Gemeente Utrecht
2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
112 Vragen van de heer P. Zwanenberg, de heer N.J.H. Gravestein
en de heer T.W. Schipper
(vragen binnengekomen op 21 september 2006)
Aan de breedstraat in Utrecht ligt het karakteristieke pand Boekhoven-Bosch. Het in 1939 gebouwde pand met een mooie hof, is een beeldbepalend complex voor dat deel van de noordelijke oude stad. Wellicht nog belangrijker is dat in 1976 er in dit pand 34 sociale huureenheden van diverse grootte zijn gerealiseerd.
Tot onze schrik vernamen wij dat de huidige eigenaar van het complex, Mitros, overweegt het complex te slopen. Dit omdat renovatie te duur zou zijn. Een vreemde gang van zaken, daar er jarenlang geen structureel onderhoud is gepleegd aan het pand.
Vragenstellers beseffen dat niet de gemeente, maar Mitros eigenaar is van het pand. Toch zijn wij van mening dat de gemeente een grote verantwoordelijkheid heeft waar het gaat om het woningbeleid: Boekhoven-Bosch is niet alleen een mooie gevel, maar herbergt ook sociale woningbouw in het hart van de stad. Een goed voorbeeld van differentiatie. Vragenstellers zijn dan ook van mening dat sociale woningbouw op deze plek in de stad gewaarborgd moet blijven.
Dit brengt ons tot de volgende vragen:
1. Is het college het met ons eens dat industrieel-historisch interessante panden zoals het Boekhoven-Boschpand zo veel mogelijk voor de stad behouden zouden moeten blijven?
2. Zo ja, op welke wijze zal het college Mitros hierop aanspreken?
3. Is het college met ons van mening dat sociale woningbouw op deze plek in de stad op zijn minst gehandhaafd moet blijven?
4. Zo ja, op welke wijze zal het college Mitros hierop aanspreken?
5. Gaat het college Mitros aanspreken op de verantwoordelijkheid die de corporatie heeft voor het structureel goed onderhouden van haar bezittingen?
6. Heeft het college buiten voorgaand genoemd, (wettelijke) mogelijkheden toe te zien op het onderhoud van (sociale) huurwoningen?
---- --