Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 19 september 2006                            |


1. Aanvulling onderzoeksplan 2006
Voor de tweede helft van dit jaar hebben Gedeputeerde Staten vier nieuwe onderzoeksopdrachten toegevoegd aan het onderzoeksplan 2006. Het betreft hier onderzoeken naar de beleidsregel sociale veiligheid, de regierol bij handhaving, het beleidsplan waterhuishouding 2009-2013 en de evaluatie informatieve weg. Verder wordt aangegeven hoe de procedure van de totstandkoming van het onderzoeksplan wordt aangescherpt.

2. Wijziging begroting
Gedeputeerde Staten hebben de tiende begrotingswijziging 2006 vastgesteld op basis van een statenvoorstel. In de wijziging zijn o.a. de lasten en baten verwerkt als gevolg van de rijksbijdrage voor de aanpak van bodemverontreiniging en financiële hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Java.

3. Aanbesteding ambtenaren- en arbeidsrecht
De provincie start met Capra advocaten en adviseurs in Den Bosch een raamovereenkomst voor dienstverlening op het gebied van ambtenaren- en arbeidsrecht. De overeenkomst geldt voor één jaar, de periode totdat een Europees aanbestedingstraject voor inkoop van juridische dienstverlening, is afgerond.

4. Deelname aan ICT-conferentie
Twee medewerkers van de provincie nemen van 7 tot en met 10 november deel aan de ICT-conferentie Microsoft Tech-End in Barcelona. Hun deelname moet bijdragen aan het up-to-date houden van de medewerkers op het gebied van het Microsoft dotNet ontwikkelplatform. De provincie beschouwt uitwisseling van kennis tussen ICT-professionals onderling van grote waarde.

5. Cultuur en Economie
Een sterke regionale identiteit, een goed vestigingsklimaat en innovatieve kracht zijn essentieel om de positie van Brabant in Europa te consolideren en te verbeteren. De combinatie van Cultuur en Economie biedt daarbij kansen. De provincie investeert daarom E 400.000 in het Ontwikkelprogramma Cultuur en Economie 2006-2007. Dit programma wordt uitgevoerd met regionale partners en door uitvoering van concrete projecten.


6. Onderzoek bredeschool
Heeft brede schoolontwikkeling zich doorgezet sinds 2004? En heeft 80 procent van de gemeenten volgens plan eind 2006/begin 2007 een brede bassischool? Deze vragen staan centraal in het vervolgonderzoek bredeschoolontwikkeling Noord-Brabant. De provincie heeft het PON opdracht gegeven om dit onderzoek uit te voeren.

7. Workshop Aanhaken/Afhaken
De provincie geeft het PON opdracht voor een plan van aanpak voor de uitvoering en inbedding van de Brabant Bekent Kleur-workshop Aanhaken/Afhaken. Dit naar aanleiding van een VVD-motie tijdens de behandeling van de Kadernota op 23 juni van dit jaar. De workshop - een training voor onder meer bestuurders, beleidsmakers en werkgevers - nodigt uit tot een mogelijk nieuwe visie op het thema integratie.

8. Museumbeleid
Het provinciaal museumbeleid heeft een basis gelegd voor het museale veld. Maar er moet meer aandacht uitgaan naar samenwerking, onderscheid, innovatie en effect. Dat blijkt uit de evaluatie van het provinciaal museumbeleid sinds 1998, waarvan GS kennis hebben genomen. De provincie organiseert op 4 oktober een conferentie over nieuw museumbeleid.

9. Fonds Technostarters
Het ministerie van Economische Zaken heeft E 4 miljoen beschikbaar gesteld voor het Zuid-Nederlandse investeringsfonds Technostars. Hiermee wordt geïnvesteerd in doorgroeiende technostarters. De provincie Noord-Brabant heeft E 500.000 bijgedragen aan dit fonds. Ook de BOM, Rabobank, Fortis Bank, LIOF, nv Rede, de technische universiteit Eindhoven, Simac en het Zeeuws Participatiefonds dragen bij. In het fonds zit hierdoor E 8 miljoen. Hierdoor kunnen tot 2011 minstens 20 participaties in technostarters plaatsvinden.

10. Grotestedenbeleid
De vijf grote Brabantse steden hebben in totaal E 4,5 miljoen besteed in de periode 2000-2003 aan diverse sociaal-maatschappelijke projecten. Dit geld is in het kader van het grotestedenbeleid verdeeld. GS hebben de afrekening van deze gelden goedgekeurd. Voor enkele restanten zijn met de gemeenten afspraken gemaakt. GS laten dit de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid weten en laten daarbij weten wat de stand van zaken is van de besteding van de gelden over 2004-2007. De E 6,4 miljoen die hiervoor beschikbaar is wordt besteed aan sociale veiligheid.

11. Memorie van Antwoord: Shell-terrein
Het meest westelijk deel van het Shellterrein op het industrieterrein Moerdijk, zo'n 26 hectare, is te herstructureren als bedrijventerrein specifiek voor industrie en (droge) logistiek. Dit terrein komt echter niet op korte termijn beschikbaar. Daarom hebben GS deze hectares niet meegerekend in de berekening van het bestaande aanbod op Moerdijk. Voor wat betreft de overige gronden van Shell streven GS naar het ondertekenen van een bestuursovereenkomst.
Dit antwoorden GS in een Memorie van Antwoord naar aanleiding van vragen van commissieleden Moerdijkse Hoek.

12. Waterkracht in Noord-Brabant
GS zien geen mogelijkheid om waterkracht in de provincie te benutten en zodoende energie op te (laten) wekken. Hiervoor is namelijk meer dan twee meter verval nodig hetgeen niet in de Brabantse rivieren aanwezig is. Hierover waren vragen door Provinciale Staten gesteld.

13. Brabants MIT
GS hebben het Brabants Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) 2007-2011 vastgesteld. Het Brabants MIT biedt overzicht en samenhang in de diverse uitvoeringsprogramma's en projecten op het gebied van infrastructuur en mobiliteit in Brabant. Het programma verschaft inzicht in de samenwerking tussen de diverse partijen. Hierbij gaat het zowel om het provinciaal verkeers- en vervoersprogramma, de MIT-projecten van het Rijk, de regionale uitvoeringsprogramma's en het uitvoeringsprogramma van het SRE. Het Brabants MIT wordt een bijlage van de begroting 2007.

14. Evaluatie waterschapsverkiezingen/discussienota relatie provincie-waterschappen
GS hebben de aanvullende vragen van de statencommissie over de evaluatie van de waterschapsverkiezingen beantwoord. Ook hebben GS een discussienotitie over de relatie provincie en waterschappen vastgesteld. Het gaat hierbij om onderwerpen die in de toekomst nog niet duidelijk zijn ingevuld: stedelijk grondwater en waterketenbeheer. De huidige structuur van de bestuurlijke organisatie van het waterschap, de taakverdeling en de toezichtfunctie worden niet ter discussie gesteld.

15. Zuid-Willemsvaart
Op 22 september tekenen de provincie, de minister van Verkeer en Waterstaat en de gemeenten nabij de Zuid-Willemsvaart een overeenkomst over de reconstructie van de sluizen 4, 5 en 6 van de Zuid-Willemsvaart. Deze bestuursovereenkomst is de uitwerking van het op 7 juli 2005 gesloten Memorandum van Overeenstemming. Hierbij is gekozen voor een omleiding ten westen van 's-Hertogenbosch. Partijen hebben voldoende middelen ter beschikking gesteld om de aanbestedingsprocedure van de reconstructie in gang te zetten.

16. Rural European Platform
De provincie Noord-Brabant is vertegenwoordigd op een internationale werkbijeenkomst in Polen in het kader van het project Lifescape - your landcape! De bijeenkomst is bedoeld om te komen tot een Europees netwerk dat zich tot taak stelt om de band tussen stad en platteland te versterken en ervaringen uit te wisselen.


17. Overdiepse Polder
De studie naar het project Rivierverruiming Overdiepse Polder verloopt volgens planning. Begin 2007 verwachten Gedeputeerde Staten een variantkeuze aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor te leggen. Dit staat in de halfjaarlijkse rapportage die door GS naar het ministerie en de commissie Ruimte en Milieu is gezonden.

18. Brabant veiliger
Gedeputeerde Staten hebben de eindrapportage Brabant Veiliger 2004-2006 vastgesteld. De rapportage heeft betrekking op alle Noord-Brabantse projecten die de externe veiligheid verhogen. In Brabant zijn in totaal 25 projecten uitgevoerd. Hiermee is een groot netwerk ontstaan van mensen die zich bezighouden met externe veiligheid. Prioriteiten van de provincie zijn het vervoer van gevaarlijke stoffen, saneringsprogramma's, implementatie besluit externe veiligheid inrichtingen en gezamenlijke aanpak en versterking van samenwerking.

19. Memorie van antwoord subsidieverordening ILG
GS hebben een memorie van antwoord opgesteld naar aanleiding van de behandeling van drie subsidieverordeningen met betrekking tot het landelijk gebied. Dit is gebeurd naar aanleiding van de behandeling van drie subsidieverordeningen in de statencommissie Ruimte en Milieu, waar verschillende vragen zijn gesteld over dit onderwerp. De verordeningen hebben te maken met de Wet inrichting landelijk gebied (Wilg).

20. Conceptnota bouwgrondstoffenbeleid
De provincie gaat het Brabants grondstoffenbeleid actualiseren. Gedeputeerde Staten hebben de conceptnota vastgesteld die hierop betrekking heeft. Dat gebeurt in opdracht van de statencommissie Ruimte en Milieu en is het gevolg van beleidsaanpassingen op rijksniveau en ervaringen met het huidige beleid in de provincie. Zandwinning zal voortaan alleen nog maar in combinatie met het ontwikkelen van nieuwe, maatschappelijk gewenste functies, zoals recreatie en waterberging plaatsvinden. Nieuw is dat de sturing van de provincie in de eerste plaats gericht zal zijn op de kwaliteit van deze projecten en niet meer op de hoeveelheid grondstoffen die erbij vrijkomt. Daarnaast blijft het stimuleren van alternatieven en secundaire materialen een hoofddoelstelling van het grondstoffenbeleid.

21. Groene Woud
Het concept Uitvoeringsprogramma Nationaal Landschap het Groene Woud is door GS vastgesteld. Daarmee is tevens een voorstel geformuleerd voor extra financiering door het rijk van E 52.500.000. Het concept Uitvoeringsprogramma Nationaal Landschap het Groene Woud wordt ter kennisname gezonden aan de commissie Ruimte en Milieu en ter bespreking aan de PPC.

22. Ruimtelijke plannen
De lijst van goedgekeurde bouwplannen op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan bedrijventerrein Borchwerf II van de gemeente Halderberge, inplaatsingslocaties in het kader van de verplaatsing van intensieve veehouderijen in Elzendorp, Venhorst worden goedgekeurd.

23. Streekplanafwijkingen in Bergeijk
Een metaalwarenfabriek in Bergeijk mag uitbreiden terwijl een agrarisch bedrijf uit de kern Westerhoven verplaatst wordt. Gedeputeeerde Staten willen daarvoor een verklaring van geen bezwaar verlenen.


---- --