Leefsituatie in 25 Europese landen onderzocht
VU doet mee aan studie naar sociale situatie in Europa
Tweeduizend Nederlanders ontvangen binnenkort een vragenlijst over uiteenlopende onderwerpen als politiek en democratie, immigratie, integratie en discriminatie, levensloop en pensioen, veiligheid en criminaliteit, en werk en welzijn. Dit alles in het kader van de derde editie van een groot Europees onderzoek in opdracht van de Europese Commissie naar de sociale situatie in Europa. In totaal doen vijftigduizend Europeanen uit 25 verschillende landen mee. Prof. dr. Harry Ganzeboom en drs. Saskia Opdam van de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit coördineren het Nederlandse deel van het onderzoek.
'Europese eenwording' is een veelgehoorde kreet. Maar betekent dit dat men in Polen hetzelfde denkt over sociale betrokkenheid als in Nederland? Of dat Spanjaarden even gelukkig zijn als Nederlanders? Hebben ze in Zweden vergelijkbare problemen als het gaat om veiligheid op straat?
Om hier duidelijkheid over te krijgen, richt het Europees Sociaal Onderzoek zich op verschillende onderdelen van de leefsituatie. Het Europees Sociaal Onderzoek brengt normen en waarden, meningen en gedragingen over geheel Europa in kaart, werpt licht op de voornaamste sociale verschillen en ontwikkelingen in een veranderend Europa, en maakt een vergelijking met de sociale situatie in andere continenten van de wereld mogelijk. Om een voorbeeld te geven: in toenemende mate werken en wonen er in Europese landen migranten uit andere Europese landen. Dit heeft gevolgen voor de leefsituatie van zowel de bevolking van het land van bestemming als het land van herkomst. Hoe kijken we daar in Nederland tegenaan en hoe verhoudt zich dat tot opvattingen in Duitsland, Frankrijk, Hongarije en andere Europese landen?
Basis voor beleid
De resultaten van dit onderzoek zijn en worden veelvuldig gebruikt door de Europese Unie, nationale overheden, wetenschappers, beleidsanalysten en journalisten. De gegevens van het onderzoek worden onmiddellijk na verzameling ter beschikking gesteld van de ca. 10.000 geregistreerde gebruikers.
Europese staalkaart
Om een scherp beeld te krijgen hoe de situatie van inwoners van Europese landen varieert, wordt dit onderzoek in 25 landen tegelijk uitgevoerd. In alle deelnemende landen worden exact dezelfde gegevens verzameld, hetgeen strikt vergelijkbare resultaten oplevert over wat Europeanen voelen, denken en doen. Het onderzoek vindt nu voor de derde keer plaats en de informatie wordt steeds interessanter en belangrijker omdat nu ook een vergelijking over de tijd gemaakt kan worden.
De coördinatie van het project in Nederland wordt verzorgd door de Vrije Universiteit Amsterdam.Het onderzoek wordt uitgevoerd door GfK Panelservices. In Nederland wordt het project gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO.
Vrije Universiteit Amsterdam
Vrije Universiteit Amsterdam