Provincie Gelderland
|                                            |Nr.   |2006-478       |
|                                            |Arnhem|19 september   |
|                                            |,     |2006           |

PROVINCIE ONDERTEKENT EUROPEES MILIEUHANDVEST

Gedeputeerde René van Diessen heeft namens Gelderland het herziene Valencia Handvest ondertekend. Met de ondertekening gaat de provincie de morele verplichting aan de kwaliteit van de leefomgeving te behouden, beschermen en te verbeteren. In het handvest worden de rol van de Europese regio's, de doelstellingen van milieubeleid en de instrumenten van regionaal milieubeleid vastgelegd. Het herziene Valencia Handvest ligt in de lijn van het derde Gelders Milieu Plan (GMP-3) zoals dat is vastgesteld door Provinciale Staten.

Valencia Charter
De herziene Valencia Charter is een actualisering van het handvest uit 1995, dat naast ruim 50 regio's in de Europese Unie (EU) ook door Gelderland is ondertekend. In juni 2006 is de herziene Valencia Charter gepresenteerd op de 7e ENvironmental COnference of the Regions of Europe (ENCORE) waaraan milieugedeputeerde Van Diessen heeft deelgenomen. Nieuw in de herziene versie is een lijst met actiepunten.
Met het ondertekenen gaan de regio's de volgende verplichtingen aan:
- het stimuleren van handel en industrie om bij te dragen aan de op- lossing van milieuproblemen
- het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen om klimaatveran- dering tegen te gaan
- het reduceren van luchtverontreiniging ten gunste van zowel de ge- zondheid van de mens als het milieu
- het overgaan tot duurzamere vormen van transport
- een meer efficiënt gebruik van energie
- het ontwikkelen van een strategie tegen lawaaioverlast
- beter gebruik van water
- landbouwpraktijken
- het ontwikkelen van toerisme als belangrijke economische sector, waarbij rekening wordt gehouden met het milieu
- het beschermen van de bodem als een grotendeels niet-hernieuwbare bron
- het gebruik van planningsystemen voor verstedelijking en ruimtege- bruik
- het bevorderen van de publieke bewustwording.

Ook wordt in de herziene versie rekening gehouden met nieuwe ontwikkelingen zoals vastgelegd in de Lissabon Strategie en de Strategie voor Duurzame Ontwikkeling. De Lissabon-strategie is een actie- en ontwikkelingsplan van en voor de EU, die in 2000 is gesloten tussen de Europese regeringsleiders in Lissabon. Rond 2010 moet de EU de meest competitieve en dynamische kenniseconomie van de wereld zijn.
Dit is de economische pijler. Tegelijkertijd zijn er ook een sociale (de instandhouding en de verbetering van het Europese sociale welvaartsmodel) en een ecologische pijler (duurzame groei). De regeringen spraken af dat ieder land minimaal 3% van het bruto nationaal product aan onderzoek en ontwikkeling uitgeeft om dit te bereiken.
Met de ondertekening van de Strategie voor Duurzame Ontwikkeling door de lidstaten van de Verenigde Naties in 1992 en 2002 is afgesproken te streven naar duurzame ontwikkeling. Nederland heeft een internationale (2002) en een nationale (2003) strategie vastgesteld waarin het streeft binnen 30 jaar te zijn overgestapt naar een duurzame samenleving.

De provincie Gelderland heeft dat streven vertaald in een aantal maatregelen. Zo worden er subsidies gegeven voor het ontwikkelen en uitvoeren van innovatieve milieu-initiatieven, natuur- en milieueducatie en Leren voor Duurzame Ontwikkeling; het op gang brengen van effectieve leerprocessen bij overheden en maatschappelijke organisaties. De uitgangspunten van het Valencia Handvest met het besef dat samenwerking tussen regio's binnen de EU van toenemende betekenis is, heeft er ook toe geleid dat Gelderland, samen met de provincies Overijssel en Limburg en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, een Gemeenschappelijke verklaring betreffende de samenwerking op milieugebied heeft ondertekend.

Grensoverschrijdende samenwerking op milieugebied
Decentrale overheden spelen een grote rol bij de uitvoering van de EU- wet- en regelgeving op milieugebied. Ca. 80% van de milieuwetgeving is afkomstig uit Brussel. Dit betekent dat decentrale overheden zich niet alleen op Den Haag moeten richten maar zeker in de gaten moeten houden wat er in Brussel gebeurt.
Gelderland, Limburg, Overijssel en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen werken op milieugebied nauw samen. In 1992 is door bestuurders van de 4 regio's de "Gemeenschappelijke Verklaring over samenwerking op Milieugebied" ondertekend. In 1998 verscheen daarvan een herziene versie. Aanleiding voor de samenwerking en ondertekening vormde onder meer het groeiende besef van de toenemende betekenis van grensoverschrijdende regionale samenwerking, de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor het milieu en de doelstellingen van het 5de Milieu Actie Programma (5de MAP) van de Europese Unie.

De bestuurlijke betrokkenheid bij de samenwerking is de afgelopen jaren gegroeid. Op 9 december 2005 heeft in Düsseldorf een bestuurlijk overleg plaatsgevonden tussen de milieugedeputeerden en de Staatssecretaris voor milieu uit Nordrhein-Westfalen. Tijdens dit overleg zijn de voorstellen voor de uitvoering van projecten op het gebied van luchtkwaliteit en fijn stof, deregulering, relatie milieu en gezondheid, risicokaarten en grensoverschrijdende bodemkwaliteit besproken en in uitvoering genomen. Afgesproken is nieuwe projecten te baseren op het jaarlijkse Werkprogramma van de Europese Commissie.
Ook gemeenten, universiteiten, RIVM, Landes Umwelt Amt (LUA) en adviesbureaus worden uitgenodigd aan projecten deel te nemen. Bij de samenwerking wordt in toenemende mate gebruikgemaakt van de kennis van het Huis van de Nederlandse Provincies en de representatie van Nordrhein-Westfalen in Brussel over de besluitvorming in de Europese Unie.

Over de grensoverschrijdende milieusamenwerking is een brochure opgesteld: 'Het Milieu, een gedeelde zorg in het Duits-Nederlands grensgebied'. De brochure is in 3 talen (Duits, Engels, Nederlands) opgesteld en te vinden op de websites van Gelderland (www.gelderland.nl) en het het Ministerie voor Umwelt und Naturschutz, Landwirtschaft und Verbraucherschutz (MUNLV) van Nordrhein-Westfalen
(http://www.munlv.nrw.de/sites/specials/de_nl_arbeit.htm)



Provincie Gelderland