---
Nr. 175
18 september 2006
EMBARGO TOT MAANDAG 18 SEPTEMBER 2006, 09.30 UUR
College wil dat alle Rotterdammers meedoen
Rotterdam wordt een stad waar iedereen meetelt en meedoet, een stad waar het veilig is en waar mensen zich veilig voelen, een aantrekkelijke stad waar mensen plezierig wonen en een stad met een krachtige economie. Succesvol beleid wordt voortgezet en er wordt volop geïnvesteerd in nieuw sociaal beleid. Met deze ambitie presenteerde het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders vandaag zijn collegeprogramma 2006-2010 'De stad van aanpakken. Voor een Rotterdams resultaat'.
De Rotterdamse aanpak
Het college maakt scherpe keuzes en stelt prioriteiten. De nadruk ligt op de uitvoering. Er worden meetbare doelen gesteld waarover het college achteraf verantwoording aflegt. Het college wil Rotterdammers zoveel mogelijk bij de uitvoering van het collegeprogramma betrekken. Dat betekent in de praktijk samenwerken met bewoners en ondernemers, ruimte geven aan initiatieven van anderen en faciliteren waar nodig.
Voor wat hoort wat
Het college stelt dat alle Rotterdammers meetellen en meedoen. Rotterdammers hebben een baan, volgen een opleiding, voeden kinderen op of doen vrijwilligerswerk. De gemeente helpt om talenten te ontwikkelen maar verwacht daar inzet voor terug. Dat geldt bijvoorbeeld voor werkzoekenden en mensen die de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen. Wie de wet overtreedt krijgt te maken met sancties.
Een stad waar iedereen meetelt
Om dit te bereiken wil het college dat de komende vier jaar 20.000 Rotterdammers (met name vrouwen, opvoeders en werkzoekenden) een inburgeringscursus volgen. Tenminste 70% van de deelnemers moet de cursus succesvol afronden.
Het gemiddelde opleidingsniveau van Rotterdammers moet omhoog. Het college gaat daarvoor het aantal Brede Scholen sterk uitbreiden, meer kinderen laten meedoen aan de voorschool en met scholen afspraken maken om voortijdig schoolverlaten terug te dringen.
Meer welvaart en welzijn
Werk is de belangrijkste garantie voor groei van het inkomen en draagt veel bij aan integratie. Het college wil dat in 2010 20.000 Rotterdammers méér aan het werk zijn, en het aantal bijstandsgerechtigden moet met 7.500 dalen. Dat wordt bereikt door nieuwe bedrijvigheid naar Rotterdam te halen en door te investeren in doorstroming in bedrijven waardoor er aan de onderkant van de arbeidsmarkt vacatures ontstaan. Wie langere tijd in de bijstand zit, doet vrijwilligerswerk of zit op een participatieplek.
Meer huishoudens met een minimuminkomen krijgen hulp via de bijzondere bijstand.
1.740 dak- en thuisloze Rotterdammers worden geholpen met een persoonsgebonden aanpak op het gebied van wonen en zorg. 1200 gezinnen met ernstige sociale problemen krijgen hulp van een gezinscoach.
Binding vergroten
Het college wil dat Rotterdammers zich meer verbonden voelen met elkaar en met de stad. Daarom wordt het programma Mensen maken de Stad op volle kracht voortgezet. Sport en actieve vrijetijdsbesteding worden gestimuleerd. In 2009 krijgen kinderen op tenminste de helft van het aantal basisscholen elke schooldag minimaal 1 uur sport en bewegen. In 2009 moet het aantal mensen dat meedoet aan culturele en kunstzinnige activiteiten in de wijken met zeker 10% zijn gestegen.
Succesvol veiligheidsbeleid wordt voortgezet
Het veiligheidsbeleid zoals geformuleerd in het vijfjarenactieprogramma werkt goed en wordt voortgezet. De kern van dat beleid is de gebiedsgerichte en persoonsgerichte aanpak. Er gaat veel aandacht naar de enig overgebleven onveilige wijk in de stad, het Oude Westen en naar de negen probleemwijken uit de Veiligheidsindex. In 2010 mogen er geen onveilige wijken of probleemwijken in de stad zijn.
Per jaar worden de 450 meest overlastgevende en/of criminele volwassenen in een zogeheten Persoonsgebonden Aanpak Traject (PGA) geplaatst, een combinatie van een strafrechtelijke aanpak en maatschappelijke integratie. Een soortgelijke aanpak krijgen 1500 overlastgevende jongeren en jaarlijks 700 Antillianen.
Een plezierige woonstad
Rotterdam moet een stad zijn waar iedereen een geschikte woning kan vinden. Daarom worden er in de stad de komende vier jaar 12.800 nieuwe huizen gebouwd waarvan bijna een derde eengezinswoningen of maisonnettes. Daarnaast worden in deze collegeperiode 9500 woningen opgeknapt waarvan 5000 huizen uit particulier bezit. Maar prettig wonen vraagt meer dan een goed huis. Daarom worden 7 wijken aantoonbaar kindvriendelijker gemaakt en wordt veel geïnvesteerd in het schoon en heel houden van de leefomgeving.
Ook Zuid moet aantrekkelijker worden en daartoe sluiten we een pact met corporaties en andere partners. Gezamenlijk wordt er de komende 10 jaar 1 miljard euro extra geïnvesteerd.
Sterke Rotterdamse economie
Rotterdammers staan te springen om werk. Succesvolle bedrijven leveren de stad veel geld op. Daarom wordt het voor werkgevers aantrekkelijk gemaakt om in Rotterdam te ondernemen. De lijn van de Economische Visie 2020 die door de Economic Development Board Rotterdam is ontwikkeld, wordt voortgezet. Er wordt vooral geïnvesteerd in haven en industrie, het medisch- en zorgcluster en het creatieve cluster inclusief vrijetijdseconomie. Hoe belangrijk werkgelegenheid ook is, de kwaliteit van het milieu mag niet verder verslechteren.
Rotterdam Airport als zakenluchthaven blijft van groot belang. Het college streeft naar een groei van 5 tot 10% zakelijke bestemmingen in deze collegeperiode. Een doorgroei naar 20 tot 25% is de ambitie op langere termijn. Bestaande afspraken over de luchthaven worden gehandhaafd en aan vermindering van de geluidsoverlast wordt gewerkt.
Ondernemers krijgen minder last van onnodige regels. Eind 2008 is 25% van de Rotterdamse vergunningen helemaal of gedeeltelijk geschrapt of vervangen door minder belastende regels. In 2010 is de gemeentelijke administratieve lastendruk voor ondernemers met 15% gedaald.
Een bereikbare stad
Om de binnenstad bereikbaar te houden, komen er op de zeven belangrijkste invalwegen vijf nieuwe groene golven. Er komen verder 2500 nieuwe parkeerplaatsen voor Parkeer & Reis die gemiddeld voor 50% bezet moeten zijn. Rotterdam gaat met het Rijk overleggen over de mogelijkheid van gratis openbaar vervoer voor 65-plussers.
Ruimte voor nieuwe investeringen
Om de plannen uit het collegeprogramma uit te voeren, wordt enerzijds bezuinigd op bestaand beleid en anderzijds geld uit de verkoop van de Afvalverwerking Rijnmond (AVR) gebruikt. Zo komt er de komende vier jaar ruim E 215 miljoen beschikbaar voor het sociale programma.
Mede dankzij de AVR-opbrengsten kan er veel geld worden geïnvesteerd in de stad. Bijna E 200 miljoen wordt besteed aan investeringen in lopende projecten. Daarnaast is er E 300 miljoen beschikbaar voor nieuwe investeringen in de stad Het college steekt deze periode E 80 miljoen in het Pact op Zuid (naast andere investeerders), er komt een roeibaan in de Eendrachtpolder, het Van Maanenbad wordt hersteld, er komen 3 nieuwe parkeergarages en er is E 30 miljoen gereserveerd voor de herontwikkeling van het Rijn- en Maashavengebied en het RDM-terrein op Heijplaat.
Lokale lasten stijgen zo min mogelijk
De lokale lastendruk wordt ingeperkt. De OZB-opbrengsten stijgen de komende jaren niet meer dan de Consumentenprijsindex (CPI). Voor 2007 betekent dat een stijging met 1,25%.
Ook andere heffingen en tarieven zullen niet meer stijgen dan de CPI. De enige uitzonderingen zijn het rioolrecht en het nieuwe rijbewijs. Het rioolrecht moet omhoog omdat jaarlijks 10% van het rioolnet zal moeten worden vervangen. Het nieuwe rijbewijs wordt E 4 duurder maar het Rotterdamse tarief (E 45,35) blijft wel het laagst van alle grote steden.
noot voor de redactie/