Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: nog steeds onvoldoende marktwerking op de groothandelsmarkt gas

19-09-2006

De Directie Toezicht Energie (DTe), onderdeel van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), concludeert in de jaarlijkse monitor groothandelsmarkt gas dat er ten opzichte van 2004 de nodige voortgang is geboekt.

Toch functioneert de markt nog niet goed genoeg. Sommige eerder gesignaleerde knelpunten zijn nog steeds niet opgelost, en op een aantal terreinen dreigt een verslechtering als er geen maatregelen worden genomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de beschikbaarheid van importcapaciteit van gas.

Er is op drie belangrijke fronten progressie geboekt. Ten eerste worden de kosten van kwaliteitsconversie nu voor 50% doorberekend in de transporttarieven. Kwaliteitsconversie is het omzetten van gas met hoogcalorische waarde naar laagcalorische waarde voor onder meer huishoudens. Nederland heeft met het Groningenveld ook een natuurlijke bron van laagcalorisch gas, maar deze is niet voor alle marktpartijen toegankelijk. Door de kosten te verdelen ontstaat een gelijk speelveld tussen partijen met en zonder directe toegang tot laagcalorisch gas. Dit versterkt de concurrentie op de laagcalorische markt, ten behoeve van de consument. Ten tweede is marktwerking gestimuleerd doordat niet alleen marktpartijen maar ook GTS flexibiliteitsdiensten aanbiedt sinds 1 januari 2006. Zo zijn marktpartijen beter in staat om op ieder moment vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Als laatste verbetering noemt DTe het recent ingevoerde balanceringsregime. Alle marktpartijen kunnen nu beter gebruik maken van de mogelijkheden van het landelijke transportnet, terwijl de kosten om dit net in balans te houden zoveel mogelijk worden beperkt.

Naast deze vooruitgang, constateert DTe verder een aantal knelpunten dat tot hoge toetredingsdrempels leidt voor nieuwkomers op de groothandelsmarkt voor gas en daardoor marktwerking belemmert:
* De handel in met name laagcalorisch gas op marktplaats TTF blijft achter. Het laagcalorisch gas, geproduceerd uit het Groningenveld wordt er niet aangeboden en juist dit gas is belangrijk voor de Nederlandse consument. Bovendien moet de handel in hoogcalorisch gas nog verder gestimuleerd worden.

* Er is een contractueel tekort aan capaciteit om gas te importeren. En DTe heeft zorgen over een fysiek tekort alhoewel GTS uitbreiding van de importcapaciteit voorbereidt.
* Beschikbaarheid van kwaliteitsconversie is onvoldoende. Dit is vooral voor nieuwe gasaanbieders van belang om laagcalorisch gas te kunnen leveren aan de consument.

De jaarlijkse monitor wordt gebruikt om samen met marktpartijen prioriteiten en acties ter verbetering van de marktwerking te definiëren. De NMa gaat in samenspraak met de sector aanbevelingen opstellen om de gesignaleerde knelpunten aan te pakken. Relevante publicaties:

http://www.dte.nl/images/gasmonitor%202005_tcm7-93016.pdf