Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht
PERSVERKLARING

Datum 19 september 2006
Kenmerk 130

Reactie Marijke Vos naar aanleiding van berichtgeving over de Probo Koala

De Dienst Milieu- en Bouwtoezicht kon de Probo Koala niet verhinderen te vertrekken uit de Amsterdamse haven begin juli. De Dienst beschikt niet over bevoegdheden met betrekking tot schepen en hun lading. De Dienst Milieu- en Bouwtoezicht was betrokken bij de zaak aangezien de dienst verantwoordelijk is voor het toezicht op de havenontvangstinstallatie waar het schip een partij scheepsafval aanbood.

Een deel van het scheepsafval dat de Probo Koalo aanbood ter verwerking werd overgepompt in een binnenvaartschip om het naar de verwerker APS te brengen. Dit overpompen werd gestaakt omdat er grote stankoverlast ontstond. Vervolgens bleek dat het scheepsafval veel sterker vervuild was dan de kapitein had gemeld. De kapitein weigerde de hogere kosten voor verwerking die hier mee gepaard gingen te betalen. Verwerker APS besloot het afval vervolgens terug te geven aan het schip.

De Dienst Milieu- en Bouwtoezicht en Haven Amsterdam hebben alvorens dit gebeurde nagegaan of er gronden waren om dit terugpompen te verhinderen. Uit het onderzoek bleek dat er geen mogelijkheden of gronden waren om het terugpompen van het afval te verhinderen. Het afval is vervolgens teruggepompt in de Probo Koala.

Alle betrokkenen ­ Dienst Milieu- en Bouwtoezicht, Haven Amsterdam, Ministerie van VROM, Openbaar Ministerie en Inspectie V&W ­ beschikten destijds over dezelfde informatie, namelijk dat de Probo Koala scheepsafval aan boord had. Omdat het scheepsafval betrof, ontbraken wettelijke mogelijkheden om het vertrek van de Probo Koala te verhinderen.

De Dienst Milieubeheer heeft `Port State Control' (Inspectie Verkeer en Waterstaat) geïnformeerd over het op handen zijnde vertrek van de Probo Koala. Deze dienst heeft vervolgens de haven van bestemming in Estland geïnformeerd, zodat de autoriteiten ter plaatse konden controleren of (een deel van) het scheepsafval onderweg niet illegaal werd geloosd.

De uiteindelijke uitkomst van de reis van de Probo Koala vanuit Amsterdam, via Estland naar Abidjan, Ivoorkust is natuurlijk schokkend en gruwelijk. Dit heeft niemand gewild. We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat dit zich herhaalt. Maar ik constateer dat de internationale en nationale regelgeving op dit moment geen sluitende mogelijkheden hiertoe biedt. Deze gebeurtenissen zijn voor mij dan ook aanleiding om op korte termijn in gesprek te gaan met de staatssecretaris van VROM om te bekijken of er mogelijkheden

zijn om de regelgeving aan te passen, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan om te voorkomen dat scheepsafvalstoffen worden gedumpt.

Marijke Vos,
Wethouder Milieu

Pb-130