Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

19-9-2006

Taartpunt VROM-begroting 2007.
VROM-begroting 2007 in taartpunten.

Zakelijk, resultaatgericht en een nuchtere afweging van kosten en baten. Op deze manier zoeken minister Sybilla Dekker en staatssecretaris Pieter van Geel (VROM) met andere partijen naar oplossingen voor vraagstukken op het gebied van ruimte, wonen en milieu. Een benadering die volgens de bewindspersonen ruimte geeft aan de eigen verantwoordelijkheid van bedrijfsleven en overheden. Deze werkwijze staat dan ook centraal in de begroting 2007 van VROM.
* Ruimte voor ontwikkeling
Minister Dekker heeft de laatste drie jaar in het ruimtelijk beleid ingezet op meer verantwoordelijkheid van provincies en gemeenten. De Nota Ruimte, die zich laat samenvatten met het motto 'decentraal wat kan, centraal wat moet', heeft haar koers vastgelegd. In 2007 krijgen regio's en gemeenten extra instrumenten voor eigen ruimtelijke regie dankzij de Grondexploitatiewet en de nieuwe Wet ruimtelijke ordening: eenvoudigere procedures, snellere uitvoering plannen en meer greep op de ontwikkeling van het eigen gebied. De programma-aanpak uit de Nota Ruimte zorgt ervoor dat de verschillende departementen integraal samenwerken als één aanspreekpunt voor de regio. Dit om Nederland optimaal te ontwikkelen en de bestaande ruimtelijke kwaliteit zeker te stellen, ook voor de toekomst. De programma-aanpak geldt momenteel voor de Noord- en Zuidvleugel van de Randstad, Zuidoost-Brabant/Noord-Limburg en het Groene Hart. Voor integrale gebiedsontwikkeling is tussen 2007-2010 een bedrag van 250 miljoen euro beschikbaar. Voor de periode 2011-2014 is er 750 miljoen.
Het Waddenfonds voor behoud en ontwikkeling van het Waddengebied is in 2007 goed voor een bedrag van 33,9 miljoen euro. Vanaf begin volgend jaar kunnen de eerste subsidieaanvragen voor projecten over de Waddenzee worden ingediend. Bij het totaalbedrag van het Waddenfonds, circa 800 miljoen euro voor 20 jaar, is de nadeelcompensatie voor de kokkelvisserij inbegrepen.
* Krachtige Steden
De steden zijn de motoren van de economie en cultuur, maar ook de plaats waar problemen zich opstapelen. Afgelopen jaren heeft het kabinet dan ook veel geld en aandacht gestoken in het investeringsklimaat, de versterking van de stedelijke netwerken, ruimtelijke kwaliteit, groen en het oplossen van problemen in aandachtswijken. Nationale en regionale netwerken staan inmiddels op de kaart en in 56 prioriteitswijken is al veel bereikt. In de praktijk blijkt het aanpakken van een verloederde woonomgeving pas echt succesvol als er niet alleen aandacht is voor de stenen, maar ook voor de mensen. Het kabinet gaat daarom aan de slag met proefprojecten in een aantal wijken om hardnekkige problemen op de terreinen van wonen, leren, werken, veiligheid en welzijn te helpen oplossen. Ambassadeursteams voor elke wijk - bestaande uit een minister, een wethouder, een prominente deskundige en een topambtenaar - gaan sturen op snel resultaat. De teams zoeken dwars door bestaande werkwijzen en organisaties heen naar innovatieve oplossingen. Waar nodig worden belemmerende regels soepel gehanteerd. VROM speelt samen met het ministerie van BZK, woningcorporaties en haar eigen regiovertegenwoordigers (accountmanagers) een belangrijke rol bij het smeden van deze 'Nieuwe coalities voor de wijk'. Voor het stimuleren van voldoende woningen, een duurzame en gedifferentieerde woningvoorraad en leefbare woonmilieus is 434 miljoen uitgetrokken.
* Ruimte voor wonen
Het kabinet streeft naar een meer ontspannen woningmarkt waarop alle burgers - waaronder starters en oudere bewoners - meer ruimte hebben om te kiezen voor een woning die bij hen past, zowel naar prijs als woonwensen. Dit streven is gestoeld op drie pijlers: bouwen, investeren in oude wijken en de modernisering van het huurbeleid. De afgelopen jaren heeft Dekker maatregelen genomen waardoor de neerwaartse trend in de bouw van woningen is gekeerd. Zo blijkt ook uit de bouwprognoses van komend jaar. Haar visiedocument 'Ruimte geven, bescherming bieden; een visie op de woningmarkt' richt zich op de woningproductie, het flexibeler maken van het woningaanbod en een betere verdeling van de bestaande woningvoorraad. Het wettelijke traject rond de modernisering van het huurbeleid is het sluitstuk van alle in gang gezette maatregelen. Voor de huurtoeslaguitgaven staat ruim 2 miljard euro gereserveerd.
Ook volgt het ministerie van VROM nauwlettend de uitvoering van de gemaakte woningbouwafspraken met de regio's. Het ministerie stuurt bij als de woningbouw in een regio achter dreigt te gaan lopen. Voor het bevorderen van een goed werkende woningmarkt heeft het kabinet bijna 14 miljoen euro over.
De drempel voor starters op de koopwoningmarkt wordt daarnaast verlaagd door de verruiming van de wet Bevordering eigen woningbezit (BEW) in 2007. Met de aanpassingen in deze wet en de daarvoor vrijgemaakte middelen kunnen meer starters worden geholpen. Daarnaast is nog eens 40 miljoen euro vrijgemaakt om samen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) startersleningen tegen gunstige voorwaarden te verstrekken. Hierdoor kunnen de komende jaren circa 10.000 startersleningen worden verstrekt.

* Milieu als kans
De afgelopen jaren heeft staatssecretaris Van Geel een begin gemaakt met een moderner milieubeleid. Zijn ideeën hierover zijn vastgelegd in de Toekomstagenda Milieu. Minder regels, een modern instrumentarium dat aansluit bij de beleving van burgers en bedrijven en een kansgerichte, innovatiebevorderende benadering waarin beperking van de milieuvervuiling kan samengaan met economische groei (milieu als kans) staan hierbij centraal. Denk daarbij aan marktconforme instrumenten zoals de handel in CO -emissierechten en vergroening van het belastingstelsel. Voor de uitvoering van de Toekomstagenda is de komende jaren in totaal 60 miljoen beschikbaar.

* Luchtkwaliteit
Voor de verbetering van de luchtkwaliteit is 2007 een cruciaal jaar. Alle wet- en regelgeving moet afgerond zijn en alle maatregelen voor de verbetering van de luchtkwaliteit moeten operationeel zijn. Voor de verbetering van de luchtkwaliteit was al 900 miljoen euro gereserveerd voor de periode 2005-2015. Het kabinet heeft het bedrag nu met 150 miljoen euro verhoogd, zodat ruim 1 miljard euro beschikbaar is. Met deze financiële middelen, de aangepaste en aan te passen regelgeving en de maatregelen van provinciën en gemeenten is concreet zicht op het realiseren van twee belangrijke doelen van het kabinet: aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit en een ruimtelijke economische ontwikkeling die niet door problemen met luchtkwaliteit wordt gehinderd.
* Klimaat
Klimaat en duurzame energievoorziening spelen ook in 2007 een belangrijke rol. In het voorjaar van 2007 wordt opnieuw vastgesteld of Nederland nog goed op koers ligt om in de periode 2008-2012 6 procent reductie van broeikasgasuitstoot ten opzichte van 1990 te realiseren. Van Geel heeft verdere maatregelen aangekondigd voor biobrandstoffen en er wordt een beslissing genomen welke demonstratieprojecten met 'schone' fossiele brandstoffen (CO -opslag) worden gerealiseerd. Zo wordt bijvoorbeeld het aandeel biobrandstoffen in benzine en diesel opgevoerd van 2 procent in 2007 naar 5,75 procent in 2010. Het overwegen van investeringen in nieuwe kerncentrales is een zaak van energieproducenten. VROM toetst eventuele initiatieven aan strenge eisen voor wat betreft veiligheid en verantwoorde opslag van afval.

* Internationale VROM-agenda
Europa is van groot belang voor het realiseren van de doelen die het ministerie van VROM stelt. Via het vroegtijdig signaleren van en betrokken zijn bij nieuwe Europese initiatieven wordt een effectieve inzet in de onderhandelingen bepaald. Het kabinet reserveert dan ook 83 miljoen euro voor de versterking van het internationale milieubeleid. Ook wordt in 2007 bijgedragen aan de conferentie 'Environment for Europe'. Deze conferentie vraagt aandacht voor duurzame consumptiepatronen en educatie voor duurzame ontwikkeling.

* Regels die werken, lasten beperken
In de periode 2003-2007 vermindert VROM het aantal regelingen, bestaande uit wetten, algemene maatregelen van bestuur en ministeriële regelingen, van 400 naar 200. De dienstverlening aan burgers en bedrijven wordt sterk verbeterd door bijvoorbeeld de omgevingsvergunning waarin ruimte-, bouw- en milieuvergunningen worden gebundeld. Onder meer door het invoeren van het één-loket-principe per 1 januari 2008 wil het ministerie de papieren rompslomp voor bedrijven terugbrengen. Al deze maatregelen moeten leiden tot een reductie van de administratieve lasten voor bedrijven en burgers van meer dan 30 procent ten opzichte van 2002.
Ook het toezicht op de regelgeving moet worden gemoderniseerd. Daarom introduceert VROM in 2007 een selectievere manier van toezicht op gemeenten. Dit toezicht is gericht op de naleving en uitvoering van regels die het meest worden overtreden en op regels die bij overtreding de grootste effecten op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid hebben. Daarnaast komt er een speciaal loket voor toezicht op de terreinen afval, chemie en nucleair, met als doelstelling een forse vermindering van de toezichtlasten. Voor handhaving en toezicht is komend jaar ruim 62 miljoen euro beschikbaar.

De cijfers voor 2007
De totale VROM-begroting is in 2007 goed voor circa 4 miljard euro (zie taartpunt)

Download


Zie het origineel


* VROM-begroting (op website ministerie van Financiën)
* hoofdlijnen van de VROM-begroting (een samenvatting van de beleidsagenda)

* Beknopte begroting 2007: samenvatting VROM-begroting (pdf, 560 KB)

Zie ook


Zie het origineel


* http://www.rijksbegroting.nl (overzicht van alle begrotingen van de ministeries en de Miljoenennota).

* http://www.minfin.nl/prinsjesdag

* http://www.minfin.nl/jongeren (website met leuke en interessante wetenswaardigheden over de Miljoenennota en de rijksbegroting voor jongeren).