals de EU voor laagpathogeen vogelgriep een ander beleid voert dan voor hoogpathogeen vogelgriep, kan de EU voor het type 8 van het blauwtongvirus een beleid voeren dat afwijkt van de Zuid-Europese typen. De EU moet hierover duidelijker communiceren, zo is door LTO benadrukt, ook met landen buiten de EU.

Versoepelingen

Er is afgelopen week wel een versoepeling gekomen voor de veehouders in de 20-km zones in de vier door blauwtong getroffen landen: er is nu sprake van één grote, internationale zone waarbinnen het verplaatsen van dieren mogelijk is. Veehouders in de 20-km zones kunnen dieren na een test ook naar de restrictieszones brengen in binnen- en buitenland. Export van diergevroren sperma kan nu 30 dagen na winning, nadat uit testen gebleken is dat het donordier op dat moment niet geinfecteerd was.

Vaccinatie

Voor de lange termijn zet LTO in op vaccinatie. Er wordt in Zuid-Europa reeds gevaccineerd tegen de blauwtongziekte. LTO heeft afgelopen week gesproken met vaccinproducent Merial uit Frankrijk, de enige vaccinproducent die een EU-toegelaten blauwtongvaccin beschikbaar heeft. Dit vaccin werkt alleen tegen de blauwtongvirustypen 2 en 4. Ontwikkeling van een vaccin gemaakt van verzwakt vaccin tegen blauwtongvirustype 8 duurt zeker nog 6-7 maanden. De EU heeft dat bevestigd. Ondertussen lijkt het Europees Parlement positief te zijn over het inzetten van extra budget voor de snelle ontwikkeling van een breed blauwtongvaccin. VVD-Europarlementariër Jan Mulder heeft daarvoor op verzoek van LTO een begrotingsvoorstel ingediend en hierover wordt op 2 oktober gestemd in de begrotingscommissie van het Europees Parlement.

Mona van Spijk

Klaas Johan Osinga

Integrale Portefeuille Diergezondheid en Dierwelzijn LTO Nederland

Maandag 25 september 2006