FNV Bouw vraagt rechter om bouwlift
FNV Bouw overweegt een kort geding om BAM Woningbouw ertoe te dwingen in Zevenhuizen een bouwlift te plaatsen. Daar werken in Nesselande 20 werknemers al enkele maanden zonder personen- én zonder goederenlift. "Ze moeten niet alleen zelf veel te vaak via een ladder op en neer, ze torsen ook zware gereedschapskisten mee", zegt regiobestuurder Hans Crombeen van FNV Bouw Zuidwest. Hij spreekt van "een manier van werken van 50 jaar geleden." Hij geeft BAM nog drie dagen de tijd. Staat er dan geen lift, dan volgt een kort geding.
Zowel de veiligheid als de gezondheid van de werknemers zijn in gevaar. Crombeen ziet zich gedwongen de rechter in te schakelen, omdat zijn overleg met de projectleider geen resultaat had. Hij vraagt om snelheid: "Elke dag is er een te veel." Naar zijn mening gaat het om een doelbewuste bezuiniging. De werknemers kregen namelijk te horen dat er pas in de volgende fase van het project, op een plek verderop, een lift zou komen. "Tegen mij zegt de projectleider dat hij direct een lift heeft besteld toen hij op dit project kwam. Het duurt volgens hem nu eenmaal even voordat zo'n ding wordt geleverd." Tegen de tijd dat de lift er nu komt, kan deze meteen op de nieuwe plek worden geplaatst. "Dat bespaart BAM dus het verplaatsen van de lift", aldus Crombeen. "Tel uit de winst."
Heeft BAM Woningbouw niet alsnog binnen drie dagen een lift neergezet, dan spant FNV Bouw een kort geding aan bij de Utrechtse kantonrechter. Voor elke dag zonder lift eist de bond een dwangsom van 1.000 euro. "Jammer dat we zó goede arbeidsomstandigheden moeten afdwingen", zegt Crombeen. De Arbeidsinspectie kan niets uitrichten: "De bouwlift staat niet dwingend in de wet, wel in artikel 70 van de cao bouwnijverheid. BAM Woningbouw voelt zich daar kennelijk niet aan gebonden."
FNV Bouw