Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 11 september 2006

De stad in focus
Spectaculaire foto's over het mooie en vreemde karakter van de stedelijke werkelijkheid

De tentoonstelling 'De Spectaculaire Stad - Foto's van de toekomst' is te zien in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam van zaterdag 23 september 2006 tot en met zondag 7 januari 2007

Het NAi toont dit najaar spectaculaire foto's van de stad, gezien door de lens van de meest prominente hedendaagse fotografen. Indrukwekkende foto's, variërend van een tot negen meter breed, verbeelden de schoonheid en potentie van stedelijke landschappen, iconische gebouwen en uitgestorven straten. De foto's laten zien hoe onze steden veranderen. De fotografen leggen de stad niet alleen vast, maar manipuleren en (her)construeren deze zelfs. Opeens wordt zichtbaar, wat meestal aan onze blik op de snelveranderende wereld weet te ontglippen. Uit deze foto's van de toekomst doemt een beeld op van de spectaculaire stad die wij misschien nog niet kunnen zien. Niet de architectuur, maar het beeld zelf levert echter het sublieme bewijs van haar bestaan. Voor het eerst zijn deze werken te zien in een internationale overzichtstentoonstelling.

Fotografen
Voor 'De Spectaculaire Stad' verzamelde het NAi de beste werken van 29 vooraanstaande Nederlandse en internationale fotografen en kunstenaars, onder wie: Olivo Barbieri, Oliver Boberg, Balthasar Burkhard, Vincenzo Castella, Edgar Cleijne, Stéphane Couturier, Thomas Demand, Andreas Gefeller, Geert Goiris, Andreas Gursky, Naoya Hatakeyama, Todd Hido, Dan Holdsworth, Francesco Jodice, Aglaia Konrad, Luisa Lambri, Ine Lamers, Sze Tsung Leong, Armin Linke, Taiji Matsue, Karin Apollonia Müller, Bas Princen, Thomas Ruff, Frank van der Salm, Heidi Specker, Jules Spinatsch, Thomas Struth, Michael Wesely en Edwin Zwakman.

Deze fotografen gebruiken het stedelijk landschap als een palet waaraan zij beelden ontlenen. Met deze werken hebben zij geen documentair doel voor ogen, maar willen ze een eigen voorstellingswereld, een interpretatie vervaardigen. De moderne fotograaf produceert geen afbeeldingen, maar visies waarin we authentieke weerspiegelingen van de dingen herkennen en die ons leren hoe we moeten kijken en interpreteren. Net als architecten creëren fotografen beelden om te bewonen. Bepaalde delen van het stadslandschap worden door hen vervaagd, visuele onmogelijkheden worden met behulp van digitale technieken gecreëerd of een hele nieuwe papieren realiteit wordt opgebouwd, om de ware gevoeligheid van een beeld te tonen.
Deze beelden zijn meestal apolitiek en ongebonden en vormen het doeltreffendste instrument dat ons in staat stelt om de betekenis van onze stedelijke omgeving te kunnen begrijpen en te interpreteren.

De tentoonstelling
De fotowerken die te zien zijn in Zaal 1 zijn van groot formaat, variërend van een tot negen meter breed. Het zijn de beste voorbeelden van stedelijke fotografie van de afgelopen tien jaar. In de tentoonstelling worden de verschillende persoonlijke benaderingen en de soms zelfs letterlijke perspectieven op of in de stad belicht. De foto's zijn over het algemeen verstoken van elke menselijke aanwezigheid; mensen zijn hoogstens te zien als toevallige voorbijgangers, als schimmige massa's zonder duidelijk herkenbaar gezicht. De fotografen zijn niet geïnteresseerd in de bedrijvigheid van de bewoners van de stad, maar in de tekens die zij in de omgeving achterlaten, onmiskenbare sporen van hun obsessies en gewoontes. Al deze kunstenaars gebruiken de metropool om beelden uit samen te stellen. Daarin kunnen we drie benaderingen herkennen: een fascinatie voor de iconografische verbeelding van de stedelijke essentie, een onderzoek naar de visuele aspecten aan de hand van een analyse van het stedelijk weefsel, en het waarnemen van de stad zelf.

Voorbeelden
In het werk van Stéphane Couturier is het oppervlak het hoofdonderwerp. De gevels van de gebouwen vormen buitengewone, abstracte composities, maar in detail bekeken geven ze een nauwkeurig beeld van het leven achter de ramen; het beeld is gevuld met complexe kleine verhaallijnen. De werken van Thomas Struth daarentegen tonen de stad ontdaan van menselijke aanwezigheid, maar verduidelijken tegelijkertijd de emblematische kwaliteiten van de stad, haar verborgen kenmerken. In zijn hier getoonde recente reeks foto's van Lima is elk beeld een fragment dat de essentie van de stad weet uit te drukken. Van een geheel andere aard zijn de werken van kunstenaars die reflecteren op het medium zelf, de fotografie. In de werken van Edwin Zwakman is de stad, in zijn atelier van karton nagebouwd, een geregisseerde werkelijkheid die onze perceptie in twijfel trekt. De verwijzing naar het waargenomen beeld wordt verward met de vraag of deze afbeeldingen van de wereld eigenlijk wel aan onze verwachtingen voldoen.

Openluchtprojectie
Tegelijk met deze tentoonstelling presenteert het NAi een tien meter brede openluchtprojectie op het gebouw. Hier wordt een selectie van de beste videowerken met de stad als onderwerp getoond.

Symposium
Op 24 september wordt van 14:00 tot 19:00 uur in het Auditorium van het NAi het symposium 'De Spectaculaire Stad - Het beeld van de metropool in de hedendaagse fotografie' gehouden. Vooraanstaande fotografen als Thomas Struth, Bas Princen, Francesco Jodice, Stéphane Couturier, Jules Spinatsch en Geert Goiris zullen hieraan hun bijdrage leveren. Het symposium wordt daarnaast verrijkt met een kritisch perspectief van kunstcritici Steven Jacobs en Jean-François Chevrier. Gespreksleider: Bart Lootsma (architectuurcriticus).

Educatief programma middelbare scholieren
Leerlingen krijgen een rondleiding door De Spectaculaire Stad en gaan op zoek naar spectaculaire plekken en uitzichten in het NAi. Daarna krijgen ze een fotografie-opdracht: buiten moeten ze een foto maken waarmee aan anderen een spannende stad getoond kan worden. Meer informatie is te vinden op www.nai.nl/educatie.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie met artikelen van de hand van Aaron Betsky, Jean-François Chevrier, Steven Jacobs en Emiliano Gandolfi (red.) over hedendaagse stedelijke fotografie. In het boek zijn werken van alle deelnemende fotografen opgenomen. Het boek wordt uitgegeven door NAi Uitgevers .

Voorbezichtiging voor de pers
Hierbij nodigen wij u van harte uit voor de persvoorbezichtiging op vrijdag 22 september om 11.00 uur. Bij deze persvoorbezichtiging zullen aanwezig zijn: Aaron Betsky (directeur van het NAi), Emiliano Gandolfi (curator van de tentoonstelling) en de fotografen Frank van der Salm, Bas Princen, Ine Lamers en Dan Holdsworth. U kunt ons tot uiterlijk woensdag 20 september per e-mail (press@nai.nl) of telefonisch (010 4401271) laten weten of u de voorbezichtiging wilt bijwonen.

Deze tentoonstelling wordt gesponsord door NS Vastgoed, de Mondriaan Stichting, Volker Wessels, het Stimuleringsfonds voor Architectuur en de dienst Kunst en Cultuur Rotterdam.
NS Vastgoed Stimuleringsfonds voor Architectuur Mondriaan Stichting
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over 'De Spectaculaire Stad'

NAi persbeelden

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: dinsdag, 12 september 2006