Angst regeert winkelmarkt

Neprom
http://www.neprom.nl/

PERSBERICHT
Voorburg, 19 september 2006

Angst regeert winkelmarkt

De kwalitatieve vernieuwing van de winkelmarkt in Nederland stagneert. Volgens de NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, zouden gemeenten en provincies meer ruimte moeten bieden voor vernieuwingen in de winkelmarkt. Te vaak overheerst nog de angst voor aantasting van de binnensteden en het beschermen van de belangen van de huidige winkeliers.

In Nederland was begin 2006 bijna 700.000 m2 aan winkels in aanbouw. Dat is ongeveer 10% minder dan een jaar geleden. Een vergelijkbare daling is ook te zien in de planvoorraad voor de komende jaren. Overigens heeft 35% van de plannen betrekking op vervanging van verouderde winkels. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek NIEUW Commercieel Vastgoed van de door NEPROM in samenwerking met PropertyNL en geanalyseerd door STOGO advies + onderzoek. De resultaten van het onderzoek worden vrijdag 22 september bekendgemaakt tijdens een landelijk congres in Amsterdam.

Behoudzucht
'We vragen al jaren om vernieuwing, maar we zien het nog steeds te weinig. De winkelmarkt wordt meer gedomineerd door behoudzucht, dan door de wens consumenten te verrassen en beter service en vernieuwende producten te bieden', stelt Dietmar Werner, voorzitter van de NEPROM. 'De Nota Ruimte heeft de centrale sturing vanuit VROM verlegd naar provincies en gemeenten. De bedoeling is dat daardoor het winkelaanbod veel beter afgestemd wordt op de regionale en lokale consumentenbehoeften. In plaats daarvan zien we echter dat overheden vasthouden aan bestaande structuren en hun binnensteden en wijkcentra beschermen. Gevolg is dat de consument onvoldoende aan zijn trekken komt en er omzet wegvloeit naar andere sectoren.'

Bedreiging voor de binnensteden
Het gebrek aan vernieuwing vormt op termijn een grote bedreiging voor de binnensteden. Het merendeel van de Nederlandse stadscentra kampt met slechte bereikbaarheid en te geringe parkeermogelijkheden. Bovendien kan in de binnensteden nauwelijks worden ingespeeld op de vraag naar grotere winkels. Bij stadsrandlocaties spelen die problemen niet of nauwelijks. Daar zijn veel grootschalige plannen in ontwikkeling, terwijl daar doorgaans geen expliciet beleid voor is geformuleerd. Het zijn de traditionele grootschalige winkels, zoals meubelboulevards en de tuincentra die de meeste groei op de stadsrandlocaties vertonen. Nieuwe winkelformules worden daar nog steeds nauwelijks toegelaten. NEPROM-voorziter Werner vraagt van gemeenten en provincies betere regionale afstemming, meer vrijheid voor nieuwe winkelformules binnen en buiten de stadscentra en een versnelling van planologische procedures.