Ingezonden persbericht
= P E R S B E R I C H T =
Utrecht, 22 september 2006
Studenten verwerpen massaal de wet op de leerrechten
Wet op de leerrechten vergroot kloof tussen universiteit en arbeidsmarkt
Academische studenten verwerpen massaal de onlangs aangenomen 'wet op de leerrechten'. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat Stichting Integrand onlangs onder 1.430 academische studenten heeft gehouden. Integrand is al ruim 25 jaar dé autoriteit op het gebied van stagebemiddeling en heeft inmiddels meer dan 10.000 academische studenten aan een stage geholpen. Maar liefst 81,7% van de ondervraagden is tegen de - per 1 september 2007 in te voeren - wet. Bovendien is meer dan driekwart van mening dat door de nieuwe wet de kloof tussen universiteit en arbeidsmarkt nog groter zal worden.
Oninteressant CV
Door de wet verwacht 85% van de ondervraagden aanzienlijk minder tijd te hebben voor stages, bijbanen of bestuurlijke functies. Niet alleen betekent dit volgens 75% van de respondenten een financiële achteruitgang; ook hun CV zal een stuk minder interessant zijn voor werkgevers. "Dit terwijl wij merken dat het bedrijfsleven juist behoefte heeft aan studenten die al de nodige praktijkervaring hebben opgedaan", aldus Yannick Vergouwen, voorzitter Integrand Nederland. Ronduit zorgwekkend, zo oordeelden ook de respondenten; van alle studenten in Nederland verwacht 76% dat de op de universiteit opgedane kennis niet zal aansluiten op de eisen van het bedrijfsleven en nog eens 78% van de ondervraagden is het eens met de stelling dat met de nieuwe wet de kloof tussen universiteit en arbeidsmarkt nog groter wordt.
Carrièrevoorsprong?
De wet op de leerrechten beoogt dat de student kritischere en scherpere studiekeuzes maakt, meer met zijn neus in de boeken zit en vooral sneller afstudeert. Initiatiefnemer van de wet en voormalig staatssecretaris van onderwijs, Mark Rutte, is namelijk van mening dat op dit moment studenten de studie niet op tijd afronden en onnodig lang over hun studie doen. De wet moet dit tegengaan, door het collegegeld per uitgelopen studiejaar enorm te verhogen. Vergouwen: "Met het lopen van een stage, hebben van een bijbaan of volgen van een businesscourse heeft een student een voorsprong in zijn carrière ten opzichte van een student die dat niet doet. Dergelijke initiatieven moeten niet worden ontmoedigd maar juist worden gestimuleerd. Integrand biedt de mogelijkheid om praktijk- en bestuurservaring op te doen zonder hiervoor je studie op een laag pitje te zetten."
Rigide
Respondent en student Jasper Noort is van mening dat het nieuwe systeem nogal rigide is en zelfontplooiing in de weg staat. Wel wil hij de kanttekening maken dat studenten op dit moment nog niet volledig in staat zijn het effect van het systeem in te schatten. "Het effect op het niveau van de starter op de arbeidsmarkt zal zich pas na een aantal jaren laten voelen. Maar dan is de activiteit in het studentenleven wellicht al grondig naar de maan geholpen....
0-0-0-0-0