DAS waarschuwt studenten voor risico studieschuld door erfenis

Das rechtsbijstand

DAS rechtsbijstand wil studenten attent maken op een wetstoepassing door de Informatie Beheer Groep (IBG). Bij een te hoog inkomen moeten studenten de ontvangen studiefinanciering terugbetalen. Een erfenis kan zo nadelige gevolgen hebben. Zelfs als het in werkelijkheid geen inkomen opleverde.

Aanleiding voor de waarschuwing is een in augustus 2006 verloren rechtszaak tegen de IBG. Een student die in 2002 studiefinanciering ontving, kreeg in 2005 een brief van de IBG dat hij te veel inkomsten had in 2002. Dit bleek na controle door de Belastingdienst. Hij moest de te veel ontvangen studiefinanciering terugbetalen en kreeg daarnaast een boete voor het gebruik van de OV-jaarkaart.

Het teveel aan inkomen waar de IBG op doelde, bestond uit de opbrengsten van een aandelenpakket dat hij van zijn oma had geërfd. Testamentair was echter vastgelegd dat deze opbrengsten naar zijn grootvader gingen. Van het zogenaamde inkomen heeft de student zelf dus nooit een cent gezien.

De student besloot juridische stappen te ondernemen en schakelde de hulp van DAS in. Deze is van mening dat - mocht de inkomensbron bij het inkomen van de student worden gerekend
- er sprake is van een bijzonder situatie. Een beroep op de hardheidclausule (dat wil zeggen: een uitzondering op de regels van de wet in een bijzondere situatie als deze) zou gerechtvaardigd zijn..

De rechter besloot echter dat het daadwerkelijk beschikken over het inkomen uit de beleggingen niet ter zake doet. Hij baseerde zijn uitspraak op de wetsgeschiedenis, waaruit bleek dat in een vergelijkbare situatie de conclusie van de IBG werd aanvaard.

De berekening van de IBG komt dus overeen met de letter van de wet. De situatie van de student had enkel voorkomen kunnen worden als zijn grootmoeder hiervoor een regeling had getroffen. Het vastgestelde bedrag dat de student te veel zou hebben ontvangen, wordt nu omgezet in een schuld bij de IBG.

Noot aan de redactie:
DAS rechtsbijstand is de grootste juridische dienstverlener van Nederland. DAS heeft 850 medewerkers in dienst, waaronder circa 400 juristen en verhaalsdeskundigen, zodat de bij DAS verzekerde particulieren en bedrijven altijd kunnen terugvallen op deskundige specialisten. DAS behandelde in 2005 circa 82.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. De premieomzet van DAS Nederland in 2005 bedroeg 143,5 miljoen euro en de winst voor belastingen 22,3 miljoen euro. DAS is gevestigd in 15 Europese landen en daarmee ook Europees marktleider op het gebied van rechtsbijstand. In Nederland heeft DAS vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Arnhem en Rijswijk.