Ministerie van Algemene Zaken


Persbericht

Datum 19 september 2006

Begroting Algemene Zaken (III) voor het jaar 2007

In de begroting van het ministerie van Algemene Zaken is een beschouwing opgenomen over het ambt van de minister-president. Op grond van deze beschouwing heeft het kabinet het voornemen om bij een volgende wijziging in de Grondwet aan te geven dat de minister-president leiding geeft aan de ministerraad. Daarnaast staan in de begroting paragrafen over onder meer de overheidscommunicatie, het innovatieplatform, waarden en normen en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Het ambt van de minister-president De minister-president wordt de afgelopen decennia steeds meer aangesproken op het algemeen regeringsbeleid en de eenheid daarvan. Hij wordt veelal gezien als het boegbeeld van het kabinetsbeleid. Het belang van de rol van de minister-president is toegenomen, onder meer doordat nationaal beleid en Europees beleid steeds nauwer verweven raken. Een fundamentele verandering in zijn formele positie is evenwel niet noodzakelijk. Wel wil het kabinet bij een volgende wijziging van de Grondwet aangeven dat de minister-president niet alleen de ministerraad voorzit, maar daar ook leiding aan geeft. Ook wordt het voornemen aangekondigd om in het reglement van orde voor de ministerraad zijn agenderende bevoegdheden te verruimen. Gemeenschappelijk communicatiebeleid De communicatie door de overheid heeft de afgelopen jaren, mede onder invloed van verschillende studies en rapporten, een accentverschuiving ondergaan van afzonderlijke naar gezamenlijke communicatie. Kernbegrippen op het terrein van interdepartementale samenwerking zijn: versterking van de eenheid in de presentatie (zowel in inhoud als vorm), beter toegankelijke publieksvoorlichting en een intensiever gebruik van nieuwe media bij het ontsluiten en duiden van overheidsinformatie. Het kabinet zal de interdepartementale samenwerking vanaf 2007 structureel financieren.

Pagina

1/2

Innovatieplatform
Het Innovatieplatform heeft sinds zijn oprichting in 2003 een belangrijke impuls gegeven aan de positionering van Nederland als sterk innovatieland. Het platform was ingesteld voor één kabinetsperiode. Veel van wat in gang is gezet, wordt inmiddels gedragen door bedrijven, kennisinstellingen en departementen. Het Innovatieplatform zal zijn werkzaamheden de komende tijd verder aan hen overdragen.
Waarden en normen
Het kabinet hecht groot belang aan respect, burgerschap en waarden en normen in de samenleving. De Universiteit van Amsterdam heeft opdracht gekregen onderzoek te doen naar burgerschapsinitiatieven en een toegankelijke en praktische database te ontwikkelen voor burgers, organisaties en bedrijven die goed burgerschap in praktijk (willen) brengen. Deze database zal in het verlengde liggen van de website www.zestienmiljoenmensen.nl.
Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid zal zich in 2007 onder meer bezighouden met onderzoek naar religie en publiek domein, governance van vitale infrastructuren en het belang en de politiek-bestuurlijke positionering van Nederland in de nieuwe Europese Unie.

RVD, 19.09.2006

Pagina

2/2