Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Persbericht ministerraad
22 september 2006

HALF MILJOEN EURO VOOR OPNAMEFACILITEITEN VAN HET TWEEDE KAMERGEBOUW

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mee ingestemd om 500.000 euro beschikbaar te stellen om de opnamefaciliteiten (camera's, studio's) in het Tweede Kamergebouw te verbeteren. Hiermee wordt een betere registratie mogelijk van kamerdebatten en andere politieke gebeurtenissen.

Het advies van de Gemengde Commissie Overheidscommunicatie onder leiding van de heer Wolffensperger, vormde voor het kabinet aanleiding voor een onderzoek naar de mogelijkheden van een onafhankelijk themakanaal over bestuur en parlement. In juni 2005 pleitte deze commissie onder meer voor een (digitaal) televisiekanaal dat geheel is gewijd aan bestuur en parlement. In het buitenland bestaan daarvan diverse voorbeelden, zoals het Amerikaanse C-SPAN.

Het kabinet concludeert dat het themakanaal over bestuur en parlement door de landelijke publieke omroep kan worden opgezet. Een voorlichtingskanaal van de overheid over bestuur en parlement vindt het kabinet onwenselijk. In de loop van dit najaar start de publieke omroep op eigen initiatief met een eerste opzet van een parlementair kanaal met kamerdebatten, nieuws en actualiteiten, dat via digitale televisie is te volgen. De journalistieke opzet lijkt op die van buitenlandse zenders.

Het parlementair kanaal van de publieke omroep voldoet aan een belangrijke wens van het kabinet, te weten: een onafhankelijke redactie. Er is geen inmenging van de overheid, afgezien uiteraard van normale werkafspraken tussen de programmamakers en de voorlichtingsdiensten van Kamer en kabinet. Redactionele onafhankelijkheid en een journalistieke aanpak zijn volgens ervaringen in het buitenland onontbeerlijk om de programma's aantrekkelijk te maken voor kijkers.

De publieke omroep betaalt het televisiekanaal over bestuur en parlement uit eigen middelen. Het kabinet geeft wel een eenmalige bijdrage aan de Tweede Kamer van 500.000 euro. Hiermee kunnen de interne opnamefaciliteiten in het kamergebouw worden verbeterd. Behalve de Tweede Kamer en de publieke omroep zullen ook andere omroepen die beelden van kamerdebatten uitzenden, profiteren van de verbeterde technische faciliteiten.

RVD, 22.09.2006