Unicef



Met één miljard dollar extra per jaar kunnen 10 miljoen kinderlevens worden gered

19 september 2006, New York - In 2015 moet het aantal kinderen dat voor het vijfde jaar overlijdt met tweederde zijn teruggebracht. Deze zogenaamde Millenniumdoelstelling zal niet worden gehaald, als wereldwijd niet meer wordt gedaan om het aantal sterfgevallen onder kinderen terug te brengen. Nu overlijden elkaar ongeveer 10,5 miljoen jonge kinderen aan de gevolgen van ziektes die zijn te voorkomen. "Volgens Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen met zo'n 1 miljard dollar extra per jaar 10 miljoen kinderlevens worden gered."

Van links naar rechts: de Afghaanse president Karzai, president Ravalomanana van Madagascar, koningin Rania Al-Abdullah van Jordanië, de Noorse premier Stoltenberg, kinderrechtenactivist Aminata Palmer uit Sierra Leone en Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. Foto: Unicef/HQ06-1273/Berkwitz Van links naar rechts: de Afghaanse president Karzai, president Ravalomanana van Madagascar, koningin Rania Al-Abdullah van Jordanië, de Noorse premier Stoltenberg, kinderrechtenactivist Aminata Palmer uit Sierra Leone en Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. Foto: Unicef/HQ06-1273/Berkwitz

Op 18 september kwamen wereldleiders en deskundigen in New York bijeen om over de hoge wereldwijde kindersterfte te praten. De organisatie van het Symposium on Child Survival lag in handen van Unicef, het medische tijdschrift the Lancet en de Noorse regering.

Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal: "Slechts vier landen liggen op schema wat de deadline van dit Millenniumdoel betreft. Van de overige landen boeken er 39 onvoldoende of helemaal geen vooruitgang. In veertien landen is de kindersterfte toegenomen. Veel van deze landen hebben te maken met conflicten of hoge cijfers op het gebied van hiv en aids."

Ann M. Veneman presenteert een onderzoek naar de sterfte onder jonge kinderen, uitgevoerd door Unicef en andere organisaties. Foto: Unicef/HQ06-1279/Berkwitz Ann M. Veneman presenteert een onderzoek naar de sterfte onder jonge kinderen, uitgevoerd door Unicef en andere organisaties. Foto: Unicef/HQ06-1279/Berkwitz

Afghanistan: op een na hoogste kindersterftecijfer

Kinderen overlijden het vaakst aan longontsteking, mazelen, malaria en diarree; ziekten die vrij eenvoudig zijn te voorkomen. President Hamid Karzai van Afghanistan kan erover meepraten. Zijn land heeft het op een na hoogste kindersterftecijfer ter wereld; in Afghanistan overlijdt een op de vijf kinderen voor het vijfde jaar.

"Zestig procent van de kinderen die in mijn land overlijden, gaan dood aan de ziektes die hierboven worden genoemd. Diarree en andere ziektes zijn makkelijk vast te stellen, kunnen makkelijk worden behandeld en zijn gemakkelijk te voorkomen."

Door de aanhoudende onveilige situatie in Afghanistan is in de afgelopen twaalf maanden ook het aantal gevallen van polio toegenomen. In onveilige delen van het land kunnen kinderen namelijk niet tegen de ziekte worden gevaccineerd.

President Hamid Karzai van Afghanistan: "In Afghanistan overlijdt een op de vijf kinderen voor het vijfde jaar." Foto: Unicef/HQ06-1278/Berkwitz
President Hamid Karzai van Afghanistan: "In Afghanistan overlijdt een op de vijf kinderen voor het vijfde jaar." Foto: Unicef/HQ06-1278/Berkwitz


1,3 miljard van Noorwegen

Andere deelnemers aan de bijeenkomst pleitten voor meer investeringen in vaccins en in gezondheidszorg voor kinderen. Noorwegen heeft 1,3 miljard dollar toegezegd om ervoor te zorgen dat het Millenniumdoel wordt gehaald. Maar er is nog meer geld nodig om de kindersterfte terug te dringen.

"Volgens Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen met zo'n 1 miljard dollar extra per jaar 10 miljoen kinderlevens worden gered. Dat lukt door tussen nu en 2015 moeders en kinderen tegen ziektes te vaccineren," zei koningin Rania Al-Abdullah van Jordanië. "Wat is een miljard dollar, als je bedenkt dat de wereld elk jaar 300 miljard uitgeeft aan landbouwsubsidies en 900 miljard dollar uitgeeft aan wapens?"