Tweede huis onder de grond
Uitvinding kelderbouwer maakt storm reacties los
SOEST, 20060918 -- Sommige ambtenaren in Nederland zijn niet blij met de uitvinding van MultiBouwSystemen uit Soest. Op een kinderlijk eenvoudige wijze verdwijnt er in een mum van tijd opeens een ondergronds kantoor, slaapkamer of opslag in de achtertuin. Grond er over, tuintje aanleggen en niemand ziet er meer wat van. Bij sommige ambtenaren reden tot onnodige bezorgdheid. Enerzijds worden alternatieve bouwvormen gestimuleerd en is een instelling als COB (Centrum Ondergrond Bouwen) actief om ondergronds bouwen te stimuleren en anderzijds ondervindt MultiBouwSystemen als kelderbouwer nogal eens hinder van de tegenwerking door sommige ambtenaren.
Door enkele prefab-betonwanden (bovengronds) aan elkaar te koppelen en de grond er tussenuit te graven/zuigen zakt er een in één dag een complete verdieping de grond in.
Deze bouwmethode maakt het relatief eenvoudig om de gehele achtertuin te onderkelderen en er daarna weer een mooie tuin op aan te leggen.
Zonder dat de buren bezwaar kunnen maken: de wanden glijden strak langs de erfgrens de grond in. Zelfs langs bestaande funderingen, schuttingen en tuinhuisjes, zonder enige zetting in de grond of risico op verzakkingen van bestaande gebouwen. De ervaring van MultiBouwSystemen en de volledige garantie op het totaalproject (kelder + graafwerk) heeft in korte tijd gezorgd voor een grote populariteit van dit bouwsysteem.
Doordat er een stroom aanvragen op gang komt naar deze goedkope manier van ruimtewinning zijn enkele gemeenten overgegaan tot het nemen van een "kelderbesluit" in hun plaatselijke verordeningen.
Kelderbouw is de laatste jaren "hot" door de hoge grondprijzen. Zeker onder nieuwbouw-woningen is het relatief goedkoop om op deze wijze een kelder te bouwen. Het bouwsysteem bespaart soms dure stalen damwanden en bemalingskosten (van het grondwater). Door de bureaucratie kost een vergunningsprocedure voor het aanvragen van bronbemaling bij de provincie minimaal zes tot negen maanden. Dit is voor de meeste opdrachtgevers een bijna onoverkomelijk bezwaar. Als door het bouwsysteem van de afzinkkelder het wegpompen van grondwater onder een wettelijke norm blijft levert dit een aanzienlijke reductie van procestijd op voor de opdrachtgever.
Sowieso is de afzinkkelder een oplossing voor schier onbebouwbare stukjes grond die omringt zijn door belendingen van buren. Maar ook in gebruikelijke situaties zoals een aanbouw, serre of uitbouw is een afzinkkelder een slimme oplossing voor de extra thuisbioscoop, rommelopslag of wijnkelder. Op de website van MultiBouwSystemen is een handige calculator geplaatst om een snelle begroting te maken van de kosten van kelderbouw: www.kelderbouw.nl. De kosten die soms gemaakt moeten worden om die ene ambtenaar te overtuigen zijn echter niet inbegrepen.