MINVenW: Onderzoek bevestigt veiligheid terp van baggerspecie

Ministerie venw

http://www.minvenw.nl

Is het veilig om te wonen, werken of recreëren op een terp gebouwd van baggerspecie? Wat gebeurt er met de baggerspecie in de terp? Hoe ervaren omwonenden het om naast een dergelijke terp te wonen? In de Klompenwaard in Doornenburg (gemeente Lingewaard) ligt een zes jaar jonge terp gemaakt van 130.000 m3 sterk verontreinigde grond. De terp - een hoogwatervluchtplaats voor vee - is de afgelopen tijd toneel geweest van divers praktijkonderzoek. Het feit dat de terp gemaakt is van grond uit de naastgelegen uiterwaarden blijkt van groot belang voor de acceptatie van de ophoging door omwonenden. Metingen tonen aan dat de verontreiniging in de terp blijft en niet terechtkomen in de lucht of het grondwater. Er zijn geen milieuhygienische risico's aangetroffen.

Acceptatie omwonenden door gebruik gebiedseigen grond
De resultaten van het onderzoek door Ingenieursbureau Arcadis naar de beleving van bewoners in de aangrenzende woonwijk zijn opvallend. Het feit dat de terp gemaakt is van grond uit de naastgelegen uiterwaarden blijkt van groot belang voor de acceptatie van de terp. Verontreinigde grond uit andere delen van het land zou per definitie meer weerstand opleveren, aldus Arcadis. Ook het feit dat de grond op de terp niet ruikt of er vies uitziet, draagt bij aan de positieve houding van de omwonenden.

Grondonderzoek
Ingenieursbureau Royal Haskoning heeft onderzoek gedaan naar de bodem- en grondwaterkwaliteit op en onder de terp. Het grondonderzoek bestond uit enkele metingen met peilbuizen in de grond. De belangrijkste conclusie uit de onderzoeken is dat het zeer waarschijnlijk is dat de verontreiniging in de terp blijft en niet lekt naar lucht of grondwater. Ook zijn enkele gewassen onderzocht die de afgelopen maanden op de terp zijn gekweekt. Een vergelijking van de resultaten van het indicatief onderzoek met de diverse relevante normenkaders zoals de Wet bodembescherming en de Warenwet, leidt tot de conclusie dat op en onder de terp in de Klompenwaard geen milieuhygiënische risico's aanwezig zijn. De terp lijkt veilig om op te wonen, werken of recreëren. De onderzoeksresultaten worden op aanvraag verstrekt.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van het innovatieprogramma voor de watertaken van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, WaterINNovatiebron (WINN). De uitkomsten van het praktijkonderzoek beschouwt WINN als een belangrijke steun in de rug voor de realisatie van toekomstige terpen.

Terp gemakkelijker realiseren in nieuwe regelgeving
Ook de nieuwe wet- en regelgeving (Besluit Bodemkwaliteit) die in januari 2007 van kracht wordt, maakt de aanleg van terpen in juridisch opzicht eenvoudiger. De mogelijkheden om lokale grond te hergebruiken worden ruimer. WINN heeft een rapport uitgebracht met meer inhoudelijke informatie over de realisatie van terpen onder de hernieuwde regelgeving.

Noot voor de pers,