Ministerie van Financiën

Toespraak bij de aanbieding van de Miljoenennota en Ontwerpbegroting 2007

toespraak | 19-09-2006 | Tweede Kamer, Minister

Aanbiedingstoespraak Tweede Kamer Prinsjesdag 2006 19 september 2006
Uitgesproken woord geldt

Meneer de Voorzitter,

Elke Prinsjesdag is bijzonder. Al is het maar vanwege dat prachtige ritueel dat elk jaar weer plaatsvindt.
Soms heeft dat te maken met de aard van de maatregelen die aangekondigd worden.
Soms werpen wereldgebeurtenissen een schaduw, zoals in 2001. Soms is er een persoonlijke bijzonderheid, zoals 3 jaar geleden toen mijn kleindochter geboren werd.

Ook dit is - weer - een bijzondere Prinsjesdag. Het is 100 jaar geleden is dat de eerste Miljoenennota aan uw Kamer werd aangeboden, door de toenmalig minister van Financiën, Theodoor Herman de Meester, toevallig ook een liberaal.
Zo'n jubileum kan natuurlijk niet ongezien voorbij gaan. Het ministerie van Financiën heeft daarom een ontwerpwedstrijd voor de omslag van de Miljoenennota uitgeschreven voor middelbare scholieren. Daarom heeft de Miljoenennota een bijzondere buitenkant. En de winnares van de wedstrijd - Selma Vaes uit Haelen - zit ook op de tribune. Misschien dat ze even wil gaan staan.

Voorzitter,
Hoe feestelijk de omslag ook eruit ziet, het is geen feestbegroting. De plannen van het kabinet, en de keuzes die aangekondigd worden, zijn degelijk en verantwoord van karakter.

De totale, collectieve, uitgaven groeien reëel met 1 ½ procent. En dat is minder dan de groei van de economie. Hiermee blijven de uitgaven achter bij de groei van de economie en blijven ze binnen de vooraf afgesproken uitgavenkaders.

Vanwege de gunstige conjunctuur is er in 2007 zelfs 300 miljoen euro bewust onbesteed gelaten. En dat is ook volgens afspraak. Want de afspraak is dat bij conjuncturele meevallers het kabinet onder het uitgavenplafond blijft.
Binnen die sobere uitgavengroei zijn wel scherpe prioriteiten gesteld. Voor onderwijs, veiligheid, zorg en jeugdbeleid is de uitgavengroei beduidend hoger dan die gemiddelde van 1 ½ procent.

Binnen de afspraken over de maximale lasten is er in 2007 ook ruimte voor enige lastenverlichting. Deze ruimte is het resultaat van de in Brussel onderhandelde 1 miljard euro korting op de EU-afdrachten. Het kabinet heeft ervoor gekozen deze 1 miljard direct terug te geven aan burgers en bedrijven. Voor beiden een ½ miljard. Mede dankzij die lastenverlichting - maar vooral door de aantrekkende economie - ziet het inkomensbeeld er in 2007 goed uit. Zowel aan de uitgaven- als aan de lastenkant houden we ons dus aan de vooraf afgesproken regels.

En Daarom kan de begroting voor 2007 een klein overschot laat zien: Van 0,2 % van het Bruto Binnenlands Product. De laatste begrotingsoverschotten dateren al weer uit 1999 en 2000 en daarvoor - schrikt u niet - uit 1973. - Een aantal uwer was toen nog niet geboren. -
Financieel staan wij er in 2007 een stuk beter voor dan dat wij aan het begin van het kabinet Balkenende-II nog durfden te verwachten. Toen werd voor 2007 nog een tekort verwacht van 0,6 procent van het Bruto Binnenlands Product.

Op het gebied van de overheidsfinanciën, meneer de voorzitter, laat het kabinet Nederland duidelijk beter achter. Maar ook op andere terreinen is veel bereikt.

* minder mensen zijn afhankelijk van een uitkering
* de criminaliteit is gedaald

* mensen voelen zich veiliger

* er zijn minder jongeren die zonder diploma van school gaan
* het vestigingsklimaat voor bedrijven is een stuk aantrekkelijker gemaakt

* vervelende en onnodige regels zijn aangepakt
* het zorgstelsel is vernieuwd

* de sociale zekerheid is gemoderniseerd.

In 2006 en 2007 profiteert Nederland van een opmerkelijk krachtig herstel van de economische groei. Dat komt uiteraard ook zeer gelegen, want de burgers hebben de afgelopen jaren moeten inleveren. Van de economische groei die voor volgend jaar (door het Centraal Plan Bureau) op 3 procent wordt geraamd, kan iedereen nu profiteren.

Er is wat dat betreft veel goed nieuws te melden in deze begroting: De werkgelegenheid groeit hard - volgens de ramingen van het CPB zijn er in 2007 meer banen dan ooit. De werkloosheid daalt in hoog tempo, en is nu al de laagste van Europa. Iedereen profiteert van die aantrekkende arbeidsmarkt: ook groepen die het de afgelopen jaren moeilijk hebben gehad: jongeren, 50+ers, allochtonen. Dankzij de aantrekkende economie vinden ook zij sneller een nieuwe baan.

Meneer de Voorzitter!
De gunstige stand van de economie, het hervormingsbeleid, de gezonde overheidsfinanciën, de lagere EU-afdracht, het zijn allemaal factoren waardoor Nederland er een stuk beter voorstaat dan in 2003. Dat biedt perspectief voor de verdere toekomst ...

Met de begroting voor 2007 gaat het kabinet verder op de ingeslagen weg:

* Het ondernemingsklimaat wordt gestimuleerd met een verdere verlaging van de vennootschapsbelasting.

* Kleinere bedrijven krijgen een winstvrijstelling.
* Werken wordt nog lonender.

* Het kabinet investeert opnieuw in onderwijs, in jeugd en in veiligheid.

* En vanuit het Fonds Economische Structuurversterking wordt geld ingezet op belangrijke terreinen als innovatie en infrastructuur.
* Naar de zorg - verpleeghuizen bijvoorbeeld - gaat in 2007 een aanzienlijk extra bedrag.
Het zijn allemaal bestedingen die ervoor moeten zorgen dat Nederland er nog beter voor komt te staan.

Meneer de Voorzitter!
Het is mij een genoegen, en een eer, dat ik hier nu opnieuw, voor de twaalfde keer, sta om de Miljoenennota aan te bieden. Ik weet niet of deze 12e keer mijn laatste keer is, maar het is zeker wèl de laatste keer dat ik `m aan ú aanbied, Voorzitter.

Meneer de Voorzitter!
Het is mij een eer - daartoe gemachtigd door Hare Majesteit de Koningin - u de ontwerpbegroting voor het jaar 2007 te mogen aanbieden.