Gemeente Amsterdam



Cultuurmigratie in de regio

22 september 2006
-

Liefhebbers van musicals die in de regio Amsterdam wonen moeten hiervoor vaak een eindje reizen. Het aanbod van musicals binnen de RSA (Regionale Samenwerking Amsterdam) schiet namelijk tekort, gegeven de vraag. Het aanbod en de vraag naar films, toneel, cabaret en stand-up comedy lijken beter in evenwicht. Dit blijkt uit Regio in Beeld 2006.

Cultuurmigratie in de regio (12 Kb) Cultuur in Amsterdam en in de eigen gemeente

Amsterdam vervult een belangrijke rol binnen de RSA als bestemming voor de meeste voorstellingen van cultuur. Het aanbod van cultuur in Amsterdam is dan ook groot en gevarieerd.

Het aanbod van cultuur in de RSA naar aantal arbeidsplaatsen, 2005

Aanbod cultuur in de RSA (21 Kb)

Lokale theaters en bioscopen vervullen ook een belangrijke functie. Ongeveer de helft van de bezoeken aan cabaret, toneel, circus, film, jazz en blues-concerten, dans, wereldmuziek, festivals en het circus vinden in de eigen gemeente plaats. In de onderstaande figuur is zowel te zien welk aandeel van de cabaretvoorstellingen in eigen gemeente wordt bezocht (witte bollen) als het aandeel dat hiervoor naar een andere gemeente gaat (pijlen).

Het bezoek van cabaret in eigen gemeente en daarbuiten, 2006

Het bezoek van cabaret (9 Kb)

Cultuurliefhebbers in hele regio geraadpleegd

Het onderzoek naar cultuurparticipatie in de regio is uitgevoerd in opdracht van en in samenwerking met de gemeenten Almere, Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Purmerend en Zaanstad. Het doel van het onderzoek was van de inwoners in de RSA die geĂŻnteresseerd zijn in cultuur te bepalen waar ze naar toe gaan voor verschillende voorstellingen en deze vraag af te zetten tegen het aanbod. Dit is onderzocht op basis van de internetpanels van de betreffende gemeenten.

Blijven de cultuurliefhebbers in de eigen gemeente of bezoeken ze een voorstelling in een andere gemeente? En als ze hun eigen gemeente verlaten, blijven ze dan wel in de RSA of bezoeken ze een voorstelling buiten de RSA?

Door het gedrag te koppelen aan het aanbod van voorzieningen in de (deelnemende) gemeenten in de RSA op basis van informatie uit LISA en een overzicht van festivals en evenementen per gemeente, is dit voor een deel te verklaren. De afwezigheid van bepaalde voorzieningen in de eigen gemeente, zoals bijvoorbeeld een (grote) bioscoop of een stand up comedy theater, zorgt ervoor dat men ergens anders een bioscoop of theater bezoekt.

Over het algemeen zijn panelleden van middelbare leeftijd, hoger opgeleid, hebben een boven modaal inkomen en zijn overwegend autochtoon. Op basis van dit onderzoek kunnen dus geen uitspraken worden gedaan over de cultuurparticipatie in de gehele gemeente of regio, maar de resultaten van de verschillende gemeenten zijn wel vergelijkbaar. Uitspraken over de hele populatie zijn wel mogelijk op basis van lokaal onderzoek, zoals de recent verschenen Cultuurmonitor Amsterdam, eveneens van O+S.

De regio in statistieken

O+S brengt voor de vierde keer de publicatie Regio Amsterdam in Beeld uit. Regio Amsterdam in beeld 2006 bevat behalve de resultaten van een onderzoek naar cultuurparticipatie in de regio ook een statistisch deel. In het statistische deel wordt aandacht besteed aan demografische ontwikkelingen, wonen, regionale economie, mobiliteit en de RSA in Europees perspectief. Opvallende ontwikkelingen zijn dat de bevolking blijft toenemen in de RSA, vooral in Almere, ook in de periode tot 2020. Ook de woningvoorraad blijft groeien. In 2005 zijn er 24% meer woningen bijgekomen dan in 2004, met name koopwoningen. Het aantal werkloze werkzoekenden neemt af. Hierdoor neemt de participatiegraad toe, vooralsnog vooral onder autochtone vrouwen.