Digitale Gemeente Houten

Onderzoek naar kunstgrasvelden

zaterdag 23 september 2006 - Bron: Trefpunt (Marina Huijssteden)

HOUTEN - Wie als vereniging beschikt over een kunstgrasveld is er blij mee. De bespeeldbaarheid is hoog en met slecht weer kan er gewoon gevoetbald worden. Voor de gemeente geldt: hoge kosten bij de aanleg, maar qua onderhoud een stuk goedkoper. Ook Houten heeft er twee.

Echter, er loopt een onderzoek naar de gezondheids- en milieuaspecten van rubber-ingestrooide velden, met het zogenaamde SBR rubber (gemalen autobanden-red.). Er zijn namelijk potentieel gevaarlijk stoffen in de velden aangetroffen zoals zware metalen (vooral zink), vluchtige stoffen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). PAK's zijn gevaarlijk, omdat bij langdurig contact sprake is van een verhoogd risico op het krijgen van kanker.

Staatssecretaris Van Geel heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hiervoor ingeschakeld. Het RIVM constateerde op basis van literatuuronderzoek half augustus dat de gezondheidsrisico's verwaarloosbaar zouden zijn.

Oppervlaktestoffen
Omdat er nog geen metingen zijn gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van stoffen boven het oppervlak van een kunstgrasveld, is door Hulpverlening Gelderland Midden (HGM) recent aanvullend onderzoek gedaan. Ook dit onderzoek wijst er opnieuw op, dat er geen directe gezondheidsrisico's worden verwacht door blootstelling aan PAK, zware metalen en oplosmiddelen (BTEXN).

Wel is er een hoge concentratie zogeheten N-nitrosodiethylamine gemeten. Deze concentratie leidt bij langdurige blootstelling tot een verhoging van het maximaal toelaatbaar risico op kanker.

Op basis van de uitgevoerde metingen is direct een vervolgonderzoek gestart, dat door HGM en het RIVM wordt uitgevoerd. Dit onderzoek moet meer duidelijkheid geven.

Overigens is er voor de beoordeling van de milieurisico's gebruik gemaakt van de systematiek van het Bouwstoffen besluit, omdat er simpelweg geen toetsingskader voor de aanleg van kunstgrasvelden bestaat. Het onderzoek geeft echter niet helemaal de werkelijkheid aan, want er is uitgegaan van een hoeveelheid hoeveelheid rubber die twintig centimeter hoog is, terwijl er in werkelijkheid slechts twee tot drie centimeter rubber op een veld ligt.

Aanpak Houten
In Houten is men bekend met het onderzoek. De twee velden waarin het rubber instrooimateriaal is verwerkt, liggen bij SV Houten en bij Delta Sports '95. De gemeente heeft met beide verenigingen over de kwestie contact gehad.

''Op basis van de huidige stand van zaken zien wij, net als het ministerie van VROM, de KNVB en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, op dit moment geen reden tot een
gebruikstop van deze kunstgrasvelden. Op dit moment loopt het onderzoek naar de mogelijke milieu- en gezondheidsrisico's nog. Hierbij worden ook de recente bevindingen van de verhoogde concentraties schadelijke stoffen in de lucht boven een kunstgrasveld betrokken.

Naar verwachting kan het onderzoek medio oktober worden afgerond'', aldus gemeentewoordvoerder Jeroen Pater.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).