Gemeente Winterswijk


Vervolg grensoverschrijdende samenwerking toeristische sector

15 september 2006

Het project agri-cultura krijgt een vervolg. Op dinsdag 19 september ondertekenen burgemeesters en wethouders van 12 Nederlandse en Duitse gemeenten en steden een nieuwe overeenkomst voor de periode 2006 - 2009. Het project loopt aan het eind van dit jaar af, na een periode van vier jaar. Omdat op succesvolle wijze grensoverschrijdend is samengewerkt tussen gemeenten en toeristische bedrijven aan de ontwikkeling en promotie van het plattelandstoerisme is besloten agri-cultura een vervolg te geven.

Agri-cultura brengt 55 aanbieders van landelijke gastvrijheid bij elkaar. In de grensregio Westmünsterland en de Achterhoek hebben onder andere restaurants, musea en boerderijcafés, met ondersteuning van de Europese Unie, gemeenten, VVV's, ABT en RAL, samengewerkt aan het ontwikkelen van het toeristische aanbod. Speciale aandacht ging daarbij uit naar toeristische producten met een grensoverschrijdend karakter, zoals het ontwikkelen van een fietsroute langs alle bedrijven en de mooiste plekken in de Nederlands-Duitse regio en het samenstellen van verschillende fietsarrangementen. Ander belangrijk aandachtsveld was promotie van het project en de regio op diverse beurzen en bij evenementen.

Veel aan het project deelnemende bedrijven hebben de gemeenten te kennen gegeven door te willen gaan met agri-cultura. Zij gaven aan veel mogelijkheden te zien in deze vorm van grensoverschrijdende samenwerking. Ook hebben zich de afgelopen maanden nieuwe bedrijven aangemeld en is het project uitgebreid met maar liefst vier Duitse gemeenten. Reden genoeg voor de plattelandsbedrijven en de gemeenten om voor een periode van drie jaar de handen nogmaals in een te slaan en het project te continueren.

De deelnemende gemeenten zijn Winterswijk, Berkelland, Aalten en Oost Gelre en van Duitse zijde Stadt Bocholt, Borken, Gescher, Rhede, Stadtlohn, Vreden en Gemeinde Sudlohn en Velen. Deze steden en gemeenten dragen de komende drie jaren ieder 1.000,= per jaar bij aan het project. De deelnemende bedrijven leveren ook een geldelijke bijdrage. Met de opbrengsten worden onder meer flyers bekostigd, een internetsite, bebording voor routes, marketingacties en beursdeelnames