Onderwerpen Onderwijsblad nr 16
23 september 2006
Utrecht, 21 september 2006
Beste redactie,
Hierbij ontvangt u een selectie van de artikelen het uit Onderwijsblad nummer 16. Deze uitgave zal aanstaande zaterdag bij alle leden van de AOb op de mat vallen.
Nieuws
Onderwijsbegroting 2007:
Een kleinere punt uit de feesttaart
Opnieuw zijn het de aardgasopbrengsten waaruit het onderwijs eenmalige extraatjes krijgt. Speerpunten in de onderwijsbegroting voor 2007 zijn de leerwerktrajecten, de bèta- en technieksector plus de voorschoolse educatie. Minister Zalm van Financiën laat in de miljoenennota zien dat de uitgaven voor onderwijs zijn gedaald: kreeg OCW de afgelopen jaren 19 procent van de overheidstaart, in 2007 is dat nog maar 18 procent.
Randstaddocent loopt achter
Om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken, zal de beloningsstructuur moeten veranderen. Die conclusie staat te lezen in de nota Werken in het onderwijs. Het startsalaris van leraren is weliswaar concurrerend, maar zij doen er achttien jaar over om hun top te bereiken. In andere sectoren duurt dat tien tot twaalf jaar. Daarnaast ziet het ministerie dat leraren in de Randstad achterraken op andere hoger opgeleiden in hun regio. Tussen de regels door pleit het ministerie voor een regiofonds.
Onrust over onderwijstijd
"Onderwijstijd van leerlingen is niet hetzelfde als de werktijd van docenten", is het antwoord van AOb-bestuurder Martin Knoop op de vele vragen die binnenkomen over de gevolgen van de nieuwe regels voor lestijden in het voortgezet onderwijs. "Lang niet alle directies in het voortgezet onderwijs hebben dat principe goed begrepen. Zij zadelen naar aanleiding van de wettelijke uitbreiding van de onderwijstijd hun personeel nu op met een taakverzwaring. Daar is de Algemene Onderwijsbond fel op tegen
Achtergrond
Groen of wit
Het begint het karakter aan te nemen van een geloofsbelijdenis. Iedere krant, elk gerespecteerd tijdschrift meldt op plechtige toon aan de buitenwacht voor welke spelling is gekozen. Waar gaat het nu helemaal om?
Onderwijsinvesteringen gedaald
Nederland is minder gaan uitgeven aan onderwijs. We zijn in 2003 op twee manieren gaan achterlopen: onze eigen uitgaven daalden en het gemiddelde van de westerse landen is door onderwijsinvesteringen daar gestegen.
Aardrijkskunde
Roerige tijden. Voor de tweede fase ligt er een veranderd curriculum klaar voor het vak aardrijkskunde. Tegelijkertijd verliest aardrijkskunde volgend jaar haar positie als verplicht profielvak. Geschiedenis en de toekomst van de aardrijkskunde door de bril van zes betrokkenen.
Terugkeer van de mavo
De mavo moet terug, eist D66 in zijn verkiezingsprogramma. Maar is hij ooit weggeweest? Nee. Vooral in de Randstad zagen ouders hun kind liever niet naar de theoretische leerweg in het vmbo gaan.
4,5 miljard extra
Onderwijs lijkt een hoofdrol te spelen in de verkiezingsprogramma's. Dat was vier jaar gelden niet anders. De AOb wil dat het deze keer niet bij beloften blijft, en stuurt aan op een regeerakkoord met een stevige onderwijsparagraaf.
Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht
Voor volledige teksten of andere informatie kunt u contact opnemen met Ivan Bartholomeus, 06-22991579 of
Algemene Onderwijsbond / 0900 463 62 62 / info@aob.nl / www.aob.nl