Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : DN. 2006/2610
datum : 19-09-2006
onderwerp : Bomenkap in Nederhemert-Zuid door Staatsbosbeheer bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid Krähe (PvdA) over bomenkap in Nederhemert-Zuid door Staatsbosbeheer (ingezonden 23 augustus 2006).


1
Kent u het bericht 'Natuurliefhebbers furieus over kaalslag'?1

Ja.


2
Is door Staatsbosbeheer aan alle wettelijke regels en vereisten voldaan voorafgaand aan de kap van de bomen in Nederhemert-Zuid?

Voorafgaand aan de werkzaamheden heeft Staatsbosbeheer het plangebied geïnventariseerd op soorten die beschermd zijn onder de Flora- en faunawet.
De resultaten van de inventarisatie gaven geen aanleiding te verwachten dat een overtreding van de verbodsbepalingen van de Flora- en faunawet zal plaatsvinden.
De Algemene Inspectiedienst heeft op verzoek van de gemeente Zaltbommel het plangebied bezocht. Tijdens dit bezoek heeft de Algemene Inspectiedienst geconcludeerd dat er geen overtredingen van de Flora- en faunawet zijn begaan.

Staatsbosbeheer heeft een ontheffing van de kennisgevings- en herplantplicht in de Boswet.

Staatsbosbeheer heeft geen aanlegvergunning op basis van het bestemmingsplan aangevraagd, omdat ze ervan uit is gegaan dat bij de kapwerkzaamheden sprake is van normaal en noodzakelijk onderhoud en beheer van het bos. De gemeente Zaltbommel is het hier niet mee eens en heeft Staatsbosbeheer een dwangsom opgelegd. In afwachting van de heroverweging van de gemeente Zaltbommel van het dwangsombesluit heeft Staatsbosbeheer de werkzaamheden stilgelegd.


3 en 4 en 5 en 6 en 7 en 9
Kunt u aangeven op welke wijze gecommuniceerd is met de omwonenden en andere betrokkenen?
Kunt u aangeven wat de inhoud van de communicatie met de omwonenden en overige betrokkenen was?
Kunt u aangeven of de uitgevoerde werkzaamheden zijn uitgevoerd conform de voorgaande communicatie?
Bent u op de hoogte van de klachten van omwonenden die aangeven dat de werkzaamheden die nu worden uitgevoerd grootschaliger uitpakken dan in de communicatie is aangegeven?
Op welke wijze gaat Staatsbosbeheer alsnog de communicatie in dit specifieke geval, maar ook in het algemeen, verbeteren? Deelt u de mening dat de communicatie met de omwonenden en andere betrokkenen rondom de bomenkap beter had gekund?

Ik ben niet tot in detail op de hoogte van de manier waarop Staatsbosbeheer de communicatie uitvoert. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het beheer en de communicatie daarover ligt tenslotte bij Staatsbosbeheer als zelfstandig bestuursorgaan.

Staatsbosbeheer heeft anderhalve maand vóór aanvang van de werkzaamheden de bewoners van het eiland van Nederhemert schriftelijk op de hoogte gesteld. De brief bevatte een opsomming van de activiteiten, zowel voorafgaand als tijdens de kapwerkzaamheden. In de brief werd tevens uitleg gegeven over de reden van de werkzaamheden. De werkzaamheden zijn conform de rondgestuurde brief uitgevoerd. Staatsbosbeheer heeft mij meegedeeld geen reacties op deze brief te hebben ontvangen.

Bij de aanvang van de beheerswerkzaamheden heeft een medewerker van Staatsbosbeheer ter plekke uitleg gegeven aan een aantal verontruste bewoners. Staatsbosbeheer had toen de indruk dat de bewoners waren gerustgesteld en dat ze de noodzaak van de werkzaamheden begrepen.

In de brief stond onder andere dat de werkzaamheden bestaan uit 'het kappen van een aantal populieren'. Hier is sprake van een discrepantie tussen de manier waarop Staatsbosbeheer aankijkt tegen het begrip 'aantal' en de manier waarop dit wordt ervaren door de bewoners.

Gezien de situatie op het eiland van Nederhemert, waar de woongemeenschap zeer gehecht is aan het gebied, erkent Staatsbosbeheer dat een voorlichtingsbijeenkomst voor de bewoners, vóór aanvang van de werkzaamheden, op z'n plaats zou zijn geweest.

Naar aanleiding van de onrust bij betrokkenen heeft Staatsbosbeheer overleg gevoerd met de gemeente Zaltbommel, de provincie Gelderland en het Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen (mede-uitvoerder van de werkzaamheden). Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente op 23 augustus een informatieavond belegd voor de bewoners.

8
Op welke wijze verhoudt het voorgaande zich tot het door Staatsbosbeheer ondertekende Handvest Publieke Verantwoording?

Het Handvest is een wilsverklaring omtrent een zorgvuldige en publieke verantwoording door zelfstandige bestuursorganen. In het Handvest is opgenomen dat de bestuursorganen veel waarde hechten aan het oordeel van partijen in de maatschappij over de kwaliteit van de diensten en de dienstverlening. Hier geeft Staatsbosbeheer onder andere vorm aan door de instelling van participatiegroepen van omwonenden en gebruikers van een gebied. Staatsbosbeheer heeft van de onrust in Nederhemert-Zuid geleerd dat het uitblijven van een reactie op de schriftelijke aankondiging niet tegelijk begrip en draagvlak voor de werkzaamheden inhoudt. Een ieder kan, in geval hij of zij het niet eens is met de wijze waarop de werkzaamheden of de communicatie daarover worden uitgevoerd, een klacht indienen bij Staatsbosbeheer. Voor Staatsbosbeheer is het belangrijk dat mensen gebruik maken van deze mogelijkheid.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman


1 Brabants Dagblad, 17 augustus 2006