A&F Agrotechnology & Food Innovations
19 sep 2006
Onderdeel: Wageningen UR
De stichting Food & Nutrition Delta heeft dr. Kees de Gooijer per 1
oktober 2006 benoemd tot directeur. De stichting is op 31 augustus
opgericht en heeft tot doel om gericht de positie van de Nederlandse
voedingsindustrie te versterken. De Foodsector en aanverwante
kennisinstellingen hebben en goed afgestemde onderzoeksagenda en het
onderzoek is van hoge kwaliteit. Er is echter behoefte aan snellere
toepassing van kennis in producten, processen en diensten.
De stichting Food & Nutrition Delta zal zich de komende jaren bezig
houden met het coördineren van onderzoek en met het uitzetten van de
middelen die zijn toegekend aan het initiatief van de stichting Food &
Nutrition Delta. Dit is een uitwerking van het aanwijzen van het
sleutelgebied Flowers and Food door het innovatieplatform. Dat is
bedoeld om met name de positie van het MKB in de voedingsindustrie te
versterken.
De stichting wil van Nederland een leidende innovatieregio in Europa
op het gebied van voeding en gezondheid maken. In een geïntegreerde
aanpak worden netwerken en platforms opgezet en (nieuwe)
technologieën ontwikkeld voor new business development in de volle
breedte van de voedingsmiddelenindustrie Hierbij worden met name ook
MKB-bedrijven betrokken.
Dit proces zal leiden tot het ontwikkelen van innovatieve, nieuwe of
verbeterde voedingsmiddelen die voldoen aan de behoeften en
verwachtingen van die consumenten die bewust met hun gezondheid willen
omgaan.
Dergelijke producten, in combinatie met aanbevolen veranderingen in
voedingspatronen en leefstijlen, zullen een positieve invloed hebben
op de volksgezondheid en de kwaliteit van leven. Bovendien zal
hierdoor de concurrentie- en marktpositie van de Nederlandse
voedingsmiddelenindustrie worden versterkt en verbeterd.
Doordat de overheid, de kennisinstellingen en de industrie samen
bijdragen aan de programma's is er de komende jaren meer dan 180
miljoen Euro beschikbaar voor dit programma.
Kees de Gooijer (46) is Wagenings Levensmiddelentechnoloog. Hij is
momenteel Algemeen Directeur van de Agrotechnology & Food Sciences
Group van Wageningen UR. Van 2000 tot 2003 gaf hij leiding aan het
instituut voor voedselveiligheid RIKILT van Wageningen UR. Hij is nauw
betrokken geweest bij het opstellen van de gemeenschappelijke
onderzoeksagenda van de voedingsindustrie. Als belangrijkste doel voor
de komende jaren ziet hij het werken aan gezonde voeding en creëren
van een open innovatiestructuur in Food.