Internationale conferentie Culture is a Basic Need

Prins claus fonds

http://www.princeclausfund.nl

Prins Claus Fonds organiseert internationale conferentie over belang van cultuur in humanitaire noodsituaties
5)'Culture is a Basic Need', 25 en 26 september, Koninklijke Schouwburg, Den Haag

Op een tweedaagse conferentie in Den Haag spreken experts op het gebied van cultureel erfgoed, humanitaire hulp, conservering, archeologie en klimaatverandering over het belang van cultuur binnen humanitaire noodhulp. De conferentie 'Culture is a Basic Need: Responding to Cultural Emergencies' vindt plaats in de Koninklijke Schouwburg op 25 en 26 september a.s.
Voor het Prins Claus Fonds is cultuur een basisbehoefte van de mens. Daarom heeft het Prins Claus Fonds het CER programma (Cultural Emergency Response) opgericht in 2003. CER verleent 'eerste hulp' aan cultureel erfgoed - wereldwijd - dat beschadigd of vernietigd is door een ramp veroorzaakt door mens of natuur. Met deze conferentie, die plaats vindt in het kader van het tienjarig bestaan van het Prins Claus Fonds, wil het Fonds aandacht vestigen op het belang van cultuur voor de mentale overleving van mensen in nood.

Publieke lezing door Jan Pronk en Margareta Wahlström
Op 25 september, van 19.30 - 21.30 uur spreken Jan Pronk, Special Representative of the UN Secretary General in Sudan, en Margareta Wahlström, UN Assistant Secretary General for Humanitarian Affairs and Deputy Emergency Relief Coordinator, over het belang van het redden van cultuur in humanitaire noodsituaties. Partners van CER - Naseer Arafat uit Palestina, Yasmin Cheemas uit Pakistan en Laretna Adishakti uit Indonesië - zullen hierop reageren.

Expert meeting
Op 26 september, van 10.00 tot 17.00 uur vindt de expert meeting plaats voor internationale deskundigen op de gebieden van humanitaire (nood)hulpverlening, cultureel erfgoed, politiek, cultuurrecht en conflict- en klimaatstudies. Voor meer informatie www.princeclausfund.org.

CER: noodhulp, óók voor cultuur, wereldwijd
Mensen in nood ontvangen velerlei hulp: zoals medicijnen, voedsel of tenten. In noodsituaties is echter weinig aandacht voor wat hun leven zin kan geven. Verlies van cultureel erfgoed als musea, bibliotheken, monumenten en religieuze gebouwen is een verlies dat onvoldoende wordt erkend. Desondanks is het essentieel voor het herstel en zelfs vitaal voor de mentale overleving van mensen in nood. Cultural Emergency Response verleent middelen voor de redding van hedendaags en historisch cultureel erfgoed wereldwijd. De noodhulp van CER richt zich op stabilisering van de situatie: voorkoming van erger en basaal herstel.
Nieuwsberichten, tips en adviezen van deskundigen over de hele wereld brengen CER in actie. CER wil zo snel mogelijk na een ramp noodhulp bieden. Het startmoment voor CER actie ('na de ramp'), wordt gemarkeerd door de veiligverklaring van een gebied, dan wel door zijn toegankelijkheid voor CER. Om deze vast te stellen vertrouwt CER op de deskundigheid van contacten ter plaatse, op wie CER zich ook verlaat voor de uitvoering. De wereld is CER's werkgebied; prioriteit ligt bij landen of gebieden die politiek of economisch onstabiel zijn. CER bood sinds haar oprichting culturele noodhulp in Bagdad (Irak), in Bam (Iran) en Mestassa (Marokko), in het Palestijnse Nablus, in Kingston (Jamaica), in het door de tsunami getroffen Galle (Sri Lanka), in Atjeh op het eiland Nias en recentelijk ook in Yogyakarta (Indonesië).

Foto's van na de aardbeving in Pakistan, door Shahidul Alam Een speciale foto-expositie van Shahidul Alam (Bangladesh) over het leven na de aardbeving in de bergen van Noord Pakistan van 2005, is te zien in de Prins Claus Fonds Septembergalerij, Toernooiveld 1 (hoek Lange Vijverbergweg) Den Haag. De Septembergalerij is tot en met 29 september op werkdagen geopend van 12.00 - 15.30 uur.

25 september, 19.30 - 21.30 uur, lezing Jan Pronk en Margaretha Wahlstrom 26 september, 10.00 - 17.00 uur, expertmeeting
De Koninklijke Schouwburg
Korte Voorhout 3
2511 CW Den Haag
registratie: cer@princeclausfund.nl

Nadere informatie voor de pers:
Aanwezig voor persinterviews:

- Louk de la Rive Box: Voorzitter Stuurgroep Cultural Emergency Response en Rector International Institute of Social Studies, Den Haag

- Els van der Plas, Directeur Prins Claus Fonds

- Carol Westrik, Projectcoördinator Cultuur bij de Nationale UNESCO Commissie
- Georg Frerks: Lid stuurgroep Cultural Emergency Response, Hoofd Rampenstudies, Universiteit Wageningen en hoogleraar aan het Centrum voor Conflictstudies, Universiteit Utrecht.
Buitenlandse experts:

- Naseer Arafat: Restauratie architect en partner van CER uit Nablus, Palestina
- Yasmin Cheema: Archeoloog en partner van CER in Lahore, Pakistan
- Laretna Adishakti: Architect en partner van CER in Yogyakarta, Indonesië
- Shahidul Alam: Fotograaf, directeur DRIK Picture Library, netwerkpartner Prins Claus Fonds uit Bangladesh

Informatie en afspraken voor interviews:
Sebas van der Sangen, s.vandersangen@princeclausfund.nl (070) 427 43 03 Ginger da Silva, g.dasilva@princeclausfund.nl (070) 427 43 03 Hoge Nieuwstraat 30, 2514 EL Den Haag, www.princeclausfund.org